gospodărie

Curățarea și întreținerea marmurei: sfaturi, trucuri și remedii casnice

curatare marmura ingrijire bucatarie podea minimalista moderna insula bucatarie

Deși marmura, ca și alte pietre naturale robuste precum granitul, cuarțul, calcarul etc. este considerată atemporală și clasică, în prezent se confruntă cu o renaștere și se integrează în numeroase stiluri de viață. Ca blat de lucru în bucătărie, pardoseală sau în baie, marmura impresionează prin exclusivitatea și suprafața impecabilă. Structura perfectă, strălucirea frumoasă și cerealele unice sunt proprietățile care disting piatra naturală robustă și motivul pentru care a reprezentat luxul și clasa chiar și în cele mai vechi timpuri. De-a lungul anilor de utilizare, din păcate, se întâmplă adesea că este deteriorat de accident și suprafețele nu mai arată la fel de superb ca înainte. În cele ce urmează oferim sfaturi practice despre curățarea și îngrijirea marmurei.

Marmură: argumente pro și contra

curatare marmura ingrijire bucatarie lemn masiv alb

Cunoașterea materialului cu avantajele și dezavantajele sale și informații de fundal ușurează viața atunci când vine vorba de curățarea pietrei. Geologic, marmura aparține grupului de calcar, deoarece a fost creată prin transformarea calcarului. Prin urmare, aceleași linii directoare se aplică aici atunci când curățarea și marmura, ca și calcarul, sunt sensibile la acizi.

curatare marmura ingrijire blat bucatarie alb

Suprafața frumoasă poate strica un pahar agitat de suc de mere, vin sau băutură carbogazoasă. După un timp foarte scurt, pe suprafața neprotejată pot fi observate pete mate. Prin urmare, piatra naturală ar trebui tratată cu o lustruire specială ca măsură de protecție. Uleiurile și grăsimile sunt absorbite de piatră și lasă în urmă pete inestetice și decolorare. Pe o perioadă lungă de timp, chiar și apa prin ploaie sau zăpadă poate schimba culoarea pietrei naturale.

marmură curățare îngrijire remedii casă sfaturi trucuri gospodărie

Marmura, ca și alte calcare, este considerată a fi medie-dură și chiar și cele mai mici pietre pot lăsa zgârieturi inestetice. Suprafața este deteriorată mai repede, mai ales în cazul pardoselilor de marmură pe care se călcă în mod constant. Mizeria de pe tălpile pantofilor acționează ca niște particule abrazive fine care fac treptat materialul aspru și plictisitor. În timp, zona mată devine mai mare și murdăria se adună în microfisuri și umflături. Deoarece produsele de îngrijire care formează straturi sunt foarte des utilizate, particulele de murdărie pot fi reținute și în stratul de îngrijire. Un produs de curățare de bază poate fi folosit pentru a curăța marmura sau cel mai bine este să o uscați.

Curățarea marmurei: curățarea de bază

curatare marmura ingrijire gresie bucatarie soba lavoar chiuveta

O curățare aprofundată a suprafeței de marmură este necesară numai dacă este tratată cu o impregnare de protecție. Înainte de aceasta, straturile vechi de îngrijire trebuie îndepărtate și apoi tratate cu un detergent de bază. Acest lucru ar trebui neutralizat cu suficientă apă, dar șters marmura cu cât mai puțin posibil, deoarece prea multă apă poate duce la depuneri de calcar. Valoarea optimă a pH-ului agentului de curățare de bază trebuie să fie între 7,0 și 8,5. Se aplică cu ajutorul unei perii moi sau a unei cârpe din microfibră. Ștergeți suprafața de două sau trei ori cu o cârpă umedă și curată, dar nu înmuiați suprafața. Cel mai bine este să testați pe o zonă discretă înainte de tratament.

marmură curățenie bucătărie bucătărie insulă lemn bibliotecă

Practic, produsele de curățat neutre, de curățat cu alcool și, desigur, un produs de curățat special pentru marmură sunt potrivite pentru curățarea marmurei. Agenții de curățare alcalini sunt în general dăunători, dar reprezintă o posibilă soluție pentru combaterea dungilor de calcar sau de ciment de pe suprafețe puternic murdare. După tratamentul cu el, trebuie să vă curățați bine cu apă.

