Vodnik

Vodnik

Ali je Aquaphor dober za tetovaže: Ultimate Guide (2021 posodobljeno)

V morju priporočil po negi tetovaže se človek ne more načuditi; kateri izdelek je pravzaprav dober za mojo tetovažo?

Med nekaterimi najbolj priporočenimi izdelki za nego tetovaž je Aquaphor. Vsi v bistvu že imajo ta izdelek nekje v svojem gospodinjstvu, veste, za vsak slučaj, če bi ga kdo potreboval. Ta izdelek je vsestranski in zdi se, da deluje za toliko stvari; od kosov do celjenja ran in lajšanja draženja; Aquaphor naredi vse.

Toda, ali je Aquaphor dober izdelek za nego po tetovaži? Seveda na to prisega na tisoče ljudi, toda ali obstaja kakšen dokaz, da Aquaphor dejansko pomaga pri zdravljenju tetovaže?

V naslednjih odstavkih bomo raziskali ta izdelek in videli, kako in ali pomaga pri celjenju tetovaž. Podrobneje bomo opazovali tudi seznam sestavin in se pogovarjali o glavnih prednostih in slabostih v zvezi s tisto, ki uporablja Aquaphor na tetovaži.

Torej, brez odlašanja, začnimo!

Aquaphor: Vse, kar morate vedeti

Aquaphor Vse, kar morate vedetiKredit: Instagram

Kaj je Aquaphor?

Aquaphor je pravzaprav linija izdelkov za nego kože, ki jih proizvaja nemško podjetje Beiersdorf AG, matično podjetje za druge blagovne znamke, kot so Labello, Eucerin, Nivea itd. Toda ko govorimo o Aquaphorju za tetovaže, imamo v mislih: Zdravilno mazilo Aquaphor.

Očitno je to #1 dermatolog priporoča izdelek za suho in razpokano kožo ter za nego ran. Izdelek je zasnovan tako, da pomaga ustvariti polokluzivno pregrado na koži, da zadrži vlago in ustvari zdravilno okolje.

Izdelki Aquaphor so klinično preizkušeni in dokazano pomagajo pri zdravljenju suhe in razpokane kože, razpokanih petah, manjših opeklin, ureznin in prask ter pleničnih izpuščajev.

Katere sestavine uporablja Aquaphor?

Zdravilno mazilo Aquaphor vsebuje naslednje sestavine;

 • 41% vazelina (vazelin)
 • Pantenol
 • Glicerin
 • Lanolin alkohol

To so glavne sestavine, ki pomagajo temu izdelku pomiriti in nahraniti kožo. Ker vsebuje vazelin, mnogi Aquaphor povezujejo z izdelki na osnovi nafte, kot je vazelin. Vendar to v resnici niso enaki izdelki, saj je vazelin 100% na osnovi nafte.

Toda zaradi te sestavine se postavlja veliko vprašanj, ali je Aquaphor dober za tetovaže, glede na to, kako proti vazelinu na tetovaži so vsi (tudi profesionalni tetovatorji in zdravstveni delavci).

Informacije: ena od manjših sestavin v Aquaphorju je bisabolol, sestavina, pridobljena iz rastline kamilice. Verjame se, da spodbuja protivnetne in pomirjujoče učinke ter zagotavlja, da koža ne zdravi okužb.

kje uporabiti AquaphorShranjena tetovaža

Kako deluje Aquaphor?

Aquaphor deluje na precej preprost način;

 • Ko nanesete mazilo, ustvari zaščitno pregrado, ki koži pomaga zadržati vlago
 • Ker je polokluziven, omogoča kisik, da doseže rano, da se posuši in zaceli
 • Medtem ko je na koži, mazilo preprečuje izgubo vlage in ustvarja idealno zdravilno okolje

Aquaphor z vazelinom tvori plast na površini kože in preprečuje izgubo vlage. Ker pa izdelek ni v celoti izdelan iz vazelina, kožo tudi pomirja, jo zadrži vlažno in spodbuja njeno hitrejše celjenje.

Zaradi svojih učinkov je Aquaphor eden najbolj vsestranskih izdelkov na trgu. Lahko ga kupite v kateri koli lokalni trgovini z živili, lekarni (brez recepta) ali v lekarni.

Je torej Aquaphor dober za nego tetovaže??

Zakaj bi lahko bilo dobro

Kot smo že omenili, je Aquaphor zasnovan tako, da pomaga koži, da se hitro in pravilno zaceli, ne da bi pustil kakršne koli poškodbe na koži (zaradi poškodbe ali rane). Vendar pa obstajajo še nekatere druge lastnosti tega izdelka, ki bi lahko bile koristne v primeru celjenja tetovaže;

 • Lahko prepreči bakterijsko okužbo – ker Aquaphor ustvarja pečat na koži, preprečuje vdor bakterij in drugih vrst klic/patogenov v novo tetovažo, ki bi sicer lahko povzročila okužbo s tetovažo.
 • Pomaga pri luskanju in srbenju – ko se tetovaža zaceli, bodo zaradi nastajanja novih kožnih plasti nastale kraste in skorja. Posledično lahko pride do nelagodja in povečanja srbenja tetovaže. Bistveno je, da se tetovaže ne dotaknete, je ne olupite ali opraskate. Namesto tega bi lahko mazilo, kot je Aquaphor, zmanjšalo luščenje in zagotovilo takojšnje olajšanje.
 • Spodbuja hitrejše celjenje – zaradi sestavine je lahko Aquaphor učinkovit pri spodbujanju hitrejšega celjenja tetovaže. Ker mazilo ščiti tetovažo in jo ohranja hidrirano, se bo prizadeto območje naravno regeneriralo in hitreje pozdravilo.
 • Primerno za občutljivo kožo – dejstvo, da se ukvarjate z novo tetovažo, naredi vašo kožo veliko bolj občutljivo, kot bi bila sicer. Aquaphor ni nekomedogen, zato je primeren za občutljivo kožo, nagnjeno k aknam. Mazilo pri tankem nanosu ne zamaši pore, zato izdelek uporabljajte zmerno.
 • Ugodno in dostopno – Zdravilno mazilo Aquaphor je na voljo v skoraj vseh lekarnah, supermarketih ali lekarnah. Da ne omenjam, da ga lahko naročite na spletu v Amazonu ali drugih trgovinah. Je tudi zelo ugoden, po ceni od 5 do 15 USD, odvisno od velikosti izdelka.

Preberite tudi: 8 najboljših izdelkov za nego po tetovažah na podlagi izkušenj (2021)

Zakaj morda ne bi bilo dobro

Zdaj, ko smo videli vse možne prednosti zdravilnega mazila Aquaphor, je pošteno videti tudi možne slabosti tega izdelka;

 • Vsebuje Petrolatum – čeprav je v mazilu Aquaphor le 41% vazelina, ga ne moremo prezreti. Proizvodi iz vazelina niso priporočljivi za sveže tetovaže iz več razlogov; od zamašitve por do preprečevanja celjenja lahko vazelin ob redni uporabi povzroči okužbo s tetovažo. To se zgodi, ker lahko vazelin prekomerno navlaži kožo in ustvari idealno okolje za razvoj patogenov.
 • Ne vpije se v kožo – ker vsebuje vazelin, je to mazilo veliko gostejše od običajnega mazila ali losjona. Zaradi tega le ostane na površini kože in se vanj ne vpije. Posledično je lahko tetovaža dlje časa preveč hidrirana ali preveč ‘mokra’, kar lahko povzroči več kraste in podaljšano celjenje.
 • Lahko povzroči nastanek aken -čeprav ni komedogen, bi lahko Aquaphor ob debelem in rednem nanosu še vedno povzročil nastanek aken. Če ta izdelek uporabljate med celotnim procesom zdravljenja, lahko pričakujete nekaj mozoljev na tetoviranem območju (ki se jih ne smete dotikati in pustiti, da se sami zacelijo). Če se mozolji pojavijo, prenehajte uporabljati Aquaphor in se obrnite na nežen, lahek in blag losjon.
 • Lahko draži občutljivo kožo – da, omenili smo mazilo Aquaphor, primerno za občutljivo kožo. Vendar se lahko v nekaterih primerih občutljiva koža odzove na nekatere sestavine tega izdelka. Najpogosteje pride do draženja kože zaradi na primer vazelina. Torej, če mislite, da bi to lahko bilo z vašo kožo, potem preprosto uporabite organska, naravna mazila in losjone.

Kdaj uporabiti mazilo Aquaphor?

 • Ko je zdravljenje tetovaže doseglo zadnjo stopnjo

Nikomur ne priporočamo, da na sveže tetovaže nanese izdelke na osnovi nafte, kot sta Aquaphor ali vazelin. Nova tetovaža je v bistvu odprta rana. Da se začne zdraviti, ga morate pustiti, da se naravno posuši. Če pa nanesete Aquaphor, bi lahko preprečili ta postopek, zaradi katerega bi bila tetovaža ves čas vlažna in se ne bi mogla niti začeti zdraviti.

Posledično lahko sveža tetovaža postane odlično gojišče za patogene, kar lahko privede do resnega vnetja in okužbe. Namesto tega uporabite Aquaphor, ko se tetovaža popolnoma zapre, da ostane hidrirana in gladka.

 • Med tuširanjem

Izdelki na osnovi nafte so lahko zelo uporabni, če se morate tuširati z novo tetovažo. Ker želite zaščititi tetovažo pred vodo in vlago, lahko med tuširanjem nanesete tanko plast mazila Aquaphor. Ko se tuširate, očistite tetovažo, jo operite in posušite s papirnato brisačo ali čisto, mehko bombažno brisačo.

 • Ko se tetovaža zaceli

Mnogi mislijo, da se oskrba tetovaže ustavi, ko je tetovaža popolnoma ozdravljena. Vendar to ne drži. Če želite ohraniti svojo tetovažo živahno in preprečiti, da bi zbledela ali reagirala na vremenske in temperaturne spremembe, jo morate še vedno hidrirati in navlažiti. Najboljši način za to je, da nadaljujete z uporabo Aquaphorja tudi po tem, ko se tetovaža zaceli. Nekateri uporabljajo to mazilo več let, da bi tetovaža ostala popolnoma nova.

Pogosta vprašanja o Aquaphorju

Kako dolgo lahko uporabljam Aquaphor pri novi tetovaži?

Kot smo omenili, uporaba svežega tetovaža ni priporočljiva. Ko pa tetovaža začne dosegati zadnjo stopnjo zdravljenja (kar pomeni, da ni več odprta, sveža rana), lahko začnete z nanosom Aquaphorja dvakrat na dan. Ko se tetovaža popolnoma zaceli, lahko nadaljujete z nanosom Aquaphorja 2 do 3 krat na teden.

Ali Aquaphor potegne črnilo iz tetovaž?

Zdaj, če si Aquaphor nanesete novo, svežo tetovažo, obstaja velika verjetnost, da bo iz tetovaže potegnil odvečno črnilo. To pomeni, da bi črnilo pustilo tetovažo tudi brez Aquaphorja. Ko pa ostane več črnila, mazilo ne bi smelo niti doseči črnila (ker je nameščeno v plast kože, znano kot dermis).

