Vodnik

Ali so začasne tetovaže varne: vse, kar morate vedeti!

Začasne tetovaže so v zadnjih nekaj letih postale precej priljubljene. Ena glavnih privlačnosti začasnih tetovaž je dejstvo, da so začasne. Nanesete jih v nekaj sekundah in za kratek čas uživate kot tetovaža. Ni težav pri tetoviranju in ni vseživljenjske zavezanosti body artu.

Začasne tetovaže so odlične za vsakogar, ki želi doživeti, kako je imeti tetovažo, ne da bi se ji popolnoma posvetil. Začasne tetovaže so tudi bistveno cenejše, lahko dostopne in jih je mogoče enostavno odstraniti.

Vendar s temi tetovažami ni vse mleko in med. FDA in zdravstvene agencije svarijo pred nekaterimi vrstami začasnih tetovaž, ki so nevarne in tvegane, zlasti za otroke.

Torej, v naslednjih odstavkih bomo videli, ali so začasne tetovaže nevarne in ali obstaja tveganje, da jih nanesemo na kožo.

Začasne tetovaže in varnost – vse, kar morate vedeti!

Začasne tetovaže in varnost - vse, kar morate vedetiKredit: @r.nhenna

Kaj so začasne tetovaže?

 • Začasne tetovaže so začasne slike, ki so nameščene na koži in posnemajo prave tetovaže.
 • Začasne oblike se običajno natisnejo na list papirja. Zasnovo prenesemo tako, da nanesemo malo vlage in počakamo nekaj sekund, da se razvije.
 • Začasne tetovaže običajno trajajo od 7 do 14 dni.
 • Te tetovaže je mogoče enostavno odstraniti z nekaj alkohola in olja. Vendar pa bodo po 7 do 14 dneh tudi sami začeli bledeti ali luščiti.

Kakšne vrste začasnih tetovaž obstajajo?

 • Tetovaže na pritisk – te tetovaže preprosto pritisnemo na kožo. Zasnova se prenese z vodoprepustnega papirja z dodajanjem nekaj vlage. Lahko traja nekaj sekund, da se dizajn prenese in posuši na koži.
 • Tetovaže s kano – tetovaže s kano so narejene iz paste iz kane, ki prihaja iz posušenih in drobljenih rastlin kane. Te tetovaže so priljubljene po vsem svetu, vendar se uporabljajo predvsem v južni Aziji in na Bližnjem vzhodu.
 • Tetovaže z zračnim čopičem – te tetovaže se razpršijo na kožo. To metodo lahko izvede tetovator, ki bo uporabil poseben stroj za brizganje zraka. Te tetovaže so daleč najdražje med začasnimi tetovažami, vendar ne trajajo dlje od tistih nizkih cen.

Iz česa so narejene začasne tetovaže?

Začasne tetovaže (ali pritisne tetovaže) so narejene iz naslednjih sestavin;

 • Polimeri – začasne tetovaže so običajno narejene iz sintetičnih polimerov, ki vključujejo sintetično gumo, najlon, silikon in druge. Polimeri so lahko tudi naravni, v tem primeru so pridobljeni iz volne, svile, jantarja in celuloze. Polimeri so na splošno zelo dostopni in poceni materiali, s katerimi je mogoče enostavno kemično manipulirati.
 • Laki -ko govorimo o lakih, mislimo na sušenje žganja in na splošno odstranljive lake. Ti vsebujejo sušilno olje, smolo in razredčila. Znano je, da se akrilni laki posušijo pri izhlapevanju vode, kar velja za večino začasnih tetovaž.
 • Barvila – barvilo je snov, dodana za spremembo barve predmeta, materiala ali površine. Barvila lahko razvrstimo kot pigmente ali barvila in jih lahko dodamo barvam in črnilom. V primeru začasnih tetovaž so dodane, da poudarijo barvo tetovaže, ko se razvije na koži.

Čeprav se te sestavine morda zdijo zastrašujoče, se vse zakonito prodajajo v ZDA in jih kot odobrene sestavine uporablja ameriška uprava za hrano in zdravila ali FDA. Kot take se lahko uporabljajo v kozmetiki in izdelkih z neposrednim stikom s kožo, kot so začasne tetovaže.

Kaj pa začasne tetovaže iz kane? Kakšne sestavine v resnici vsebuje pasta iz kane?

Ekološka in 100% naravna kana vsebuje posušene in drobljene rastline kane. To je to! Na splošno je rdečkasta ali rjavkasta, kar je glavni znamenje, da je kana narejena iz organskih in naravnih sestavin.

Obstaja pa vrsta kane, ki vsebuje različne sestavine; črna kana. Ta vrsta kane je popolnoma nenaravna in narejena iz umetnih in kemičnih sestavin.

Črna kana vsebuje;

 • Parafenilendiamin ali PPD – to je kemikalija, ki je na splošno dovoljena za uporabo v omejenih količinah. Pogosto se dodaja barvam za lase. Nekateri pa jo dodajo običajni kani, da postanejo tetovaže s kano (ali barvanje las s kano) črne. Ker mešane paste s kano na splošno ne vsebujejo seznama sestavin, ni znano, koliko PPD je v črni kani, vendar naj bi bilo več, kot je dovoljeno.

Torej, ali so začasne tetovaže varne?

