Vodnik

Kako dolgo po tetoviranju stopala lahko nosim nogavice?

Tetovaža stopal je vedno dobra ideja. Noga je odlična postavitev tetovaže, saj lahko preprosto skrijete tetovažo, jo zaščitite pred izpostavljenostjo soncu, pa tudi pokažete jo v poletnih dneh na plaži. Kaj pa, če ste si pravkar naredili tetovažo stopal; kako skrbite za to? In kar je najpomembneje, kdaj lahko začnete nositi nogavice in čevlje?

Če berete to, obstaja velika verjetnost, da ste si tetovirali nogo ali razmišljate o tem. Kakorkoli, na pravem ste mestu. V naslednjih odstavkih si bomo ogledali nekaj koristnih informacij in nasvetov, kako preživeti tetovažo stopala. Torej, začnimo!

Tetovaže stopal: vse, kar morate vedeti

tetovaža kače pešKredit: Instagram

Kako skrbeti za tetovažo stopal?

Za tetovažo stopal boste poskrbeli tako kot za katero koli drugo tetovažo. Bistveno je, da tetovaži pustite dihati, jo očistite in preprečite, da bi se okužila, tako da upoštevate navodila za nego, ki jih je dal vaš tetovator. Izogibajte se dotikanja tetovaže z umazanimi rokami in vsekakor se je izogibajte pobiranju, luščenju in praskanju. To lahko povzroči dolgotrajno zdravljenje, pa tudi okužbo, draženje in vnetje.

Kaj pa nogavice – kdaj jih lahko nosim?

Pereče vprašanje; kdaj lahko po novi tetovaži nosite nogavice? Na žalost boste morali počakati 2 do 3 tedne, preden začnete nositi nogavice.

Pri tetovažah, ki so nameščene na drugih področjih telesa, je priporočljivo, da tetovažo pokrivate tako, da nosite ohlapna oblačila. Torej, morda mislite, da je za tetovažo stopal nošenje nogavic v redu. Vendar nogavice še zdaleč niso ohlapne na nogah. Prav nasprotno; se tesno prilegajo koži in jo držijo tesno, tako da se noge lahko prilegajo čevljem.

Ker so nogavice tako tesne, se jim je treba za vsako ceno izogniti, dokler se tetovaža ne zaceli. V nasprotnem primeru se lahko nogavica prilepi na vašo tetovažo, prepreči, da bi se posušila in oblikovala novo plast kože. Lahko bi povzročil tudi okužbo zaradi stika s tujim, možnim kontaminiranim materialom; vsi vemo, da se nogavice zelo hitro umažejo.

tetovaža stopal brez nogavicKredit: Instagram

In čevlji? Ali jih lahko nosim in kakšne vrste?

Zdaj, ko gre za tetovaže stopal, enako velja za nogavice tudi za čevlje. Čevljev ne morete nositi 2 do 3 tedne ali dokler se vaša tetovaža popolnoma ne zaceli. Čevlji so lahko za tetovažo še bolj škodljivi kot nogavice, če pa jih združite, lahko popolnoma zmotijo ​​vašo tetovažo.

Tu pa sta dva glavna razloga, da počakate, da se vaša tetovaža stopala zaceli, preden začnete znova nositi čevlje;

 • Če želite nositi čevlje, morate nositi nogavice; nogavice se lahko še bolj prilepijo na vašo tetovažo in če nosite čevlje brez nogavic, lahko povzročite resno okužbo s tetovažo.
 • Čevlji lahko povzročijo, da se vaše noge znojijo, kar lahko vnese bakterije v tetovažo, kar povzroči vnetje in okužbo tetovaže.

Kaj pa, če morate po tetoviranju preprosto nositi čevlje? Navsezadnje imate še življenje, službo in kraje, kjer morate biti. Svetujemo vam, da počakate vsaj 2 tedna, preden si oblečete kakršne koli nogavice ali čevlje. Konec koncev je vaša tetovaža trajna, zato se ne želite zapletati z nečim, kar bo ostalo del vašega telesa.

Po 2 tednih pa lahko začnete nositi odprte čevlje. To bi lahko bil problem, če ste si tetovirali v zimskih ali hladnih mesecih. V tem primeru boste morali preprosto počakati, preden lahko obujete čevlje.

Če imate tetovažo spomladi/poleti, potem po 2 do 3 tednih nosite čevlje odprtega tipa. Tudi takrat je treba razmisliti o nekaterih stvareh;

 • Lahko nosite sandale, tobogane ali natikače
 • Na tetovažo morate nanesti kremo za sončenje in jo zaščititi pred ultravijoličnimi žarki
 • Tetovažo morate redno umivati
 • Ne morete predolgo nositi odprtih čevljev (lahko tvegate poškodbe ali okužbo)
 • Ko greste ven, razmislite o zavijanju tetovaže

Nete: Nekateri imajo težave s hojo po tetoviranju stopala. Bistveno je, da na tetovirano stopalo ne pritiskate, dokler se tetovaža popolnoma ne zaceli. Nova tetovaža je odprta rana, zato je verjetno, da bo noga boleča in neprijetna, dokler se tetovaža ne zaceli. Tudi tetovaža bo otekla in boleča, zato je najbolje počivati ​​noge, dokler se tetovaža ne zaceli.

