Să vă binecuvânteze

Aflarea unui deficit de vitamine – la ce medic ar trebui să mergeți?

Corpul uman are nevoie de anumite cantități de nutrienți pentru a funcționa corect. Vitaminele și mineralele sunt absolut necesare pentru diferite funcții ale corpului, cum ar fi creșterea celulelor și țesuturilor și reglarea metabolismului. O dietă sănătoasă și echilibrată poate ajuta, de obicei, la menținerea unui nivel adecvat de vitamine. În unele cazuri, totuși, o deficiență a micronutrienților se poate dezvolta și poate provoca diverse simptome ca semne de avertizare. Acestea includ, de exemplu, oboseala, căderea părului, anxietatea, depresia, tulburările de memorie, concentrarea slabă, sensibilitatea la lumină și multe altele.

Simptomele deficitului de vitamine sunt oboseala, depresia, concentrația slabă

Dacă aveți îngrijorări cu privire la orice deficiențe nutriționale, cel mai bine este să solicitați sfatul unui medic pentru a evalua natura și cauzele posibile. De îndată ce este detectat un deficit de vitamine, veți avea nevoie de un tratament continuu. Dacă deficiența este legată de o anumită afecțiune sau boală, poate fi necesară îngrijire medicală specială.

Cum poate medicul să determine deficiențele de vitamine?

Medicul poate determina lipsa vitaminelor făcând un test de sânge

Faceți o întâlnire cu un medic generalist. Apropo, acum poți Rezervați programările online ale medicului. Medicul va solicita analize de sânge pentru a stabili dacă există un deficit de vitamine. Vi se poate cere chiar să faceți mai multe analize de sânge, deoarece numărul complet de sânge singur nu este suficient pentru toți parametrii nutriționali. Probele de sânge sunt apoi analizate pentru a evalua nivelurile de nutrienți din serul sanguin. Rezultatele care sunt sub limita inferioară a valorilor de referință indică o deficiență. Deci, de ce să luați câteva luni de presupuneri despre diferite simptome atunci când testele de laborator pot oferi răspunsuri specifice atât de ușor și rapid?

Detectați deficitul de vitamine din sânge

Detectați deficitul de vitamine din sânge datorită valorilor de referință

Aceste valori de referință (valori normale) se aplică adulților:

Vitamina A: 20 – 80 mg / dl (0,7 – 2,8 mmol / l)

Vitamina D: 20 – 50 ng / ml, vară: 15 – 95 ng / ml, iarnă: 12 – 62 ng / ml

Există un dezacord cu privire la nivelul ideal de vitamina D. Valorile cuprinse între 20-35 ng / ml sunt denumite de obicei subevaluare. Alți cercetători consideră că valorile de 30 sau chiar 40-60 ng / ml sunt considerate optime. Cu toate acestea, dacă ingerați mai mult de 150 ng / ml, vă poate afecta sănătatea.

Vitamina E: 5 – 20 μg / ml (12 – 48 mmol / l)

Vitamina B1: 10-60 mcg / dl

Vitamina B2: 3,6-18 pg / ml

Vitamina B6: 5 – 24 pg / ml

Vitamina B12: 310 – 1100 pg / ml, (229 – 812 pmol / l)

Vitamina C: >2 μg / dl

Acid folic (vitamina B9): 3-15 ng / ml

Calciu: 2,15 – 2,75 mmol / l (8,4 – 10,4 μg / dl)

Magneziu: 1,75 – 4 μg / dl (0,7 – 1,6 mmol / l)

Potasiu: 3,5-5,1 mmol / l

Fier: 80-150 μg / dl (bărbați), 50-140 mg / dl (femei)

Zinc: 55 – 150 μg / dl

* Valorile pot varia în diferite laboratoare.

Ce trebuie făcut dacă există o lipsă de vitamine?

Dieta în caz de deficit de fier Nuci Fasole Ouă Ficat

Discutați rezultatele testului de sânge cu medicul dumneavoastră. Deficitul de vitamine poate avea multe cauze, precum:. dieta dezechilibrata, Stresul sau anumite medicamente și antibiotice. Este posibil să fie necesar să vă ajustați dieta și să utilizați suplimente nutritive pentru a corecta deficiența. Cu toate acestea, unele deficiențe se datorează unei boli specifice sau unei tulburări de sânge, cum ar fi boala Crohn, boala celiacă, boala renală sau alcoolismul. În acest caz, medicul vă poate adresa unui specialist.

Nutriționistul ajută la planificarea unei diete echilibrate

Solicitați o recomandare către un medic specialist sau nutriționist care poate monitoriza tratamentul continuu și planul de nutriție. Un nutriționist vă va ajuta, de obicei, să planificați o dietă echilibrată și vă va sfătui cu privire la utilizarea suplimentelor de vitamine. Dacă deficitul de vitamine este rezultatul unei boli, puteți vizita un specialist pe lângă un nutriționist. De exemplu, dacă aveți colită ulcerativă sau gastrită, puteți consulta un gastroenterolog și, în același timp, aveți întâlniri regulate cu un nutriționist.

În caz de deficit de vitamine, suplimentele alimentare pot fi benefice