Prietenos cu mediul

Poluarea cu coronavirus: COVID-19 aduce beneficii pentru climă?

De când a început focarul, oamenii de știință au văzut scăderi ale poluării cu coronavirus în toate zonele de blocare ale lumii. Pe măsură ce COVID-19 se răspândește, emisiile de CO2 scad și pământul poate respira mult mai bine. Pandemia menține economiile din Europa și din întreaga lume sub control, dar are un impact pozitiv asupra mediului. Nivelurile de poluanți atmosferici și gaze încălzitoare din unele orașe și regiuni scad semnificativ. Acest lucru ar putea afecta munca și călătoriile din cauza nivelului scăzut de poluare cu coronavirus și a crizei coronavirusului. Pandemia COVID-19 provoacă o criză globală a sănătății, forțând economiile să se închidă în fața măsurilor dure. Cu toate acestea, focarul are și efecte fascinante asupra mediului terestru, deoarece națiunile restricționează mobilitatea oamenilor.

Întârziat din cauza poluării cu coronavirus?

om cu mănuși de cauciuc ține globul în mâini

Deci, pandemia oprește activitatea industrială și reduce temporar poluarea aerului din întreaga lume. Cel puțin așa au arătat imaginile din satelit ale Agenției Spațiale Europene. Experții susțin că schimbarea bruscă este cel mai mare experiment realizat vreodată în ceea ce privește reducerea emisiilor industriale. Valorile măsurate ale satelitului ESA Sentinel-5P arată că în ultimele șase săptămâni conținutul de dioxid de azot (valori limită de NO2) în orașe și zone industriale din Asia și Europa a fost semnificativ mai mic decât în ​​aceeași perioadă a anului precedent.

mai mulți rezidenți în orașul china wuhan cu măști de protecție care merg pe stradă

Dioxidul de azot este produs de motoarele auto, centralele electrice și alte procese industriale și se crede că exacerbează bolile respiratorii, cum ar fi astmul. Deși poluantul nu este el însuși un gaz cu efect de seră, acesta provine din aceleași activități și sectoare industriale care sunt responsabile pentru o mare parte a emisiilor de carbon din lume și care determină încălzirea globală. Reducerea poluării aerului ar putea aduce unele beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, este puțin probabil să compenseze pierderea de vieți din cauza bolii. Nivelurile ridicate de poluare a aerului exacerbează absorbția virusului, deoarece scade imunitatea. Agricultura ar putea obține, de asemenea, un impuls, deoarece nivelurile scăzute de poluare cu coronavirus încetinesc creșterea culturilor.

Opriți răspândirea virusului cu aer mai curat

gondole goale lângă piața San Marco din Venezia în timpul crizei coronei la apus

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) descrie NO2 ca un gaz toxic care provoacă inflamații semnificative ale căilor respiratorii la concentrații peste 200 micrograme pe metru cub. Particulele de murdărie pot fi, de asemenea, un vector pentru agenții patogeni și pot agrava problemele de sănătate existente. OMS investighează în prezent dacă particulele de aer poluante pot fi un factor care răspândește Covid-19 și îl face mai virulent. Orașul chinez Wuhan, care a fost strict închis la sfârșitul lunii ianuarie, a înregistrat una dintre cele mai mari scăderi ale poluării cu coronavirus. Orașul de 11 milioane de oameni servește ca un centru de transport major și găzduiește sute de fabrici care furnizează piese auto și alte echipamente pentru lanțurile globale de aprovizionare. Potrivit NASA, nivelurile de dioxid de azot din estul și centrul Chinei au fost cu 10-30% mai mici decât în ​​mod normal.

omul discută starea de sănătate cu medicul prin videoconferință de acasă de la biroul de acasă

Odată cu blocarea aviației și cu milioane de oameni care lucrează de acasă, este posibil ca o serie de emisii în multe țări să urmeze aceeași săgeată în jos. În timp ce persoanele care lucrează de acasă sunt susceptibile de a utiliza încălzirea și electricitatea mai frecvent, reducerea navetelor și încetinirea generală a economiei vor avea probabil un impact pozitiv asupra emisiilor totale. Ceea ce este posibil să aibă un impact material asupra amplorii acestor emisii de CO2 și a poluării aerului este decizia guvernelor de a-și revigora economiile odată ce pandemia dispare. Începând cu 2008/09, după criza financiară mondială, aceste emisii au crescut cu 5% din cauza cheltuielilor economice care au stimulat consumul de combustibili fosili. Din acest motiv, încercăm să enumerăm mai jos câteva dintre avantajele și consecințele importante ale crizei coroanei pentru mediu.