Will Aquaphor mi bo zbledel tetovažo?

Če ste na tetovaži uporabili Aquaphor, obstaja velika verjetnost, da bo videti bolj živahno in svetlejše. To je zato, ker so navlažene tetovaže zaradi vsega sijaja mazila videti veliko bolje. Zato mnogi mislijo, da si Aquaphor zbledi tetovaže, ko jih prenehajo uporabljati. Torej, ne, Aquaphor ne bo zbledel vaše tetovaže. Lahko bi dejansko pripomoglo, da bo tetovaža dlje časa živahna in zdrava.

Ali bo Aquaphor povzročil izbruh moje tetovaže??

Zdaj je to težavno. Ker Aquaphor vsebuje vazelin, obstaja velika verjetnost, da bi pri nanosu na občutljivo kožo, nagnjeno k aknam, povzročil zlom. Če močno in redno uporabljate Aquaphor, boste morda priča mozoljem in zim na mestu tetoviranja. Da se to ne bi zgodilo, na tetovažo nanesite le najtanjše plasti Aquaphorja.

Zaključne misli

Glede na prednosti in slabosti bi zagotovo rekli, da lahko na tetovaži uporabite mazilo Aquaphor, če ste prepričani, da ne bo povzročilo težav. Preden začnete uporabljati katero koli mazilo za novo tetovažo, vam vedno priporočamo, da se pogovorite s svojim tatoo umetnikom ali celo z dermatologom in se pogovorite o uporabi izdelkov na osnovi nafte za tetovaže..

Read more
Vodnik

Se po tetoviranju počutite bolno? – Evo zakaj!

Tatuiranje se morda zdi vse zabavno in vznemirljivo, toda za vaše telo je sam proces tetoviranja in zdravljenja precej stresen. Zato veliko ljudi, ko naredijo tetovaže, doživijo različne stvari, povezane z zdravjem, in stranske učinke tetovaže.

Nekaterim je slabo, drugim je slabo, tretjim pa je prvih nekaj dni zelo hudo. Lahko rečemo, da je tetoviranje precej neprijetna izkušnja, še posebej, če imate nizko toleranco bolečine in ste nagnjeni k zbolevanju.

Če berete to, obstaja velika verjetnost, da trenutno greste skozi neprijetno fazo celjenja tetovaže. Torej, da bo to čim bolj preprosto (in vas rešilo branja slabosti), se bomo poglobili v razloge, zaradi katerih se po tetoviranju počutite slabo. Začnimo!

Bolezen po tetovaži ali tetovažna gripa: 6 stvari, ki jih morate vedeti

1. Kaj vse telo prehaja med in po tetovaži?

Preden se spustimo v razloge, zaradi katerih se po tetovaži počutite slabo, moramo najprej razumeti vse stvari, ki jih telo doživlja v takem procesu. To bo ponudilo vpogled v odziv vašega telesa, tako da se boste počutili slabo, slabo in na splošno precej slabo.

Zdaj, med postopkom tetoviranja, se vaše telo večkrat udarja. Konec koncev je tudi novonastala tetovaža a novonastala odprta rana vaše telo ima prednost za hitro in pravilno zdravljenje. Namerno poškodujete svoje telo, zato se mora telo odzvati na rano ali poškodbo.

Kot rezultat, bele krvničke “pošljejo na kraj zločina”, da popravijo, kaj je mogoče popraviti. Te celice na primer transportirajo odvečne delce črnila in jih odstranijo skozi krvni obtok; to je tvoje delo limfni sistem.

Toda kaj se točno dogaja v vašem telesu med in po tetovaži?

 • Zahvaljujoč hitremu delovanju belih krvnih celic, vaš adrenalin se poveča, kar lahko poveča vaš srčni utrip. Že samo zaradi tega se lahko počutite omotični in šibki, saj je vaše telo v načinu “boj ali beg”; igla za tetoviranje jo večkrat napade, zato je reakcija precej normalna.
 • Vaše telo postane napeto in napeto kot odziv na ponavljajoče se bolečine. Poleg povečanega adrenalina stres in napetost v telesu ustvarjata kombinacijo reakcij, ki neposredno vplivajo na vaš imunski sistem.
 • Ko se vaš imunski sistem vključi v situacijo, se tudi postane šibkejša. To pomeni, da je vaše telo šibko, imunski odziv oslabljen in posledično ste po tetovaži bolj nagnjeni k bolezni, kot bi bili običajno.

Zaradi tega je nujno, da skrbite za svoje telo pred in po tetovaži. S tem mislimo na to; pijte veliko vode, jejte zdravo, hranilno hrano, se malo gibajte in razmislite o vitaminskih dodatkih, če menite, da vaš vnos vitaminov ni zadosten. Vse to bo vašemu imunskemu sistemu pomagalo ostati pri vrhu, še posebej med posledicami tetovaže in procesom zdravljenja.

2. Simptomi tetovažne gripe

Zboleti po tetovaži je znano tudi kot “gripa za tetovaže”. Kako pa veste, da se ne spopadate z alergijsko reakcijo na črnilo ali okužbo s tetovažo? Kakšni so simptomi tetovažne gripe?

No, tako kot pri redni gripi se tudi tetovažna gripa kaže skozi naslednje simptome;

 • Vročina
 • Prehladen mrzlica
 • Utrujenost in utrujenost
 • Bolečina
 • Občutek šibkosti
 • V nekaterih primerih želodčne težave in driska
 • Otekanje tetovaže
 • Slabost in možno bruhanje

3. Ali bi me moralo skrbeti tetovažna gripa?

V večini primerov simptomi bolezni, slabosti in gripe izginejo dan ali dva po tetoviranju. V tem času se vaše telo okrepi in se osredotoči na celjenje “rane”, namesto da bi dodatno poškodovalo imunski sistem.

Če pa kateri od simptomov traja dlje kot dan ali dva, poiščite zdravniško pomoč. Morda imate okužbo s tetovažo, ki potrebuje ustrezen pregled in zdravljenje. V nasprotnem primeru vzemite nekaj zdravil proti gripi, ki so običajno na voljo brez recepta. Prav tako ne pozabite vzeti veliko vode in jesti hranljive obroke, bogate z beljakovinami, minerali in vitamini.

4. Razlogi, zakaj se po tetovaži počutite bolne

Obstaja veliko razlogov, zakaj bi se po tetovaži lahko počutili slabo, slabo ali slabo. Tu je nekaj glavnih vzrokov za takšne neprijetne dogodke;

 • Vaš imunski sistem je šibek 

Kot smo že pojasnili, tetoviranje neposredno vpliva na vaš imunski sistem. Zaradi povečanja adrenalina, močnih in ponavljajočih se bolečin ter splošnega stresa telo v resnici ne ve, kako bi se odzvalo. Posledično imunski sistem oslabi, zaradi česar je vaše telo nagnjeno k bolezni in gripi, saj se v resnici ne more boriti proti bakterijam in virusom.

 • Že se spopadate z boleznijo 

Če ste na sestanek za tetovažo že bolni, obstaja velika verjetnost, da boste po tetoviranju postali še bolj bolni. Priporočljivo je, da se med tetovažo izogibate tetoviranju, ker je imunski sistem preveč oslabljen, da bi se lahko lotil nove tetovaže. Posledično se lahko vaša tetovaža zlahka okuži, saj se telo v takem stanju ne more upreti okužbam.

 • Pred tetovažo ste pili alkohol 

Prvič, napijanje pred imenovanjem tetovaže je neodgovorno in nesramno do tetovatorja. Ob redki priložnosti, da ste si v opojnem stanju naredili tetovažo, obstaja velika verjetnost, da se boste po končanem postopku počutili grozno. Počutili se boste slabo, šibko, dehidrirano in seveda slabo. V takem primeru je pomembno, da dobro jeste in pijete veliko vode, da si telo opomore.

 • Pred tetoviranjem niste imeli hrane ali vode

Da bi se spopadli z vsemi travmami tetoviranja, vaše telo potrebuje energijo. In od kod energija? No, iz hrane in vode. Pred tetoviranjem je nujno, da si zagotovite ustrezen obrok in popijete kozarec vode. V nasprotnem primeru bosta vaša lakota in žeja telesu pokazali, da ni vira energije. Po drugi strani pa se vam lahko po tem, ko ste naredili tetovažo, pojavi slabost in slabost.

5. Kako preprečiti bolezen po tetoviranju?

Res je, da vsi ne zbolijo za tetovažo gripe. Toda nekateri ljudje lahko doživijo bolezen in slabost, še posebej, če si prvič naredijo tetovažo. Torej, da preprečite pojav tetovažne gripe, morate storiti naslednje;

 • Nekaj ​​dni pred imenovanjem tetovaže, obremenjujte se z živili, bogatimi z vitamini in minerali. To bo pomagalo okrepiti vaš imunski sistem in ga pripraviti na prihodnje. Vendar ne pretiravajte z vnosom vitaminov (še posebej, če jemljete vitaminske dodatke), da se izognete hipervitaminozi.
 • Poskrbite, da ostanite hidrirani pred, med in po tetovaži. Priporočeni vnos vode za odraslo osebo je 8 kozarcev vode in več. Zato pijte vsaj 8 kozarcev vode in na sestanek prinesite steklenico vode, v primeru, da morate nekaj srkati in premagati žejo.
 • Jejte bogat, hranljiv obrok pred odhodom na tetovažo. Vaše telo bo potrebovalo energijo za spopadanje z bolečino, poškodbami kože in drugimi učinki tetoviranja.
 • Pred odhodom na tetovažo ne pijte in ne zlorabljajte nobenih snovi. Obstaja velika verjetnost, da vam bodo zavrnili tetovažo, in tudi če boste nekako trezni, se boste med sejo in po njej počutili neverjetno slabo, slabo, dehidrirano in razdražljivo. Alkohol vam bo tudi razredčil kri, zato se bo povečala tudi krvavitev tetovaže.
 • Med tetovažo prinesite prigrizek. Ohranila bo normalno raven sladkorja in vas napolnila z bolečino in nelagodjem pri tetoviranju.

6. Kdaj naj začnem skrbeti?

Tatoo gripa, če se pojavi, ne sme trajati več kot dan ali dva. Če pa se stanje ne izboljša ali če se simptomi poslabšajo, takoj poiščite zdravniško pomoč. Morda imate okužbo s tetovažo ali druge zdravstvene težave. To je lahko razlog za skrb.

Če pa simptomi izzvenijo, nadaljujte s hranjenjem telesa z minerali, vitamini in beljakovinami, da ohranite dober odziv imunskega sistema. Poleg tega ne pozabite upoštevati navodil za nego, ki jih je dal vaš umetnik za tetovaže. So bistvenega pomena za pravilno celjenje tetovaže.

Preberite tudi:

 • Upravljanje bolečine pri tetoviranju: Kako narediti tetovaže manj boleče
 • Kako dolgo po tetoviranju stopala lahko nosim nogavice?
 • Ali lahko plavate po tetoviranju? Ali je varno?