Curățarea și întreținerea marmurei: impregnare

curatare marmura ingrijire bucatarie suprafata de lucru bucatarie unitate

Ca și în cazul altor materiale naturale, fiecare proces de curățare cu marmură este temporar. Tratamentul cu produse speciale de protecție și îngrijire este, de asemenea, limitat în timp și trebuie repetat. Cafeaua, uleiurile și grăsimile trebuie evitate sau îndepărtate imediat pe suprafețele de marmură. Cu toate acestea, există produse de îngrijire moderne care fac suprafața mai puțin sensibilă la murdărie – impregnări. Acestea nu creează o peliculă de protecție peste marmură, ci o susțin din interior spre exterior. Cele mai multe dintre acestea sunt pe bază de apă și permit diferite efecte optice, cum ar fi efectele perlate și altele.

gresie curatare marmura bucatarie blaturi perete

Deși durabilitatea impregnațiilor solubile în apă este limitată, acestea sunt mai potrivite pentru cei care-l fac singuri și orice erori în procesare pot fi eliminate mai ușor după aceea. Se recomandă, în funcție de suprafață și utilizare, să curățați bine marmura de la una la patru ori pe an și apoi să o impregnați. Dacă doriți o soluție pe termen lung, ar trebui să apelați la finisaje profesionale pentru pardoseli din piatră. Impregnarea profesională este permanentă, nu poate fi îndepărtată și costă mai mult decât versiunea de bricolaj, dar linia de jos este mai ieftină, deoarece efectul protector este mai mare.

curățare marmură îngrijire alb negru chiuvetă raft lemn

Utilizarea așa-numitei cristalizări asigură o mai mare protecție împotriva zgârieturilor. Ca rezultat, suprafața pietrelor pe bază de var, cum ar fi marmura, travertinul etc. este, de asemenea, întărită și are o stare de luciu ridicat. Acest proces crește rezistența la suprafață a materialului și reduce zgârierea.

Păstrați marmură

curatare marmura ingrijire bucatarie bucatarie perete podea din lemn

După curățarea marmurei, este important să aveți grija corectă. În acest fel, rezultatele care au fost deja obținute prin curățarea intensivă vor dura mai mult. În ciuda impregnării sau a altui tratament pe termen lung al marmurei, este necesară îngrijirea și întreținerea regulată. Agenții de curățare utilizați nu sunt la fel de intensivi ca cei utilizați pentru curățarea de bază. Dacă acestea sunt utilizate în mod regulat, acestea au un efect delicat.

blat de masă de curățat marmură clasic

Marmura poate fi curățată și fără agenți de curățare speciali. Cu toate acestea, trebuie luată în considerare valoarea pH-ului agentului de curățare respectiv. Pentru marmură și alte calcar, cel mai bine este să folosiți un detergent alcalin și niciodată unul acid. Valoarea pH-ului este măsurată de la 1,00 la 10,00, prin care domeniul neutru și alcalin ar fi optim pentru material, adică de la 7,00.

marmură curată îngrijire podea scări nobile candelabru cristale

Se recomandă curățarea pentru îndepărtarea calcarului, în special în bucătărie și baie, unde trebuie să îndepărtați în mod regulat resturile enervante de calcar de pe fitinguri și instalații sanitare. Cu toate acestea, acestea nu sunt potrivite pentru marmură și alte calcare, deoarece lasă suprafața mată și murdăria se poate așeza pe ea și mai ușor. Un detergent special pentru baie din marmură este capabil să îndepărteze calcarul ușor și alte substanțe tipice din articulații. Zonele plictisitoare și petele încăpățânate pe care detergenții și produsele de îngrijire le provoacă în băi și bucătării pot fi îndepărtate cu un lac de marmură și strălucirea restaurată.

marmură curată îngrijire gresie podea modernă hexagonală

Marmura ușor murdară poate fi curățată cu ușurință cu săpun de piatră și puțină apă limpede. Cel mai bine este să folosiți o cârpă din microfibră sau un mop din microfibră. Înainte de a face acest lucru, ar fi trebuit să măturați murdăria mai grosieră cu o mătură sau un aspirator cu peria extinsă.

Curățarea și întreținerea marmurei: remedii casnice

marmură curățenie podea negru alb nobil living

Datorită varietății mari de agenți de curățare de pe piață, este adesea copleșit să îl alegeți pe cel potrivit. În loc de produse de curățare speciale scumpe, merită să folosiți remedii casnice neutre în Ph și sigure pentru alimente. Petele încăpățânate pot fi îndepărtate cu ușurință cu o coajă de lămâie și puțină sare de masă.

curatare marmura ingrijire baie dus perete sticla cada independenta

O ceară naturală foarte simplă este ideală pentru a aduce marmura la o strălucire frumoasă. Trebuie aplicat foarte ușor cu o cârpă din microfibră și lustruit ușor, astfel încât strălucirea matasoasă a pietrei naturale să fie evidențiată discret.