Îmbunătățiți calitatea aerului

o tânără poartă o mască de protecție neagră din cauza răspândirii coronavirusului

În timp ce alți factori pot fi contribuit la scăderea poluanților, inclusiv o schimbare a condițiilor meteorologice în timpul pandemiei, activitățile umane, cum ar fi transportul și industria, afectează în mod direct nivelurile de dioxid de azot. Din acest motiv, este plauzibil ca scăderea să fie rezultatul carantinei. NASA a observat o scădere a poluării aerului pentru prima dată în provincia chineză Hubei. Focul de coronavirus a început acolo în decembrie. Guvernul chinez a închis Wuhan și alte orașe pe 23 ianuarie pentru a conține virusul, ceea ce a făcut ca viața normală să se oprească. Este pentru prima dată când un anumit eveniment provoacă un declin atât de dramatic într-o zonă atât de largă. La Madrid, Direcția Generală Spaniolă a înregistrat, de asemenea, o scădere cu 14% a traficului în orele de vârf.

vedere microscopică a ilustrării detaliate a coronavirusului

Comisia Europeană a adus capitala Spaniei în instanță anul trecut pentru că nu a respectat valorile limită pentru poluarea aerului. Cercetătorii calculează că îmbunătățirile privind calitatea aerului observate în China ar fi putut salva viețile a 4.000 de copii sub 5 ani și 73.000 de adulți peste 70 de ani. Chiar și estimări mai conservatoare plasează numărul de vieți salvate de aproximativ 20 de ori numărul de decese cauzate de virus. Pare clar greșit și îndrăzneț să concluzionăm că pandemiile sunt bune pentru sănătate. Cu toate acestea, calculul poate fi un memento util al consecințelor adesea ascunse asupra stării actuale asupra sănătății.

Coronavirus poluarea mediului din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră

Semnați interdicția simbolului coronavirusului ruginit

Încetinirea activității economice reduce și emisiile de gaze cu efect de seră, chiar dacă temporar. Dacă statele federale au ordonat închiderea școlilor, magazinelor și fabricilor, se așteaptă ca aceste emisii să scadă semnificativ foarte curând. Ultima scădere a emisiilor de CO2 a avut loc în timpul crizei economice 2008-2009. Pe măsură ce economia a crescut, a crescut și cererea de cărbune și alți combustibili fosili, în special în China, cel mai mare emitent din lume. Un studiu al retailerului specializat Carbon Brief a arătat că astfel de emisii în China au scăzut cu aproximativ 25%. Un alt factor care ar putea diminua creșterea emisiilor este cererea mai mică de petrol. Agenția Internațională pentru Energie a declarat că se așteaptă ca cererea globală de petrol să scadă în acest an, deoarece efectele noului coronavirus se răspândesc în întreaga lume, restricționând călătoriile și activitatea economică generală.

Dezinfectarea zonelor publice în timpul carantinei coronavirusului

Pandemia afectează piețele energetice într-un sens mai larg, dar piețele petrolului sunt cel mai afectate de o lovitură severă a cererii de combustibili pentru transport. Pe măsură ce impactul virusului se răspândește în alte părți ale lumii, ceea ce se întâmplă în China va avea un impact semnificativ asupra piețelor globale de energie și petrol. În Europa, emisiile industriale stagnează în mare măsură, deși emisiile din transport au crescut în ultimii ani. Ar putea exista, de asemenea, o scădere a emisiilor acolo, pe măsură ce mai multe guverne impun interdicții. Cu toate acestea, o evaluare pentru Europa ar fi făcută la o dată ulterioară, întrucât situația evoluează rapid, iar restricțiile au început de curând chiar și în Italia. Pe măsură ce mai mulți oameni stau acasă, cererea de divertisment la domiciliu ar putea crește consumul de energie.

Deșeuri în timpul pandemiei

Cafeaua oferă cupe de unică folosință, produse reciclabile, ecologice

De exemplu, lanțul de cafea Starbucks a decis să nu mai accepte cești refolosibile de la clienți. Acolo, băuturile sunt servite numai în cupe de unică folosință care nu sunt reciclabile pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Au existat și avertismente împotriva consumului de alimente ambalate, de exemplu la evenimentele de la locul de muncă. În ciuda eforturilor depuse de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară pentru a-i asigura pe oameni că nu există încă dovezi că alimentele sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului.

