iluminat

Este mai bună lumina caldă sau rece? Deci, alegeți în funcție de spațiu și scop!

Oh, ce frumos era înainte – în era LED-urilor, halogenilor și a altor inovații. Lampa cu incandescență era disponibilă doar într-o singură culoare deschisă (alb cald) și era potrivită pentru spațiile de locuit, în timp ce tuburile fluorescente cu lumină albastră erau utilizate în birouri și depozite. Totul era clar și simplu. Ei bine, cu LED-urile trebuie să te uiți la cât mai multe caracteristici diferite Luminozitatea, temperatura culorii și redarea culorii asigurați-vă că este ușor să pierdeți evidența lucrurilor. Care este mai bine – lumina caldă sau rece? Și ce este mai plăcut de citit? Ce lumină este cea mai potrivită pentru machiaj? Am rezumat răspunsurile la toate aceste întrebări și am făcut unul ghid cuprinzător creat pentru a vă ajuta să găsiți iluminatul perfect pentru băi, birouri, bucătării și multe altele.

Lumina caldă și rece – diferența

lumină caldă sau rece în sufragerie

Temperatura de culoare a lămpilor LED este în Kelvin măsurat și în cald (până la 3500K), neutru (3500-4500K) și rece (de la 4500K) clasificate. Cu cât numărul este mai mare, cu atât culoarea este mai rece, adică cu atât strălucirea este mai intensă în spectrul albastru. Acest spectru este cel mai incomod pentru retina ochiului și poate provoca tulburări vizuale cu expunere prelungită.

Apropo: Lumina rece este împrumutată de la natură – cu 5000 Kelvin devine Temperatura culorii soarelui de dimineață specificat. De aceea, este logic să folosiți lumină rece în apartament dimineața înainte de răsăritul soarelui, care ar trebui să revigoreze corpul și mintea. Acest lucru facilitează, de asemenea, trezirea.

Temperatura culorii este indicată pe ambalaj

De ce se confundă lumina neutră cu lumina rece?? Datorită codării culorilor de pe ambalajul lămpii. Faptul că producătorii marchează adesea ambalajul a 2700-3000K becuri în portocaliu sau galben și 4000-4500K în albastru. Cu toate acestea, la o lampă cu o temperatură neutră a culorii, nu există o componentă „albastră”. Lumina neutră este albă, în cazuri extreme – alb rece (când temperatura este aproape de 4500K). Componenta albastră apare numai cu lămpi cu lumină rece, adică cu lămpi de peste 4500K.

Care lumină este mai bună – caldă sau rece?

lumină caldă LED în dormitor pentru a vă ajuta să adormiți

Dacă există o alegere între o temperatură a culorii de până la 3000K și 4500K, nouă din zece designeri de interior vor vota lumină caldă în zona de living. Împinge mai puțin ochii, este mai bine perceput de corp și face mediul mai relaxat. În lumina caldă, obiectele par mai moi, camera este mai confortabilă și fețele arată pline de viață. Studiile au arătat chiar că timbrul vocii persoanelor care vorbesc la telefon într-o cameră cu lumină albă este mai dur și mai incomod decât într-o cameră cu lumină galbenă.

Efect de operație cu lumină albă într-o bucătărie albă

Efect de sala de operatie„Designerii numesc senzația inconfortabilă pe care o creează diodele LED-uri albe reci atunci când se reflectă pe pereții albi. Unii oameni consideră că este deprimant din punct de vedere psihologic, alții se plâng că luminozitatea le obosește ochii. Cu toate acestea, lumina rece are și ventilatoarele sale – compară efectul său cu prospețime geroasă.

Temperatura culorii are o efect diferit asupra noastră: lumina caldă se relaxează și creează o atmosferă de confort, în timp ce lumina rece ne ajută să ne concentrăm și să avem dispoziția potrivită pentru muncă.

lumină caldă diferență de lumină rece

the Utilizarea luminii albe reci este strict recomandat numai în două cazuri: în camere a căror iluminare este reglementată de standardele tehnice sanitare și de construcție (SNiP și SanPiN) și în zonele de agrement din clădirile de birouri, unde stilul general al companiei nu oferă neapărat vizitatori și angajați o senzație de moliciune, pentru a transmite confort și căldură. În astfel de camere, pe de altă parte, iluminatul rece evocă asocieri cu tehnologie înaltă, seninătate și aspirație pentru viitor.

