Proiectarea și întreținerea grădinii

Topiar din bușteni – instrucțiuni pentru modelarea plantelor de gard viu

topiar din lemn de bușd decor mic-plantă-ghiveci

Plantele de gard viu necesită, fără îndoială, o îngrijire specială. Mai ales dacă au fost plantate ca gard viu, tăierea regulată este necesară pentru un aspect frumos. Dar chiar și ca o singură plantă în grădină sau chiar într-o cadă sau ghiveci de flori, oamenii preferă să privească planta dacă are o formă frumoasă. Această artă de plante și grădini se numește topiară. Dar începătorii în special nu îndrăznesc să experimenteze cu foarfeca. Există câteva trucuri utile pe care le puteți folosi pentru a obține cu ușurință forma dorită. În plus, am pus la dispoziție câteva instrucțiuni pentru topiarul din bușteni, cu care puteți proiecta nu numai forme diferite, ci și tăia diferite tipuri de arbori topiari. Acum puteți îndrăzni în sfârșit să vă tăiați gardul iubit!

Când se taie gardurile vii?

Topiar-bușteni-formă-gard-de-gard-bile-verzi

Gardurile nu trebuie tăiate în zilele caniculare, pentru că atunci riscați să se usuce frunzele și ramurile proaspete. Din acest motiv, sfârșitul verii sau cel târziu la începutul toamnei este momentul perfect pentru tăiere. Așa cum nu ar trebui să te grăbești prea mult, nici nu ar trebui să aștepți prea mult. Deoarece înghețul și temperaturile scăzute sunt la fel de rele pentru frunzele noi ca și căldura. Tăiați plantele de gard viu o dată sau de două ori pe an.

Dacă repetați tăierea în fiecare an, veți găsi întotdeauna ușor să faceți topia din bușteni. Desigur, acest lucru se aplică și altor plante de gard viu. Cât de des ar trebui tăiate depinde de tip. La urma urmei, fiecare plantă crește cu o rată diferită. Dar vei afla deja pentru tine când a sosit momentul potrivit pentru a tăia forma bușului în grădină, deoarece forma a devenit neregulată. Desigur, acest lucru se aplică și tuturor celorlalte specii de plante.

Instrucțiuni pentru tăiere

topiar din bușteni decorare minimalistă-plantator-negru-tăiat rotund

Dacă acum îți vine să-ți modelezi plantele de gard viu într-un mod special, ai de ales între o mare varietate de forme. Desigur, fiecare formular are un nivel diferit de dificultate, pentru care trebuie să evaluezi singur dacă îndrăznești să o faci. La final, trebuie doar să-l încercați, pentru că fără puțină practică nu o veți învăța niciodată.

Grădină-de-bușteni-topiari-copaci-ornamentali-mici-rotunzi-mici-de-gard-mic

Pentru a face această sarcină un pic mai ușoară, am reunit câteva instrucțiuni pentru cele mai populare forme pe care le puteți copia după bunul plac. Veți descoperi că, cu instrumentele potrivite, sarcina nu este atât de dificilă pe cât ați putea crede. Creați figuri interesante în grădina dvs. pentru un stil francez sau condimentați-vă plantele de apartament veșnic verzi pentru un decor original!

Topiar de buș cu minge

Masa de plantat din bușteni-plantare-interioară-plante-terase-design

Mingea este făcută în mod simplu, pur și simplu, ca topiar de buș. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să folosiți șabloanele pentru tăierea bușului, pe care le puteți face cu ușurință. Atât cartonul, cât și un disc subțire din lemn sunt potrivite pentru tăierea bușului cu șablon. Acum măsoară diametrul bușului tău. Apoi, folosiți acest lucru pentru a desena un cerc pe carton. Termina. Aveți deja un șablon de buș și puteți tăia bușul! Acum țineți șablonul în fața diferitelor părți ale plantei arborelui. Pur și simplu tăiați vârfurile ramurilor care ies din laturile cercului de carton. În acest fel veți tăia mingea pe toate părțile.

Sârmă topiară din bușteni - unelte rotunde din plasă de sârmă

Alternativ, se poate face un inel de sârmă pentru topiarul din buș, dacă doriți să tăiați o bilă de buș. Din nou, utilizați diametrul plantei de gard viu. Acest inel este folosit la fel ca șablonul din carton. De asemenea, sunt oferite rafturi gata preparate, în care firele sunt conectate la o plasă de sârmă. Acestea constau din elemente individuale care sunt puse împreună în jurul plantei. Sfaturile care se uită apoi din acest cadru de sârmă sunt tăiate.

Arborele-topiar din lemn de bușdit-bile-decorative-te-faci

Dacă doriți să transformați planta de gard viu într-un copac sferic, trebuie mai întâi să crească suficient de sus. Gândește-te unde vrei să meargă portbagajul. Până în acest moment, tăiați toate ramurile astfel încât să se formeze un trunchi gol. Apoi formați zona superioară într-o sferă așa cum s-a explicat mai sus. În acest fel, puteți crea, de asemenea, mai multe bile de-a lungul portbagajului. Apoi, pur și simplu alternați tija și bila.