Read more
Vodnik

Kako dolgo po tetoviranju stopala lahko nosim nogavice?

Tetovaža stopal je vedno dobra ideja. Noga je odlična postavitev tetovaže, saj lahko preprosto skrijete tetovažo, jo zaščitite pred izpostavljenostjo soncu, pa tudi pokažete jo v poletnih dneh na plaži. Kaj pa, če ste si pravkar naredili tetovažo stopal; kako skrbite za to? In kar je najpomembneje, kdaj lahko začnete nositi nogavice in čevlje?

Če berete to, obstaja velika verjetnost, da ste si tetovirali nogo ali razmišljate o tem. Kakorkoli, na pravem ste mestu. V naslednjih odstavkih si bomo ogledali nekaj koristnih informacij in nasvetov, kako preživeti tetovažo stopala. Torej, začnimo!

Tetovaže stopal: vse, kar morate vedeti

tetovaža kače pešKredit: Instagram

Kako skrbeti za tetovažo stopal?

Za tetovažo stopal boste poskrbeli tako kot za katero koli drugo tetovažo. Bistveno je, da tetovaži pustite dihati, jo očistite in preprečite, da bi se okužila, tako da upoštevate navodila za nego, ki jih je dal vaš tetovator. Izogibajte se dotikanja tetovaže z umazanimi rokami in vsekakor se je izogibajte pobiranju, luščenju in praskanju. To lahko povzroči dolgotrajno zdravljenje, pa tudi okužbo, draženje in vnetje.

Kaj pa nogavice – kdaj jih lahko nosim?

Pereče vprašanje; kdaj lahko po novi tetovaži nosite nogavice? Na žalost boste morali počakati 2 do 3 tedne, preden začnete nositi nogavice.

Pri tetovažah, ki so nameščene na drugih področjih telesa, je priporočljivo, da tetovažo pokrivate tako, da nosite ohlapna oblačila. Torej, morda mislite, da je za tetovažo stopal nošenje nogavic v redu. Vendar nogavice še zdaleč niso ohlapne na nogah. Prav nasprotno; se tesno prilegajo koži in jo držijo tesno, tako da se noge lahko prilegajo čevljem.

Ker so nogavice tako tesne, se jim je treba za vsako ceno izogniti, dokler se tetovaža ne zaceli. V nasprotnem primeru se lahko nogavica prilepi na vašo tetovažo, prepreči, da bi se posušila in oblikovala novo plast kože. Lahko bi povzročil tudi okužbo zaradi stika s tujim, možnim kontaminiranim materialom; vsi vemo, da se nogavice zelo hitro umažejo.

tetovaža stopal brez nogavicKredit: Instagram

In čevlji? Ali jih lahko nosim in kakšne vrste?

Zdaj, ko gre za tetovaže stopal, enako velja za nogavice tudi za čevlje. Čevljev ne morete nositi 2 do 3 tedne ali dokler se vaša tetovaža popolnoma ne zaceli. Čevlji so lahko za tetovažo še bolj škodljivi kot nogavice, če pa jih združite, lahko popolnoma zmotijo ​​vašo tetovažo.

Tu pa sta dva glavna razloga, da počakate, da se vaša tetovaža stopala zaceli, preden začnete znova nositi čevlje;

 • Če želite nositi čevlje, morate nositi nogavice; nogavice se lahko še bolj prilepijo na vašo tetovažo in če nosite čevlje brez nogavic, lahko povzročite resno okužbo s tetovažo.
 • Čevlji lahko povzročijo, da se vaše noge znojijo, kar lahko vnese bakterije v tetovažo, kar povzroči vnetje in okužbo tetovaže.

Kaj pa, če morate po tetoviranju preprosto nositi čevlje? Navsezadnje imate še življenje, službo in kraje, kjer morate biti. Svetujemo vam, da počakate vsaj 2 tedna, preden si oblečete kakršne koli nogavice ali čevlje. Konec koncev je vaša tetovaža trajna, zato se ne želite zapletati z nečim, kar bo ostalo del vašega telesa.

Po 2 tednih pa lahko začnete nositi odprte čevlje. To bi lahko bil problem, če ste si tetovirali v zimskih ali hladnih mesecih. V tem primeru boste morali preprosto počakati, preden lahko obujete čevlje.

Če imate tetovažo spomladi/poleti, potem po 2 do 3 tednih nosite čevlje odprtega tipa. Tudi takrat je treba razmisliti o nekaterih stvareh;

 • Lahko nosite sandale, tobogane ali natikače
 • Na tetovažo morate nanesti kremo za sončenje in jo zaščititi pred ultravijoličnimi žarki
 • Tetovažo morate redno umivati
 • Ne morete predolgo nositi odprtih čevljev (lahko tvegate poškodbe ali okužbo)
 • Ko greste ven, razmislite o zavijanju tetovaže

Nete: Nekateri imajo težave s hojo po tetoviranju stopala. Bistveno je, da na tetovirano stopalo ne pritiskate, dokler se tetovaža popolnoma ne zaceli. Nova tetovaža je odprta rana, zato je verjetno, da bo noga boleča in neprijetna, dokler se tetovaža ne zaceli. Tudi tetovaža bo otekla in boleča, zato je najbolje počivati ​​noge, dokler se tetovaža ne zaceli.

Druge stvari, ki jih morate upoštevati pri novih tetovažah stopal

Vadba je ne-ne

Dokler se vaša tetovaža popolnoma ne zaceli, ne morete delati. Za telovadbo morate še vedno nositi svoje delovne čevlje, kar je še posebej nemogoče, še posebej v tej situaciji. Telovadba povzroča večje količine znoja, zlasti v čevljih. To bi lahko imelo potencialno škodljive učinke in povzročilo okužbo, draženje ali vnetje tetovaže.

Pedikura lahko počaka

Tako kot pri nogavicah in čevljih morate v primeru tetovaže stopala na pedikuro počakati vsaj 2 do 3 tedne. Pedikura vključuje namakanje stopal in v primeru tetoviranja lahko njihovo potopitev pod vodo podaljša proces celjenja, prepreči izsušitev in nastanek kožne plasti ter na koncu privede do okužbe tetovaže. Plus, voda za pedikuro dokazano polni vse vrste bakterij, ki lahko povzročijo okužbe s seriosom; zato se izogibajte kozmetičnim salonom, dokler niste popolnoma ozdravljeni.

Pripravite se na bledenje

Ko se vaša tetovaža stopala popolnoma zaceli, lahko pričakujete, da bo ohranila začetno živahnost in obarvanost veliko krajše obdobje v primerjavi s tetovažami na drugih delih telesa. Razlog za to je v stalnem trenju stopal o nogavicah in čevljih. Poleg tega so v poletni sezoni vaša stopala bolj izpostavljena, kar bo prispevalo tudi k hitrejšemu zbledenju tetovaže.

Poslovite se od dolgih prh in kopeli

Dokler se vaša tetovaža stopal ne zaceli, se boste morali hitro tuširati in se izogibati dolgim ​​prhanjem ali kopeli. Tudi plavanje je nemogoče.

Razlog za to je v tem, da lahko predolgo potapljanje tetovaž pod vodo prepreči pravilno celjenje, podaljša celoten proces celjenja in morda posredno povzroči okužbo. Vendar morate tetovažo umiti in očistiti, kar je treba storiti hitro z mlačno vodo in antibakterijskim, blagim milom in brez dišav.

Pomembne informacije in nasveti po tetoviranju stopal

 • Izogibajte se tetoviranju stopala v zimskih ali hladnih mesecih, saj nogavic in čevljev ne boste mogli nositi vsaj 2 do 3 tedne.
 • Poskusite si tetovirati eno nogo, na eno nogo naenkrat. Pridobivanje dveh tetovaž na obe nogi hkrati je lahko precej neprijetno in težko. Morda boste imeli celo težave pri hoji ali gibanju.
 • V nekaterih primerih se lahko tetovaže stopal zapletejo zaradi tako imenovane migracije črnila. To je na splošno problem pri tetovažah stopal in gležnjev, zato mnogi tetovatorji odsvetujejo namestitev tetovaže na stopalih. Če si res želite takšnega črnila, si poskusite nanesti tetovažo na vrh stopala, saj je na tem območju manj verjetno, da bi prišlo do selitve črnila.
 • Če imate težave s cirkulacijo, se izogibajte tetoviranju rok in nog. Še posebej se morajo diabetiki izogibati tetoviranju v predelu pod koleni sladkorna bolezen povzroča velike težave s cirkulacijo.
 • Po tetoviranju stopala je nujno, da noge ostanejo v povišanem položaju, da preprečite prekomerno izcedek, krvavitev ali oteklino.
 • Kopanje v bazenih in na splošno se je treba izogibati po tetoviranju stopala (ali kateri koli tetovaži). Tetovaže so v času okrevanja nagnjene k okužbam, medtem ko so bazeni polni tudi bakterij, se jim je treba za vsako ceno izogibati, dokler ni vse lepo in ozdravljeno.

Zaključne misli

Tetovaže stopal/stopal so na splošno super zabavne in izgledajo neverjetno. Ker pa lahko za nekaj tednov naložijo določene omejitve v življenju, jih je težko obvladati ali jih zaščititi pred okužbami. Mnogi umetniki tetoviranja svojim strankam odsvetujejo tetovaže stopal ravno iz teh razlogov. Če pa želite tetovažo stopal, naj to naredi strokovnjak. Poskrbite tudi, da si lahko vzamete nekaj tednov prostega dela ali pa v tem času poskusite delati od doma, če vam to delo dopušča.

Read more
Vodnik

Ali je nesramno prositi umetnika za tetovažo, da kopira tetovažo?

Če berete to, je verjetno nekje umetnina, ki bi jo radi tetovirali na svojem telesu. Zavedali pa ste se, da je lahko tudi tu majhna težava. Ali lahko pridete v tetovažo s prošnjo, naj tetovator naredi popolnoma isto stvar na vas, z majhnimi spremembami ali sploh brez njih? Kje vstopa vprašanje avtorskega prava in ali je taka zahteva preprosto nespoštljiva in nesramna?

No, ne bi se prvi ali zadnji spraševal o vprašanju kopiranja tetovaž. Ta tema je velika v skupnosti tetovaž. In v naslednjih odstavkih vas bomo o tem obvestili. Tako se lahko izognete vprašanjem avtorskega prava in kršitvam istega zakona. Torej, brez odlašanja, začnimo!

Tetovaže: navdih in kršitev avtorskih pravic

Navdih – razloženo

Najbolje je, da tovrstno temo začnete z razlago, kaj pomeni navdih za drugo umetniško delo ali tetovažo.

Vsi črpamo navdih za življenje od nekje ali nekoga drugega, običajno dela drugih ljudi. Toda medtem se želimo tudi oddaljiti od navdiha in ustvariti lastno stvar, ki je edinstvena samo za nas in za nikogar drugega.

