Vodnik

Neželeni učinki tetovaže: tveganja, na katera se morate zavedati!

Tetovaže so vedno privlačna ideja; narediti čudovito tetovažo je lahko super vznemirljivo in zabavno doživetje, ki vam bo ostalo za vse življenje. Vendar pa se pod vso zabavo in navdušenjem skrivajo težave pri pravilnem celjenju tetovaže in izogibanju zapletom med in po postopku tetoviranja.

Torej, če razmišljate o tetoviranju, se morate pred imenovanjem obvestiti in izobraževati. V naslednjih odstavkih bomo obravnavali nekatere najpogostejše stranske učinke tetovaže in tveganja, ki bi se jih morali zavedati vsi. Torej, brez odlašanja, začnimo!

Najpogostejši stranski učinki tetovaže

V večini primerov se zapleti pri tetoviranju ali stranski učinki pojavijo med samim tetoviranjem ali takoj po tem, ko so tetovirali. Razlog za to je v dejstvu, da je tetovaža odprta rana. Tako so med izpostavljenostjo telesa različnim mikroorganizmom in nalezljivim delcem nepravilnemu celjenju prvih 24 do 48 ur na splošno najpomembnejše, da se izognemo stranskim učinkom in zapletom.

Če pa se kaj zgodi, je na splošno v obliki naslednjih stranskih učinkov;

Najpogostejši stranski učinki tetovažeShranjena tetovaža

Okužba kože

Eden najpogostejših stranskih učinkov tetovaže so kožne okužbe. Obstaja veliko razlogov za pojav kožnih okužb. Na primer;

  • Enega so tetovirali s kontaminiranim orodjem
  • Eden je bil med tetoviranjem izpostavljen bakterijam, virusom in patogenom
  • Eden ima okužbe kože in krvi
  • Enega so tetovirali v onesnaženem okolju
  • Enega je tetoviral amater, ki ni očistil okolja ali ni nosil novih in čistih rokavic
  • Eden ni upošteval ustrezne rutine po oskrbi
  • Eden je nanesel vazelin na svežo tetovažo

Kožne okužbe se pogosto kažejo na vnetih in dvignjenih predelih kože tetovaže. Obstaja tudi prekomerno iztekanje plazme in črnila s tetovaže, v nekaterih primerih pa celo krvavitev.

Tetovaža je boleča in boleča, človek pa lahko celo doživi povišano telesno temperaturo in vročini podobne simptome. Če se pojavijo takšni simptomi, je treba takoj poiskati zdravniško pomoč in zdravljenje z antibiotiki.

Okužbe s tetovažami se morda ne pojavijo takoj. Nekatere okužbe se pojavijo teden ali dva po procesu celjenja tetovaže.

Alergijske reakcije

Zdaj so tudi alergijske reakcije pogost stranski učinek tetoviranja. Lahko pa se pojavijo iz dveh glavnih razlogov.

Prvi razlog je črnilo, ki se uporablja za tetoviranje. Če tatoo umetnik uporablja nizko kakovostno črnilo, ki nima prikazanih sestavin, obstaja velika verjetnost, da črnilo vsebuje strupene dele in celo plastiko. Črno črnilo je najmanj alergijsko. Vendar so pigmenti črnila, kot so rumeni, rdeči, zeleni ali modri, najbolj alergeni med ljudmi.

Simptomi alergije na črnilo vključujejo hudo srbenje, dvig ali otekanje kože, pordelost, izpuščaj in koprivnico. V tem primeru je treba takoj poiskati zdravniško pomoč in ustrezno zdravljenje. Po alergijski reakciji obstaja velika verjetnost, da tetovaža ne bo videti dobro.

Drug razlog, zakaj se med tetoviranjem pojavijo alergijske reakcije, so rokavice, ki jih uporablja umetnik za tetoviranje. Profesionalni tetovatorji ne uporabljajo rokavice iz lateksa z razlogom. Mnogi ljudje ne vedo, da so alergični na lateks, in med tetoviranjem, če se tetoviranega območja dotakne lateks, lahko pride do alergijske reakcije.

Če torej niste prepričani, ali ste alergični na lateks ali ne, prosite svojega tetovatorja, naj uporabi nitrilne rokavice, če jih še ne uporabljajo. Nitrilne rokavice ne povzročajo alergijskih reakcij in so na splošno najboljša izbira rokavic za tetovatorje.

Pokrivanje znakov raka

Morda se to ne zdi neposreden stranski učinek tetovaž, vendar na žalost lahko tetovaže skrijejo znake kožni rak, še posebej, če so velike. Dermatologi ne morejo opazovati kožnih sprememb na tetoviranem območju.

Na primer, pri zgodnjih znakih kožnega raka je na splošno sprememba barve kože ali pigmentacije in sprememba madežev. Ko se prekrije s črnilom, se koža sicer spremeni, vendar zdravnik zaradi črnila spremembe ne vidi.

