Casă și grădină

Plantarea, îngrijirea și tăierea eucaliptului în ghivece sau căzi: așa funcționează!

Arborele eucalipt este cunoscut pentru aroma sa intensă și frunzișul albastru-verde cu un luciu argintiu. Lemnul își are originea în Australia și, prin urmare, este considerat o plantă iubitoare de căldură și soare. Cu toate acestea, există și soiuri rezistente la iarnă care se descurcă bine în această țară ca plantă container. Cum să plantăm eucaliptul în ghivece și să îl îngrijim în mod corespunzător, dezvăluim în articol.

Eucaliptul într-o oală – un adevărat punct de atracție pentru interior și exterior

Frunze de eucalipt albastru-verzi cu un luciu argintiu

Aspectul deosebit al plantei de eucalipt face din aceasta o alegere populară pe balcoane, terase și în apartament. În principiu este un lemn, dar planta exotică este cultivată atât ca copac, cât și ca tufă. Ce formă de creștere adoptă planta depinde în principal de tăietură.

Care eucalipt ca plantă container?

Eucalipt Eucalyptus gunnii gumă de cidru într-o oală pe terasă

Există peste 600 de specii de eucalipt în întreaga lume. În timp ce eucaliptii formează păduri întregi în Australia, doar câteva specii prosperă în latitudinile noastre din cauza diferențelor climatice. Eucaliptul guma must sau încă cunoscut sub numele de Eucalyptus gunnii este cea mai populară subspecie din această țară. Se cultivă atât în ​​aer liber, cât și ca plantă container. Cele mai populare soiuri sunt Eucalyptus gunni „Azura” și „Silverana”.

Specii de eucalipt care se dezvoltă în ghiveci Lămâie eucalipt citriadora

Alte specii populare sunt eucaliptul de lămâie (Eucalyptus citriodora) și eucaliptul roșu (Eucalyptus ficifolia). Primul este cunoscut pentru parfumul său intens de citrice și al doilea încântă cu frumoase flori roșii.

Dacă doriți să păstrați planta acasă sau pe balcon sau terasă, trebuie să rețineți că cantități mai mari de frunze sunt otrăvitoare pentru câini și pisici. Motivul pentru aceasta este uleiurile esențiale conținute în frunze. Așa că pune eucaliptul în oală la îndemâna animalelor de companie.

Găsiți oala potrivită

Planta de eucalipt într-un cub mare

Alegerea ghiveciului potrivit este crucială pentru planta de eucalipt, mai ales dacă va rămâne în ghiveci. Ar trebui să aibă un drenaj bun, deoarece orificiile de drenaj drenează toată excesul de apă din sol și previn supraaglomerarea. Plantele tinere pot fi plantate mai întâi într-o oală mai mică și repotate o dată pe an, dacă este necesar, de preferință primăvara.

Deoarece eucaliptul are rădăcini foarte lungi, planta are nevoie de o oală sau o găleată înaltă. Volumul vasului ideal trebuie să fie de două ori mai mare decât vasul de cultură.

Când și cum să plantați eucalipt într-o oală?

Semințele de plante de eucalipt din copac

Înmulțirea are loc prin însămânțare, deoarece butașii sunt extrem de greu de înrădăcinat. Semințele pot dura un an sau mai mult pentru a se matura pe copac, dar pot fi colectate dacă se împart ușor. Semințele originale australiene pot fi găsite și în magazinele specializate.

În mod ideal, semințele ar trebui să fie semănate la mijlocul lunii februarie. Eucaliptul nu tolerează tulburările de rădăcină, prin urmare se folosesc antrenori de rădăcini (ghivece lungi) și sol fără turbă. Dacă este posibil, trebuie să vă asigurați că există suficientă căldură la sol. Pentru stabilirea optimă, răsadurile trebuie să fie plantate în locația lor finală până la mijlocul verii.

Acesta este modul în care funcționează pas cu pas:

Plantarea de eucalipt în trepte de oală

1. Se răcește semințele. Puneți pachetul de semințe în frigider și lăsați semințele acolo timp de două luni. Aceasta se numește stratificare și ajută la scoaterea semințelor din faza inactivă și încurajează germinarea.

Stratificarea reproduce perioada inactivă care apare peste iarnă, astfel încât semințele revin la viață și germinează atunci când sunt scoase din frigider.