Navdih v takem primeru je to tisto, kar je vplivalo na vas, da naredite nekaj podobnega, vendar ste uspeli uvesti tudi nekaj edinstvenih delov in sprememb, zaradi katerih je novo ustvarjeno umetniško delo edinstveno in vaše. Toda tudi v primeru navdiha je pomembno, da ste glasni glede osebe ali umetniškega dela, ki vas lahko navdihne ali vpliva na vas.

Brez kakršnih koli sprememb ali prilagoditev pri ustvarjanju umetniškega dela pod vplivom drugega umetniškega dela ste preprosto prisotni plagiat.

To velja za katero koli vrsto ali obliko ustvarjalnega dela; ali govorimo o pesmi, besedilu za knjigo, sliki ali oblikovanju umetniškega dela za tetovažo. Navdih in neposredno kopiranje dela druge osebe ne odlikuje tanka črta, kot nekateri verjamejo. Ta dva pojma sta popolnoma različna in na splošno poudarja potreba po skrivanju vira navdiha.

Kopiranje (kršitev avtorskih pravic) – pojasnjeno

Zdaj, ko vemo, kaj pomeni navdih, si pobliže poglejmo kopiranje. No, precej preprosto je. Če ste videli delo nekoga drugega in ga kopirate ali uporabljate neposredno ter ga poskušate posredovati kot svoje, potem govorimo o kopiranje in kršitev avtorskih pravic.

Ne zamenjujmo kopiranja drugih del zaradi učenja in razvoja kot umetnika. Toda vir izvirnega dela je treba vedno izraziti in mu pripisati zasluge. In tega dela ne morete uporabiti kot svojega ali na primer od tega zaslužiti.

Vprašanje kršitve avtorskih pravic je enostavno razumeti. Če uporabljate delo druge osebe in ga posredujete kot svoje, hkrati pa na primer od tega tudi pridobite in ne navedete vira, kršite zakon o avtorskih pravicah.

Kopiranje tetovaže

Ko gre za tetovaže, obstajata dve vrsti kopiranja;

 • Kopiranje že obstoječega umetniškega dela, ki ni povezano s tetovažo
 • Kopiranje že obstoječega dizajna tetovaže, ki je v lasti drugega umetnika za tetoviranje

Torej, če se odločite za tetoviranje, recimo slike Claudea Moneta, in svoje umetnike za tatoo prosite, naj naredijo isti dizajn, govorimo o kopiranju. Vendar to ne krši avtorskih pravic, če se na primer vaša tetovaža ne uporablja kot promocijski material. In seveda je ta tetovaža intelektualna last umetnika samega, ne vašega tetovatorja. Ker pa je prvotni umetnik že davno umrl in ne more dati dovoljenja za uporabo svojega dela, se vprašanje kopiranja zlahka reši.

Po drugi strani pa, če se pojavite v trgovini s tetovažami z namenom, da si naredite isto tetovažo kot nekdo drug, potem vstopite v rdečo cono kopiranja. Kopiranje v takem primeru ne bi imelo ustvarjalnega vložka, umetnika vira ne bi kontaktirali za odobritev, oblika ali postavitev tetovaže pa sta popolnoma enaki.

Seveda bi bila kršitev avtorskih pravic še hujša, če bi kopirano obliko tetovaže uporabili v komercialnem smislu, kjer bi bili razlogi za tožbo vsekakor v prid prvotnemu izvajalcu.

Torej, ali je nesramno prositi umetnika za tetovažo, da kopira tetovažo?

Seveda je! Taka zahteva se na toliko ravneh šteje za nesramno in nespoštljivo.

Najprej neposredno ali posredno poskušate svojega umetnika tetovaže spraviti v resne pravne težave. Če se izkaže, da je vaš dizajn tetovaže po želji kopija in prvotni umetnik tetovaže ni odobril njene ponovne uporabe, bi se lahko vaš tattoo umetnik soočil z avtorsko tožbo, ki bi jo 100% izgubili.

Poleg tega od umetnika za tetovaže zahtevate, da razvrednoti delo drugega tetovatorja ali njegovega kolega, kar je tudi zelo nesramno.

Kaj pa lahko storite, da se izognete kopiranju?

No, kot smo že omenili, črpanje navdiha iz dela drugih ljudi ni prepovedano niti pravno vprašanje, tako dolgo obstaja kreativni rezultat in ustvarjalni dodatek z vaše strani.

Torej, če ste našli neverjetno obliko tetovaže, lahko naredite naslednje;

 1. Obrnite se na umetnika; poiščite njihov e -poštni naslov ali se obrnite nanje prek družabnih medijev.
 2. Vprašajte izvirnega umetnika za dovoljenje; preverite, ali lahko nekatere vidike njihovega dela uporabite za svojo idejo.
 3. Vedno se obrnite na pravo osebo; v nasprotnem primeru bi lahko imeli pravne težave.
 4. Prepričajte se, da je umetnik tetovaže prvotni ustvarjalec oblikovanja; včasih se umetniki tetoviranja ne zavedajo, da so kopirali zasnovo ali delo drugega umetnika.
 5. Ne pozabite deliti svoje načrte in ideje s tatoo umetnikom; povejte jim, kaj boste storili, in preverite, ali so v redu z vašim ustvarjalnim prispevkom.
 6. Vedno bodite pripravljeni na negativen odziv izvirnega izvajalca; ljudje so zelo ponosni na svoje delo in moramo spoštovati njihovo odločitev, če nočejo, da bi se njihovo delo pojavilo kje drugje.

Druga stvar, ki jo lahko naredite, je, da izvirnega umetnika tetovaže zaprosite za podobno obliko tetovaže, ki ste jo izbrali za navdih. Lahko celo priporočate, da sodelujete pri novem oblikovanju, zato bosta lastništvo oblikovanja v lasti obeh. To bi lahko bil pameten način, da si tetovirate svoje sanje, ne da bi pri tem kršili zakonsko pravico nekoga do svojega dela. Tudi na ta način se boste preprosto izognili nespoštovanju tatoo umetnika, ki naj bi ga “navdihnil” ali “kopiral” določeno tetovažo.

Kako lahko preprečite kopiranje tetovaže?

No, če namerno uporabljate dizajn drugega umetnika in ne razkrijete njegovega izvora in vira, potem v resnici ne preprečujete kraje oblikovanja.

Če pa želite stvari narediti na pravi način, lahko nekaj storite, da preprečite težave z avtorskimi pravicami in krajo tetovaže.

Kot stranka bi morali;

 • Vedno poskušajte dobiti originalne modele tetovaže od svojega umetnika.
 • Če ste našli model, ki vam je všeč, razkrijete svojemu tetovatorju, da dizajn pripada drugemu umetniku tetovaž.
 • Vedno se obrnite na izvirnega umetnika tetovaže in prosite za dovoljenje, da uporabite prvotni dizajn ali ga na nek način spremenite.
 • Poskusi nakup že obstoječih modelov in ilustracij da bi se izognili kršitvam avtorskih pravic.

Kot tatoo umetnik bi moral;

 • Vedno se izobražujte o drugih tetovatorjih in njihovem delu, pa tudi o svetu tetovaž in avtorskih pravic.
 • Izvirne modele vedno označite z vodnim žigom, še posebej, če jih objavljate na spletu.
 • Bodite pozorni na delo, ki ga objavljate na spletu; na ta način lahko objavite več modelov, ki govorijo o vašem talentu in ustvarjalnosti, vendar ne razkrijete preveč svojega dela in preprečite krajo.
 • Če vas nekdo kontaktira glede uporabe vašega dela, si oglejte, kako bodo spremenili obliko in ostanite odprti, če oseba črpa samo navdih.

Spodnja črta

Kopiranje modelov tetovaže drugih ljudi in zahtevanje od umetnika za tetoviranje, da jih uporabi, je precej velik in neverjetno nespoštljiv za celotno tetovažno skupnost. Seveda je težko vedeti, od kod izvira vsak posamezen dizajn tetovaže, predvsem zato, ker ljudje ponavadi ne razkrijejo vira oblikovanja. Toda tatoo umetniki morajo vedno preveriti modele, ki jih prinašajo njihove stranke, in preveriti, ali so intelektualna lastnina drugega kolega tetovatorja.

Seveda morate kot stranka biti pozorni tudi na modele, ki jih želite uporabiti, in raziskati njihov izvor. Bistveno je razkriti, da določeno oblikovanje prvotno pripada drugemu umetniku, ali razkriti, da ne poznate vira ali umetnika, ki stoji za oblikovanjem. Kakor koli, naredite vse, da ne preprečite, da bi vaš umetnik za tetovaže kopiral tetovažo.

Preberite tudi: Koliko zaslužijo umetniki tetovaž?

Read more
Vodnik

Ali lahko na tetovažo nanesem vazelin?

Torej ste pravkar dobili novo tetovažo in komaj čakate, da jo pokažete? No, za to boste morda potrebovali nekaj časa, saj morate zdaj poskrbeti za svojo tetovažo in pustiti, da se pravilno zaceli. Postopek po oskrbi je lahko nekoliko zapleten, še posebej, če se s tem še niste ukvarjali.

Vendar pa vam mora vaš tetovator posredovati potrebne informacije in nasvete ter priporočila o tem, katere izdelke morate uporabiti med postopkom zdravljenja.

Kaj pa, če vam priporočamo, da vazelin nanesete na novo tetovažo? Lahko to storiš?

V naslednjih odstavkih si bomo natančno ogledali vazelin kot izdelek in učinke, ki jih ima na tetovirano kožo. Torej, brez odlašanja, začnimo!

Vazelin: Pregled

Pregled vazelinaShranjena tetovaža

Kaj je vazelin?

Vazelin je izdelek iz 100% vazelin. Izdelek se običajno uporablja kot vlažilec za suho, občutljivo ali poškodovano kožo. Vazelin se že od leta 1872 pogosto uporablja za razdraženo kožo in je veljal za revolucionaren izdelek, ki je bil kasneje označen kot vazelin.

Vazelin ali vazelin je mešanica voskov in mineralnega olja, ki sta poltrdni in ju je mogoče stopiti. Naftni žele so odkrili, ko je moški, znan kot Robert Chesebrough, opazil naftne delavce, ki so z oljnim želejem zacelili rane in opekline, povezane z delom. Chesebrough je odkril, da je ta žele učinkovit pri zaščiti kože in ustvarjanju vodoodporne pregrade za kožo.

Zaradi svojih lastnosti mnogi vazelin imenujejo “čudežni žele” in celo priporočajo, da se uporablja za nego po tetoviranju in zdravljenje tetovaž. Zdaj, saj je vazelin izjemno cenovno ugoden in dostopen, mnogi ga uporabljajo za take namene in ga imajo na splošno kot gospodinjski pripomoček.

Zakaj se uporablja vazelin??

