gospodărie

Curățarea plăcii de tăiat – sfaturi pentru curățarea corectă a plăcilor din lemn și plastic

sfaturi pentru gospodărie scândură curățare plastic lemn

Avem cu toții plăci de bucătărie acasă, dar puțini dintre noi știu exact cum să le curățăm corect. În gospodărie, se folosesc în principal plăci din lemn și plastic, dar care variantă este mai igienică rămâne una controversată. Dar un lucru este sigur – indiferent dacă tăiați carne, pâine sau legume, ar trebui să curățați tăierea după fiecare utilizare.

Tabla de tăiat arată curată – de ce trebuie să o curățați??

scândură tăiere lemn bucătărie sfaturi de curățare

Se întâmplă adesea să clătiți pur și simplu placa de bucătărie cu apă după utilizare și deja pare curată. Cu toate acestea, apa singură nu este suficientă. Bacteriile și germenii se formează pe suprafața tăieturii și nu pot fi văzute cu ochiul liber. Cu toate acestea, mai târziu își găsesc drumul în mâncare și ne pot afecta sănătatea. Prin urmare, se recomandă curățarea temeinică a plăcii de bucătărie, mai ales după tăierea alimentelor, cum ar fi carnea sau peștele.

La fel ca și curățarea vaselor, oalelor și tigăilor după fiecare utilizare, ar trebui să curățați și tăietorul. Depinde de materialul plăcii și de agenții de curățare potriviți.

Curățați corect placa de tăiat din lemn

scândură de lemn pentru curățarea vârfurilor de ulei

Plăcile de bucătărie din lemn nu sunt de obicei atât de ușor de curățat, mai ales atunci când sunt deja afectate de murdărie și pete. Dacă este o placă de lemn nouă, trebuie mai întâi să o ungeți și apoi să o folosiți. Pur și simplu periați întreaga suprafață a plăcii bine cu ulei de gătit (de exemplu, ulei de rapiță sau in), lăsați-l să se odihnească 24 de ore și ștergeți-l cu o cârpă curată a doua zi. În acest fel, lemnul este protejat de apă și nu-l mai poate absorbi. Și acolo unde nu există microclimat umed, nu există nici germeni. Ar trebui să repetați ungerea covoarelor de tăiat din lemn la fiecare 3-4 săptămâni – astfel acestea pot fi utilizate mai mult timp.

curatare sfaturi tabla de taiat bucatarie lemn lemn

Modul în care vă curățați corect placa de tăiat depinde în primul rând de utilizarea intenționată. Dacă ați tăiat legume, nuci sau alimente similare pe el, placa poate fi ușor curățată cu apă fierbinte și puțină mașină de spălat vase. Asigurați-vă că tăblița nu este înmuiată în apă mult timp. Acest lucru protejează nu numai ajutorul bucătăriei de bacterii, ci și de umflarea materialului.

Dacă ați tăiat carne crudă pe tăblița de lemn, puteți dezinfecta salteaua de tăiere cu o soluție de oțet alb și 3% apă oxigenată. Pur și simplu turnați soluția peste tablă și distribuiți-o uniform cu un burete. Lăsați să acționeze câteva minute și apoi ștergeți restul de lichid cu un detergent de spălat vase curat.

curățarea tăieturii de care agenți de curățare aveți nevoie

Dacă doriți să faceți fără substanțe chimice, puteți lua în considerare și câteva remedii casnice încercate și testate. Germenii pot fi uciși eficient cu bicarbonat de sodiu. O jumătate de lingură de remediu miracol la domiciliu este suficientă. Cu toate acestea, dacă doriți să tăiați carne sau pește crud, ar trebui să evitați utilizarea tăieturilor de lemn.

Mașinile de tocat din lemn nu trebuie introduse în mașina de spălat vase. Atâta apă poate face suprafața bazei de lemn poroasă și poate provoca fisuri. Prin urmare, ar trebui să vă curățați scândura de lemn numai manual.

curățați placa de tăiere îndepărtați decolorarea

Decolorarea este, de asemenea, o problemă obișnuită cu plăcile de lemn. Acestea sunt cauzate în principal de alimente cu culori puternice, cum ar fi sfecla roșie sau varza roșie. Dacă doriți să curățați o tăietură decolorată, puteți încerca un truc simplu. Amestecă niște suc de lămâie cu bicarbonat de sodiu până devine un fel de pastă. Întindeți pasta peste zona decolorată și lăsați-o să funcționeze. Dacă decolorarea a dispărut după verificare, spălați placa ca de obicei și lăsați-o să se usuce.

