Casă și grădină

Plantarea clematisului într-o cadă: îngrijirea potrivită și subplantarea adecvată

Clematis, cunoscut și sub numele de clematis, este un alpinist rezistent care produce flori uimitoare în nuanțe îndrăznețe – de la culori pastel albe sau palide la violet și roșu intens. În majoritatea climelor, clematisul înflorește din primăvară până la primul îngheț din toamnă. Dar poți păstra clematita într-o găleată? Citiți mai departe pentru a afla mai multe.

Poți păstra clematita într-o găleată?

Clematis în găleată pe balcon

Îngrijirea clematisului în ghivece consumă puțin mai mult timp, deoarece plantele de clematis în ghivece necesită mai multă atenție decât cele din pat. Cu toate acestea, creșterea clematisului în ghivece este cu siguranță posibilă, chiar și în climatele cu ierni reci. Deci, puteți înfrumuseța terasa, balconul și zona de intrare a casei cu clematite în ghivece.

Ce clematis este potrivit pentru găleți?

Clematis într-o cadă de teracotă din curtea din față

Genul clematis cuprinde mai mult de 200 de specii, care sunt împărțite în numeroase soiuri și hibrizi. Dacă alimentarea cu apă și nutrienți este garantată, puteți planta orice clematis într-o cadă. Dar este important să rețineți că speciile și soiurile sălbatice pot atinge înălțimi amețitoare. Acest lucru le face destul de improprii pentru păstrarea într-o găleată. Sunt potrivite pentru păstrarea într-o găleată soiuri de clematis mici și mijlocii cu o înălțime de la 100 cm la 350 cm.

Iată câteva dintre cele mai bune tulpini de clematis pentru ghivece:

 • Clematis piilu
 • Clematis jackmanii
 • Clematis alpina
 • Clematis viticella
 • Clematis lanuginosa
 • Clematis florida
 • Clematis integrifolia
 • și hibrizi clematis precum „President”, „Königskind” și „Nelly Moser”

Soiuri Clematis ca

 • Clematis tangutica
 • Clematis vitalba
 • Clematis montana
 • și Clematis armandii

sunt destul de inadecvate pentru păstrare în ghivece, deoarece sunt foarte viguroase și ating o înălțime de până la 900 cm.

Cum și când să plantați clematis în cadă

Clematis cu flori roșii într-o cadă pe o terasă

Asigurați-vă că utilizați o găleată mare pentru clematite, deoarece solul suplimentar din plantator protejează rădăcinile în timpul iernii și în zilele toride de vară. Vă recomandăm unul Mașină de plantat cu un diametru de cel puțin 60 cm și o adâncime de cel puțin 45 cm. Plantatorul ar trebui, prin urmare, să dețină aproximativ 25-30 litri. Cel mai bun material este fibra de sticla sau rasina sintetica, deoarece vasele de teracota sau ceramica se pot sparge iarna. Asigurați-vă că jardiniera are găuri de drenaj, deoarece rădăcinilor nu le place apariția apei.

Cel mai bun moment pentru a planta clematite, este primăvara din martie până în mai sau toamna din septembrie până în noiembrie. Puteți planta clematisul și vara, dar este necesară mai multă atenție și îngrijire.

Clematis se descurcă cel mai bine pe unul singur Locație în plin soare sau umbră parțială, care primește cel puțin 6 ore de lumină directă a soarelui pe zi. Acest lucru permite plantei să producă flori pe tot parcursul anului. Cel mai bine este să așezați găleată într-o locație orientată spre vest, est sau sud.

Clematis în găleată – ce pământ?

Clematis în găleată ce pământ

Folosiți un amestec de ghiveci care are unul drenaj bun promoții. De asemenea, vă recomandăm să adăugați niște granule de compost sau de stocare a apei în sol pentru a obține o structură mai bună a solului și mai mulți nutrienți. Pentru jardiniere mai mari, unii grădinari acoperă stratul inferior cu pietriș, lut expandat sau pietre pentru a îmbunătăți drenajul. Cu toate acestea, acest lucru nu este absolut necesar. De asemenea, vă recomandăm un strat gros de mulci a distribui în jurul mingii rădăcinii. Mulci ajută la păstrarea umezelii, eliberează nutrienți suplimentari în sol tot timpul anului, pe măsură ce putrezesc, și oferă o protecție suplimentară rădăcinilor în timpul iernii.