Topiar de buș cu con

Secatori în formă de buș-topiar-instrucțiuni-con-brad

Pentru a vedea cum să tăiați un con, consultați ghidul topiar de buș de mai sus. În cazul conului, tăierea se începe la vârf. Găsiți tulpina principală. Acesta este punctul central și zona în care ar trebui să fie vârful. Uită-te la plantă de sus și începe să tai. Încet încet. Dacă credeți că ați terminat tăierea, aruncați o altă privire în partea de sus a conului de sus. Acest lucru vă oferă o imagine de ansamblu perfectă a tuturor laturilor conului și vă permite să verificați dacă distanțele de la tija centrală la exterior sunt egale.

Bucătărie-topiară-con-sârmă-cadru-ajutor-tăiere-truc

Dacă nu doriți să mergeți cu mâna liberă, un cadru de sârmă pentru topiarul din buș este din nou foarte util. Dar poți face și tu un cadru aici. Veți avea nevoie de cel puțin trei bețe drepte de lemn pe care să le legați ca o piramidă. În principiu, acestea își asumă același rol ca tijele groase din sârmă finită. Bastoanele de bambus sunt minunat potrivite în acest scop.

De asemenea, puteți încerca să puneți doar bețele împotriva plantei și apoi să le legați împreună în partea de sus. Acesta este modul în care obțineți un șablon pentru topiarul din bușteni. Barele ar trebui să servească drept orientare, deci trebuie să se asigure că sunt uniform distanțate între ele. Aceasta este o variantă practică pentru plantele mai mari din grădină.

Bușteni-topiari-conuri-plante-veșnic verzi-ierburi-de-gard

Capătul inferior al conului trebuie, de asemenea, tăiat pentru forma gardului viu. Aici creați o margine rotunjită. Această margine ar trebui să fie, de asemenea, puțin deasupra podelei. Dacă frunzele sau acele plantei sunt în contact direct cu solul, ele pot putrezi în timp datorită umezelii. Acest lucru nu deteriorează neapărat întreaga plantă, dar arată urât. Cu toate acestea, nu este neobișnuit ca putregaiul să dezvolte bacterii și ciuperci, care în cel mai rău caz se pot răspândi la întreaga plantă.

Proiectează piramide

bușteni-topiari-garduri-vii-piramide-mici-flori-mov

La fel cum faceți conul, puteți forma și o piramidă. Bastoanele ca ajutor sunt deosebit de utile aici. De această dată aveți nevoie de cel puțin patru bețe, în funcție de câte laturi ar trebui să aibă piramida dvs. Dacă doriți, puteți lega apoi niște fire în jurul cadrului sau chiar o plasă de sârmă pentru a facilita obținerea suprafețelor uniforme. Acum aveți șablonul dvs., conform căruia veți tăia sfaturile. Veți fi uimiți cât de ușor este realizată piramida.

piramide-topiare-buș-grădină-mare-franceză

Îndreptați gardurile vii sau tăiați vârful drept pentru a obține o formă pe care o cunoaștem din piramidele egiptene. În general, vârful poate fi proiectat după cum doriți. O sferă este de asemenea potrivită, sau ce zici de o a doua piramidă mai mică? Indiferent dacă este rotund sau pătrat, vă puteți juca cu forma vârfului după cum doriți.

Topiar de buș cu spirală

Topia de bușoi spirală-proiectare grădină-idee-grădină artă

Forma spirală nu este mai puțin frumoasă, dar puțin mai complicată de implementat. Acest lucru se poate reduce până la un punct sau se poate termina cu o minge sau o altă figură. Totul depinde de ceea ce crezi că poți face. Dacă planta a avut deja o formă spirală și trebuie doar tăiată, sarcina este destul de simplă. Se complică când vrei să începi de la zero.

bușteni-topiari-spirală-bilă-instrucțiuni-șablon-inel-de-sârmă

În acest caz, forma conului este cea mai bună bază pentru topiarul din bușteni. Așadar, mai întâi proiectați un con din grădina sau planta din ghiveci. Dacă doriți, puteți forma o spirală din sârmă în avans și așezați-o peste plantă pentru a marca distanța dintre fiecare rând al spiralei. Apoi începeți să tăiați. Dacă doriți să proiectați o minge în loc de un punct, lăsați zona de sus pentru moment.

bușteni-topiari-ienupăr-idee-spirală-emisferă-cadă-lemn-de-flori-albe

Apoi puteți tăia cu ușurință forma mingii așa cum este descris mai sus cu ajutorul unui șablon, un inel de sârmă sau, dacă îndrăzniți, cu mâna liberă. Spirala nu este potrivită și populară doar pentru tăieturile topiare din bușteni. Sunteți binevenit să proiectați alte plante veșnic verzi în acest fel. Un exemplu minunat este ienupărul din imaginea de mai sus. Aceasta nu numai că are o formă spirală. Zona inferioară a fost concepută ca o emisferă. După cum puteți vedea, o mare varietate de forme pot fi combinate între ele.

