Gradinarit

Tăierea lavandei: sfaturi de grădinărit pentru tăierea primăverii, verii sau toamnei

În grădina de acasă, este un oaspete rezistent la căldură și ușor de întreținut din regiunea mediteraneană. Lavanda s-a strecurat cu succes în inimile grădinarului hobby și este un plus frumos la patul de flori. Ca un adevărat adorator al soarelui, preferă o locație însorită și vă mulțumește cu o abundență de flori și un miros plăcut. Pentru ca acesta să-i placă ochilor chiar și după câțiva ani, trebuie să tăiați lavanda. Cu sfaturile noastre de grădinărit, chiar și pasionații de grădinărit neexperimentați vor reuși.

Tunderea lavandei: de ce este necesară tăierea regulată?

Când tăiați lavanda în grădină vara sau primăvara

Dar de ce ar trebui să tai de fapt lavanda? Tăierea înapoi îl menține în formă și încurajează formarea florilor. Prin urmare, este o măsură importantă care asigură longevitatea plantei. Alte avantaje importante sunt:

 • Tăierea înapoi face planta rezistentă la intemperii. Poate rezista fără probleme la vânt, îngheț și ploaie.
 • Reducerea se asigură că planta continuă să crească sănătos.
 • Puteți menține creșterea compactă prin tăiere.
 • O tăiere primăvară favorizează formarea florilor. Chiar și după tăiere vara, planta vă mulțumește cu o floare splendidă toamna.
 • Tăierea împiedică lavanda să devină lemnoasă.

Scurtați lavanda vara, astfel încât să nu devină lignificată

Important: o tăietură conică este foarte importantă pentru creșterea plantelor. Dacă neglijați tăierea în îngrijire, veți descoperi după un an că planta este lignificată și cu greu formează lăstari noi. Atunci este de obicei prea târziu și chiar și o tăiere radicală nu mai poate salva lavanda.

Dar o tăietură prea puternică poate deteriora planta. Prin urmare, nu trebuie să exagerați cu tăierea și să respectați mai multe reguli simple.

Când trebuie să tăiați lavanda??

Cum să reduceți sfaturile scurte de lavandă

Lavanda este tăiată de două până la trei ori pe an. Primăvara i se dă o tăietură întineritoare care încurajează formarea de lăstari noi. Vara este tăiat cu puțin înainte de sfârșitul perioadei de înflorire. Momentul potrivit pentru această a doua tăiere este din iulie până în august. Apoi, numai inflorescențele sunt eliminate. Următoarea dată de tăiere este la începutul toamnei. Dacă planta produce din nou flori după tăiere vara, acestea sunt tăiate în septembrie.

Tăierea lavandei primăvara: când este momentul potrivit?

Tăiați lavanda primăvara când este necesară tăierea

Tunderea primăvara este crucială pentru formarea florilor vara. De obicei are loc la începutul primăverii. De la începutul lunii aprilie, când nu mai există permafrost și planta încă nu a format lăstari noi, puteți tăia lavanda.

În ce lună a tăiat lavanda? martie aprilie

Cât de departe a tăiat lavanda? Tăiați aproximativ două treimi din ramurile vechi. Asigurați-vă întotdeauna că tăiați lăstarii doar cu frunze. În niciun caz nu trebuie să tăiați adânc în ramurile lemnoase. Îndepărtați și lăstarii uscați.

Tunderea lavandei vara: când este necesară tăierea de vară?

Reducerea lavandei vara Sfaturi pentru grădinari

O tăiere de vară se poate face în iulie sau august. Dacă tundeți lavanda în iulie, chiar înainte să se estompeze, va înflori din nou în august.

De asemenea, puteți face tăierea de vară în august. În acest caz, tăierea poate fi omisă toamna. În caz contrar, riscați deteriorarea înghețului la interfețe.

Când să tăiați lavanda vara? Iulie august. Tăierea în iulie încurajează formarea florilor. Dacă doriți să uscați florile de lavandă, ar trebui să le tăiați la mijlocul lunii iulie (în perioada de înflorire).

