gospodărie

Jucării de curățat – sfaturi și metode și instrumente potrivite în funcție de material

Copiii și jucăriile sunt ca înălțimea și sulful – oriunde merge copilul, cel puțin o jucărie vine cu ele. Și acest lucru este, desigur, expus la orice murdărie. Este destul de normal ca bacteriile și virușii să se așeze pe jucării. De la gura unui copil la cealaltă, în vasul de nisip sau – hopa – când coborâți din mașină, ați căzut pe podea, mai devreme sau mai târziu trebuie să curățați fiecare jucărie. Și chiar dacă acest lucru nu pare cu adevărat problematic cu plasticul ușor de întreținut, animalele împăiate și jucăriile din lemn ne fac ceva mai dificil. În plus, nu aveți voie să utilizați agenți chimici de curățare. Deci, cum ar trebui să procedați la curățare în funcție de material și de ce se poate folosi pentru dezinfectarea jucăriilor? Vă vom explica!

Curățarea jucăriilor din plastic

Jucării de curățat - sfaturi pentru jucării din plastic ușor de întreținut

Să începem cu jucăriile ușor de întreținut, și anume cele din plastic. Acolo nu trebuie să vă faceți griji cu privire la distrugerea materialului, deoarece plasticul poate rezista mult. Indiferent dacă doriți să spălați Playmobil, să curățați jucăriile Lego sau să curățați alte jucării din plastic, ar trebui totuși să evitați agenții de curățare agresivi. Pe de o parte, deoarece sunt dăunătoare copiilor și, pe de altă parte, deoarece aceste culori și materiale se pot dizolva. Nici nu este necesar să distrugeți sau să eliminați virușii și bacteriile. Dacă pandemia de coronavirus ne-a învățat un lucru, este că săpunul simplu de vase sau săpunul și apa caldă sunt cu adevărat eficiente în combaterea microbilor.

Cu apă și săpun

Jucăriile din plastic se curăță rapid și ușor cu apă și săpun

În consecință, este complet suficient dacă curățați astfel de jucării cu o cârpă sau un burete și apă caldă cu săpun. Ștergeți bine suprafețele, în special în colțuri și margini unde se acumulează murdăria. Apoi clătiți jucăriile cu apă caldă și lăsați-le să se usuce la aer.

În mașina de spălat vase sau mașina de spălat

Jucăriile din plastic pot fi curățate în mașina de spălat sau în mașina de spălat vase

Dar dacă doriți să curățați imediat o grămadă de jucării, spălarea manuală nu este atât de bună. La urma urmei, există o mulțime de alte treburi casnice care vă așteaptă ca mamă. Trebuie făcut repede. În astfel de cazuri, mașina de spălat și mașina de spălat vase sunt adevărate ajutoare de uz casnic. Pentru Mașină de spălat aveți nevoie de prosoape din țesături sau plase de rufe. Colectați jucăriile în el și apoi le spălați cu un ciclu ușor la 40 de grade. De asemenea, puteți adăuga detergent pentru rufele colorate. Asigurați-vă că opriți ciclul de centrifugare.

De asemenea, în mașină de spălat vase trebuie acordată atenție temperaturii corecte. Nu trebuie să fie prea cald, pentru că atunci vei strica jucăria. Și asta se aplică atât apei, cât și procesului de uscare ulterior. Cel mai bine este să-l omiteți complet. În schimb, după spălare, deschideți ușa și lăsați jucăriile să se usuce singure. De asemenea, dacă curățați jucăriile din plastic în mașina de spălat vase, utilizați numai agent de clătire.

Curățarea jucăriilor din lemn

Jucăriile de curățat din lemn - taninurile au efect antibacterian

Jucăriile din lemn sunt ceva mai solicitante de curățat, deoarece sunt mai sensibile. Nu numai pentru că umezeala pătrunde în porii lemnului și o poate deforma dacă este necesar, ci și din cauza lacului, care se poate desprinde din cauza preparatelor și a prea multă apă. Deci, atunci când curățați jucăriile din lemn, ar trebui să fiți mai atenți decât cu plasticul relativ insensibil. Mașinile de spălat vase și mașinile de spălat sunt tabu pentru jucării de acest gen!