Ce se întâmplă dacă trebuie să alegi între cald sau neutru?

Iluminarea schimbă culorile din spațiul de locuit

Aici nu există o opinie unanimă printre designeri. O lampă cu o temperatură de culoare de 2700-3200K (alb cald) face ca interiorul să pară „galben” și unul peste 4000K (alb rece) să pară mai alb. Potrivit multor designeri, chiar și luminile cu LED-uri calde arată mai rece (în comparație cu lămpile cu incandescență).

Francezii cred că lumina este la stiluri de viață clasice calde ar trebui să fie (2700K). Pentru spații de locuit moderne poate modifica temperatura culorii mai rece fi – până la 3200K.

baie moderna in alb si negru cu lumina rece

Lumină albă rece face ca un interior să pară mai rece, dar și mai structurat. Nu toate camerele au nevoie de catifelarea galbenului cald. Lumina albă rece poate oferi unei camere o senzație de Aerisire a imprumuta.

Decizia finală cu privire la temperatura culorii depinde de obiceiurile și dorințele individuale ale stilului de viață din și este, de asemenea, prin intermediul Scopul camerei influențat. Iluminatul luminii naturale este mai potrivit pentru zonele de lucru funcționale. O lumină mai caldă este pentru camere în care se dorește o atmosferă plăcută și relaxantă. Lumina rece te ajută să te trezești mai repede dimineața și să te simți în formă. Aceasta este de ex. B.. în baie și în creșă util dacă trebuie să te trezești devreme.

Cum sunt scenariile de iluminare legate de instalație??

Iluminare indirectă pe panouri de perete și corpuri de iluminat suspendate cu mai multe lămpi

Pentru un designer, alegerea este Temperatura luminii parte a designului camerei. Acest lucru se aplică și selecției de culori, decorațiuni, materiale și mobilier. Scenariile de iluminare sunt schițate în timpul planificării camerei: la urma urmei, lumina influențează modul în care pereții, materialele și obiectele sunt percepute în interior. Temperatura de culoare a lămpilor este, de asemenea, setată în acest moment.

Scenarii multiple de iluminare sunt necesare pentru a satisface diverse nevoi estetice și funcționale. Trebuie să încercați să creați două scenarii de lumină generală în fiecare cameră – unul cald și unul neutru. Dacă este necesar, puteți „activa” atât romantismul de seară, cât și modul de lucru din cameră. Acest lucru este necesar chiar și în baie. Dimineața avem nevoie de lumină neutră în jur de 4000K pentru a ne trezi și a ne pregăti. Și apoi sunt seri în care vrem să ne relaxăm în cadă. Apoi aprindem lămpile cu 2700K – 3000K.

Puteți folosi lumină rece și caldă în aceeași cameră??

lumină rece și caldă într-o singură cameră

Este o problemă controversată. Conservatorii preferă să rămână la un spectru de lumină caldă, în timp ce inovatorii preferă un amestec inteligent.

Dacă aprindeți lumini cu lumină caldă și rece în același timp, se întâmplă inconvenient vizual. Diferența dintre 3000K și 4000K este prea evidentă. Nu este vorba doar de estetică, ci și de modul în care funcționează creierul. Acesta percepe impulsurile din diferite zone ale luminii în moduri diferite. Dacă saturăm o cameră cu impulsuri diferite, obosim mai repede, deoarece semnalul se schimbă constant între somn și lucru.

Când vine vorba de accente de iluminare, o combinație de lumină naturală albă și caldă în interior pare foarte impresionantă. Culorile mai calde ar trebui să predomine.

Ar trebui să lăsați funcția să vă ghideze: lumină caldă pentru accente și scopuri decorative și neutru sau lumină rece în scopuri „tehnice”. Aceste fluxuri luminoase se suprapun rar.

O lumină de tavan este suficientă ca iluminare principală?

în sufragerie sunt necesare diferite surse de lumină

A Candelabru sau o lampă mare de tavan nu sunt suficiente pentru a ilumina puternic o cameră. Jocul de lumină și umbră este la fel de important ca culoarea peretelui sau mobilierul fin.

Pentru mulți oameni, lămpile de masă, lămpile de podea și lămpile de perete sunt considerate „bibelouri / colectoare de praf /„ nu sunt suficient de luminoase ”/„ le vom cumpăra cândva mai târziu ”. Dar tu lumină blândă seara face ca camera să pară nu numai mai confortabilă, ci și vizual mai mare.