Cât de departe a tăiat lavanda? Vara ar trebui să reduceți maximum o treime din lăstarii noi. Chiar și cu tăierea de vară, nu ar trebui să tăiați adânc în ramurile lemnoase.

Tunderea lavandei: Dacă tăierea este necesară toamna?

Tăiați lavanda toamna când și cât de scurtă

O tăiere în toamnă nu este întotdeauna necesară. Dacă tăiați planta în august, atunci aceasta poate fi omisă complet. Acest lucru oferă lavandei suficient timp pentru a-și reveni. Dacă ați uitat să tăiați perena vara, o puteți scurta cu o treime în septembrie.

Când să tăiați lavanda toamna? Începutul lunii septembrie este momentul potrivit pentru tăierea toamnei.

Cât de departe a tăiat lavanda? Scurtați jurnalele cu o treime.

Tăierea lavandei: diferențe între lavanda proaspăt plantată, plantele tinere și plantele vechi

Tăierea lavandei De ce este tăierea verii sfaturi necesare

Lavanda proaspat plantata nu are nevoie de obicei de tăiere. Oricum merită să-i dai unul. Pentru că în acest fel puteți stimula creșterea și formarea florilor. Dacă așteptați un an înainte de tăiere, lăstarii individuali pot deveni lemnoși.

Plante tinere, cele care au crescut deja în grădină sau în oală timp de un an trebuie tăiate după ce s-au ofilit. Lavanda este o planta viguroasa care isi pierde rapid forma. Cu o tăiere de vară, puteți păstra creșterea compactă. Dar nu exagerați și tăiați lăstarii vechi doar cu o treime.

Plante vechi și parțial lignificate poți și ar trebui să ratezi și o tăiere vara, de preferință înainte ca aceasta să dispară. Dar nu tăiați prea adânc în lăstarii lemnoși. Pornind de la partea lignificată, numărați trei muguri de plante. Acolo puteți tăia planta. Cu un pic de noroc, toți cei trei muguri de plante vor răsări și vor înflori în anul următor. Acesta este un semn sigur că lavanda și-a revenit.

Tăierea lavandei: instrucțiuni

Instrucțiuni și sfaturi pentru tăierea lavandei cu schiță

Pentru a tăia lavanda în grădină sau în oală, aveți nevoie de următoarele accesorii:

 • Manusi de gradinarit
 • o pereche de secatori
 • un tăietor de gard viu

În principiu, sunt potrivite atât secatoarele, cât și tăietorii de gard viu. Cu toate acestea, o tăietură precisă este posibilă cu secatoarele.

Dacă doriți să reduceți lavanda, ar trebui să procedați după cum urmează:

1. Verificați planta pentru lăstari noi. Dacă planta a încolțit deja, ar trebui să așteptați înainte de tăiere.

2. Găsiți frunzele proaspete noi. Sunt de culoare verde deschis și sunt situate în cea mai mare parte dedesubt, direct deasupra părților vechi, lemnoase ale plantei.

3. Primăvara puteți tăia lăstarii din anul precedent cu două treimi. Vara și toamna, puteți tăia lavanda cu o treime. Apropo, nu ar trebui să tăiați niciodată lăstari noi.

Tunderea lavandei Sfaturi de grădină pentru tăierea în timpul verii

4. Tăierea lavandei nu este o sarcină ușoară. Așadar, acordați-vă suficient timp și încercați să lucrați cât mai precis posibil.

5. Încercați să dați plantei un topiar. Lăstarii inferiori ar trebui să fie mai mici, iar cei superiori mai lungi.

6. Așteptați înainte de a îndepărta lăstarii răniți. Vă puteți recupera în timp. Dacă lăstarii nu înfloresc vara și nu formează frunze, atunci le puteți tăia după perioada de înflorire.

7. Din octombrie înainte, cu siguranță nu ar trebui să tăiați lavanda. În caz contrar, riscați deteriorarea înghețului.

Întrebări frecvente despre tăiere

Tundere schiță de lavandă în primăvară și vară

Cât de jos tăi lavanda? Cât de departe vă tăiați lavanda, va depinde de varietate, timp de înflorire și anotimp. De regulă, puteți tăia lavanda cel mai energic (cu două treimi) primăvara.

