Vodnik

Se po tetoviranju počutite bolno? – Evo zakaj!

Tatuiranje se morda zdi vse zabavno in vznemirljivo, toda za vaše telo je sam proces tetoviranja in zdravljenja precej stresen. Zato veliko ljudi, ko naredijo tetovaže, doživijo različne stvari, povezane z zdravjem, in stranske učinke tetovaže.

Nekaterim je slabo, drugim je slabo, tretjim pa je prvih nekaj dni zelo hudo. Lahko rečemo, da je tetoviranje precej neprijetna izkušnja, še posebej, če imate nizko toleranco bolečine in ste nagnjeni k zbolevanju.

Če berete to, obstaja velika verjetnost, da trenutno greste skozi neprijetno fazo celjenja tetovaže. Torej, da bo to čim bolj preprosto (in vas rešilo branja slabosti), se bomo poglobili v razloge, zaradi katerih se po tetoviranju počutite slabo. Začnimo!

Bolezen po tetovaži ali tetovažna gripa: 6 stvari, ki jih morate vedeti

1. Kaj vse telo prehaja med in po tetovaži?

Preden se spustimo v razloge, zaradi katerih se po tetovaži počutite slabo, moramo najprej razumeti vse stvari, ki jih telo doživlja v takem procesu. To bo ponudilo vpogled v odziv vašega telesa, tako da se boste počutili slabo, slabo in na splošno precej slabo.

Zdaj, med postopkom tetoviranja, se vaše telo večkrat udarja. Konec koncev je tudi novonastala tetovaža a novonastala odprta rana vaše telo ima prednost za hitro in pravilno zdravljenje. Namerno poškodujete svoje telo, zato se mora telo odzvati na rano ali poškodbo.

Kot rezultat, bele krvničke “pošljejo na kraj zločina”, da popravijo, kaj je mogoče popraviti. Te celice na primer transportirajo odvečne delce črnila in jih odstranijo skozi krvni obtok; to je tvoje delo limfni sistem.

Toda kaj se točno dogaja v vašem telesu med in po tetovaži?

 • Zahvaljujoč hitremu delovanju belih krvnih celic, vaš adrenalin se poveča, kar lahko poveča vaš srčni utrip. Že samo zaradi tega se lahko počutite omotični in šibki, saj je vaše telo v načinu “boj ali beg”; igla za tetoviranje jo večkrat napade, zato je reakcija precej normalna.
 • Vaše telo postane napeto in napeto kot odziv na ponavljajoče se bolečine. Poleg povečanega adrenalina stres in napetost v telesu ustvarjata kombinacijo reakcij, ki neposredno vplivajo na vaš imunski sistem.
 • Ko se vaš imunski sistem vključi v situacijo, se tudi postane šibkejša. To pomeni, da je vaše telo šibko, imunski odziv oslabljen in posledično ste po tetovaži bolj nagnjeni k bolezni, kot bi bili običajno.

Zaradi tega je nujno, da skrbite za svoje telo pred in po tetovaži. S tem mislimo na to; pijte veliko vode, jejte zdravo, hranilno hrano, se malo gibajte in razmislite o vitaminskih dodatkih, če menite, da vaš vnos vitaminov ni zadosten. Vse to bo vašemu imunskemu sistemu pomagalo ostati pri vrhu, še posebej med posledicami tetovaže in procesom zdravljenja.

2. Simptomi tetovažne gripe

Zboleti po tetovaži je znano tudi kot “gripa za tetovaže”. Kako pa veste, da se ne spopadate z alergijsko reakcijo na črnilo ali okužbo s tetovažo? Kakšni so simptomi tetovažne gripe?

No, tako kot pri redni gripi se tudi tetovažna gripa kaže skozi naslednje simptome;

 • Vročina
 • Prehladen mrzlica
 • Utrujenost in utrujenost
 • Bolečina
 • Občutek šibkosti
 • V nekaterih primerih želodčne težave in driska
 • Otekanje tetovaže
 • Slabost in možno bruhanje

3. Ali bi me moralo skrbeti tetovažna gripa?

V večini primerov simptomi bolezni, slabosti in gripe izginejo dan ali dva po tetoviranju. V tem času se vaše telo okrepi in se osredotoči na celjenje “rane”, namesto da bi dodatno poškodovalo imunski sistem.

Če pa kateri od simptomov traja dlje kot dan ali dva, poiščite zdravniško pomoč. Morda imate okužbo s tetovažo, ki potrebuje ustrezen pregled in zdravljenje. V nasprotnem primeru vzemite nekaj zdravil proti gripi, ki so običajno na voljo brez recepta. Prav tako ne pozabite vzeti veliko vode in jesti hranljive obroke, bogate z beljakovinami, minerali in vitamini.