Na splošno se vazelin ali izdelki iz 100% vazelina uporabljajo, ker;

 • Menijo, da zdravijo draženje kože, ureznine in opekline – študije so pokazali, da so vazelin in izdelki na osnovi nafte lahko koristni za pooperativno celjenje kože, preprečevanje kožnih okužb in vzdrževalno terapijo za atopijski dermatitis. Vendar pa je taka uporaba omejena le na površinsko poškodbo kože in nadzorovano okolje, kjer aplikacijo opravi zdravstveni delavec.
 • Menijo, da vlažijo obraz in odstranijo ličila – vazelin se je izkazal za učinkovitega pri odstranjevanju ličil in vlaženju obraza. Olje je na splošno učinkovito odstranjevanje ličil, vazelin pa se je izkazal za varnega tudi pri odstranjevanju ličil z oči. Vazelin je priporočljivo uporabljati tudi v hladnejšem mesecu za vlaženje kože in preprečevanje izsušitve kože.
 • Menijo, da so učinkovito mazanje – Vazelin je lahko učinkovit pri mazanju zaljubljenega predmeta. Mnogi z vazelinom odstranijo na primer obroč, ki se je zlepil na prstu. Lahko je uporaben tudi po hiši, za tečaje, škripajoča vrata itd.

Poudariti moramo, da te uporabe vazelina, razen pooperativnega popravljanja kože, niso znanstveno dokazane ali raziskane. Učinki so na splošno anekdotični in so lahko v nekaterih primerih škodljivi. Torej, preden se odločite za uporabo vazelina na obrazu ali koži, še posebej, če je dražeč in poškodovan, se posvetujte z zdravnikom.

Je vazelin varen?

Na splošno velja, da je vazelin varen za zunanjo uporabo. V primeru notranje uporabe ima lahko škodljive in strupene učinke. Nekateri stranski učinki uporabe vazelina vključujejo;

 • Alergije, hudo draženje oči in kožne reakcije
 • Zamašitev por, razvoj aken in izbruhov
 • Okužba v primeru, da se vazelin uporablja za mazanje spolnih odnosov, zlasti vaginalno

V naslednjih odstavkih bomo razpravljali tudi o nevarnosti uporabe vazelina v primeru nege tetovaže.

Torej, ali lahko nanesete vazelin na novo tetovažo?

tattoo želeShranjena tetovaža

Kot smo videli, se zdi, da je vazelin ali vazelin odličen v primerih celjenja kože, suhe kože, preprečevanja poškodb kože. Ali je varno, da ga nanesete na sveže tetovirano kožo?

Evo, zakaj bi morali NOT nanesite vazelin na novo tetovažo, kljub “zdravilnim” lastnostim;

Vazelin ne dovoljuje dihanja kože

Študije so pokazale, da lahko 100% vazelin popolnoma zamaši pore zaradi svojih okluzivnih sredstev. Tudi najtanjša plast vazelina lahko prepreči dihanje kože, kar lahko povzroči akne, zlom in dolgotrajno celjenje ran.

Zaradi tega uporaba vazelina na tetovirani koži ni priporočljiva. Taka koža je odprta rana, ki potrebuje zrak, da se posuši in tvori nove kožne plasti. Kisik je bistven za celjenje ran, z namestitvijo vazelina na tetovažo ne le preprečite njegovo celjenje, temveč tudi prikrajšate kisik in s tem podaljšate postopek po oskrbi.

Vazelin lahko pokvari črnilo

Kaj pomeni imeti novo tetovažo? No, to pomeni, da je vaša koža poškodovana, razdražena in da se tetovaža še ni ustalila v vaši koži. To je poleg tega pokazalo dejstvo, da je črnilo dovzetno tudi za poškodbe, ker se koža še ni zacelila.

V prvih dneh po tetoviranju bo vaša koža nežna in bo delovala kot sveža rana. Predstavljajte si torej, da vazelin nanesete na svežo rano in črnilo, ki se ni usedlo. Seveda, Vazelin bo deloval s črnilom in ga po možnosti izvlekel iz dermisa.

In nihče ne želi, da se to zgodi.

Zato priporočamo, da prvih 24 do 48 ur držite roke stran od tetovaže. V tem času bo vaša tetovaža izcedila plazmo, kri in odvečno črnilo. Ko odstranite plastični pokrov tetovaže, se bo začel sušiti in seveda začeti zdraviti. In videli boste, da vazelina sploh ne potrebujete.

Vazelin lahko podaljša zdravljenje in povzroči okužbe

Kot smo omenili, lahko vazelin na novo tetovažo zamaši in prepreči lomljenje kože. Zdaj je to lahko nevarna igra iz več razlogov;

 • Vazelin preprečuje vstop kisika v tetovirano kožo
 • Pomanjkanje kisika pomeni, da se koža ne zdravi pravilno ali sploh ne
 • Dolgotrajen proces celjenja lahko pritegne bakterije in klice v kožo
 • Klice in bakterije se lahko ujamejo v kožo in povzročijo resno okužbo
 • Okužba lahko popolnoma pokvari tetovažo in zahteva takojšnjo zdravniško pomoč

Kot lahko vidimo, je postopek nanašanja vazelina za okužbo tetovaže precej hiter in preprost. Zato se za vsako ceno izogibajte postavljanju vazelina na novo tetovažo. To velja tudi za druge izdelke na osnovi nafte, tudi če so namenjeni za nego po tetoviranju. Ko kupujete losjone in kreme za tetovažo, vedno preberite seznam sestavin in preverite, ali vsebujejo vazelin.

Kdaj lahko uporabite vazelin za tetoviranje?

Obstaja nekaj primerov, ko je dovoljeno uporabiti Vasile na tetovaži. Tu je nekaj primerov, ko je uporaba vazelina varna;

Med tušem

Ko se ukvarjate s popolnoma novo tetovažo, je ne morete preprosto izpostaviti vodi. Vlaga lahko prepreči izsušitev kože in podaljša proces celjenja. Torej, temu se moramo izogibati. Ampak, kako se boste tuširali, ko se vaša tetovaža zdravi?

Odgovor je; uporabili boste vazelin za zaščito tetovaže.

Če želite, da se tetovaža ne pokvari, lahko storite naslednje;

 • Nanesite najtanjšo plast vazelina na tetovirano območje pred tuširanjem
 • Izogibajte se tuširanju tetoviranih neposredno
 • Ko končate s tuširanjem, previdno odstranite vazelin s tetoviranega območja; lahko uporabite mokro brisačo ali operite območje z mlačno vodo in antibakterijskim milom
 • Tetovirane papirnate brisače posušite s sušilcem za lase
 • Naj se vse naprej suši samo od sebe
 • Po potrebi tetovažo ponovno ovijte s pločevino

Med postopkom celjenja (če se koža preveč posuši)

Običajno lahko med postopkom celjenja tetovaže koža postane precej suha, luskasta in srbi. Da bi se izognili nelagodju in se upreli skušnjavi praskanja tetovaže, priporočamo, da okoli tetoviranega območja nanesete tanko plast vazelina. Ne nanašajte vazelina neposredno na tetovažo!

Ko je tetovaža popolnoma ozdravljena

Popolnoma v redu je, če na popolnoma ozdravljeno tetovažo uporabite vazelin in izdelke na osnovi nafte. Vazelin ne bo pokvaril črnila ali kože, saj tetovaža ni več “odprta rana”. Vaša tetovaža bi morala biti v celoti ozdravljena v mesecu ali dveh, odvisno od velikosti, lokacije in izvedbe tetovaže. Drug pomemben dejavnik v trajanju procesa zdravljenja je rutina po oskrbi; Torej, bolje ko skrbite za svojo tetovažo, hitreje se bo pozdravila.

Za preprečevanje aken in izbruha priporočamo, da na tetovirani koži ali drugje uporabljate le tanke sloje vazelina.

Katere izdelke morate uporabiti?

Najprej moramo omeniti naslednje;

Prvih 24 do 48 ur na novo tetovažo ne smete nanašati ničesar. Vaša tetovaža se mora najprej začeti zdraviti sama, preden lahko uporabite vlažilna in podobna sredstva!

Če iščete izdelke kot alternativo vazelinu, imamo nekaj učinkovitih in kakovostnih priporočil;

 • Mazilo za nego plenic Bepanthen – čeprav je namenjeno negi otroške kože, je to mazilo eno najboljših na trgu za nego po tetoviranju. Mazilo Bepanthen priporočajo celo strokovnjaki iz tetovažne skupnosti. Ima nežno formulacijo, ki spodbuja naravne zdravilne lastnosti kože. To mazilo uporabite po umivanju tetovaže dvakrat na dan, da obnovite hidracijo in vlago.
 • LaRoche-Posay Cicaplast Baume B5 -to je pomirjujoč, večnamenski balzam, ki se uporablja za draženje suhe kože. Balzam ima neverjetno pomirjujoč učinek, ki zmanjšuje srbenje in spodbuja naravno celjenje kože. Balzam je treba dvakrat na dan nanesti na zdravilno tetovažo, potem ko jo operemo in temeljito posušimo. Balzam je primeren za občutljivo, suho, razdraženo in srbečo kožo.
 • Sebamed Extreme losjon za obnovo suhe kože – ta losjon ima visoko koncentracijo sečnine, kar pomeni, da kožo takoj popravi. Prav tako popolnoma lajša srbenje, luščenje in zategovanje kože. Losjon je znan in ljubljen po svojih učinkih zadrževanja vode, kar zagotavlja, da koža ostane navlažena in navlažena. Med postopkom celjenja tetovaže boste želeli imeti ob sebi takšen losjon. Skoraj takoj bo zmanjšal suhost, luščenje in srbenje.

Zaključne misli

Kot ste lahko videli, lahko z uporabo vazelina na novi tetovaži naredite več škode kot koristi. Tudi če vam tatoo umetnik predlaga, da uporabite vazelin za vlaženje tetovaže, jih ne poslušajte. Vazelin vam bo zamašil pore, preprečil celjenje tetovaže in celo pokvaril črnilo. To bi bilo žalostno, glede na bolečino, ki ste jo pravkar doživeli pri tetoviranju. Da ne omenjam tudi denarja, ki ste ga porabili.

Samo zato, ker je nekaj priljubljeno, ne pomeni, da je dobro. To še posebej velja za vazelin. Zato se ga izogibajte in se osredotočite na uporabo lažjih, manj mastnih in izdelkov brez nafte.

Read more
Vodnik

Neželeni učinki tetovaže: tveganja, na katera se morate zavedati!

Tetovaže so vedno privlačna ideja; narediti čudovito tetovažo je lahko super vznemirljivo in zabavno doživetje, ki vam bo ostalo za vse življenje. Vendar pa se pod vso zabavo in navdušenjem skrivajo težave pri pravilnem celjenju tetovaže in izogibanju zapletom med in po postopku tetoviranja.

Torej, če razmišljate o tetoviranju, se morate pred imenovanjem obvestiti in izobraževati. V naslednjih odstavkih bomo obravnavali nekatere najpogostejše stranske učinke tetovaže in tveganja, ki bi se jih morali zavedati vsi. Torej, brez odlašanja, začnimo!