Cât de scurt poți tăia lavanda? Nu poți tăia lavanda prea scurt. Părțile lemnoase ale plantei nu pot răsări. Prin urmare, ar trebui să lăsați întotdeauna cel puțin 10 cm lăstari tineri cu frunze.

Când să tăiați lavanda decolorată? Puteți tăia lavanda imediat după încheierea perioadei de înflorire.

Poți tăia radical lavanda?? Puteți tăia radical lavanda. O astfel de tăiere radicală este mai mult o excepție și are loc numai dacă planta este puternic lignificată. Momentul potrivit pentru aceasta este vara.

Când sunt tăiate florile de lavandă? Dacă doriți să uscați lavanda, atunci ar trebui să tăiați florile de lavandă la mijlocul perioadei de înflorire. Acest lucru poate varia în funcție de soi. Practic, însă, mijlocul lunii iulie este momentul potrivit pentru aceasta.

Cum se taie diferitele tipuri de lavandă?

Sfaturi adevărate pentru tăierea lavandei pentru primăvară și vară

Genul Lavandula include un număr mare de soiuri de lavandă care diferă prin creșterea lor. În consecință, ar trebui să luați în considerare câteva lucruri atunci când tăiați fiecare soi.

1. Lavandula angustofolia: Poate că unul dintre cele mai populare tipuri de lavandă este adevărata lavandă. Subarbustul este puternic ramificat și are un obicei compact, vertical. Atinge o înălțime de aproximativ 50 cm. Adevărata lavandă începe să înflorească în luna mai după sfinții de gheață. Perioada de înflorire se încheie în iulie. Dacă scurtați lăstarii cu o treime, lavanda va înflori a doua oară la sfârșitul verii. O puteți reduce la sfârșitul lunii august.

2. Lavandin x intermedia: Lavandina sau lavanda Provence este comună în sudul Franței. Are un obicei ușor ramificat și atinge o înălțime maximă de un metru. Perioada sa de înflorire durează din iulie până în septembrie. Începutul lunii septembrie este, de asemenea, momentul potrivit pentru o tăiere puternică. Datorită înălțimii sale, ar trebui să tăiați lăstarii vechi la jumătate.

Sfaturi de tăiere cu lavandă coppy pentru primăvară și vară

3. Lavandula stoechas: Schopflavender este un subarbust care crește până la 80 cm înălțime în grădina de acasă. Tipic pentru lavanda macului este creșterea compactă și frumoasele sale flori violet închis. Acest soi provine din Spania și este doar parțial rezistent. Prin urmare, lavanda acoperită este tăiată o singură dată – după perioada de înflorire. Cu toate acestea, trebuie să tăiați în mod regulat toate lăstarii ofiliți și uscați. Tăiați lavanda în ghiveci numai toamna, dacă este necesar.

Tăierea lavandei: rezumat

Reducerea lavandei toamna Sfaturi pentru grădinari

Cel mai important lucru despre tăiere:

 • Ar trebui să tăiați lavanda înapoi cel puțin de două ori pe an, primăvara și vara după încheierea perioadei de înflorire.
 • În funcție de soi, și data de tăiere diferă. Adevărata lavandă este tăiată cu două treimi la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie. O tăiere puternică are loc apoi în august. Lavandina este de obicei tăiată o dată în aprilie și o dată în septembrie. Lavanda acoperită este tăiată doar cu o treime vara.
 • Indiferent de soi, lavanda proaspăt plantată trebuie tăiată numai vara pentru primul an. Din al doilea an puteți tăia plantele de două ori pe an. Puteți tăia plantele vechi care nu mai cresc și înfloresc la fel de energic. Cel mai bun moment pentru asta este vara.
 • Dacă doriți să uscați florile de lavandă, le puteți tăia la mijlocul lunii iulie. Dacă planta înflorește din nou la sfârșitul verii, ar trebui să o tăiați în septembrie. Dacă nu mai înflorește, nu este nevoie să-l tăieți în toamnă.