Vodnik

Ali je Aquaphor dober za tetovaže: Ultimate Guide (2021 posodobljeno)

V morju priporočil po negi tetovaže se človek ne more načuditi; kateri izdelek je pravzaprav dober za mojo tetovažo?

Med nekaterimi najbolj priporočenimi izdelki za nego tetovaž je Aquaphor. Vsi v bistvu že imajo ta izdelek nekje v svojem gospodinjstvu, veste, za vsak slučaj, če bi ga kdo potreboval. Ta izdelek je vsestranski in zdi se, da deluje za toliko stvari; od kosov do celjenja ran in lajšanja draženja; Aquaphor naredi vse.

Toda, ali je Aquaphor dober izdelek za nego po tetovaži? Seveda na to prisega na tisoče ljudi, toda ali obstaja kakšen dokaz, da Aquaphor dejansko pomaga pri zdravljenju tetovaže?

V naslednjih odstavkih bomo raziskali ta izdelek in videli, kako in ali pomaga pri celjenju tetovaž. Podrobneje bomo opazovali tudi seznam sestavin in se pogovarjali o glavnih prednostih in slabostih v zvezi s tisto, ki uporablja Aquaphor na tetovaži.

Torej, brez odlašanja, začnimo!

Aquaphor: Vse, kar morate vedeti

Aquaphor Vse, kar morate vedetiKredit: Instagram

Kaj je Aquaphor?

Aquaphor je pravzaprav linija izdelkov za nego kože, ki jih proizvaja nemško podjetje Beiersdorf AG, matično podjetje za druge blagovne znamke, kot so Labello, Eucerin, Nivea itd. Toda ko govorimo o Aquaphorju za tetovaže, imamo v mislih: Zdravilno mazilo Aquaphor.

Očitno je to #1 dermatolog priporoča izdelek za suho in razpokano kožo ter za nego ran. Izdelek je zasnovan tako, da pomaga ustvariti polokluzivno pregrado na koži, da zadrži vlago in ustvari zdravilno okolje.

Izdelki Aquaphor so klinično preizkušeni in dokazano pomagajo pri zdravljenju suhe in razpokane kože, razpokanih petah, manjših opeklin, ureznin in prask ter pleničnih izpuščajev.

Katere sestavine uporablja Aquaphor?

Zdravilno mazilo Aquaphor vsebuje naslednje sestavine;

 • 41% vazelina (vazelin)
 • Pantenol
 • Glicerin
 • Lanolin alkohol

To so glavne sestavine, ki pomagajo temu izdelku pomiriti in nahraniti kožo. Ker vsebuje vazelin, mnogi Aquaphor povezujejo z izdelki na osnovi nafte, kot je vazelin. Vendar to v resnici niso enaki izdelki, saj je vazelin 100% na osnovi nafte.

Toda zaradi te sestavine se postavlja veliko vprašanj, ali je Aquaphor dober za tetovaže, glede na to, kako proti vazelinu na tetovaži so vsi (tudi profesionalni tetovatorji in zdravstveni delavci).

Informacije: ena od manjših sestavin v Aquaphorju je bisabolol, sestavina, pridobljena iz rastline kamilice. Verjame se, da spodbuja protivnetne in pomirjujoče učinke ter zagotavlja, da koža ne zdravi okužb.

kje uporabiti AquaphorShranjena tetovaža

Kako deluje Aquaphor?

Aquaphor deluje na precej preprost način;

 • Ko nanesete mazilo, ustvari zaščitno pregrado, ki koži pomaga zadržati vlago
 • Ker je polokluziven, omogoča kisik, da doseže rano, da se posuši in zaceli
 • Medtem ko je na koži, mazilo preprečuje izgubo vlage in ustvarja idealno zdravilno okolje

Aquaphor z vazelinom tvori plast na površini kože in preprečuje izgubo vlage. Ker pa izdelek ni v celoti izdelan iz vazelina, kožo tudi pomirja, jo zadrži vlažno in spodbuja njeno hitrejše celjenje.

Zaradi svojih učinkov je Aquaphor eden najbolj vsestranskih izdelkov na trgu. Lahko ga kupite v kateri koli lokalni trgovini z živili, lekarni (brez recepta) ali v lekarni.

Je torej Aquaphor dober za nego tetovaže??

