Covoare și covorase

Covoarele etnice aduc o varietate de motive și culori în interior

dormitor covor etnic mobilier boho chic

Un covor structurează camera și o face să arate acasă. Nu este de mirare că a devenit o parte indispensabilă a interioarelor în aceste zile. Și în timp ce modelele în culori simple au împodobit camerele în ultimii ani, un nou trend de viață s-a stabilit cu succes în 2018. Covorul etno este colorat și cu motive exotice, variate. În articol puteți afla ce înseamnă de fapt acest termen, cum este pusă în scenă o astfel de piesă de declarație în interior și ce culori sunt potrivite pentru designul interior. De asemenea, vă oferim câteva sfaturi utile cu privire la modul în care puteți determina singuri dimensiunea potrivită a covorului. Lasă-te inspirat de ideile de amenajare și adu un pic de farmec exotic în propriii tăi pereți.

 Covor etnic – ce înseamnă de fapt termenul?

covor etno motive geometrice culori curcubeu colorate

Etno carpet este un termen foarte cuprinzător care derivă din cuvântul englezesc „etnic”. Istoricii nu sunt de fapt de acord când a fost țesut primul covor – dar se presupune că primele covoare înnodate provin din Orient și Asia. Dovadă este covorul Pasyryk, care datează din jurul anului 500 î.Hr. A fost înnodat. Arta înnodării a fost dezvoltată treptat de triburile nomade și au fost create motive imaginative. Primele modele țesute manual au fost realizate exclusiv pentru uz privat – desenele bogat ornamentate arată gustul contemporan și creativitatea artiștilor. Anumite teme pot fi găsite din nou și din nou – toate modelele au fost inițial inspirate din floră și faună, dar treptat anumite simboluri au început să decoreze covoarele. Dumneavoastră l-ați fascinat pe Alexandru cel Mare, care a adus câteva variante în Europa.

covor etno living raft perete canapea podea hol

Inițial „covorul etnic” era un covor realizat conform tehnicilor de fabricație ale triburilor nomade din Asia și Orient. Apoi, unii antreprenori au început să-și decoreze modelele cu personajele și motivele indienilor din America de Nord și de Sud. În cele din urmă, aceste modele s-au bucurat de o mare popularitate în Brazilia, Argentina și Mexic recent. Deci, în zilele noastre, termenul cuprinde mai multe regiuni din lume. Aceasta denotă orice model care este influențat de o cultură nomadă.

Covor etnic – care este diferența față de modelele europene?

covor etnic living idei de living canapea cu doua locuri

Spre deosebire de Orient și Asia, unde covoarele țesute manual reprezintă încă o mare parte a producției, covoarele au fost țesute cu mașini în Europa doar din secolul al XIX-lea. Catifeaua, velurul și plușul sunt folosite din abundență ca țesături. Ornamentele prezintă asemănări cu modelele orientale, în special în ceea ce privește subiectul – flori, animale și chiar clădiri pot fi găsite pe modelele europene. Dar, în timp ce un covor etnic prezintă o estetică stilizată, interpretările europene sunt decorate splendid și generos.

În orice caz, categoria „Ethno Chic” include covoare în mai multe stiluri diferite. Vă oferim o imagine de ansamblu.

Covorul etnic din America de Sud emană farmec în stil rustic

covor etno pat de zi beanbag tricotat

Un covor etnic din America de Sud poate fi recunoscut în primul rând prin schema de culori – roșu foc, roz, galben și bleumarin formează un ansamblu atractiv. Modelele sunt în mare parte geometrice, inspirate din motivele care au decorat poncho-urile indienilor. Ți-ai făcut propriile haine și le-ai folosit ca podea sau tavan. Prin urmare, modelele sunt țesute plate, pot fi spălate cu ușurință în mașina de spălat și, în ceea ce privește țesătura și grosimea, sunt mai mult ca o cuvertură de pat. Apropo, în Brazilia și Argentina, covoarele sunt încă în mare parte lucrate manual. În mod ideal, designul este unic și reflectă atitudinea producătorului față de viață.

covor etno sub sufragerie idei mobilier

Și așa sunt puse în scenă covoarele din America de Sud: au tăiat o figură deosebit de bună în mobilier în stilul unei case de țară moderne. Împreună cu o masă rustică din lemn cu picioare metalice, fotolii de designer într-un aspect scandinav simplu și o lampă suspendată din metal, formează o zonă de luat masa confortabilă, cu farmec rural. Rolul dvs. este să adăugați stropi de culoare designului de cameră albă, altfel simplu. Ele pun accentele și vin întotdeauna în prim plan. Cu toate acestea, se dovedesc a fi, de asemenea, o completare funcțională a interiorului – izolează zgomotul, deci sunt perfecte pentru izolare fonică peste podeaua din scândură. Și dacă grosimea covorului nu este pur și simplu suficientă, designul poate fi combinat și cu un covor cu teanc scurt (vezi fotografia de mai sus).