Combinați candelabre și lumini încastrate pe tavan

the Iluminare încorporată cu LED face posibilă astăzi transformarea unui candelabru clasic într-un obiect de artă și în același timp să lumineze uniform camera. Dacă diferitele surse de lumină pot fi pornite separat, puteți adapta lumina din cameră la circumstanțe, de exemplu, când distrați oaspeții, petreceți o seară relaxantă cu o carte pe canapea sau vizionați un film.

bacsis: Alegeți un tip de lampă cu pandantiv sau candelabru, completați-l cu spoturi LED și downlights și adăugați lămpi de masă, lămpi de perete și lămpi de podea. Nu este nevoie să transformați spațiul într-un showroom de iluminat care să afișeze o varietate de candelabre și lumini suspendate.

Ce lumină este mai bună pentru iluminatul general? Și unele pentru iluminarea accentului?

lumină caldă în livingul modern

Depinde de tipul de corp de iluminat utilizat. the Iluminarea de sus a LED-ului ar trebui să fie neutră întrucât lumina caldă face ca culoarea pereților să pară murdară. Acest lucru nu se aplică Veioze, veioze și veioze. Lumina ta ar trebui să fie mai bine „caldă”.

Apropo: În regiunile în care nu este suficient soare, sunt necesare mai multe surse de lumină. Nu întâmplător scandinavilor le place să pună lămpi pe pervazurile ferestrei – imită lumina soarelui.

Distorsiunea culorilor cauzată de iluminarea cu LED-uri

culoarea peretelui gri-verde arată diferit în funcție de culoarea deschisă

Lămpi cu a Temperatura culorii de 2700 K. părăsiți interiorul mai galben apărea decât în ​​lumina zilei. Straluceste 4500 K pot ei „Aprindeți” nuanțele de culoare și dați un ton albăstrui. Acest lucru ar trebui luat în considerare la proiectarea spațiului de locuit. De exemplu, alegând o umbră care funcționează bine în diferite situații de iluminare.

culoarea peretelui gri-verde în dormitorul din spatele patului

Puteți vedea un exemplu bun în imaginea de mai sus: Culoarea verde-gri în acest proiect de design se schimbă în diferite condiții de iluminare: Are tonuri albăstrui, verzui..

Culoarea se va schimba. Este important ca acest lucru să nu fie o surpriză pentru dvs. – atât este.

Este o prejudecată că lumina caldă „galbene”. O sursă de lumină LED de înaltă calitate nu va emite o lumină galbenă evidentă decât dacă este concepută intenționat pentru a face acest lucru. Toate culori reci cu toate acestea, ele se transformă doar în spațiul de locuit în lumină de seară atât de corect. Prin urmare, trebuie să priviți întotdeauna opțiunile de suprafață sub lumină naturală și artificială.

lumină rece sau caldă în bucătărie

Faptul că lămpile – atât LED-uri, cât și fluorescente – distorsionează culorile ar trebui luat în considerare în Alegerea mobilierului și a decorului să fie luat în considerare în magazine. Se întâmplă adesea ca oamenii să aleagă o canapea în depozit și numai atunci când o iau afară află că canapeaua are o culoare complet diferită.

Designerii recomandă experimentarea cu lumină mai atentă, dacă există mult albastru în instalație este disponibil. De exemplu, pereții calzi de albastru deschis sau albastru au adesea o nuanță verzui. Același lucru este valabil și pentru culoarea perdelelor. Pentru a vedea cum funcționează o anumită nuanță într-o anumită lumină, cutiile de lumină pot fi folosite în magazinele de tapet și vopsele.

Lămpi de perete cu lumină albă rece pe hol cu ​​tencuială decorativă

Dacă aveți tapet sau pur și simplu pereți vopsiți, singura diferență între lumina albă și galbenă este temperatura culorii vopselei de perete. Acoperirile decorative, pe de altă parte, au efecte suplimentare care pot fi văzute doar cu anumite iluminări. Lumina suplimentară poate schimba aspectul pereților, de ex. B. cu Culori decorative cu efect 3D sau „cameleon” sunt furnizate, se schimbă fundamental.

Și ar trebui să aruncați și o privire asupra indexului de redare a culorilor. De ce?