Curățați tăblița și îndepărtați mirosurile

scândură lemn legume tăiat miros

Plăcile de bucătărie pot ingera mirosurile încăpățânate de alimente aromate precum ceapa, usturoiul și peștele și le pot transmite altor alimente atunci când le tăiați. Din fericire, există un truc simplu pe care îl puteți folosi nu numai pentru a curăța placa de tăiere, ci și pentru a o recupera din nou fără mirosuri.

tăietură curată neutralizează mirosurile de sare de lămâie

Această metodă de curățare este simplă și nu folosește deloc substanțe chimice. Pentru aceasta, veți avea nevoie de sare cu bob gros și o lămâie. Pur și simplu presărați o lingură (mai mult dacă este necesar) de sare pe tăbliță și frecați-o cu jumătatea de lămâie. În cele din urmă, clătiți bine cu apă și gata. Trucul funcționează atât cu plăci de lemn, cât și din plastic.

Tăiță de plastic curată lamaie jumătate

Cum se poate curăța placa de tăiat din plastic??

tăietură bucătărie plastic boia

Covoarele de tăiere din plastic sunt la fel de populare în bucătărie. La fel ca scândurile de lemn, acestea trebuie curățate după fiecare utilizare. În schimb, plăcile din plastic sunt sigure pentru mașina de spălat vase. Setați mașina de spălat vase la cea mai înaltă temperatură posibilă pentru a ucide în mod eficient toți germenii și bacteriile de pe covorul tăietor. Datorită curățării automate, mirosurile blocate de pe tablă dispar, de asemenea, odată cu primul ciclu de spălat vase.

masă de tăiat plastic curat cu apă fierbinte mașină de spălat vase

Dacă nu aveți mașină de spălat vase în bucătărie, puteți, desigur, să curățați și tăietorul manual. După ciclul obișnuit de clătire cu apă fierbinte și mașină de spălat vase, puteți pulveriza placa cu o soluție de 1 1/2 lingurițe de înălbitor cu clor și 500 de mililitri de apă și lăsați-o să acționeze timp de 2 minute. Apoi, clătiți bine soluția de clor și lăsați placa de tăiat curată din plastic să se usuce în poziție verticală.

Placă de tăiat carne crudă din plastic

Pentru tăierea cărnii crude sau a alimentelor aromate, plăcile de tăiat din plastic sunt preferabile celor din lemn. Acestea sunt mai puțin poroase și mai ușor și mai eficiente de curățat.

În mod surprinzător, decolorarea pe o placă de tăiat din plastic poate fi îndepărtată la soare. Razele directe ale soarelui luminează suprafața și elimină petele colorate, de exemplu de la roșii sau legume similare.

Sfat: Nu utilizați cuțite zimțate (de ex. Cuțite pentru pâine) pe o placă de plastic, deoarece acestea pot înrăutăți suprafața. De asemenea, trebuie să evitați utilizarea de produse de curățare abrazive.

O masă de bucătărie nu este suficientă

toci de uz casnic lemn plastic diverse alimente

Nu în ultimul rând, am dori să oferim câteva sfaturi pentru utilizarea corectă a scândurilor de bucătărie în gospodărie. Vă rugăm să rețineți că doar o placă de tăiat nu este suficientă. Spre deosebire de legumele proaspete, alimentele precum carnea crudă, peștele și păsările de curte sunt adesea contaminate cu germeni sau bacterii. Dacă tăiați totul pe aceeași placă, bacteriile pot fi ușor transferate în alte alimente. Prin urmare, este recomandabil să folosiți diferite tăieturi pentru carne și legume.

când se înlocuiesc vârfurile tăieturii

Chiar dacă aveți o placă de tăiat separată pentru diferite grupuri de alimente, asta nu înseamnă că va dura pentru totdeauna. Din motive de igienă, plăcile de bucătărie trebuie înlocuite cu altele noi după o anumită perioadă de timp. Cel mai simplu mod de a determina starea este să aruncați o privire la suprafață – dacă există deja zgârieturi severe și decolorări blocate, este timpul pentru o nouă tăiere.