Covorul etnic cu culori estompate imită primele covoare orientale

covor etnic idei de decor oriental

De altfel, recent s-a stabilit cu succes un nou model de covoare etnice – desenele sunt inspirate de primele covoare orientale. Culoarea estompată creează o conexiune vizuală între interpretările originale și cele noi. La fel cum a fost acum 2000 de ani, există trei grupuri diferite de motive pentru a alege – modelele sunt fie geometrice, florale sau figurale. În primul grup, mai multe linii din mijloc formează figuri geometrice precum romburi, triunghiuri și pătrate, care împart covorul în 6 până la 9 zone. Al doilea grup reinterpretează ideea paradisului prin linii curgătoare și motive florale. Al treilea grup este inspirat de evenimente istorice și reflectă anumite scene mitice.

covor etnic idei dormitor vintage

Și astfel, în zilele noastre, covoarele sunt puse în scenă într-un stil oriental – adaugă tușele finale mobilierului de epocă. În dormitor, chiar lângă pat, cu baldachin și comoda în stil shabby chic, covorul cu pile scurte atrage automat atenția.

covorul etno a decolorat culorile aspect vechi

Dar, de asemenea, devine rapid un punct de atracție în zona de zi. În plus, separă vizual zona de relaxare de bucătărie cu zona de luat masa alăturată și conferă astfel spațiului deschis un aspect structurat.

Covorul etnic marocan combină tradiția și modernitatea

covor etno culori estompate aspect orient

În timp ce covoarele sunt bogat ornamentate în stil oriental, textilele marocane sunt păstrate discret în mod deliberat. Trei sau maximum patru culori – sau o culoare în nuanțe diferite – conferă design-urilor un aspect elegant. Portocaliu, galben, roșu foc și mai ales albastru azur fac parte din stilul de viață marocan. Exact paleta expresivă și modelele, care sunt situate în mijloc și sunt înconjurate de o margine, au devenit marca comercială a producției marocane.

etno covor piele canapea lampa de podea albastru culoare camel

Un covor marocan are în mod tradițional dimensiuni de cel puțin 4 X 6 metri – și, prin urmare, este de obicei prea mare pentru spațiile de locuit din Europa. Alergătorii din fața canapelei din colț sau sub zona de luat masa servesc drept înlocuitor pentru mai mult confort. Acestea au o figură deosebit de bună în interioarele eclectice, unde țesăturile, mobilierul și culorile sunt combinate în funcție de tendința de mixare și potrivire.

covor etno masa lemn scaune vintage

Covorul etnic modern din Asia în centrul atenției

canapea cu covor etno living oglinda vintage

Inițial, țesătorii din Asia imitau stilul oriental din Extremul Orient – dar treptat și-au dezvoltat propriul stil. Trebuie menționat faptul că covoarele tradiționale din India, de exemplu, diferă foarte mult de cele din China sau Thailanda. În ceea ce privește aspectul modern al desenelor, majoritatea producătorilor sunt de acord – oferă un stil redus la elementele esențiale, în care anumite motive sunt repetate din nou și din nou și creează o imagine de ansamblu armonioasă. Materialul – lână virgină respinge murdăria și se dovedește a fi extrem de rezistent. Chiar și marii producători precum Ikea nu au putut rezista farmecului și eleganței simple a desenelor asiatice.

covor etno șemineu fotoliu beanbag model floră

Deoarece covoarele au o schemă de culori foarte simplă, ele pot fi puse în scenă într-o varietate de moduri și, prin urmare, sunt considerate de toate tipurile. În galeria foto de mai jos veți găsi câteva exemple de combinații reușite de culori și materiale – lăsați-vă fascinat de covorul etnic!

covor etnic motive geometrice azteci

model de covor etnic culoare boabe living boho

covor etnic living canapea din piele configurați

covor etno dulapuri albe lauefer

etno covor motive geometrice America de Sud influențat

covor etno, covor cu pile scurte, motive natura