Jucării de curățare - clătiți lemnul doar cu puțină apă

Deci, cum curățați jucăriile din lemn? Vestea bună este că lemnul se apără în mod natural împotriva germenilor. Are taninuri care îl fac cu adevărat dificil pentru bacterii și altele asemenea. Deci, este complet suficient dacă clătiți scurt jucăriile sub apă curgătoare. Și ar trebui să fie într-adevăr scurt, astfel încât lemnul să nu poată absorbi apa. Cu toate acestea, dacă suprafața este vizibilă și puternic murdară, puteți și să frecați puțin: umeziți un burete cu puțină apă cu săpun (sau lichid de spălat), stoarceți-l bine și puteți curăța suprafața jucăriei. Apoi lăsați-l să se usuce.

Lacul de pe jucăriile din lemn, care este adesea folosit, va începe mai devreme sau mai târziu să se desprindă. Și dacă oricum curățați jucăriile de lemn uzate, puteți verifica dacă există margini mai ascuțite și, dacă este necesar, le neteziți cu șmirghel.

Jucării de curățat – jucăriile de peluză

Păstrați jucăriile de peluză de bacterii și spălați-le regulat

Murdăria se așează foarte ușor pe jucăriile moi. Mâncarea și saliva și alte lichide sunt absorbite, uscate și, prin urmare, sunt deosebit de încăpățânate. Prin urmare, dacă doriți să evitați sau să scăpați de bacteriile de pe jucăria de peluză, nu există nici o cale de a înconjura o baie. Dacă acest tip de jucărie pentru copii poate fi introdus în mașina de spălat depinde în primul rând de material. Cel mai bun mod de a verifica acest lucru este pe etichetă. Acolo se indică dacă animalul umplut poate fi spălat în mașina de spălat și la ce temperatură sau dacă trebuie spălat manual.

Spălați jucăriile moi în mașina de spălat sau manual, în funcție de material

Unele materiale nu sunt potrivite pentru mașina de spălat. Acestea includ fibre sintetice, lână, alpaca și mohair. Procesul de spălare ar putea face ca jucăria de peluză să-și piardă blana. Deci, faceți-o ușor cu mâna și detergentul pe care îl utilizați și pentru îmbrăcămintea copiilor. Cu toate acestea, dacă materialul permite, această jucărie poate fi spălată în mașina de spălat cu apă și detergentul obișnuit. Pentru a face acest lucru, puneți-l într-o plasă de rufe și setați-l la un ciclu ușor. Nu trebuie să vă rotiți sau cel mult la o viteză foarte mică.

Jucării de curățare - ce ar trebui să luați în considerare cu jucăriile de peluză

De asemenea, este posibil să puteți folosi uscătorul ulterior. Vă rugăm să rețineți informațiile de pe etichetă. Puteți preveni aglomerarea vatei punând o grămadă de mingi de tenis noi în uscător.

Oricum ar fi, se aplică următoarele: Ar trebui să curățați acest tip de jucărie relativ des, astfel încât să nu poată fi cauzate de boli de jucăriile de peluză. Dar jucăriile de peluză se deformează dacă sunt spălate prea des. De aceea nu ar trebui să exagerați.

Curățați animalele de scăldat

Curățați suprafețele jucăriilor de cauciuc cu oțet sau acid citric

Jucăriile pentru cadă sunt de obicei din cauciuc. În plus, au o mică gaură prin care apa și toată murdăria pot pătrunde în interior. Și în timp ce exteriorul poate fi curățat cu ușurință cu o perie moale sau un burete și lichid de spălat sau săpun, tocmai interiorul este o provocare și, astfel, oferă cele mai bune condiții pentru răspândirea germenilor. Reziduurile de săpun, calcarul și murdăria se adună în interior și colorează jucăriile în negru. Aceste jucării de baie sunt cel mai bine curățate cu remedii casnice simple. Am rezumat câteva dintre ele pentru dvs. Le puteți folosi pentru a curăța jucăria cu ușurință.

