Proiectarea și întreținerea grădinii

Grădină mediteraneană – 11 idei pentru amenajarea grădinilor din Italia

Grădină mediteraneană proiectare grădină-măslin-cale-piatră-pietriș-cale-veșnic-plante

Grădina mediteraneană a fost una dintre cele mai mari surse de inspirație pentru proiectarea grădinilor de secole. Frumos și practic, acest stil a fost puternic influențat de istoria, cultura și religia țărilor din regiunea mediteraneană. Am adunat zece sfaturi special pentru dvs., cu ajutorul cărora puteți transmite romantism italian în grădina dvs..

1. Grădina mediteraneană – simetrie, geometrie și repetare

Plan de grădină mediteraneană de grădină-verde-pajiște-plante-veșnic verzi-pietre-plan de grădină

Gardurile verzi perfect proporționate și îngrijite se întind pe bulevardul care duce la plantația de măslini. Vilele italiene se caracterizează prin grădini cu forme triunghiulare și dreptunghiulare. Formele repetitive arată estetic, armonios și îngrijit.

2. Grădină mediteraneană cu elemente de piatră

Grădină mediteraneană peisagistică-pietre-țiglă-piatră-plantator-verde-gazon-copaci

Elementele de piatră sunt tipice grădinilor italiene: cărare de pietriș, curte acoperită cu plăci de piatră precum pătrate, fântâni și sculpturi. Multe grădini mediteraneene sunt construite pe dealuri sau sculptate în stânci. Culorile naturale neutre sunt preferate pentru exterior.

3. Fii atent la istorie

Grădină mediteraneană proiectare grădină-veșnic-plante-viță-de-vie-flori-piatră fântână-sculptură

Multe sculpturi antice, fântâni și decorațiuni pot fi văzute în grădinile vilelor italiene. Decorează-ți grădina cu vase vechi de teracotă sau instalează o mică fântână în stil roman în centrul grădinii.

4. Puneți plante veșnic verzi

Grădină mediteraneană peisagistică-veșnic-chiparos-teracotă-faianță

Așa arată o vilă tipică din Toscana, înconjurată de chiparoși, boxi și ienupăr. De asemenea, puteți oferi aspectului mediteranean prin plante mai mici dacă aveți o grădină mai mică. Puneți ochi de fată, Artemisia sau Woll-Ziest în vasele de teracotă. De asemenea, puteți planta un măslin într-o oală.

5. Plantează citrice

grădină-mediteraneană-amenajare-terasă-citrice-portocaliu-fructe-perete-vas-ceramic

În regiunea mediteraneană, clima este perfectă pentru plantele citrice. Puteți vedea citrice peste tot în Italia, precum și în Spania, Portugalia și Maroc, ale căror fructe sunt folosite în gospodărie. Puteți planta și alte plante, cum ar fi smochine sau viță de vie. Doar să mergi în grădină și să mănânci fructe direct din copac – asta face parte din atracția acestor grădini.

6. Proiectează un scaun în stil mediteranean

grădină-mediteraneană-amenajare-terasă-așezare-plante-cățărătoare-citrice-copac-curte-masă-scaune-lemn

Puteți proiecta o zonă de relaxare pentru a vă relaxa și un loc pentru a mânca afară. Un grup de masă și scaune este chiar sub soare și este potrivit pentru micul dejun, deoarece razele soarelui nu sunt atât de puternice dimineața. Cealaltă este într-o zonă umbrită sub pergolă, verde cu plante cățărătoare, unde puteți petrece zilele fierbinți.

 7. Gătește afară

grădină-mediteraneană-amenajare-amenajare-albă-bucătărie-în aer liber-măsline-cratițe

În regiunile mediteraneene, oamenii gătesc și afară. Când aveți suficient spațiu în grădină, construiți o bucătărie de vară și petreceți mult timp afară ca italienii. Puteți construi masa de lucru din piatră sau cărămidă și o puteți picta înapoi în culori neutre naturale.

8. Folosește terasa

grădină-mediteraneană-amenajare-terasă-terasă-plante-cățărătoare-verzi-spalier-flori-albe

Terasa este un punct central al stilului arhitectural italian. Profitați la maximum de terasa dvs. ca italienii. Protejați-le cu viță de vie și plante parfumate de oleandru.

9. Plantele de pretutindeni

grădină-mediteraneană-grădinărit-amenajat-exterior-panselit-decor-din-piatră

De asemenea, puteți pune plante în ghivece și le puteți folosi pentru a vă decora curtea sau ușa. Plantele din ghivece nu sunt niciodată prea multe. Puteți experimenta cu plante de diferite specii și puteți crea propria grădină personală.

10. Ziduri înalte

grădină-mediteraneană-amenajare-perete-piatră-arcade-coloane-palm-portocaliu-perne

Grădinile cu ziduri înalte provin din Persia antică. Acestea oferă protecție împotriva condițiilor meteorologice nefavorabile. Pentru mai multă umbră vara, în grădini sunt construite structuri precum arcade și colonade. Ideea pentru aceasta vine de la romani.

11. Topiar pentru grădina mediteraneană

gradina mediteraneana terasa-fier-forjat-mobilier-portocaliu-perne-scaun-buș-pâine de zahăr molid topiar

Topiarul este arta de a da copacilor și arbuștilor în forme geometrice. Molidul de bușteni, tisa și zahăr sunt perfecti pentru aceasta. Copacii mediteraneeni, precum dafin, chiparos și șiret, pot fi, de asemenea, ușor de modelat cu foarfece.