Ce plante sunt potrivite?

Tuf-topiar-mini-copac-frunze-verzi-plante-în-ghiveci-terasă-decora-grădina

După cum sa menționat deja de mai multe ori, nu numai planta de buș poate fi modelată frumos. Dacă vă întrebați acum cu ce alte tipuri de plante puteți experimenta, avem răspunsul pentru dvs. în lista următoare. În plus, nu numai plantele de tip arbust sunt potrivite pentru tăierea topiară. Chiar și copacii și plantele cățărătoare pentru spalier sunt potrivite în acest scop.

Plante clasice pentru topiar Arbori pentru modelarea coroanei Tăiat în formă de spalier Subarburi mediteraneene Plante pentru bonsai
tisa Tei de iarnă Strugurii Nobil germander Japoneză palidă
Cimişir Carpen piersică lavandă Arțar japonez
chiparos Fag european Wisteria Iarba sfântă gri maxilar
Thuja Nopți de sicomor păşune rozmarin liguster
Carpen Pere
liguster Gingko
Firethorn Merele
Holly dafin
ienupăr Măslin
Agrişă Marguerite de arbust
Păducel fucsie
Forsythia Trandafir decapotabil
rododendron Cotoneaster
Azalee Bucșă ax

Aproape toate aceste plante sunt potrivite și pentru jardiniere. Combinați arbuști de diferite înălțimi, plante de gard viu și copaci în grădina dvs. De asemenea, puteți proiecta vârfurile copacilor în formele descrise mai sus. În acest fel, puteți pune împreună căi mici și interesante din punct de vedere vizual de-a lungul unui perete, un gard de confidențialitate sau chiar o cale de grădină.

Tuf-topiar-formă-spirală-container-plantă-design-artistic

Ca o tăietură în formă de tuja, forma în spirală este deosebit de populară și atractivă. În special, tipul „smarald” este adesea utilizat în acest scop. Cu spirala de smarald Thuja, liniile vin în propriile lor. Rândurile individuale pot fi proiectate unul lângă altul sau pot fi distanțate la o distanță mai mare, astfel încât trunchiul central să fie vizibil. În acest fel, se va părea că planta urcă în jurul unui băț separat.

bușteni-topiari-bonsai-chiparos-conifere-japoneză-grădină-evidențiere

Topiarul chiparosului este, de asemenea, vizual foarte atractiv. Planta are nu numai un trunchi central gros, ci și ramuri groase care cresc în sus. Și tocmai acestea sunt formate de obicei în bile mici. Acest lucru creează forme artistice în jurul trunchiului, care se află la diferite niveluri. Se creează un bonsai mare. Pentru începători, se recomandă un specimen pre-format, care trebuie doar întreținut. Forma conului este, de asemenea, foarte potrivită pentru această plantă.

O varietate largă de variante sunt disponibile pentru coniferele topiare. În plus față de bilele clasice, piramidele, conurile și spiralele, poate fi folosită și varianta chiparosului cu multe bile mici sau puteți lăsa un copac să crească ținând trunchiul gol și modelând coroana rezultată după cum doriți.

Instrumentul potrivit

bușteni-topiari-foarfece-lungi-ascuțite-grădină-întreținere-bricolaj

Dacă folosiți foarfece speciale pentru grădinărit, va fi, fără îndoială, mult mai ușor dacă răsturnați bușul sau formați o altă plantă. Foarfecele scurte de tăiere funcționează bine, dar cele cu mânere lungi sunt o alegere mai bună, deoarece vă oferă un control mai bun asupra tăieturii. În plus, aveți o vedere mai bună a plantei, deoarece puteți păstra o distanță mai mare. Acest lucru este cel mai bine ilustrat în instrucțiunile pentru con. Cu toate acestea, ar trebui să aveți pregătite și foarfece mai mici. Acest lucru poate ajuta cu alte forme și cu tăieturi în interiorul arbustului (consultați instrucțiunile pentru forma spirală).

bușteni-topiari-hobby-grădinar-secatori-crenguțe-trunchiuri-toamnă

Indiferent de foarfeca pe care o folosiți, asigurați-vă că sunt suficient de ascuțite. Pe de o parte, aceasta ușurează tăierea și, pe de altă parte, vă permite să faceți tăieturi curate, care nu numai că arată mai bine, dar sunt și mai bune pentru plantă. Mai mult, instrumentul trebuie dezinfectat înainte de fiecare utilizare. Puteți utiliza un spray obișnuit de dezinfectant pentru uz casnic. Acest lucru va împiedica gradina și planta de apartament să se infecteze cu boli.