2. Plantați semințele la sfârșitul iernii. Semințele de eucalipt trebuie să fie semănate în ghivece în interior, cu câteva săptămâni înainte de ultimul îngheț așteptat. Deci, însămânțarea ar trebui făcută la mijlocul lunii februarie.

3. F.Umpleți vasele de turbă cu pământ de ghiveci. Utilizați un sol poros bogat în perlit pentru un drenaj bun. De asemenea, este important să folosiți vase de turbă care pot fi transplantate cu răsaduri, deoarece eucaliptul nu răspunde bine la transplant.

Al 4-lea. Plantați semințele. Presărați câteva semințe pe solul de ghiveci din fiecare oală de turbă. Acoperiți fiecare oală cu un vârf ușor de nisip horticol. Acest lucru va menține semințele pe loc și calde și umede în timp ce germinează.

5. Pulverizați regulat semințele. După ce ați acoperit semințele cu nisip, presărați-le cu apă, astfel încât acestea să poată fi așezate în sol. În timp ce semințele germinează, pulverizați solul în fiecare zi sau două pentru a menține mediul de creștere uniform umed.

6. Păstrați semințele calde. Puneți vasele într-un loc cald, de ex. B. într-o seră încălzită sau deasupra frigiderului. De asemenea, puteți așeza ghivecele pe un tampon de încălzire pentru a le menține calde în timpul germinării.

7. Tăiați cele mai slabe răsaduri. Deoarece ați plantat mai multe semințe în fiecare ghiveci, mai multe răsaduri pot răsări. Examinați fiecare oală și găsiți cea mai mare, cea mai groasă și mai sănătoasă răsad. Folosiți foarfece sterilizate pentru a tăia răsadurile mai slabe la nivelul solului.

8. Reputați răsadurile. Încercați să transplantați răsadurile în mijlocul verii. Până atunci, răsadurile au avut suficient timp pentru a se stabili. Temperaturile mai calde din această perioadă a anului sunt, de asemenea, ideale pentru a aduce eucaliptul în exterior.

Locația potrivită

Mică plantă de eucalipt într-un loc însorit

Pentru ca eucaliptul să-și dezvolte splendoarea deplină, are nevoie de o locație adecvată. Indiferent dacă este în interior sau în exterior, locul ideal pentru eucalipt ar trebui să fie însorit și cald. Planta tolerează foarte bine lumina directă a soarelui. Iarna, temperaturile mai reci sunt de asemenea acceptabile dacă planta primește suficientă lumină. Dacă există prea puțină lumină solară, frunzele se vor estompa. Aveți grijă însă – în condițiile de amplasament perfecte, planta de eucalipt crește foarte repede în înălțime.

Plantarea eucaliptului într-o găleată Sfaturi

Eucaliptul din găleată poate sta afară pe balcon sau terasă din mai până în octombrie. Acolo planta nu funcționează doar ca un atrăgător frumos, dar parfumul său poate ține țânțarii departe. Planta trebuie să fie bine protejată de vânt, astfel încât locurile de pe peretele casei sunt cele mai bune.

Eucaliptului îi place multă lumină, deci va trebui să așezați planta într-un loc care primește cel puțin 8 până la 10 ore de lumină solară strălucitoare pe zi. La fel, plantele de eucalipt cultivate în interior trebuie păstrate lângă o fereastră care primește multă lumină solară.

Ce sol pentru eucalipt în găleată?

Ce sol pentru eucalipt în oală

Un sol special de plante în ghiveci este perfect ca substrat pentru eucaliptul din ghiveci. Solul ideal este nisipos-argilos, proaspăt, sărac în nutrienți și are un pH între 5 și 6. Ghiveciul sau găleată trebuie să aibă, de asemenea, un drenaj bun, deoarece planta este sensibilă la înmuiere. Un strat de lut expandat este un strat de drenaj bun pentru găleată.

Îngrijirea corectă a eucaliptului în oală

Eucaliptul ca sfaturi pentru îngrijirea plantelor de apartament

În principiu, eucaliptul este o plantă foarte puțin exigentă. Dacă este plantat în grădină, în afară de tăierea anuală, nu este necesară nici o atenție din partea grădinarului. În ghiveci sau găleată, planta are nevoie de puțină îngrijire. Ea îți va mulțumi cu o frumoasă rochie de frunze. În cele ce urmează vom rezuma tot ce ține de îngrijirea adecvată.