Zakaj bi lahko bilo dobro

Kot smo že omenili, je Aquaphor zasnovan tako, da pomaga koži, da se hitro in pravilno zaceli, ne da bi pustil kakršne koli poškodbe na koži (zaradi poškodbe ali rane). Vendar pa obstajajo še nekatere druge lastnosti tega izdelka, ki bi lahko bile koristne v primeru celjenja tetovaže;

 • Lahko prepreči bakterijsko okužbo – ker Aquaphor ustvarja pečat na koži, preprečuje vdor bakterij in drugih vrst klic/patogenov v novo tetovažo, ki bi sicer lahko povzročila okužbo s tetovažo.
 • Pomaga pri luskanju in srbenju – ko se tetovaža zaceli, bodo zaradi nastajanja novih kožnih plasti nastale kraste in skorja. Posledično lahko pride do nelagodja in povečanja srbenja tetovaže. Bistveno je, da se tetovaže ne dotaknete, je ne olupite ali opraskate. Namesto tega bi lahko mazilo, kot je Aquaphor, zmanjšalo luščenje in zagotovilo takojšnje olajšanje.
 • Spodbuja hitrejše celjenje – zaradi sestavine je lahko Aquaphor učinkovit pri spodbujanju hitrejšega celjenja tetovaže. Ker mazilo ščiti tetovažo in jo ohranja hidrirano, se bo prizadeto območje naravno regeneriralo in hitreje pozdravilo.
 • Primerno za občutljivo kožo – dejstvo, da se ukvarjate z novo tetovažo, naredi vašo kožo veliko bolj občutljivo, kot bi bila sicer. Aquaphor ni nekomedogen, zato je primeren za občutljivo kožo, nagnjeno k aknam. Mazilo pri tankem nanosu ne zamaši pore, zato izdelek uporabljajte zmerno.
 • Ugodno in dostopno – Zdravilno mazilo Aquaphor je na voljo v skoraj vseh lekarnah, supermarketih ali lekarnah. Da ne omenjam, da ga lahko naročite na spletu v Amazonu ali drugih trgovinah. Je tudi zelo ugoden, po ceni od 5 do 15 USD, odvisno od velikosti izdelka.

Preberite tudi: 8 najboljših izdelkov za nego po tetovažah na podlagi izkušenj (2021)

Zakaj morda ne bi bilo dobro

Zdaj, ko smo videli vse možne prednosti zdravilnega mazila Aquaphor, je pošteno videti tudi možne slabosti tega izdelka;

 • Vsebuje Petrolatum – čeprav je v mazilu Aquaphor le 41% vazelina, ga ne moremo prezreti. Proizvodi iz vazelina niso priporočljivi za sveže tetovaže iz več razlogov; od zamašitve por do preprečevanja celjenja lahko vazelin ob redni uporabi povzroči okužbo s tetovažo. To se zgodi, ker lahko vazelin prekomerno navlaži kožo in ustvari idealno okolje za razvoj patogenov.
 • Ne vpije se v kožo – ker vsebuje vazelin, je to mazilo veliko gostejše od običajnega mazila ali losjona. Zaradi tega le ostane na površini kože in se vanj ne vpije. Posledično je lahko tetovaža dlje časa preveč hidrirana ali preveč ‘mokra’, kar lahko povzroči več kraste in podaljšano celjenje.
 • Lahko povzroči nastanek aken -čeprav ni komedogen, bi lahko Aquaphor ob debelem in rednem nanosu še vedno povzročil nastanek aken. Če ta izdelek uporabljate med celotnim procesom zdravljenja, lahko pričakujete nekaj mozoljev na tetoviranem območju (ki se jih ne smete dotikati in pustiti, da se sami zacelijo). Če se mozolji pojavijo, prenehajte uporabljati Aquaphor in se obrnite na nežen, lahek in blag losjon.
 • Lahko draži občutljivo kožo – da, omenili smo mazilo Aquaphor, primerno za občutljivo kožo. Vendar se lahko v nekaterih primerih občutljiva koža odzove na nekatere sestavine tega izdelka. Najpogosteje pride do draženja kože zaradi na primer vazelina. Torej, če mislite, da bi to lahko bilo z vašo kožo, potem preprosto uporabite organska, naravna mazila in losjone.

Kdaj uporabiti mazilo Aquaphor?