Najpogostejši stranski učinki tetovaže

V večini primerov se zapleti pri tetoviranju ali stranski učinki pojavijo med samim tetoviranjem ali takoj po tem, ko so tetovirali. Razlog za to je v dejstvu, da je tetovaža odprta rana. Tako so med izpostavljenostjo telesa različnim mikroorganizmom in nalezljivim delcem nepravilnemu celjenju prvih 24 do 48 ur na splošno najpomembnejše, da se izognemo stranskim učinkom in zapletom.

Če pa se kaj zgodi, je na splošno v obliki naslednjih stranskih učinkov;

Najpogostejši stranski učinki tetovažeShranjena tetovaža

Okužba kože

Eden najpogostejših stranskih učinkov tetovaže so kožne okužbe. Obstaja veliko razlogov za pojav kožnih okužb. Na primer;

 • Enega so tetovirali s kontaminiranim orodjem
 • Eden je bil med tetoviranjem izpostavljen bakterijam, virusom in patogenom
 • Eden ima okužbe kože in krvi
 • Enega so tetovirali v onesnaženem okolju
 • Enega je tetoviral amater, ki ni očistil okolja ali ni nosil novih in čistih rokavic
 • Eden ni upošteval ustrezne rutine po oskrbi
 • Eden je nanesel vazelin na svežo tetovažo

Kožne okužbe se pogosto kažejo na vnetih in dvignjenih predelih kože tetovaže. Obstaja tudi prekomerno iztekanje plazme in črnila s tetovaže, v nekaterih primerih pa celo krvavitev.

Tetovaža je boleča in boleča, človek pa lahko celo doživi povišano telesno temperaturo in vročini podobne simptome. Če se pojavijo takšni simptomi, je treba takoj poiskati zdravniško pomoč in zdravljenje z antibiotiki.

Okužbe s tetovažami se morda ne pojavijo takoj. Nekatere okužbe se pojavijo teden ali dva po procesu celjenja tetovaže.

Alergijske reakcije

Zdaj so tudi alergijske reakcije pogost stranski učinek tetoviranja. Lahko pa se pojavijo iz dveh glavnih razlogov.

Prvi razlog je črnilo, ki se uporablja za tetoviranje. Če tatoo umetnik uporablja nizko kakovostno črnilo, ki nima prikazanih sestavin, obstaja velika verjetnost, da črnilo vsebuje strupene dele in celo plastiko. Črno črnilo je najmanj alergijsko. Vendar so pigmenti črnila, kot so rumeni, rdeči, zeleni ali modri, najbolj alergeni med ljudmi.

Simptomi alergije na črnilo vključujejo hudo srbenje, dvig ali otekanje kože, pordelost, izpuščaj in koprivnico. V tem primeru je treba takoj poiskati zdravniško pomoč in ustrezno zdravljenje. Po alergijski reakciji obstaja velika verjetnost, da tetovaža ne bo videti dobro.

Drug razlog, zakaj se med tetoviranjem pojavijo alergijske reakcije, so rokavice, ki jih uporablja umetnik za tetoviranje. Profesionalni tetovatorji ne uporabljajo rokavice iz lateksa z razlogom. Mnogi ljudje ne vedo, da so alergični na lateks, in med tetoviranjem, če se tetoviranega območja dotakne lateks, lahko pride do alergijske reakcije.

Če torej niste prepričani, ali ste alergični na lateks ali ne, prosite svojega tetovatorja, naj uporabi nitrilne rokavice, če jih še ne uporabljajo. Nitrilne rokavice ne povzročajo alergijskih reakcij in so na splošno najboljša izbira rokavic za tetovatorje.

Pokrivanje znakov raka

Morda se to ne zdi neposreden stranski učinek tetovaž, vendar na žalost lahko tetovaže skrijejo znake kožni rak, še posebej, če so velike. Dermatologi ne morejo opazovati kožnih sprememb na tetoviranem območju.

Na primer, pri zgodnjih znakih kožnega raka je na splošno sprememba barve kože ali pigmentacije in sprememba madežev. Ko se prekrije s črnilom, se koža sicer spremeni, vendar zdravnik zaradi črnila spremembe ne vidi.

V takih primerih lahko dermatologi zamudijo zgodnje kožne spremembe, ki bi lahko kasneje vplivale na razvoj in zdravljenje raka. Če se nameravate tetovirati, je priporočljivo, da pregledate kožo in preverite, ali obstaja nevarnost razvoja kožnega raka ali večjih kožnih sprememb.

Na splošno je vedno priporočljivo narediti manjše tetovaže, saj večje tetovaže otežujejo opazovanje sprememb na koži.

Zdravstvena vprašanja

V primeru, da mora tetovirana oseba opraviti magnetno resonanco, obstaja velika verjetnost, da bi imela oseba s tetovažo resne težave. Študije so pokazali, da črnilo na osnovi kovine reagira z MRI (ali magnetno resonanco) in lahko povzroči dvig, oteklino in celo opekline tetovaže.

Za takšne rezultate MRI je bil zabeležen en poseben primer. Moški, ki je bil tetoviran, je imel MRI hrbtenice. Zaradi reakcije s črnilom je moški utrpel opekline kože druge stopnje, oteklino in dvig tetovirane kože.

Kot so v študiji pojasnili strokovnjaki, se takšni primeri pojavijo kot posledica elektromagnetnih reakcij zaradi kovinskih spojin v pigmentih za tetoviranje, eden od njih je železov oksid. Zato strokovnjaki predlagajo, da se ljudje izogibajo tetoviranju s črnilom na osnovi železa. Če imajo takšne tetovaže, je nujno pravočasno obvestiti zdravnika.

Težave z znojenjem (telesna funkcija)

Ne glede na to, ali imate majhno ali veliko tetovažo, bo to vplivalo na potenje tetovirane kože. To je lahko velika težava, saj je potenje naraven proces in nujna telesna funkcija, ki pomaga telesu, da se ohladi. Nedavno tetovirana koža se znoji s 100% stopnjo, vendar pa tetovirana koža proizvaja 50% manj znoja, glede na nedavne študije.

Zakaj je to problem? No, ko se vaša koža znoji, ponovno absorbira natrij in elektrolite, ki se sproščajo med potenjem. Če je koža tetovirana, ne bo ponovno absorbirala natrija in elektrolitov, kar lahko prepreči ohlajanje kože. To lahko povzroči velike težave s termoregulacijo v telesu, še posebej, če je tetovaža nameščena na območjih številnih znojnih žlez.

Bolezni, ki se prenašajo s krvjo

Okužba s tetovažo s kontaminiranim orodjem ali črnilom ni edina nevarnost tetoviranja. Leta 2012 je FDA je s kontaminiranim črnilom povezal več primerov bolezni, ki se prenašajo s krvjo, in bakterijskih izbruhov iz več držav. Če niste seznanjeni z izrazom, bolezni, ki se prenašajo s krvjo, vključujejo bolezni, kot so hepatitis B, hepatitis C in virus človeške imunske pomanjkljivosti, znan tudi kot HIV.

Večina primerov je bila povezana s črnilom, uporabljenim za tetoviranje. Več kot 10% vseh neodprtih steklenic črnila za tetovaže je že okuženih z bakterijami. Ker črnilo velja za del kozmetike, glede črnila ni pravega vpogleda v proizvodni proces ali seznam sestavin. Posledično lahko črnilo vstopi na trg brez predpisov in standardov FDA.

Torej, ali so tetovaže varne?

Po pregledu vseh možnih stranskih učinkov tetovaže je težko reči, da so tetovaže popolnoma varne.

Vendar moramo biti tukaj realni. Če se odpravite tetovirati v profesionalno tetovažo pri profesionalnem tetovatorju, verjetno ne boste imeli resnih težav. Če boste upoštevali pravilno rutino po oskrbi, boste dodatno zmanjšali tveganje okužbe in zapletov. Če pa obiščete zdravnika in na koži preverite morebitne alergije in bolezni, boste tveganje neželenih reakcij v celoti zmanjšali na minimum..

Torej, preden naredite tetovažo, lahko naredite nekaj korakov, da zmanjšate stranske učinke in tveganje pri tetoviranju.

Če vam ni vseeno, kje si tetovirate in ali tetovator uporablja čisto razkuženo orodje in črnilo, potem okužba s tetovažo ali resen zaplet ne bi smela presenetiti.

Zaključne misli

Tetovaže, če so narejene in ustrezno poskrbljene, veljajo za varne. Torej, če nimate kožnega stanja ali obstaja nevarnost alergijske reakcije, bi morali biti v redu, če se tetovirate v profesionalni trgovini s tetovažami.

Če pa opazite znake zapletov, kot so izpuščaj, pordelost, oteklina, povečana bolečina ali celo zvišana telesna temperatura, nemudoma poiščite zdravniško pomoč. Preden si naredite tetovažo, ne pozabite, da je črnilo v vaši koži trajno. Če se torej pojavijo kakršne koli reakcije, so lahko trajne ali tudi kronične. Torej, preden se odpravite tetovirati, natančno preučite prednosti in slabosti.

Read more
Vodnik

Najboljša UV tetovaža: Vse, kar morate vedeti, na enem mestu

Ker se novi trendi pojavljajo vsak dan, je lahko težko slediti in poskušati ostati na tekočem in v stiku. To velja za skoraj vsako industrijo na svetu, predvsem pa za svet lepote in body arta.

Kar zadeva predvsem body art, so tetovaže kot celota vedno v trendu, vendar nekateri slogi tetovaž prihajajo in izstopajo vsakih nekaj let. Eden od takih stilov tetoviranja se nanaša na sijoče v temi temne tetovaže, znane tudi kot UV tetovaže.

Zdi se, da so ljudje med pandemijo leta 2020 popolnoma zanemarili to vrsto tetovaže. Seveda, ker je ves svet zaklenjen in ni kam iti (še posebej ponoči), so sijoče v temi temne tetovaže izgubile pomen.

Vendar pa ljudje s cepivi in ​​delnimi ponovnimi odprtji nekaterih držav in mest po svetu leta 2021 začenjajo razmišljati naprej, onkraj omejitev in svobode. Simbol obojega, za ljudi, ki obožujejo nočno življenje in klube, so UV tetovaže.

Torej, iz kakršnega koli razloga ste tukaj, ko berete ta članek, je vedno pomembno, da se o tem nekaj informirate in poučite; prav? Torej, če vas zanima ultravijolična tetovaža ali pa preprosto želite izvedeti več o tem prihajajočem trendu, ste na pravem mestu.

V naslednjih odstavkih si bomo ogledali UV tetovaže, kako delujejo in ali bi jih morali dobiti!

UV tetovaže: 8 stvari, ki jih morate vedeti

Kaj so UV tetovaže?

UV tetovaže, znane tudi kot sijoče v temi ali črne svetlobe, so tetovaže, narejene s posebnim črnilom, ki postane vidno pod ultravijolično svetlobo. Odvisno od črnila, uporabljenega za tetoviranje, so te tetovaže med redno izpostavljenostjo svetlobi lahko skoraj popolnoma nevidne, kar je zelo priročno za ljudi, ki skrivajo svoje tetovaže iz osebnih ali službenih razlogov.