V takih primerih lahko dermatologi zamudijo zgodnje kožne spremembe, ki bi lahko kasneje vplivale na razvoj in zdravljenje raka. Če se nameravate tetovirati, je priporočljivo, da pregledate kožo in preverite, ali obstaja nevarnost razvoja kožnega raka ali večjih kožnih sprememb.

Na splošno je vedno priporočljivo narediti manjše tetovaže, saj večje tetovaže otežujejo opazovanje sprememb na koži.

Zdravstvena vprašanja

V primeru, da mora tetovirana oseba opraviti magnetno resonanco, obstaja velika verjetnost, da bi imela oseba s tetovažo resne težave. Študije so pokazali, da črnilo na osnovi kovine reagira z MRI (ali magnetno resonanco) in lahko povzroči dvig, oteklino in celo opekline tetovaže.

Za takšne rezultate MRI je bil zabeležen en poseben primer. Moški, ki je bil tetoviran, je imel MRI hrbtenice. Zaradi reakcije s črnilom je moški utrpel opekline kože druge stopnje, oteklino in dvig tetovirane kože.

Kot so v študiji pojasnili strokovnjaki, se takšni primeri pojavijo kot posledica elektromagnetnih reakcij zaradi kovinskih spojin v pigmentih za tetoviranje, eden od njih je železov oksid. Zato strokovnjaki predlagajo, da se ljudje izogibajo tetoviranju s črnilom na osnovi železa. Če imajo takšne tetovaže, je nujno pravočasno obvestiti zdravnika.

Težave z znojenjem (telesna funkcija)

Ne glede na to, ali imate majhno ali veliko tetovažo, bo to vplivalo na potenje tetovirane kože. To je lahko velika težava, saj je potenje naraven proces in nujna telesna funkcija, ki pomaga telesu, da se ohladi. Nedavno tetovirana koža se znoji s 100% stopnjo, vendar pa tetovirana koža proizvaja 50% manj znoja, glede na nedavne študije.

Zakaj je to problem? No, ko se vaša koža znoji, ponovno absorbira natrij in elektrolite, ki se sproščajo med potenjem. Če je koža tetovirana, ne bo ponovno absorbirala natrija in elektrolitov, kar lahko prepreči ohlajanje kože. To lahko povzroči velike težave s termoregulacijo v telesu, še posebej, če je tetovaža nameščena na območjih številnih znojnih žlez.

Bolezni, ki se prenašajo s krvjo

Okužba s tetovažo s kontaminiranim orodjem ali črnilom ni edina nevarnost tetoviranja. Leta 2012 je FDA je s kontaminiranim črnilom povezal več primerov bolezni, ki se prenašajo s krvjo, in bakterijskih izbruhov iz več držav. Če niste seznanjeni z izrazom, bolezni, ki se prenašajo s krvjo, vključujejo bolezni, kot so hepatitis B, hepatitis C in virus človeške imunske pomanjkljivosti, znan tudi kot HIV.

Večina primerov je bila povezana s črnilom, uporabljenim za tetoviranje. Več kot 10% vseh neodprtih steklenic črnila za tetovaže je že okuženih z bakterijami. Ker črnilo velja za del kozmetike, glede črnila ni pravega vpogleda v proizvodni proces ali seznam sestavin. Posledično lahko črnilo vstopi na trg brez predpisov in standardov FDA.

Torej, ali so tetovaže varne?

Po pregledu vseh možnih stranskih učinkov tetovaže je težko reči, da so tetovaže popolnoma varne.

Vendar moramo biti tukaj realni. Če se odpravite tetovirati v profesionalno tetovažo pri profesionalnem tetovatorju, verjetno ne boste imeli resnih težav. Če boste upoštevali pravilno rutino po oskrbi, boste dodatno zmanjšali tveganje okužbe in zapletov. Če pa obiščete zdravnika in na koži preverite morebitne alergije in bolezni, boste tveganje neželenih reakcij v celoti zmanjšali na minimum..

Torej, preden naredite tetovažo, lahko naredite nekaj korakov, da zmanjšate stranske učinke in tveganje pri tetoviranju.

Če vam ni vseeno, kje si tetovirate in ali tetovator uporablja čisto razkuženo orodje in črnilo, potem okužba s tetovažo ali resen zaplet ne bi smela presenetiti.

Zaključne misli

Tetovaže, če so narejene in ustrezno poskrbljene, veljajo za varne. Torej, če nimate kožnega stanja ali obstaja nevarnost alergijske reakcije, bi morali biti v redu, če se tetovirate v profesionalni trgovini s tetovažami.

Če pa opazite znake zapletov, kot so izpuščaj, pordelost, oteklina, povečana bolečina ali celo zvišana telesna temperatura, nemudoma poiščite zdravniško pomoč. Preden si naredite tetovažo, ne pozabite, da je črnilo v vaši koži trajno. Če se torej pojavijo kakršne koli reakcije, so lahko trajne ali tudi kronične. Torej, preden se odpravite tetovirati, natančno preučite prednosti in slabosti.