Să vă binecuvânteze

Să trăiești sănătos iarna – de ce vitamine avem nevoie?

dieta bogata in vitamine traieste sfaturi de alimentatie sanatoasa

În iarnă traieste sanatos este posibil dacă oferiți o dietă bogată în vitamine. Dar de ce vitamine avem nevoie pentru a nu ne îmbolnăvi atât de des în această perioadă a anului? Unde ar trebui să căutăm aceste vitamine și unde să sperăm să le găsim? În acest articol, vă recomandăm câteva alimente care vă vor influența foarte mult tonul și buna dispoziție în timpul iernii reci.

Trăiți sănătos – sfaturi pentru o dietă bogată în vitamine iarna

Prepararea salatei de varză și varză murată Sfaturi de gătit

Varza verde: Varza verde este un produs de fermentare precum vinul sau chefirul. De aceea, varza murată este mult mai recomandată decât varza albă normală. În varza murată există o serie de substanțe utile, cum ar fi vitaminele C, K și grupa B (B1, B2, B3, B6, B12), precum și calciu, calciu, sodiu, fier, fosfor, sulf, siliciu, zinc și cupru. În plus, acest aliment este îmbogățit cu acid lactic și acetic în timpul fermentării, ceea ce îmbunătățește digestia.

Produse care conțin vitamina D.

Produsele lactate conțin sfaturi de sănătate de iarnă cu vitamina D

Iarna ne lipsește lumina soarelui și, prin urmare, vitamina D. Dar această problemă poate fi ușor rezolvată prin ajustarea meniului – mâncați mai mult caviar, ouă, unt, brânză, lapte, gălbenușuri, pește, ficat. Aceste produse vă vor ajuta să compensați doza zilnică necesară de vitamina D, crescând astfel imunitatea, îmbunătățind starea pielii și normalizând tensiunea arterială.

Trăiește sănătos cu cartofi iarna

Gătit fel de mâncare cartofi cu mărar nutriție-viață sănătoasă

Nu acordați importanță mâncărurilor cu cartofi. Proprietățile benefice pe care le-au avut cartofii de vară s-au pierdut fără speranță în cartofii de iarnă. Nu mai rămâne decât puterea. Iarna ar avea mai mult sens să înlocuiți consumul de cartofi cu alte legume.

Consumabile de iarnă de casă

Consumuri de iarnă făcute în casă cu castroane de compot cu gem de castraveți

Castraveții, gemurile și compoturile sunt, de asemenea, sărace în vitamine. Deci, cel mai bine este să scapi de compotul de castraveți și prune.

Fructe congelate

Fructe congelate căpșuni-zmeură mură sursă de vitamine

Fructele congelate – căpșuni, cireșe, zmeură, coacăze – sunt o sursă excelentă de vitamine și oligoelemente. Dezghețați-le și mâncați-le cu iaurt, brânză de vaci sau înghețată. Le puteți include în rețete pentru jeleu de fructe sau smoothie. Fructele și legumele congelate proaspete vara sunt mult mai sănătoase decât cele conservate.

Afine

Afinele sursă Vitaminele mănâncă în formă și viață sănătoasă în timpul iernii

O altă sursă excelentă de vitamine. Pe lângă cantitățile mari de vitamina C, acest produs conține și vitamina PP, destul de rară de găsit și care favorizează absorbția acidului ascorbic. Astfel, merisoarele sunt un produs indispensabil pe masa de iarnă. Conține fier, iod, potasiu, magneziu, mangan, argint și fosfor. Fructul este cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante puternice, are un efect fortifiant și curăță corpul de toxine și săruri de metale grele.

Legume și ierburi cu frunze

Legume cu frunze de pătrunjel de lămâie-vitamine pe bază de plante iarna-proaspete-sau-uscate

Legumele cu frunze sunt foarte bogate în vitamine, proaspete sau uscate. Conține multe microelemente, așa că recomandarea noastră pentru dvs. – mâncați cât mai multe plante și ceai verde diferite.

Fructe și legume cu efect de seră 

fructe de sezon fructe cu efect de seră legume-viață sănătoasă iarna

Fructele și legumele cu efect de seră, desigur, nu conțin atât de mulți nutrienți precum cei tipici pentru sezon, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să mănânci iarna. Utilizați-le în combinație cu legume de sezon, cum ar fi morcovi, sfeclă, ceapă și altele. Rețineți că cu cât dieta dvs. este mai variată și mai colorată în orice perioadă a anului, cu atât va fi mai utilă pentru sănătatea dumneavoastră. Deoarece pentru fiecare culoare există totuși o serie de elemente cu efectele lor puternice antioxidante pe care nu trebuie să le ratezi.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca toți oamenii să mănânce cel puțin 5 porții de fructe și legume (în porții de 100g) pe zi.

Fructe exotice 

Mănâncă fructe-iarna-nutriție sănătoasă-substanțe nutritive bogate în vitamine

În iarnă traieste sanatos este mai gustos cu el! Fructele exotice nu sunt mai puțin utile decât cele din țara dumneavoastră. Nu vă faceți griji că veți fi „importați” – cartofii au venit în Europa încă din secolul al XVII-lea și erau la fel de exotici ca mango sau papaya pe atunci. Mănâncă în special o mulțime de kiwi – conține niveluri record de vitamina C. Avocado este, de asemenea, o sursă valoroasă de grăsimi nesaturate.