Druge stvari, ki jih morate upoštevati pri novih tetovažah stopal

Vadba je ne-ne

Dokler se vaša tetovaža popolnoma ne zaceli, ne morete delati. Za telovadbo morate še vedno nositi svoje delovne čevlje, kar je še posebej nemogoče, še posebej v tej situaciji. Telovadba povzroča večje količine znoja, zlasti v čevljih. To bi lahko imelo potencialno škodljive učinke in povzročilo okužbo, draženje ali vnetje tetovaže.

Pedikura lahko počaka

Tako kot pri nogavicah in čevljih morate v primeru tetovaže stopala na pedikuro počakati vsaj 2 do 3 tedne. Pedikura vključuje namakanje stopal in v primeru tetoviranja lahko njihovo potopitev pod vodo podaljša proces celjenja, prepreči izsušitev in nastanek kožne plasti ter na koncu privede do okužbe tetovaže. Plus, voda za pedikuro dokazano polni vse vrste bakterij, ki lahko povzročijo okužbe s seriosom; zato se izogibajte kozmetičnim salonom, dokler niste popolnoma ozdravljeni.

Pripravite se na bledenje

Ko se vaša tetovaža stopala popolnoma zaceli, lahko pričakujete, da bo ohranila začetno živahnost in obarvanost veliko krajše obdobje v primerjavi s tetovažami na drugih delih telesa. Razlog za to je v stalnem trenju stopal o nogavicah in čevljih. Poleg tega so v poletni sezoni vaša stopala bolj izpostavljena, kar bo prispevalo tudi k hitrejšemu zbledenju tetovaže.

Poslovite se od dolgih prh in kopeli

Dokler se vaša tetovaža stopal ne zaceli, se boste morali hitro tuširati in se izogibati dolgim ​​prhanjem ali kopeli. Tudi plavanje je nemogoče.

Razlog za to je v tem, da lahko predolgo potapljanje tetovaž pod vodo prepreči pravilno celjenje, podaljša celoten proces celjenja in morda posredno povzroči okužbo. Vendar morate tetovažo umiti in očistiti, kar je treba storiti hitro z mlačno vodo in antibakterijskim, blagim milom in brez dišav.

Pomembne informacije in nasveti po tetoviranju stopal

 • Izogibajte se tetoviranju stopala v zimskih ali hladnih mesecih, saj nogavic in čevljev ne boste mogli nositi vsaj 2 do 3 tedne.
 • Poskusite si tetovirati eno nogo, na eno nogo naenkrat. Pridobivanje dveh tetovaž na obe nogi hkrati je lahko precej neprijetno in težko. Morda boste imeli celo težave pri hoji ali gibanju.
 • V nekaterih primerih se lahko tetovaže stopal zapletejo zaradi tako imenovane migracije črnila. To je na splošno problem pri tetovažah stopal in gležnjev, zato mnogi tetovatorji odsvetujejo namestitev tetovaže na stopalih. Če si res želite takšnega črnila, si poskusite nanesti tetovažo na vrh stopala, saj je na tem območju manj verjetno, da bi prišlo do selitve črnila.
 • Če imate težave s cirkulacijo, se izogibajte tetoviranju rok in nog. Še posebej se morajo diabetiki izogibati tetoviranju v predelu pod koleni sladkorna bolezen povzroča velike težave s cirkulacijo.
 • Po tetoviranju stopala je nujno, da noge ostanejo v povišanem položaju, da preprečite prekomerno izcedek, krvavitev ali oteklino.
 • Kopanje v bazenih in na splošno se je treba izogibati po tetoviranju stopala (ali kateri koli tetovaži). Tetovaže so v času okrevanja nagnjene k okužbam, medtem ko so bazeni polni tudi bakterij, se jim je treba za vsako ceno izogibati, dokler ni vse lepo in ozdravljeno.

Zaključne misli

Tetovaže stopal/stopal so na splošno super zabavne in izgledajo neverjetno. Ker pa lahko za nekaj tednov naložijo določene omejitve v življenju, jih je težko obvladati ali jih zaščititi pred okužbami. Mnogi umetniki tetoviranja svojim strankam odsvetujejo tetovaže stopal ravno iz teh razlogov. Če pa želite tetovažo stopal, naj to naredi strokovnjak. Poskrbite tudi, da si lahko vzamete nekaj tednov prostega dela ali pa v tem času poskusite delati od doma, če vam to delo dopušča.