Zato so te tetovaže na splošno priljubljene med ljudmi, ki so bolj subtilni glede svoje telesne umetnosti.

Vendar pa so zaradi učinka UV tetovaže še posebej privlačne za nočno klubsko sceno in raversko skupnost. V takšnih klubih in na zabavah ljudje plešejo v temi z le delno razsvetljavo, pogosto v spektru UV -svetlobe. Med takšnimi dogodki te tetovaže oživijo in izgledajo neverjetno.

Kaj so UV tetovažeKredit: Instagram

Kako se izvajajo UV tetovaže?

UV tetovaže so narejene tako kot običajne tetovaže. Toda namesto običajnega pigmenta/črnila bo tetovator uporabil neonsko črnilo. Ta vrsta črnila je večinoma podobna belemu črnilu. To pomeni, da je črnilo nekoliko gostejše konsistence in se ne meša tako dobro z drugimi pigmenti.

Zato, da bi tetovaža izgledala dobro, jo mora narediti strokovnjak za tatoo, tako kot vsako tetovažo. Tatooist bo črnilo previdno nanesel na kožo in položil v barvah eno za drugo. Tatooist mora biti še posebej previden, da ne razmaže črnila, saj bo tako ostalo in videti razmazano pod UV svetlobo.

Preostali postopek tetoviranja je na splošno enak kot pri standardni črni ali barvni tetovaži.

Profesionalni tetovatorji običajno ne delajo UV tetovaž sami. Menijo, da je neonsko črnilo najbolje videti v kombinaciji s standardno tetovažo s črnim črnilom. Če pa je stranka skrivnostna glede svoje tetovaže in želi, da je vidna le pod UV -svetlobo, bo tetovator to najverjetneje naredil kot tak.

Ali so UV tetovaže ali UV črnila varna?

Ni skrivnost, da obstaja nekaj pomislekov glede varnosti tetovaž, ki svetijo v temi.

Najprej je neonsko črnilo (ali katero koli drugo črnilo za tetovaže) ni odobrila FDA v ZDA. Razlog za to je v pigmentu, uporabljenem v črnilu, ki ga tradicionalno ni regulirala ali odobrila FDA.

Nekatere blagovne znamke neonskega črnila trdijo, da je njihovo črnilo regulirano in odobreno s strani FDA, kar je popolnoma napačno. Če torej nameravate kupiti takšno črnilo ali pa so ga uporabili vaši umetniki za tetoviranje, se čim prej odmaknite.

Drugo vprašanje so sestavine neonskih črnil ali natančneje pomanjkanje vpogleda v natančne sestavine, uporabljene za izdelavo črnila. Ker blagovne znamke črnila hranijo sestavine zase (in ni javno dostopnih seznamov sestavin), je težko vedeti, ali uporabljate varen izdelek ali ne. To je še posebej težko za tetovatorje in ljudi z alergijami na črnilo.

Ko govorimo o alergijah na črnilo, so nekateri ljudje po tetoviranju z neonskim črnilom doživeli poškodbe in reakcije kože. Zapleti so vključevali;

 • Srbenje kože
 • Razvoj dermatitisa
 • Draženje kože in pekoč občutek
 • Tetovaže zapleti, če niso zaščitene pred sončno svetlobo
 • Tetovaže se zapletejo, če so izpostavljene intenzivnim/dišečim kremam in losjonom

Opomba: Ena od znanih sestavin neonskega, UV črnila je fosforja, ki je odgovorna za učinek sijočih v temi temnih tetovaž. Obstaja velika zaskrbljenost glede tega, da je ta sestavina rakotvorna, vendar je za uradno izjavo o uporabi fosforja v UV -črnilu potrebno več raziskav.

Ali so UV tetovaže ali UV črnila varnaKredit: Instagram

Ali so UV tetovaže res nevidne pri dnevni svetlobi?

Prej smo omenili, da UV tetovaže privlačijo ljudi, ki so bolj subtilni in skrivnostni glede svoje telesne umetnosti, saj so na splošno nevidni pri dnevni svetlobi. Ta domneva o nevidnosti pa do neke mere drži.

Neonsko črnilo na primer ni popolnoma nevidno. Dejansko je prozoren, vendar se bo zaradi svoje konsistence in sestavin na koži pojavil v prvih nekaj mesecih po nanosu tetovaže. To še posebej velja, če je tetovaža del običajne tetovaže s črnim črnilom. V tem primeru bo zagotovo viden, zlasti bledo rjave črte.

Ko pa se tetovaža popolnoma zaceli (in je bila ustrezno skrita in zaščitena pred sončno svetlobo), bo s prostim očesom postala večinoma nevidna. Črnje porjavelosti bodo večinoma zbledele in nihče ne bo vedel, da imate čudovito tetovažo, razen če vas vidi pod neposrednim UV -virom svetlobe.

Ali so UV tetovaže drage?

Ja! Znano je, da so UV tetovaže bistveno dražje od običajnih tetovaž. Seveda so končni stroški tetovaže odvisni od številnih različnih dejavnikov, na primer; velikost tetovaže, dizajn, barvanje, trajanje postopka itd.

Ena stvar, za katero lahko rečemo, da bo povečala vaše končne stroške UV tetovaže, je faktor časa in intenzivnosti dela. UV -tetovaže trajajo veliko dlje časa kot običajne, večinoma zaradi težjega rokovanja s črnilom.

Tako lahko na splošno pričakujete, da boste svoje UV tetovaže plačali med 50 in 200 USD več kot običajno, odvisno od urne postavke tetovatorja..

Ali so UV tetovaže drageKredit: Instagram

Kako dolgo trajajo UV tetovaže?

Ni mogoče natančno povedati, kako dolgo vam bo trajala katera koli vrsta tetovaže. Trajanje tetovaže je odvisno od vašega tipa kože, izvedbe tetovaže in oskrbe tetovaže. Če je vse narejeno pravilno, se pričakuje, da bodo tetovaže trajale vse življenje z nekaj manjšimi spremembami v nasičenosti barv in spremembami, ki jih prinaša staranje kože.

Kar zadeva UV tetovaže, bodo zagotovo trajale krajše od običajnih. V najboljšem primeru lahko UV tetovaže trajajo od 5 do 8 let, odvisno od tega, kako dobro zanje negujete. Po določenem času je znano, da UV tetovaže postopoma zbledijo. To je mogoče popraviti z nekaterimi dotiki, včasih pa so lahko dotiki dražji od same tetovaže.

Ali se morate UV tetovirati?

Ustvarjanje tetovaže je za mnoge ljudi izjemna izkušnja, čedalje več ljudi pa se vsakodnevno črni. Vendar pa še vedno obstajajo diskriminacija in domneve o ljudeh s tetovažami.

Zato ima veliko težav z izkušnjami na razgovorih za delo ali pri samem delu. Pokrivanje tetovaž je zahteva na večini delovnih mest, zlasti tam, kjer delamo neposredno s strankami.

Torej, če se želite tetovirati, ne da bi pri tem imeli težave pri delu (ali vaši konzervativni družini), bi lahko UV tetovaža rešila dan. Čeprav bo na začetku nekoliko vidna, bo vaša UV tetovaža, ko bo popolnoma ozdravljena, nevidna s prostim očesom. Če vaš šef ne začne hoditi po pisarni z ultravijolično svetlobo, morate biti na varnem.

Preden se odločite za UV tetovažo, morate upoštevati možne stroške tetovaže in morda poskusiti prihraniti. Pomislite tudi na obliko tetovaže in pogostost izpostavljenosti UV -svetlobi. Brez te luči bo vaša tetovaža samo sedla na kožo in nevidna za vso zabavo.

Torej, če ste nekdo, ki ima rad klubsko zabavo, izlete, uživanje v nočnem življenju, pa tudi pravilen v službi in pred konzervativnejšimi člani družbe, potem je UV tetovaža zagotovo za vas.

Najboljše blagovne znamke UV črnil v mislih – za tetovatorje in stranke

Prej smo omenili, da FDA ne ureja in ne odobri nobenega črnila za tetoviranje, večina blagovnih znamk črnila za tetovaže pa ne razkriva sestavin izdelka javno. Vendar vas to ne bi smelo ustrahovati pri razmišljanju, da črnilo tam ni varno. Morali bi si nanesti UV tetovažo, vendar priporočamo, da imate za najboljše rezultate v mislih naslednje blagovne znamke!

Torej, ne glede na to, ali iščete odlične blagovne znamke UV-črnil za svoje stranke, ali pa se kot stranka želite tetovirati samo s kakovostnim črnilom, tukaj so naša priporočila;

 • Skin Candy Bloodline UV Tattoo Ink – to je eno najboljših črnil za UV tatoo, ki ga priporočajo profesionalni tattoo umetniki. To je črnilo, občutljivo na črno svetlobo, izdelano iz nestrupenih, kakovostnih sestavin. Čeprav ni ocenjeno s strani FDA, je črnilo na splošno varno in dobro zdravi tudi pri različnih tipih kože. Če ste umetnik tetovaže in iščete kakovostno črnilo, se morate vsekakor odločiti za to. Vendar ne pozabite, da boste morali steklenico črnila redno stresati, da se prepreči, da bi se lepila.
 • Jedrsko UV črnilo za tetoviranje Millennium Mom – druga izjemna blagovna znamka črnila za UV tatoo je Millennium Mom’s. Njihovo UV črnilo je izjemno gladko in enostavno za delo, kar na splošno ne velja za UV črnilo. Črnilo je izjemno svetlo pod UV svetlobo in zagotovo boste izstopali. Bogati toni ostanejo še dolgo po nanosu. To UV črnilo za tetovaže je časovno preizkušeno priljubljeno med profesionalci za tetovaže, zato veste, da imate opravka z zanesljivim, visokokakovostnim izdelkom.
 • Kuro Sumi lahka odzivna črnila za tetovaže – Kuro Sumi je ena najboljših blagovnih znamk črnila za tetovaže na svetu. Njihovo črnilo uporabljajo profesionalni umetniki tetovaž po vsem svetu, saj so znani po uporabi naravnih, varnih in kakovostnih sestavin. Njihovo črnilo, ki se odziva na svetlobo, ne spada v kategorijo UV črnila, vendar se odziva na vire UV svetlobe z zagotavljanjem povečane svetlosti črnila. Če torej iščete vegansko in svetlo odzivno črnilo, ki je varno in zanesljivo, ne iščite dlje kot Kuro Sumi.

Zaključne misli

Ni laž, da so UV tetovaže zelo zabavne. In zagotovo bodo ustregli ljudem, ki so zabavno usmerjeni, a čez dan želijo, da so njihove tetovaže subtilne ali celo nevidne. Če se to sliši kot nekaj, kar bi radi imeli, pojdite in si naredite UV tetovažo. Upajmo, da bodo klubi kmalu odprti, da boste lahko pokazali svoje novo črnilo in uživali v njegovem polnem sijaju.