Indicele de redare a culorilor indică cât de adevărate sunt culorile față de original

Indicele de redare a culorilor este un parametru extrem de important și indică cât de naturală apare culoarea obiectelor sau a mediului sub o lampă. Cu alte cuvinte, cât de fidel sunt reproduse tonurile de culoare. Din Indexul este cu literele CRI (Ra) și un număr pe o scară de 100 de puncte. Cu cât este mai mare, cu atât este mai bună redarea culorilor.

În mod ideal, indicele ar trebui să fie peste 90. În caz contrar, întreaga idee de culoare a unui designer va cădea în apă. Prin urmare, este mai bine să nu folosiți lămpi cu o valoare mai mică de 80 Ra în apartamente.

Și cum afectează culorile pereților iluminarea?

tavan negru și panouri de perete 3D în dormitor

Nu doar iluminatul afectează percepția culorilor dintr-o cameră de zi, ci și invers. Iată un exemplu real din partea unui designer: „Am revopsit tavanul din biroul meu: era alb și acum este negru. Nu am schimbat candelabrul. Era un candelabru cu 3 brațe și lămpi orientate în sus. S-a dovedit că părea o adevărată temniță. Deși camera are doar 9 metri pătrați, nu au existat probleme cu tavanul alb – trei lămpi au aprins-o perfect. Dar culoarea neagră a absorbit aproape toată lumina. Am cumpărat un nou candelabru cu opt brațe, cu lămpi deschise pentru lumânări. Dar a trebuit să muncesc din greu pentru a găsi înălțimea potrivită pentru aceasta. Deoarece de unde fasciculul de lumină al fiecărei lămpi este reflectat înapoi, are un efect semnificativ asupra iluminării camerei.

Iluminarea de dispoziție pe tavan cu benzi LED încorporate în jurul perimetrului poate crea, de asemenea, reflexii inutile. Când lumina albă rece se reflectă pe tapetul maro închis, conferă tavanului o nuanță albastră. Cu diode albe calde, pe de altă parte, se creează o culoare verde.

Lumina caldă sau rece în dormitor?

lumină caldă, subțire, în jurul patului

Marea majoritate a designerilor aleg lumină caldă – 2700 până la 3000 K. – pentru dormitoare. Există mai multe motive pentru aceasta. În primul rând, face pielea să arate mai sănătoasă. Caesar Ritz a furnizat special lămpilor din hotelurile sale abajururi roz, pentru a face tonul pielii femeilor frumos și plăcut. Spectrul albastru rece accentuează imediat cearcănele și pielea pătată.

În al doilea rând, există opinia că spectrul albastru are un impact negativ asupra producției de melatonină, așa-numitul hormon al somnului. Lumina albă prea puternică seara sau noaptea face ca creierul nostru să creadă că este zi. Acest lucru duce la insomnie, deoarece nu vă puteți relaxa în lumina albă.

Ce temperatură de lumină este mai bună pentru camera copiilor?

Camerele copiilor combină lumină caldă și rece

Fi aici două tipuri de iluminat general recomandat: neutru dimineața și galben cald pentru seară. Ochii copiilor sunt deosebit de sensibili la spectrul albastru, deci nu folosiți lumină albă rece (peste 4000 K). În plus, trebuie evitată lumina directă în ochi.

Lumina caldă sau rece în sufragerie?

lumină rece sau caldă în sufragerie

Preferabil neutru, mai aproape de alb. Dacă se dorește, accentele de lumină caldă pot fi setate cu iluminare indirectă.

Când vine vorba de iluminatul din sufragerie, altceva este important: nu ar trebui să fie prea luminos acolo. Întuneric și confort sunt mai importante aici decât luminozitatea. Lumina albă strălucitoare și rece (lămpi fluorescente, lumini încastrate strălucitoare) are un efect nemilos: fiecare rid este vizibil, pielea apare translucidă, cearcănele apar mai clar. Fără o umbră pronunțată, fața arată plată și inexpresivă.

Lumina caldă sau rece în bucătărie?

lumina rece sau caldă în sala de mese este mai bună

Depinde de situație. Când bucătăria numai pentru gătit servește, este lumina rece mai bine. Dacă ești și tu acolo mânca, ar trebui să fie masa cald luminat fi.

Se recomandă ca Spațiu de lucru în bucătărie cu alb neutru ușoară pentru a evidenția. Acest lucru este necesar pentru ca lumina să nu distorsioneze culoarea alimentelor și pentru a putea fi evaluată calitatea acestuia.