Curățați animalele de baie cu sifon

Animalele pentru scăldat colectează murdăria și mucegaiul în interior

Când curățați jucăriile folosind sifon de spălat, purtați mănuși! Se dizolvă două linguri de sodă de spălat în 1,5 litri de apă fiartă și se înmoaie cu jucăriile (alternativ, puteți umple jucăria de baie cu o seringă). Apoi lăsați-l să acționeze timp de aproximativ 10 minute. Apoi stoarceți din nou soluția din jucărie. Acest lucru va provoca, de asemenea, scurgerea murdăriei acumulate, ceea ce poate provoca înfundarea deschiderii. Puteți obține acest lucru gratuit din nou cu un ac sau un alt obiect ascuțit. Este posibil să trebuiască să repetați aceste procese (lăsând sifonul de spălat să aibă efect și stoarcându-l) de mai multe ori. Apoi clătiți interiorul de mai multe ori cu apă limpede pentru a îndepărta orice reziduuri de sodă de spălare.

Folosiți sifon de spălat pentru a curăța interiorul jucăriilor de cauciuc pentru cadă

Detergentul pentru proteze, pe care îl dizolvați în prealabil într-un pahar cu apă, este la fel de eficient pentru curățarea jucăriilor, deși nu la fel de mult ca spălarea sifonului. Umpleți jucăria cam la jumătate cu soluția și agitați-o energic pentru a slăbi orice acumulare. Deoarece acest remediu de casă nu dizolvă murdăria internă la fel de bine ca și spălarea sifonului, îl puteți folosi la a doua spălare după spălare cu sifon de spălare. Oțetul este, de asemenea, potrivit pentru aceasta. Cu ambele variante, puteți dezinfecta jucăriile copiilor pentru apă în același timp.

Curățarea animalelor de scăldat - sfaturi pentru cauciuc la exterior și la interior

Dacă doriți să curățați exteriorul jucăriei, de exemplu pentru a îndepărta calcarul, puteți folosi și oțet sau acid citric. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că acest acid poate ataca niște cauciuc. Prin urmare, este recomandabil să-l testați pe o suprafață mică înainte de a-l utiliza pentru a curăța animalele de scăldat. În plus, acizii nu trebuie să rămână la suprafață prea mult timp, ci trebuie clătiți cât mai repede posibil.

Curățarea jucăriilor – cum ar fi spălarea păpușilor?

Spălați păpușile din țesătură în mașina de spălat și suprafața păpușilor din plastic

Păpușile îndrăgite sunt, de obicei, din plastic și, mai precis, din cauciuc dur sau moale. Este suficient dacă luați apă cu săpun și un burete și o folosiți pentru a curăța păpușile. În acest fel, împiedicați îndepărtarea fețelor pictate, așa cum s-ar putea întâmpla cu oțetul, de exemplu. Așadar, data viitoare când doriți să curățați Baby Born, cel mai bine este să faceți acest lucru cu blândețe. De asemenea, puteți spăla astfel de jucării în mașina de spălat vase, cu condiția să nu setați temperatura prea mare, deoarece acest lucru ar putea strica părul păpușii. Conform instrucțiunilor producătorului, păpușile de cârpă pot fi puse în mașina de spălat ca animalele umplute.

Curățarea jucăriilor pentru copii

Curățarea jucăriilor pentru copii - ce este permis și ce nu

Jucăriile pentru copii pot fi curățate în același mod descris mai sus. Acesta este cel mai bun mod de a preveni bacteriile de pe jucăriile moi, jucăriile din lemn și din plastic. Puneți Playmobil în mașina de spălat sau în mașina de spălat vase, curățați suprafața lemnului doar cu puțină apă și jucării de peluză în mașina de spălat sau manual cu detergent pentru bebeluși, în funcție de material. Deoarece bebelușii își mai pun totul în gură, trebuie să se acorde o atenție deosebită folosirii numai agenților de curățare neutri sau naturali sau a celor care sunt prietenoși copiilor.

Dezinfectați jucăriile sau nu?

Jucării curate - în mod regulat, dar nu prea des și fără dezinfectanți

O igienă bună este foarte importantă din toate punctele de vedere, mai ales în primele câteva luni din viața unui bebeluș. Desigur, acest lucru se aplică și jucăriei. Dar nu ar trebui să fie steril. Deci, bineînțeles, puteți curăța jucăriile în mod regulat, dar nu fiți prea agitați. Este necesară o anumită cantitate de germeni, astfel încât copilul să poată construi un sistem imunitar puternic. Din acest motiv, nu este nevoie să dezinfectați jucăriile de fiecare dată când le curățați. Acest lucru este necesar numai pentru bolile grave. De regulă, curățarea o dată pe lună este suficientă.