4. Razlogi, zakaj se po tetovaži počutite bolne

Obstaja veliko razlogov, zakaj bi se po tetovaži lahko počutili slabo, slabo ali slabo. Tu je nekaj glavnih vzrokov za takšne neprijetne dogodke;

 • Vaš imunski sistem je šibek 

Kot smo že pojasnili, tetoviranje neposredno vpliva na vaš imunski sistem. Zaradi povečanja adrenalina, močnih in ponavljajočih se bolečin ter splošnega stresa telo v resnici ne ve, kako bi se odzvalo. Posledično imunski sistem oslabi, zaradi česar je vaše telo nagnjeno k bolezni in gripi, saj se v resnici ne more boriti proti bakterijam in virusom.

 • Že se spopadate z boleznijo 

Če ste na sestanek za tetovažo že bolni, obstaja velika verjetnost, da boste po tetoviranju postali še bolj bolni. Priporočljivo je, da se med tetovažo izogibate tetoviranju, ker je imunski sistem preveč oslabljen, da bi se lahko lotil nove tetovaže. Posledično se lahko vaša tetovaža zlahka okuži, saj se telo v takem stanju ne more upreti okužbam.

 • Pred tetovažo ste pili alkohol 

Prvič, napijanje pred imenovanjem tetovaže je neodgovorno in nesramno do tetovatorja. Ob redki priložnosti, da ste si v opojnem stanju naredili tetovažo, obstaja velika verjetnost, da se boste po končanem postopku počutili grozno. Počutili se boste slabo, šibko, dehidrirano in seveda slabo. V takem primeru je pomembno, da dobro jeste in pijete veliko vode, da si telo opomore.

 • Pred tetoviranjem niste imeli hrane ali vode

Da bi se spopadli z vsemi travmami tetoviranja, vaše telo potrebuje energijo. In od kod energija? No, iz hrane in vode. Pred tetoviranjem je nujno, da si zagotovite ustrezen obrok in popijete kozarec vode. V nasprotnem primeru bosta vaša lakota in žeja telesu pokazali, da ni vira energije. Po drugi strani pa se vam lahko po tem, ko ste naredili tetovažo, pojavi slabost in slabost.

5. Kako preprečiti bolezen po tetoviranju?

Res je, da vsi ne zbolijo za tetovažo gripe. Toda nekateri ljudje lahko doživijo bolezen in slabost, še posebej, če si prvič naredijo tetovažo. Torej, da preprečite pojav tetovažne gripe, morate storiti naslednje;

 • Nekaj ​​dni pred imenovanjem tetovaže, obremenjujte se z živili, bogatimi z vitamini in minerali. To bo pomagalo okrepiti vaš imunski sistem in ga pripraviti na prihodnje. Vendar ne pretiravajte z vnosom vitaminov (še posebej, če jemljete vitaminske dodatke), da se izognete hipervitaminozi.
 • Poskrbite, da ostanite hidrirani pred, med in po tetovaži. Priporočeni vnos vode za odraslo osebo je 8 kozarcev vode in več. Zato pijte vsaj 8 kozarcev vode in na sestanek prinesite steklenico vode, v primeru, da morate nekaj srkati in premagati žejo.
 • Jejte bogat, hranljiv obrok pred odhodom na tetovažo. Vaše telo bo potrebovalo energijo za spopadanje z bolečino, poškodbami kože in drugimi učinki tetoviranja.
 • Pred odhodom na tetovažo ne pijte in ne zlorabljajte nobenih snovi. Obstaja velika verjetnost, da vam bodo zavrnili tetovažo, in tudi če boste nekako trezni, se boste med sejo in po njej počutili neverjetno slabo, slabo, dehidrirano in razdražljivo. Alkohol vam bo tudi razredčil kri, zato se bo povečala tudi krvavitev tetovaže.
 • Med tetovažo prinesite prigrizek. Ohranila bo normalno raven sladkorja in vas napolnila z bolečino in nelagodjem pri tetoviranju.

6. Kdaj naj začnem skrbeti?

Tatoo gripa, če se pojavi, ne sme trajati več kot dan ali dva. Če pa se stanje ne izboljša ali če se simptomi poslabšajo, takoj poiščite zdravniško pomoč. Morda imate okužbo s tetovažo ali druge zdravstvene težave. To je lahko razlog za skrb.

Če pa simptomi izzvenijo, nadaljujte s hranjenjem telesa z minerali, vitamini in beljakovinami, da ohranite dober odziv imunskega sistema. Poleg tega ne pozabite upoštevati navodil za nego, ki jih je dal vaš umetnik za tetovaže. So bistvenega pomena za pravilno celjenje tetovaže.

Preberite tudi:

 • Upravljanje bolečine pri tetoviranju: Kako narediti tetovaže manj boleče
 • Kako dolgo po tetoviranju stopala lahko nosim nogavice?
 • Ali lahko plavate po tetoviranju? Ali je varno?