Proiectarea și întreținerea grădinii

Grădină cu plante la umbră – ce tipuri sunt potrivite?

gradina cu plante la umbra sfaturi de proiectare idei garduri vii trandafiri

Într-o grădină, locurile umbrite sunt un lucru important. Și dacă dețineți sau proiectați o zonă umbrită în grădină, doriți în mod natural să continuați să fiți înconjurat de plante verzi sau chiar cu flori. Problema aici este că nu toate plantele se simt confortabile la umbră. Chiar și gazonul, de exemplu, nu poate prospera sub un copac mare și mai devreme sau mai târziu moare. Așadar, se pune întrebarea cu privire la ce tipuri de plante alegeți pentru dvs. Grădină cu plante la umbră ar trebui să aleagă. În primul rând, trebuie să fiți conștienți de faptul că nu există o plantă care să iubească cu adevărat umbra. Fiecare plantă are nevoie de lumină pentru a putea trăi. Deci, diferența este că unele plante tolerează mai bine umbra sau umbra parțială.

Grădină cu plante la umbră și flori înflorite

grădină cu umbre plante acoperire sol roz frumos decor

O grădină cu plante la umbră este nu numai posibilă, ci și foarte ușor de realizat. Tot ce aveți nevoie pentru aceasta sunt plantele potrivite. Acestea includ așa-numitele mezofite. Acestea sunt plantele care cresc în mod normal sub copaci în natură și, prin urmare, adoră un mediu moderat umed. Nu sunt prea greu de îngrijit, dar au nevoie de sol fertil cu o aciditate mai mare. Excepții aici fac totuși florile veșnic verzi și florile elfice.

În acest articol am dori să vă prezentăm câteva tipuri de plante care sunt foarte potrivite pentru o grădină naturală cu plante de umbră.

Grădină cu plante de umbră de la plante cu creștere redusă

gradina cu plante la umbra creștere mică idee perete gazon

Grădină cu plante la umbră – hostas (hosta)

gradina cu plante de umbra frunze funkien frunze verzi albe flori roz

Aceasta este o plantă foarte populară printre grădinari și este perfectă pentru grădina cu plante de umbră. Nu numai că arată bine cu frunzele sale mari, dar se înțelege bine și în cea mai întunecată umbră. Și plantele încântă, de asemenea, fiecare grădinar cu florile lor drăguțe. Ai de ales între galben și alb. Puteți combina această plantă cu alte specii precum ferigi, vrăbii splendide (astilbe) sau flori de inimă (dicentra / lamprocapnos). Dar hostele arată, de asemenea, foarte impresionante pe cont propriu.

Hostas-ul pentru umbra din grădină este disponibil și în galben

gradina cu plante la umbra hosta idea gradinarit primavara vara

Ferigi – Utilizarea ferigilor pentru o grădină cu plante la umbră este atât de populară încât este greu de imaginat o grădină la umbră fără ele. Acestea se caracterizează prin culorile lor verzi puternice și structura delicată a frunzelor. Cel mai bun mod de a evidenția ferigile este să le plantați sub un copac și în grupuri mai mari. Feriga de pădure și feriga de vierme real (ferigă masculină) sunt deosebit de populare. Dar parantezul arată și el grozav în grădina umbrită.

Umbra înfloritoare de funkie

funkien hosta flori frunze picături înfloresc ploaie albă

Hostas cu frunze atractive

umbra planta hosta verde luxuriant floare alb funkie

Pentru grădina umbrită bergenia cu frunze groase (Bergenia crassifolia)

bergenia cordifolia gradina design plante plante roz

Această plantă este o altă variantă pentru grădina cu plante la umbră, dar este potrivită și pentru locurile însorite. Un mare avantaj al acestei plante este că este extrem de nepretențioasă și, de asemenea, își păstrează frunzele frumoase pe tot parcursul anului, cu culoarea lor roșiatică toamna. Bergenii arată deosebit de bine în combinație cu decorațiuni din piatră, precum și cu cranesbills (geranium), columbines (aquilegia) sau ferigi.

Bergenia pentru umbra cu frunze interesante

Umbra florii Bergenia lasă umbra în formă de inimă

Plantează bergenia sub un copac din grădină

frunze groase bergenie copac umbră flori roz tandru

Grădină cu plante de umbră – perin (Vinca)

veșnic verde vinca floare sol grădină violet

După cum sugerează și numele, această plantă nu își pierde frunzele în toamnă și iarnă (cu câteva excepții, cum ar fi periwinkle erbacee). Scopul său principal este de a acoperi suprafețe mai mari. În acest fel puteți, de exemplu, să înverziți terenul gol sub copaci mari și, prin urmare, este ideal pentru o grădină cu plante la umbră. Pervinsul impresionează, de asemenea, cu florile sale drăguțe. Acestea înfloresc în aprilie și mai și au o culoare delicată de accente violet și alb.

