Rețete

Semințe de amarant – conținut, efecte și utilizare

Efectul semințelor de amarant-organism-om

Moștenit de la azteci, mayași și incași, amarantul este acum sinonim cu viața sănătoasă

Amarantul este o plantă erbacee cu frunze frumoase (mai ales roșii). Cel mic Semințe de amarant sunt un aliment biogen interesant pentru dieta noastră. Acum s-ar putea să vă gândiți că este o ficțiune alimentară modernă, nu? Dar nu în acest caz! Amarantul este o moștenire a aztecilor, mayașilor și incașilor. Acest tip de cereale a fost cunoscut cu secole în urmă și a fost consumat sub formă de terci sau ca băutură. Mâncarea este acum distribuită în America de Nord și de Sud, Asia și Africa și este cultivată în multe locuri pentru a servi întreaga lume. Cultivarea plantei se bucură, de asemenea, de un mare succes în Germania și Austria.

Semințele de amarant sunt recoltate dintr-o plantă

amarant-planta-frunze-putrede-raspandite

În ciuda numeroaselor sale avantaje, produsul, care este bogat în nutrienți și vitamine, a fost uitat. Motivul pentru aceasta a fost cuceritorii din Spania, care au interzis fără cerimonie planta. Populația indigenă le-a folosit și în ritualurile lor religioase, pe care cuceritorii, care reprezentau o credință creștină, nu erau decât mulțumiți și, prin urmare, considerați ca un motiv bun pentru o interdicție. În plus, indigenii aveau o vitalitate extraordinară, care îi speria și pe intruși. Așa că s-a întâmplat că valoroasa plantă nu a mai fost folosită în următorii 500 de ani.

Semințele de amarant pot fi consumate crude sau după ce au încolțit. Semințele sunt folosite pentru a face făină care poate fi folosită pentru a face pâine, chifle și prăjituri. Semințele mici sunt măcinate fin. Făina de amarant are un gust ușor de nucă. O puteți folosi pură sau în combinație cu alte tipuri de făină la coacere pentru a îmbogăți gustul cu făină de grâu sau porumb. În acest scop, este procesat într-un raport de 1: 2, făina de amarant fiind partea mai mică. Poate fi folosit pentru îngroșarea supelor sau a cartofilor. Același lucru este valabil și pentru sosuri. Făina este mai puțin potrivită pentru coacere, deoarece lipsește glutenul necesar. Cu toate acestea, acest lucru este prezent și în alte tipuri de făină, motiv pentru care este preferabil un amestec.

Semințe de amarant crude

Semințe de amarant fără gluten organic

Amarantul dă viață nouă atunci când germinează. Germenii de amarant pot fi consumați în salate și aperitive. Fiart sau pureat, amarantul este potrivit și pentru o gustare delicioasă pentru copii. Există chiar și un tip exotic de floricele de amarant. Se prepară ca floricelele normale. Există, de asemenea, un desert din floricele de amarant amestecat cu sirop de zahăr. Aceasta se numește „Allegria”, ceea ce înseamnă noroc.

Semințele de amarant apar în florile plantei și sunt recoltate manual, pe măsură ce toate se coc la diferite momente. Aceste inflorescențe nu sunt rareori înalte de peste un metru. Așa-numitul amarant în trei culori este la rândul său un specimen în care planta însăși poate fi consumată și preparată ca legumele. Mai exact, aceasta se referă la frunzele și tulpinile care pot fi comparate cu spanacul nostru. În sine, planta este foarte ușor de îngrijit. Iubește căldura și se înțelege cu o cantitate mică de apă. Nu este de mirare atunci că acum este cultivat în Persia, Afganistan și Asia.

Salată de cuscus amarant

salată de amarant cu brânză de capră uscată

100 de grame de amarant conțin 374 kcal. Amarantul are un conținut ridicat de lizină și proteine. Cu toate acestea, nu conține gluten, ceea ce îl face perfect pentru toți cei care au boală celiacă (intoleranță permanentă la gluten), alergii alimentare, boli gastro-intestinale sau boli cardiovasculare sau care au probleme oncologice. Acest aliment este, de asemenea, foarte bun pentru persoanele care lucrează în condiții dificile și pentru toți susținătorii unui stil de viață sănătos. Dacă suferiți de epuizare sau oboseală cronică, nervozitate sau tulburări de somn sau dacă aveți adesea dureri de cap, migrene sau probleme de stomac, boabele de amarant ar trebui cu siguranță să facă parte din dieta dumneavoastră. În plus, puteți întări funcția creierului și performanța mentală cu această plantă asemănătoare cerealelor. Așadar, faceți și ceva bun pentru memoria voastră.

Terci cu semințe de amarant, mere și compot de pere

Seminte de amarant-fulgi de ovaz-compot-pere-gluten-fara-vegan

49 mg de acid folic se găsesc în 100 de grame de amarant, ceea ce reprezintă 25% din doza zilnică recomandată. Acest lucru face ca amarantul să fie deosebit de potrivit pentru femeile care doresc să rămână însărcinate în curând sau care sunt deja însărcinate, deoarece acidul folic aparține familiei vitaminelor B și este important pentru dezvoltarea sistemului nervos al embrionului și previne așa-numitul spate deschis. Dar, bineînțeles, necesitatea tuturor celorlalți de acid folic ar trebui să fie acoperită și puteți face acest lucru minunat cu semințele de amarant. Este important să știm că copiii pot tolera produsele amarant doar de la vârsta de 2 ani. Motivul pentru aceasta sunt diferitele tanini care pot interfera cu dezvoltarea la copii. După aceea, însă, mâncarea nu mai este absolut o problemă.

Budinca de amarant cu mango, banane si seminte de rodie

sos de amarant-budinca-mango-rodie-miere-banana-sos de mango

Amarantul are un conținut ridicat de proteine ​​ușor digerabile, magneziu, fosfor, fier și fibre alimentare. Este o sursă excelentă de vitamina B3, cupru, zinc, calciu, potasiu și sodiu foarte scăzut. Mâncarea conține cu o treime mai multe fibre și zinc decât grâul integral, de exemplu, în timp ce conținutul de fier este chiar de două ori mai mare. Acest conținut ridicat de fier face ca boabele să fie o sursă perfectă de nutrienți pentru vegetarieni, vegani și femei care suferă de deficit de fier. Și, deși conținutul de calorii al acestui aliment este cam la fel de mare ca cel al boabelor domestice, are mult înaintea lor în ceea ce privește conținutul nutrițional.

Când vine vorba de carbohidrați, boabele lipsesc mai mult, ceea ce compensează, fără îndoială, buna digestibilitate. De asemenea, merită menționat și conținutul de grăsime. Acizii grași nesaturați sunt de 70% și, după cum știu mulți oameni, au un efect protector asupra inimii.

Pâine fără gluten

semințe-de-pâine-fără-gluten-in-amarant

Se pregătesc semințele de amarant, precum și quinoa. Este complet suficient dacă le lăsați să se absoarbă în apă fierbinte timp de 10 minute. În consecință, ele sunt minunate potrivite nu numai pentru prepararea unor feluri de mâncare consistente, ci și pentru deserturi. Rețetele fără gluten pot fi făcute de asemenea minunat cu acest produs.

Nu confundați termenul cu colorarea artificială E 123, așa cum s-a făcut adesea. Ambele sunt cunoscute cu același nume, dar vopseaua produsă sintetic poate provoca iritarea pielii și, prin urmare, este orice altceva decât pozitiv pentru sănătatea dumneavoastră. Copiii și persoanele alergice la aspirină în special ar trebui să evite cu siguranță această substanță.