 • Ko je zdravljenje tetovaže doseglo zadnjo stopnjo

Nikomur ne priporočamo, da na sveže tetovaže nanese izdelke na osnovi nafte, kot sta Aquaphor ali vazelin. Nova tetovaža je v bistvu odprta rana. Da se začne zdraviti, ga morate pustiti, da se naravno posuši. Če pa nanesete Aquaphor, bi lahko preprečili ta postopek, zaradi katerega bi bila tetovaža ves čas vlažna in se ne bi mogla niti začeti zdraviti.

Posledično lahko sveža tetovaža postane odlično gojišče za patogene, kar lahko privede do resnega vnetja in okužbe. Namesto tega uporabite Aquaphor, ko se tetovaža popolnoma zapre, da ostane hidrirana in gladka.

 • Med tuširanjem

Izdelki na osnovi nafte so lahko zelo uporabni, če se morate tuširati z novo tetovažo. Ker želite zaščititi tetovažo pred vodo in vlago, lahko med tuširanjem nanesete tanko plast mazila Aquaphor. Ko se tuširate, očistite tetovažo, jo operite in posušite s papirnato brisačo ali čisto, mehko bombažno brisačo.

 • Ko se tetovaža zaceli

Mnogi mislijo, da se oskrba tetovaže ustavi, ko je tetovaža popolnoma ozdravljena. Vendar to ne drži. Če želite ohraniti svojo tetovažo živahno in preprečiti, da bi zbledela ali reagirala na vremenske in temperaturne spremembe, jo morate še vedno hidrirati in navlažiti. Najboljši način za to je, da nadaljujete z uporabo Aquaphorja tudi po tem, ko se tetovaža zaceli. Nekateri uporabljajo to mazilo več let, da bi tetovaža ostala popolnoma nova.

Pogosta vprašanja o Aquaphorju

Kako dolgo lahko uporabljam Aquaphor pri novi tetovaži?

Kot smo omenili, uporaba svežega tetovaža ni priporočljiva. Ko pa tetovaža začne dosegati zadnjo stopnjo zdravljenja (kar pomeni, da ni več odprta, sveža rana), lahko začnete z nanosom Aquaphorja dvakrat na dan. Ko se tetovaža popolnoma zaceli, lahko nadaljujete z nanosom Aquaphorja 2 do 3 krat na teden.

Ali Aquaphor potegne črnilo iz tetovaž?

Zdaj, če si Aquaphor nanesete novo, svežo tetovažo, obstaja velika verjetnost, da bo iz tetovaže potegnil odvečno črnilo. To pomeni, da bi črnilo pustilo tetovažo tudi brez Aquaphorja. Ko pa ostane več črnila, mazilo ne bi smelo niti doseči črnila (ker je nameščeno v plast kože, znano kot dermis).

Will Aquaphor mi bo zbledel tetovažo?

Če ste na tetovaži uporabili Aquaphor, obstaja velika verjetnost, da bo videti bolj živahno in svetlejše. To je zato, ker so navlažene tetovaže zaradi vsega sijaja mazila videti veliko bolje. Zato mnogi mislijo, da si Aquaphor zbledi tetovaže, ko jih prenehajo uporabljati. Torej, ne, Aquaphor ne bo zbledel vaše tetovaže. Lahko bi dejansko pripomoglo, da bo tetovaža dlje časa živahna in zdrava.

Ali bo Aquaphor povzročil izbruh moje tetovaže??

Zdaj je to težavno. Ker Aquaphor vsebuje vazelin, obstaja velika verjetnost, da bi pri nanosu na občutljivo kožo, nagnjeno k aknam, povzročil zlom. Če močno in redno uporabljate Aquaphor, boste morda priča mozoljem in zim na mestu tetoviranja. Da se to ne bi zgodilo, na tetovažo nanesite le najtanjše plasti Aquaphorja.

Zaključne misli

Glede na prednosti in slabosti bi zagotovo rekli, da lahko na tetovaži uporabite mazilo Aquaphor, če ste prepričani, da ne bo povzročilo težav. Preden začnete uporabljati katero koli mazilo za novo tetovažo, vam vedno priporočamo, da se pogovorite s svojim tatoo umetnikom ali celo z dermatologom in se pogovorite o uporabi izdelkov na osnovi nafte za tetovaže..