Planta care se târăște la sol pentru grădină din flori mov

gradina de flori vinca vesnic verde flori stea mov

Faceți umbra în grădină cu veșnic verde

plantă veșnic verde crescută creeper floare purpurie vinca

Grădină cu plante la umbră – vrăbii splendide (Astilbe)

astilbe roz înfloresc plante splendide de grădină

De asemenea, puteți utiliza Prachspieren pentru grădina cu plante la umbră. Tipurile de aici sunt multe, dar au un lucru în comun. Au flori colorate. Diferența este formele, precum și dimensiunea și densitatea lor. În sălbăticie, planta poate fi găsită sub foioase. Din această cauză, sunt potrivite pentru o astfel de locație, precum și în jurul tufișurilor și arbuștilor. Dar magnificul spar se va simți și acasă sub conifere. Combinați-le cel mai bine cu ferigi, hostas, iris, bergenii sau cranesbill.

Planta pentru umbră într-un roz închis

splendida gradina cu plante de umbra astilbe arendsii

Grădină cu plante de umbră – Columbine (Aquilegia)

gradina cu plante de umbra aquilegia vulgaris floare mov

Aceasta este o plantă care are nevoie de umbră parțială în grădina dvs. cu plante de umbră. Dacă aveți un iaz, un pârâu sau alt corp mic de apă în grădina dvs. umbrită, columbine sunt alegerea perfectă pentru plantarea malului. Florile frumoase au o formă de clopot. Dacă acestea sunt eliminate imediat după ce au dispărut, puteți chiar aștepta cu nerăbdare o a doua înflorire în an. Vă puteți scoate în evidență frunzele frumoase din grădină cu plante la umbră, plantând planta lângă bergenii, hostas sau uit-mă-notele din Caucaz cu frunze mari (Вrunnera macrophyllа).

flori de grădină aquilegia plantă stea purpurie

Grădină cu plante la umbră – Potir mare Sunătoare (Hypericum calycinum)

floare galbenă hypericum calycinum idee de umbră sunătoare

Sunătoarea este o plantă densă, cu creștere redusă. Crește până la o înălțime cuprinsă între 30 și 40 de centimetri. Frunzele sunt verde deschis, iar florile sunt galbene. O proprietate avantajoasă este că crește rapid, astfel încât să vă puteți bucura rapid de mult verde în grădina dvs. cu plante la umbră, deoarece este, de asemenea, perfect pentru acoperirea suprafețelor mai mari. În plus, sunătoarea nu face cereri speciale asupra solului. Cu toate acestea, ar trebui să fie moderat umed, motiv pentru care planta se simte confortabilă sub copacii joși.

Sunătoarea galbenă a plantei de grădină cu plante hiperice

gradina cu plante la umbra sunatoare de flori galbene pat

Grădină cu plante de umbră – umbele mari de stele (Astrantia major)

astrantia floare umbra alb stea forma gradina design

Umbela stea este o altă plantă care este potrivită pentru grădina dvs. cu plante umbrite, precum și pentru un loc însorit. Planta primește o mulțime de flori între iunie și august, care amintesc de stelele în formă. Este o floare foarte drăguță și delicată.

umbelă stea roz roșu pat de flori umbră astrantia

Grădină cu plante de umbră – Dickmännchen (Pachysandra terminalis)

Pachysandra terminalis grăsime plantă flori grădină maro albă

Dacă sunteți în căutarea unei plante veșnic verzi pentru grădina dvs. cu plante de umbră, bărbatul gras este alegerea potrivită. Este o plantă necomplicată și rezistentă, care este foarte rar atacată de dăunători. Planta își obține frunzele tipice de culoare verde închis doar atunci când este la umbră. În plus, planta nu trebuie fertilizată și acoperă solul. Acest lucru îl face înlocuitorul perfect pentru gazon, care, așa cum am menționat, nu poate prospera la umbră la umbră.

omul gras pachysandra lasă plantele de umbră albe

Tufișuri și arbuști pentru grădină cu plante la umbră

arbust umbră plantă galben portocaliu fructe frunze

Pentru a menține o armonie și o atmosferă naturală în grădina dvs. cu plante umbroase, aveți nevoie de tufișuri și arbuști în plus față de plantele cu flori și ierburi. Desigur, nici aici nu sunt potrivite toate tipurile. Din acest motiv, am adunat câteva exemple pentru această categorie care sunt perfecte pentru grădina dvs. cu plante la umbră.