Eliminați masca de protecție a gurii ca deșeuri medicale în timpul pandemiei covid-19

Între timp, China se sufocă cu deșeurile medicale sub formă de măști de față și îmbrăcăminte de protecție produse de spitale. În orașul Wuhan, se spune că volumul de deșeuri medicale s-a cvadruplat la peste 200 de tone pe zi. Cu toate acestea, astfel de articole care au intrat în contact cu pacienții infectați trebuie incinerate pentru a evita contaminarea suplimentară care poate apărea în timpul reciclării.

Apă curată și mai multe animale în zonele urbane

canalul venețian apă limpede din cauza poluării scăzute a coronavirusului mai puține bărci

În unele orașe, precum Veneția, pandemia are efecte neașteptate asupra mediului. Mai mulți utilizatori de social media au raportat că apa apare neobișnuit de limpede în faimoasele canale care sunt practic goale din cauza blocării coronavirusului. Cu toate acestea, claritatea neașteptată a apei nu este neapărat un semn al îmbunătățirii calității apei. Poate că cel mai important factor din spatele acestui fenomen, potrivit experților, este lipsa neobișnuită a traficului cu barca. De obicei, numărul mare de bărci provoacă sedimente și crește turbiditatea apei. Acum că lipsește traficul cu barca, aceste sedimente rămân pe fundul canalelor, făcându-le să pară mult mai clare decât în ​​mod normal. Reducerea uriașă a numărului de turiști și navetiști din oraș poate duce, de asemenea, la o îmbunătățire a calității apei, deoarece mai puține ape uzate sunt deversate în canale.

Măsurile aflate în carantină asupra COVID-19 par, de asemenea, să aibă un impact asupra vieții sălbatice din întreaga lume. Acest lucru se datorează faptului că oamenii sunt din ce în ce mai limitați la casele lor. În Japonia, de exemplu, căprioarele sika au fost văzute trăind în destinația turistică populară din Parcul Nara. Au găsit mâncare în zonele urbane după introducerea restricțiilor impuse vizitatorilor din China și Coreea de Sud.

căprioară Sika pe străzile din Japonia care caută mâncare din cauza crizei coroanei puțini oameni

De obicei, turiștii cumpără gustări speciale pentru a hrăni căprioarele. Multe animale s-au obișnuit să mănânce aceste delicii. Mai mult, un videoclip a fost realizat în Thailanda cu o mulțime de maimuțe care luptau pentru resturi în orașul Lopburi. Animalele depind de mâncarea oferită de turiști, dar numărul vizitatorilor a scăzut dramatic în ultimele săptămâni.

Criza coroanei și schimbările climatice

imaginea satelitului pământesc Coronavirusul poluarea mediului a redus semnificativ îmbunătățirea calității aerului puține emisii de CO2

Cu virusul care atrage atenția tuturor, problema climei a fost eliminată de pe ordinea de zi. Parlamentul European a decis să nu dezbată noua lege a UE privind clima. Acest lucru s-a întâmplat după ce sesiunea plenară a fost scurtată pentru a minimiza expunerea umană. Președintele Parlamentului David Sassoli s-a pus apoi în carantină timp de două săptămâni.

S-au adunat măsuri împotriva medicilor covid-19

Activista suedeză pentru schimbările climatice Greta Thunberg și-a îndemnat adepții prin Instagram să continue protestele în curs în spațiul cibernetic în viitor. Pandemia COVID-19 schimbă deja viața a milioane de oameni din întreaga lume. Deocamdată, forțele sunt concentrate în mod clar pe abordarea crizei în creștere a sănătății publice. Dar care ar putea fi posibilele efecte pe termen lung asupra mediului?

persoane cu îmbrăcăminte de protecție în mașină

Pe termen lung, mulți experți vorbesc despre modul în care pandemia oferă lecții și oportunități pentru acțiunea de mediu. De exemplu, oamenii vor avea o nouă bază pentru ceea ce se poate face online: telelucrare, educație, cumpărături, etc..

Ținând probe de sânge în mână răspândind covid-19 în întreaga lume

Poluarea scăzută a coronavirusului încurajează probleme precum schimbările climatice și tranziția către surse de energie durabile. Pe de altă parte, perioadele economice dificile ar putea submina entuziasmul pentru protecția mediului. În mod logic, oamenii își acordă prioritate sănătății, siguranței și stilului de viață anterior. De exemplu, dacă consumatorii își dau spatele vehiculelor solare și electrice, pandemia ar putea încetini progresul către decarbonizare.