Aprinde Lumânări aprins, chiar dacă nu există nicio lampă deasupra mesei – mâncarea va fi mai apetisantă, iar femeile vor arăta mai misterioase.

Temperatura culorii în bucătărie este importantă în funcție de funcție

O întrebare importantă aici este dacă Lămpile suspendate ca lumină principală ar trebui folosit. Această soluție este dubioasă. Dacă materialul abajururilor este opac, de ex. B. metal, apoi se formează o zonă neluminată pe pereții de deasupra nivelului lămpii.

Lumină caldă sau rece în baie?

lumină caldă pentru relaxare în baie

Lumină albă caldă este mai potrivit ca iluminat general în baie, deoarece tenul arată sănătos. Dar trebuie să acordați multă atenție amplasării surselor de lumină. Lumina ar trebui să cadă din față și uniform pe față, astfel încât iluminarea de pe oglindă este fie de sus, fie prin agățarea a două lumini de perete pe laterale.

lumină rece pentru machiaj mai bun

Recomandați designerilor de interior, două tipuri de iluminat în baie Oferiți: lumină caldă pentru relaxare în cadă sau duș și lumină albă strălucitoare pentru bărbierit, aplicarea machiajului etc. Dacă nu există posibilitatea unei astfel de combinații, utilizați alb strălucitor / alb neutru (3500 – 4000 K). Lumină albă neutră este, de asemenea, folosit pentru a aplica Machiaj cel mai bun pt. Opțional, puteți simula și lumina de seară cu lumina caldă pentru machiajul de seară.

Iluminarea indirectă cu benzi LED în baie pare foarte atractivă, dar are un dezavantaj major: reflexiile de pe plăci nu sunt de fapt foarte frumoase.

Lumină caldă sau rece în birou / birou acasă?

lumină rece pentru birou și birou la domiciliu

În timp ce lumina caldă este mai bună decât lumina rece pentru spațiile de locuit alb neutru și lumină albă de zi preferabil pentru zonele de lucru. Lumina dimineții și după-amiezii, în special, este asociată cu performanțe maxime.

Cu cât spectrul este mai rece, cu atât apare mai „revigorant” și stimulează activitatea. Cu toate acestea, dacă este o combinație birou / cameră de oaspeți, atunci lumina prea puternică poate fi deranjantă. Prin urmare, are sens să configurați o zonă „rece” deasupra biroului și să faceți iluminarea generală caldă. De asemenea, este mai bine să alegeți lămpi de birou cu luminozitate reglabilă și o culoare neutră a luminii.

Care lumină pentru sală de fitness, dressing, logie?

iluminare albă de zi pentru sala de sport de acasă

Sala de gimnastică de acasă este una dintre puținele camere în care nu ar trebui folosită lumină caldă. Aici avem nevoie de culoarea luminii „alb de zi” și de starea de spirit pentru o zi activă. Pentru dressing-uri și încăperi utilitare de asemenea, vă recomandăm să utilizați alb rece ușoară de la 3500-4000K.

lumină rece sau caldă în dressing

Pe balcon vor mai ales cald ușoară folosit. Nu ai nevoie deloc de o plafon aici. Lămpile de perete sau luminile încorporate pe perete sau podea creează atmosfera potrivită aici.

Când are sens lumina RGB colorată??

Lumina RGB preferată în home theater

Iluminarea RGB multicoloră nu este pentru toată lumea. Acum este rezervat doar apartamentelor iubitorilor de petreceri mari. Uneori este utilizat în sălile de jocuri, în cinematografele de acasă și în spa-urile. Dar, conform previziunilor Pinterest, iluminatul cu LED-uri albastre din dormitor se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare. Utilizarea luminii colorate este, de asemenea, foarte populară în cafenele și restaurante.

Unde ar trebui să fie direcționată lumina??

lumină relaxantă în dormitor

Este posibil ca inconvenientele de iluminare să nu fie legate de temperatura culorii, ci de direcția fasciculului de lumină. Este mai corect dacă iluminatul nu cade direct în ochi.

În spațiile de locuit moderne, luminile suspendate sunt atârnate din ce în ce mai mult la o înălțime mică – pur și simplu pentru a nu străluci în ochi. Dacă lumina este direcționată numai în jos, tavanul va rămâne gri (și va crea o senzație de sombră). Dar dacă lămpi de aceeași intensitate sunt așezate pe tavan sau perete, lumina reflectată va face camera să pară mai luminoasă și mai plăcută pentru ochi.