Grădină cu plante de umbră – Curnus roșu (Cornus sanguine)

cornwood sanguin roșu cornus sanguine floare alb arbust nuanță

Acest arbust impresionează în mai multe moduri. Pe de o parte, ramurile sale sunt de culoare roșie și formează o coroană frumos ramificată. Toamna, arbustul produce, de asemenea, fructe destul de roșii, de mărimea unui bob de mazăre. O altă caracteristică specială este că frunzele verde deschis, alungite, capătă, de asemenea, o culoare roșie atractivă toamna și, astfel, dau culoarea plantelor dvs. de grădină.

cornus sanguine umbra plantă boabe negre dogwood

toamna cornus sanguinea dogwood arbust roșu nuanță galbenă

Grădină cu plante de umbră – caprifoi tătar (Lonicerа tatarica)

tatar hedge cherry shrub garden lonicera tatarica plant

Acest arbust ca variantă pentru grădina cu plante de umbră primește flori într-un roz deschis între mai și iunie, care durează până la o lună. Caprifoiul crește la o înălțime de doi până la trei metri și este potrivit atât pentru plantarea în grupuri, cât și ca un singur accent.

gard viu flori de cireș roz lonicerа tatarica plantă de umbră

Grădină cu plante de umbră – struguri obișnuiți din Oregon (Маhonia aguifolium)

floare galben mahonia frunze verde închis umbra de grădină ascuțită

Strugura Oregon este o tufă care are o înălțime de aproximativ 1,5 metri și înflorește într-un galben minunat. Acestea apar la începutul sezonului și dau un miros minunat. Apoi, fructele negru-albastru apar din nou. Cu acest tufiș puteți decora grădina cu plante de umbră sub copaci, deoarece se simte confortabil la umbră.

mahonia gard viu flori galbene tufiș plante umbră

Grădină cu plante la umbră – zmeură de scorțișoară (Rubus odoratus)

specie rubus odoratus scorțișoară zmeură arbust

Acest arbust impresionant pentru grădina cu plante la umbră crește până la 3 metri înălțime. În iunie primește flori cu dimensiuni de până la 5 cm, care sunt de culoare violet și, de asemenea, au un miros plăcut. Fructele, la rândul lor, au o formă aproape rotundă și o culoare roșie cu un diametru de un centimetru. Cu toate acestea, acestea sunt destul de mici ca număr. Dar frunzele se îngălbenesc toamna.

scorțișoară zmeură rubus odoratus grădină tufiș flori

Liana pentru grădină cu plante la umbră

forma de gradina umbra iedera vinca piatra vesnic verde

Grădină cu plante de umbră – flori de pipă (Aristolochia)

Aristolochia creeper liana floare nuanta lasa forma inimii

Această viță de vie este o opțiune bună dacă căutați ceva care crește rapid pentru grădina dvs. cu plante la umbră. Florile sale sunt deosebit de impresionante. Acestea au o formă de cupă și o culoare interesantă violet închis. Frunzele sunt, de asemenea, extrem de interesante. În plus față de forma inimii, acestea nu sunt compuse doar dintr-o culoare verde (în partea superioară). Spre partea de jos obțineți o culoare teal. Planta poate atinge înălțimi cuprinse între 8 și 10 metri. Cu toate acestea, ar trebui să fie ales doar de grădinari cu experiență, deoarece este foarte solicitant.

grădină cu plante de umbră aristolochia floare violet alpinist perete de plante

Grădină cu plante de umbră – Shrike cu frunze rotunde (Celastrus orbiculata)

copac shrike planta arbust fructe de padure rosii celastrus orbiculata nuanta

Această liană poate avea și o înălțime de până la 10 metri și crește extrem de rapid. Lucrul special al frunzelor lor de culoare verde închis este că devin destul de galbene-portocalii în toamnă. Prin urmare, scârțâitul copacului este ideal ca plantă decorativă în grădina dvs. cu plante de umbră pentru decorarea pereților, a pergolei sau a peretelui.

Arbustul Celastrus arbore cu frunze rotunde scoate fructe de culoare galben portocaliu fructe de padure

pat grădină plante verzi tufișuri gazon copac

plante pat gradina frunze colorate forma umbrei

ferigi plante grădină umbră frunze mari

geranium forma de gradina flori gard viu colorat

grădină cu plante de umbră arbori de stâncă

ferigi idee gradina nuanta forma tropicala

gradina cu plante de umbra astilbe hosta design

umbră plante de grădină sfaturi pergola plante agățate

grădină cu plante la umbră târâtoare scări grădină cale grădină

hosta plant umbrita pat funkie ferigi verde

gradina cu umbra plante flori frunze design

grădină cu umbre plante așternut copaci sălbatice

grădină cu plante de umbră tufișuri frunze galbene

umbra plante clopote flori albe design gradina

floare roz totorinis gradina design frunze verzi

grădină verde roz splendoare astilbe de vis