Seveda vam priporočamo, da zagotovite, da bo to za vas varna odločitev glede vašega zdravja. Če sumite, da ste alergični na črnilo ali imate kožno reakcijo na postopek tetoviranja, se posvetujte z zdravnikom, dermatologom ali celo poklicnim umetnikom tetoviranja..

Vaša varnost in zdravje morata biti vedno na prvem mestu! Vedno se lahko zabavate tudi brez tetovaže!

Read more
Vodnik

Ali so začasne tetovaže varne: vse, kar morate vedeti!

Začasne tetovaže so v zadnjih nekaj letih postale precej priljubljene. Ena glavnih privlačnosti začasnih tetovaž je dejstvo, da so začasne. Nanesete jih v nekaj sekundah in za kratek čas uživate kot tetovaža. Ni težav pri tetoviranju in ni vseživljenjske zavezanosti body artu.

Začasne tetovaže so odlične za vsakogar, ki želi doživeti, kako je imeti tetovažo, ne da bi se ji popolnoma posvetil. Začasne tetovaže so tudi bistveno cenejše, lahko dostopne in jih je mogoče enostavno odstraniti.

Vendar s temi tetovažami ni vse mleko in med. FDA in zdravstvene agencije svarijo pred nekaterimi vrstami začasnih tetovaž, ki so nevarne in tvegane, zlasti za otroke.

Torej, v naslednjih odstavkih bomo videli, ali so začasne tetovaže nevarne in ali obstaja tveganje, da jih nanesemo na kožo.

Začasne tetovaže in varnost – vse, kar morate vedeti!

Začasne tetovaže in varnost - vse, kar morate vedetiKredit: @r.nhenna

Kaj so začasne tetovaže?

 • Začasne tetovaže so začasne slike, ki so nameščene na koži in posnemajo prave tetovaže.
 • Začasne oblike se običajno natisnejo na list papirja. Zasnovo prenesemo tako, da nanesemo malo vlage in počakamo nekaj sekund, da se razvije.
 • Začasne tetovaže običajno trajajo od 7 do 14 dni.
 • Te tetovaže je mogoče enostavno odstraniti z nekaj alkohola in olja. Vendar pa bodo po 7 do 14 dneh tudi sami začeli bledeti ali luščiti.

Kakšne vrste začasnih tetovaž obstajajo?

 • Tetovaže na pritisk – te tetovaže preprosto pritisnemo na kožo. Zasnova se prenese z vodoprepustnega papirja z dodajanjem nekaj vlage. Lahko traja nekaj sekund, da se dizajn prenese in posuši na koži.
 • Tetovaže s kano – tetovaže s kano so narejene iz paste iz kane, ki prihaja iz posušenih in drobljenih rastlin kane. Te tetovaže so priljubljene po vsem svetu, vendar se uporabljajo predvsem v južni Aziji in na Bližnjem vzhodu.
 • Tetovaže z zračnim čopičem – te tetovaže se razpršijo na kožo. To metodo lahko izvede tetovator, ki bo uporabil poseben stroj za brizganje zraka. Te tetovaže so daleč najdražje med začasnimi tetovažami, vendar ne trajajo dlje od tistih nizkih cen.

Iz česa so narejene začasne tetovaže?

Začasne tetovaže (ali pritisne tetovaže) so narejene iz naslednjih sestavin;

 • Polimeri – začasne tetovaže so običajno narejene iz sintetičnih polimerov, ki vključujejo sintetično gumo, najlon, silikon in druge. Polimeri so lahko tudi naravni, v tem primeru so pridobljeni iz volne, svile, jantarja in celuloze. Polimeri so na splošno zelo dostopni in poceni materiali, s katerimi je mogoče enostavno kemično manipulirati.
 • Laki -ko govorimo o lakih, mislimo na sušenje žganja in na splošno odstranljive lake. Ti vsebujejo sušilno olje, smolo in razredčila. Znano je, da se akrilni laki posušijo pri izhlapevanju vode, kar velja za večino začasnih tetovaž.
 • Barvila – barvilo je snov, dodana za spremembo barve predmeta, materiala ali površine. Barvila lahko razvrstimo kot pigmente ali barvila in jih lahko dodamo barvam in črnilom. V primeru začasnih tetovaž so dodane, da poudarijo barvo tetovaže, ko se razvije na koži.

Čeprav se te sestavine morda zdijo zastrašujoče, se vse zakonito prodajajo v ZDA in jih kot odobrene sestavine uporablja ameriška uprava za hrano in zdravila ali FDA. Kot take se lahko uporabljajo v kozmetiki in izdelkih z neposrednim stikom s kožo, kot so začasne tetovaže.

Kaj pa začasne tetovaže iz kane? Kakšne sestavine v resnici vsebuje pasta iz kane?

Ekološka in 100% naravna kana vsebuje posušene in drobljene rastline kane. To je to! Na splošno je rdečkasta ali rjavkasta, kar je glavni znamenje, da je kana narejena iz organskih in naravnih sestavin.

Obstaja pa vrsta kane, ki vsebuje različne sestavine; črna kana. Ta vrsta kane je popolnoma nenaravna in narejena iz umetnih in kemičnih sestavin.

Črna kana vsebuje;

 • Parafenilendiamin ali PPD – to je kemikalija, ki je na splošno dovoljena za uporabo v omejenih količinah. Pogosto se dodaja barvam za lase. Nekateri pa jo dodajo običajni kani, da postanejo tetovaže s kano (ali barvanje las s kano) črne. Ker mešane paste s kano na splošno ne vsebujejo seznama sestavin, ni znano, koliko PPD je v črni kani, vendar naj bi bilo več, kot je dovoljeno.

Torej, ali so začasne tetovaže varne?

Po podatkih FDA so začasne tetovaže lahko varne za splošno populacijo, v nekaterih primerih pa lahko povzročijo nekatere škodljive učinke. Takšni učinki se pogosto kažejo kot;

 • Rdečica kože, 
 • Žulji,
 • Dvignjene in izcedne lezije
 • Izguba pigmentacije kože
 • Povečana občutljivost na sončno svetlobo
 • Trajno brazgotinjenje

V takih primerih ima človek pogosto zelo občutljivo kožo ali kožna obolenja. V vsakem primeru je nujno poiskati zdravniško pomoč.

Pomembno je omeniti, da se neželeni učinki morda ne pojavijo takoj po uporabi začasne tetovaže. V večini primerov so se neželeni učinki pojavili v 2 do 3 tednih kasneje.

Ko gre za začasne tetovaže iz črne kane, je splošno zdravstveno mnenje veliko strožje in resnejše.

Črna kana se danes trži namesto tradicionalne, naravne kane. Črna kana vsebuje, kot smo omenili, kemikalijo PPD, njene količine v črni kani pa niso regulirane. Takšna kana lahko vsebuje tudi samo barvo za lase in v nekaterih primerih sploh ne.

Ko pa gre za črno kano in PPD, ne moremo poudariti, kako nevarno je to lahko za vse, ki uporabljajo to kano za začasno tetovažo!

Glavni odzivi na črno kano in PPD vključujejo;

 • Pekoča in pekoča koža
 • Občutek nelagodja
 • Huda pordelost kože
 • Močan mehur na koži
 • Otekanje območja, kjer je bila uporabljena črna kana
 • Trajne poškodbe kože in brazgotine
 • Hude okužbe

Večina ljudi, ki so uporabljali črno kano za začasno tetovažo, so poleg omenjenih neželenih učinkov doživeli kemične opekline in resne alergijske reakcije. Pomembno je omeniti tudi, da niti črna niti predhodno mešana kana nista odobreni za kozmetiko in uporabo na koži FDA. Tem izdelkom se je treba izogibati, tudi če se prodajajo v uglednih trgovinah.

Znano je tudi, da mešane paste iz kane vsebujejo sestavine, kot so srebrov nitrat, karmin, razpršeno oranžno barvilo, krom in pirogalol. Vse te sestavine lahko povzročijo resne alergijske reakcije, zdravstvene težave, kronične vnetne reakcije in pozno nastope alergijske reakcije.

Torej, NIKOLI ne kupujte predhodno mešane ali črno označene kane!

Katere začasne tetovaže so varne?

Če nimate občutljive kože ali kožnega stanja, lahko uporabite začasne tetovaže, pridobljene od uglednih prodajalcev, kot so Inkbox na primer. Četudi s kožnimi težavami nimate težav, lahko zaradi prekomerne uporabe začasnih tetovaž postane vaša koža sčasoma zelo občutljiva, kasneje pa draženje kože in alergijske reakcije.

Toda katere začasne tetovaže so varne za uporabo vsem?

Po navedbah Scientific American, ljudje, ki si želijo narediti začasno tetovažo, vendar se želijo izogniti kakršnim koli škodljivim učinkom in zdravstvenim težavam, si morajo to narediti tetovaža airbrush. Te tetovaže se razpršijo na kožo po šabloni. Razpršeno črnilo je odobreno s strani FDA in velja za varno kozmetično črnilo.

Tetovaže z zračnim čopičem je tudi zelo enostavno odstraniti; vse kar potrebujete je alkohol ali kokosovo olje.

Vendar pa se na koži ne smejo uporabljati vrste tetovaž z zračnimi čopiči, ki se uporabljajo za dekoriranje tekstila in oblačil. Te vrste barv ali barv za zračne ščetke vsebujejo alergene in strupene sestavine. Torej, ko greste k tetovatorju, da si naredite tetovažo z zračnim čopičem, preverite, kakšno črnilo uporabljajo.

Druga stvar za varno začasno tetovažo lahko uporabite naravne, 100% organske praške kane. Ti praški NE vsebujejo nobenih dodatkov in kemikalij in jih je treba zmešati z nekaj vode. Prah kane prihaja iz posušenih in drobljenih rastlin in listov kane, ki so varni za uporabo na koži, laseh in materialih, kot so volna ali usnje.

Pomembno je omeniti tudi, da je FDA NE odobri nobene začasne tetovaže. FDA odobri le nekatere sestavine in barvne dodatke, ki se uporabljajo v kozmetične namene!

Spodnja črta

Začasne tetovaže so odličen način za eksperimentiranje z body artom brez vseživljenjske zavezanosti prave tetovaže. Vendar samo zato, ker je tetovaža začasna, ne pomeni, da bo varna in brez tveganja. Ljudje z občutljivo, lahko razdražljivo kožo ali kožnim stanjem lahko pri uporabi začasnih tetovaž doživijo resne zdravstvene težave in škodljive učinke.

Vendar se morate izogibati tetovažam s črno kano in tetovažam, narejenim s predhodno mešano kano, tudi če je vaša koža popolnoma v redu in odporna.

Prav tako ne priporočamo pogoste uporabe začasnih tetovaž s pritiskom. Sprva morda ne bodo povzročile škodljivih učinkov, toda če kožo izpostavite začasnim tetovažam, lahko pozneje začnete alergijske reakcije..

Preberi več:

 • Kako narediti začasno tetovažo s parfumom: Vodnik po korakih
 • Kako narediti lažno tetovažo z ostrino? – Vodnik po korakih

Read more