Clematis într-o găleată ajutor pentru alpinism

După ce ați plantat planta în cadă, adăugați una imediat Ajutor pentru alpinism pentru clematite. Este important să faceți acest lucru imediat, deoarece planta are nevoie de sprijin pentru a crește. Adăugarea spalierului mai târziu ar putea deteriora rădăcinile. Clematisul crește destul de repede, astfel încât înălțimea ajutorului de urcare trebuie să fie de cel puțin 1 – 1,5 m. Am pus împreună idei frumoase pentru susținerea alpinismului pentru clematite în acest articol.

Clematis într-o găleată cu ajutor pentru urcare

Îngrijirea clematisului în găleată

Spalier pentru clematite din bambus

Clematis se poate descurca foarte bine la jardiniere dacă aveți grijă de ele, mai ales în primii 2 ani în care planta crește și se consolidează. Cele mai importante puncte de reținut sunt:

 • că planta primește suficientă lumină solară
 • că există un drenaj bun în găleată
 • și că planta primește suficientă apă

Se toarnă clematis în găleată

potrivirea plantelor partenere pentru clematite în cadă

Clematitele au nevoie de mai multă apă într-o găleată decât într-un pat. Acest lucru se datorează faptului că solul din găleată se usucă mai repede. Verificați solul adesea cu un test pentru degetul mare, mai ales în primul an. Când stratul superior este uscat la un centimetru și jumătate sub sol, planta are nevoie de udare. Se toarnă bine solul cu aproximativ 2 până la 3 litri de apă. Dacă jardiniera are un drenaj bun, atunci nu trebuie să vă faceți griji cu privire la udarea excesivă.

Odată ce clematis s-a stabilit, va avea nevoie de 1 litru de apă pe săptămână. Dacă planta nu obține apă de ploaie, trebuie să udați cu udă. Verificați solul mai des în zilele toride de vară și în perioadele de secetă.

Fertilizarea clematis în ghivece

Clematis într-o oală are nevoie de cel puțin 6 ore de soare

Dacă ați adăugat compost când ați plantat clematita, nu mai trebuie să fertilizați în primul an. Odată ce planta este stabilită, puteți în fiecare an la începutul primăverii, deci ianuarie până la mijlocul lunii martie, cu Îngrășământ cu roșii sau trandafiri fertiliza. Evitați îngrășămintele bogate în azot, deoarece acestea inhibă creșterea florilor și în schimb încurajează creșterea frunzelor.

Hibernează clematis într-o găleată

Clematis într-o oală rezistentă la îngheț

Dacă păstrați clematita într-o oală de ceramică, ar trebui să așezați recipientul într-un loc în care planta să nu înghețe, dar care este încă suficient de rece pentru ca aceasta să hiberneze. Dacă cupa este rezistentă la îngheț, atunci lăsați clematita acolo unde este. De obicei, mama natură asigură irigarea adecvată, dar aveți grijă să nu lăsați solul să rămână uscat prea mult timp.

Tăiați clematele într-o găleată

Clematis cu mici flori violete în cada de pe terasă

Clematis trebuie să fie tăiate în mod regulat. Fără tăiere, planta va deveni goală la bază, cu toate florile așezate sus. Tunderea regulată menține planta în formă și favorizează creșterea viguroasă și formarea florilor.

Dar cum și când tăiați? Clematitele sunt împărțite în trei grupe în funcție de cerințele lor de tăiere. Majoritatea soiurilor cu creștere mică și mijlocie aparțin grupei de tăiere II.

Dacă nu sunteți sigur ce tip de clematite aveți, urmăriți când înflorește. Dacă înflorește înainte de iunie, are nevoie doar de o tăiere ușoară după înflorire. Și dacă înflorește după iunie, trebuie tăiată viguros la sfârșitul toamnei sau în februarie. Soiurile de Clematis care au înflorit de două ori trebuie tăiate după fiecare înflorire.

5 idei pentru plantarea clematisului într-o cadă

Clematis cu flori roz și verbena purpurie în cadă

Regula de aur pentru plantele cățărătoare este: Picioarele la umbră, capul la soare. Deci, umbreți rădăcinile clematisului cu plante de acoperire a solului sau puneți mulci în jurul rădăcinilor. Partenerul perfect de plantare pentru clematite are cerințe similare în ceea ce privește locația, este o rădăcină superficială și nu crește mai mult de 50 de centimetri.