Cum se toarnă eucalipt într-o oală?

Eucalipt în oală Sfaturi despre îngrijire și localizare

Eucaliptul din oală are nevoie de multă apă. În timpul sezonului de creștere, care durează din mai până în octombrie, trebuie să vă asigurați întotdeauna că solul nu se usucă. Minge de rădăcină trebuie să fie întotdeauna umedă. Apa decalcificată (filtrată) sau de ploaie sunt cele mai bune pentru udare. Iarna nu trebuie să lăsați solul să se usuce complet, dar cantitatea de apă poate fi mai mică. Deoarece planta nu tolerează înmuierea, substratul trebuie lăsat să se usuce ușor înainte de fiecare udare.

Fertiliza

Eucalipt într-o oală pe balcon

Eucaliptul preferă un sol sărac în nutrienți, deci nu are nevoie de multă fertilizare. Un îngrășământ cu eliberare lentă este soluția optimă.

Trebuie să replantez planta?

Plantele de eucalipt în vase de lut cu plasă de sârmă

Specii de eucalipt, cum ar fi Eucalyptus gunnii, care sunt cultivate în ghivece și căzi, cresc mai lent decât celelalte specii, dar pot prezenta în continuare o creștere de 40 cm pe an. Prin urmare, ar trebui să repotați planta containerului anual, în primii ani, chiar și de două ori pe an.

Tăiați eucaliptul

Tufă de eucalipt în oală vârfuri de tăiere corespunzătoare

Deoarece eucaliptul crește foarte repede, tăierea este esențială. În comparație cu alte tipuri de eucalipt, guma de eucalipt must trebuie să crească mai lent, cu 40 până la 50 cm pe an.

Eucaliptul din oală trebuie tăiat o dată sau de două ori pe an. Momentul optim pentru tăierea copacilor mai mari este după iarnă. În acest proces, toți lăstarii morți sunt tăiați și ramurile care cresc transversal sunt scurtate. Nu trebuie să tăiați rădăcinile.

O tăiere de corecție a modelării poate fi efectuată în orice moment. Pentru a face acest lucru, pur și simplu tăiați lăstarii lungi înapoi ori de câte ori este necesar. Ca urmare, planta crește din ce în ce mai stufoasă, ceea ce va mulțumi fiecare grădinar pasionat.

Cum hibernează eucaliptul?

Eucaliptul din oală ca plantă de casă păstrează sfaturi despre locație

Eucaliptul de gumă must este considerat rezistent până la -15 grade. Cu toate acestea, planta ar trebui să ierneze în interior. În cartierele de iarnă trebuie să fie foarte ușoară, altfel planta va reacționa vărsând frunze.

Boli și dăunători

Eucalipt într-o găleată cu frunze moarte de ce

De regulă, eucaliptul nu prezintă probleme majore de boli și dăunători. Uleiurile esențiale pe care le conține și parfumul intens țin departe majoritatea dăunătorilor. Dacă există o lipsă de apă, planta poate deveni susceptibilă la afide sau cocoșe. Eucaliptul nu este aproape niciodată afectat de boli.

Dacă sunt îndeplinite condițiile optime de amplasament și sol, iar plantei i se oferă cantitatea potrivită de apă, se va descurca bine.

Ce merge bine cu eucaliptul în găleată?

Ce să plantezi eucalipt în găleată

Datorită creșterii rapide și a rădăcinii mari, eucaliptul este adesea plantat singur în căzi. Deoarece ramurile tăiate sunt foarte durabile, ele pot fi folosite pentru a crea aranjamente frumoase.

Idei de decor cu frunze de eucalipt

Decorează-ți apartamentul cu ramuri de eucalipt

Eucaliptul tăiat poate fi păstrat în vază până la 10 zile. Prin urmare, este adesea folosit în florărie. Diverse proiecte de bricolaj, cum ar fi coroane de ușă, necesită frunze de eucalipt proaspete sau uscate. Acest lucru poate fi folosit și pentru a face aranjamente florale frumoase, motiv pentru care tot mai multe mirese optează pentru frunzișul sclipitor pentru buchetul lor de mireasă.