Po podatkih FDA so začasne tetovaže lahko varne za splošno populacijo, v nekaterih primerih pa lahko povzročijo nekatere škodljive učinke. Takšni učinki se pogosto kažejo kot;

 • Rdečica kože, 
 • Žulji,
 • Dvignjene in izcedne lezije
 • Izguba pigmentacije kože
 • Povečana občutljivost na sončno svetlobo
 • Trajno brazgotinjenje

V takih primerih ima človek pogosto zelo občutljivo kožo ali kožna obolenja. V vsakem primeru je nujno poiskati zdravniško pomoč.

Pomembno je omeniti, da se neželeni učinki morda ne pojavijo takoj po uporabi začasne tetovaže. V večini primerov so se neželeni učinki pojavili v 2 do 3 tednih kasneje.

Ko gre za začasne tetovaže iz črne kane, je splošno zdravstveno mnenje veliko strožje in resnejše.

Črna kana se danes trži namesto tradicionalne, naravne kane. Črna kana vsebuje, kot smo omenili, kemikalijo PPD, njene količine v črni kani pa niso regulirane. Takšna kana lahko vsebuje tudi samo barvo za lase in v nekaterih primerih sploh ne.

Ko pa gre za črno kano in PPD, ne moremo poudariti, kako nevarno je to lahko za vse, ki uporabljajo to kano za začasno tetovažo!

Glavni odzivi na črno kano in PPD vključujejo;

 • Pekoča in pekoča koža
 • Občutek nelagodja
 • Huda pordelost kože
 • Močan mehur na koži
 • Otekanje območja, kjer je bila uporabljena črna kana
 • Trajne poškodbe kože in brazgotine
 • Hude okužbe

Večina ljudi, ki so uporabljali črno kano za začasno tetovažo, so poleg omenjenih neželenih učinkov doživeli kemične opekline in resne alergijske reakcije. Pomembno je omeniti tudi, da niti črna niti predhodno mešana kana nista odobreni za kozmetiko in uporabo na koži FDA. Tem izdelkom se je treba izogibati, tudi če se prodajajo v uglednih trgovinah.

Znano je tudi, da mešane paste iz kane vsebujejo sestavine, kot so srebrov nitrat, karmin, razpršeno oranžno barvilo, krom in pirogalol. Vse te sestavine lahko povzročijo resne alergijske reakcije, zdravstvene težave, kronične vnetne reakcije in pozno nastope alergijske reakcije.

Torej, NIKOLI ne kupujte predhodno mešane ali črno označene kane!

Katere začasne tetovaže so varne?

Če nimate občutljive kože ali kožnega stanja, lahko uporabite začasne tetovaže, pridobljene od uglednih prodajalcev, kot so Inkbox na primer. Četudi s kožnimi težavami nimate težav, lahko zaradi prekomerne uporabe začasnih tetovaž postane vaša koža sčasoma zelo občutljiva, kasneje pa draženje kože in alergijske reakcije.

Toda katere začasne tetovaže so varne za uporabo vsem?

Po navedbah Scientific American, ljudje, ki si želijo narediti začasno tetovažo, vendar se želijo izogniti kakršnim koli škodljivim učinkom in zdravstvenim težavam, si morajo to narediti tetovaža airbrush. Te tetovaže se razpršijo na kožo po šabloni. Razpršeno črnilo je odobreno s strani FDA in velja za varno kozmetično črnilo.

Tetovaže z zračnim čopičem je tudi zelo enostavno odstraniti; vse kar potrebujete je alkohol ali kokosovo olje.

Vendar pa se na koži ne smejo uporabljati vrste tetovaž z zračnimi čopiči, ki se uporabljajo za dekoriranje tekstila in oblačil. Te vrste barv ali barv za zračne ščetke vsebujejo alergene in strupene sestavine. Torej, ko greste k tetovatorju, da si naredite tetovažo z zračnim čopičem, preverite, kakšno črnilo uporabljajo.

Druga stvar za varno začasno tetovažo lahko uporabite naravne, 100% organske praške kane. Ti praški NE vsebujejo nobenih dodatkov in kemikalij in jih je treba zmešati z nekaj vode. Prah kane prihaja iz posušenih in drobljenih rastlin in listov kane, ki so varni za uporabo na koži, laseh in materialih, kot so volna ali usnje.

Pomembno je omeniti tudi, da je FDA NE odobri nobene začasne tetovaže. FDA odobri le nekatere sestavine in barvne dodatke, ki se uporabljajo v kozmetične namene!

Spodnja črta

Začasne tetovaže so odličen način za eksperimentiranje z body artom brez vseživljenjske zavezanosti prave tetovaže. Vendar samo zato, ker je tetovaža začasna, ne pomeni, da bo varna in brez tveganja. Ljudje z občutljivo, lahko razdražljivo kožo ali kožnim stanjem lahko pri uporabi začasnih tetovaž doživijo resne zdravstvene težave in škodljive učinke.

Vendar se morate izogibati tetovažam s črno kano in tetovažam, narejenim s predhodno mešano kano, tudi če je vaša koža popolnoma v redu in odporna.

Prav tako ne priporočamo pogoste uporabe začasnih tetovaž s pritiskom. Sprva morda ne bodo povzročile škodljivih učinkov, toda če kožo izpostavite začasnim tetovažam, lahko pozneje začnete alergijske reakcije..

Preberi več:

 • Kako narediti začasno tetovažo s parfumom: Vodnik po korakih
 • Kako narediti lažno tetovažo z ostrino? – Vodnik po korakih