Plantarea de trandafiri și clematite împreună

Trandafiri și clematite sunt un adevărat cuplu de vis și sunt adesea plantați împreună. Pentru cel mai bun efect, alegeți soiuri care înfloresc în același timp și au dimensiuni similare. De asemenea, luați în considerare timpii de tăiere – în mod ideal, doriți să puteți tăia clematis și trandafir împreună. Trandafiri cățărători și Trandafiri de acoperire a solului sunt de preferat trandafirilor de rambler deoarece aceștia din urmă cresc foarte mari și trebuie tăiați în momente diferite de clematite. În mod ideal, alegeți una Clematis din grupa de tăiere II – acestea înfloresc în același timp cu trandafirii și pot fi tăiate în același timp la sfârșitul iernii.

Trandafir și clematis în găleată

Trandafir și clematis plantate sub iederă în cadă

O clematis, împletită cu un acoperiș de sol a crescut într-o cadă de teracotă, este un adevărat ochi. Clematisul catifelat „Burma Star” este în armonie cu tonurile regale ale rozului „Suffolk”. O iederă cu frunze mici atârnă deasupra marginii găleatei și accentuează frumusețea trandafirului, în timp ce Nemesia adaugă un plus de violet.

Au fost utilizate: 1 x clematis „Burma Star”, 1 x roz „Suffolk”, 3 x iederă, 2 x oglindă elfă (Nemesia) în mov, 1 x cadă de teracotă pătrată (30 cm diametru), 1 x obelisc de lemn ca un ajutor pentru alpinism.

Clematis și ierburi ornamentale cu creștere mică

Clematis și iarbă ornamentală în găleată

Pentru un aspect modern, combinați clematite cu ierburi ornamentale. Deoarece majoritatea ierburilor sunt în cea mai bună formă la sfârșitul verii, ar trebui să le plantați cu clematite din grupa 3.

Această pereche încântătoare de iarbă ornamentală verde-albăstrui și clematis albastru este plantată într-o cadă din polirattan maro pentru a crea un ansamblu atractiv și rustic. Lasă clematitele să urce pe bețe și să se pună în lumina reflectoarelor.

S-au folosit următoarele: 1 x clematis „Fujimusume”, 3 x Valais schiller grass (Koeleria vallesiana) „Mountain Breeze”, 1 x plantator de polyrattan, 3 bețe de bambus, mulci de lavă.

Tutun ornamental și clematite

2 clematis într-o cadă Nicotiana și Isotoma

Această plantare în verde și alb creează o atmosferă fericită și răcoritoare. Florile verzi și albe ale Clematis florida „Alba Plena” sunt prezentate în cel mai bun avantaj prin frunzele verzi. Acest soi de clematis nu are doar un aspect elegant, ci și o perioadă de înflorire neobișnuit de lungă – din iunie până în octombrie. Micile clopote ale „piticului albastru” al clematisului și stelele delicate ale florilor din Isotoma sunt un accent neașteptat, în timp ce nicotiana (tutun ornamental) încântă simțurile cu parfumul său frumos și umbrește piciorul clematisului. Florile sale de culoare verde lime se armonizează perfect cu cele ale clematisului.

Aici s-au folosit: 1 x Clematis florida ‘Alba Plena’, 1 x Clematis ‘Blue Dwarf’, 1 x Isotoma ‘Blue Star’, 2 x Nicotiana alata ‘Lime Green’, 3 x Nicotiana ‘Perfume Antique Lime’, 1 x sintetic Mașină de plantat rășină, 1 x obelisc de salcie ca ajutor pentru urcare.

2 clematite într-o găleată

2 clematite într-un singur recipient și plante de acoperire a solului într-un singur recipient

Un plantator negru formează fundalul perfect pentru tonurile delicate pastelate ale acestor 2 clematite. Petalele din Isotoma și Campanula aduc și mai multă culoare și formă în joc, în timp ce florile veșnice (Helichrysum) și planta de sârmă ghimpată (Calocephalus) formează o pernă tulbure și umbresc piciorul clematisului.

S-au folosit următoarele: Clematis „Contesa de Wessex”, Clematis „Cezanne”, Verbena rigida, Helichrysum „Goring Silver”, Calocephalus „Silver Sand”, Isotoma „Blue Star”, Campanula poscharskyana „Nana Alba”, jardiniera neagră, lăcuit negru obelisc de lemn.

Clematis și crinul de zi

Plantați clematisul cu Hemerocallis daylily

Daylilies se dezvoltă în plin soare și umbră parțială, făcându-le subplantul perfect pentru clematite. Alegeți un soi scurt Hemerocallis, cum ar fi Stella d’Oro, care va scoate minunat florile violet închis ale Clematis viticella „Etoile Violette”.

Clematis viticella într-o găleată cu daylily