Casă și grădină

Îngrijirea creșterii crizantemelor și a altor idei

Buchet colorat casa cu crizanteme

the Crizanteme La fel ca trandafirii, au fost printre cele mai populare flori de secole. Tendințele aici se schimbă numai în funcție de biodiversitate și de tehnicile de creștere. În fiecare an, crescătorii asigură o nouă varietate de forme și culori pentru crizantemele frumoase, iar tehnologii oferă metode din ce în ce mai reușite pentru cultivarea florilor tăiate. În grădini, paturile sunt plantate în mod tradițional cu crizanteme drăguțe, care sunt o încântare colorată toamna când toate celelalte flori se ofilesc. Tufele de crizantemă, care sunt oferite de furnizorii de flori, în centrele de grădinărit și florării, devin din ce în ce mai populare și mai solicitate. Mulți se întreabă cum funcționează, dacă o puteți face singur și dacă este necesară o procedură specială pentru acest lucru.

Totul depinde de varietatea și îngrijirea crizantemelor

crizanteme mari-mici-galbene-lungi-flori

Datorită multor ani de reproducere, biodiversitatea acestor flori frumoase este deosebit de mare și Îngrijirea crizantemelor deosebit de important. Diferitele soiuri pot fi împărțite în grupuri după proprietăți diferite. Din acest motiv, există și diferite clasificări. Soiul crescut pentru a servi ca flori tăiate nu este adecvat ca o tufă. Pentru aceasta este necesar să se utilizeze soiurile destinate ghivecelor de flori, ale căror tulpini au multe ramuri și sunt cu frunze dense.

Îngrijirea crizantemelor și modelarea unui tufiș

Plante-tufiș-inserare-crizanteme

Cea mai ușoară modalitate de a obține varietatea potrivită este de a cumpăra un tufiș de crizantemă preformat de la florărie sau seră unde sunt cultivate. Îngrijirea crizantemelor implică utilizarea unei plante mamă pentru a crește plante noi și frumoase. După cum știți, frumoasele crizanteme pot fi propagate prin semințe sau prin propagare vegetativă și, de obicei, prin butași. Metoda semințelor este utilizată numai la reproducere pentru a crea noi soiuri. Înmulțirea prin butași este cea mai bună modalitate de a păstra intactă calitatea soiului ales.

Un invitat regal din Extremul Orient

Fete China Crizantemă Creșterea câmpului

Astăzi aproape nimeni nu știe de unde provin de fapt crizantemele frumoase. Informațiile despre momentul în care oamenii au început să crească această floare în grădinile lor s-au pierdut de-a lungul secolelor. Există doar diverse legende și tradiții despre originile lor. ”Un împărat a trăit cândva în ceea ce este acum China. După cum se spune adesea în poveștile populare, el a fost crud și lacom. A aflat că o floare cu forță de viață eternă crește pe o insulă din mare. Puterea sa minunată poate fi dezvăluită numai dacă este aleasă de o persoană cinstită. Dar împăratul știa că nu este o astfel de persoană și știa, de asemenea, că nu există o persoană cinstită în castelul său. Așa că a trimis un grup de tinere fecioare și fete. Cu toate acestea, nimeni nu s-a întors. Toți au rămas pe insulă și și-au fondat noua casă în Japonia “.

Hironishi Crizantema

Istorie- Drapelul japonez al culturii de est

Un astfel de eveniment este cu greu piatra de temelie a cultului în jurul frumoaselor crizanteme din țările din est. Și totuși astăzi, crizantema Hironishi cu 16 petale este înfățișată pe stema națională a Japoniei. În Japonia, una dintre cele mai populare sărbători naționale este crizantema din 9 septembrie. Și chinezii venerează această floare la fel de mult. A noua lună a anului poartă numele ei, iar a noua zi a acestei luni este o sărbătoare publică. Abia la sfârșitul secolului al XV-lea, crizantemele frumoase au venit în Europa în câteva culori diferite. Culorile erau roz, alb, violet și crem, dar cea mai impresionantă a fost probabil crizantema galbenă. Când se încearcă traducerea cuvântului „crizantemă”, se folosesc cele două cuvinte grecești „chrysos”, care înseamnă aur și „anthemon” – floare..

Cerințele unor crizanteme frumoase asupra mediului

paturi de grădină maro-galben-crizantemă

Îngrijirea crizantemelor este condiționată de soluri libere, bogate în substanțe nutritive. Înainte de plantare, solul trebuie să fie bine lucrat și fertilizat cu îngrășământ organic. Acestea sunt condiții importante pentru ca floarea să se dezvolte normal în grădină. Dacă doriți să le cultivați în ghiveci ca plantă de casă, aveți nevoie de un amestec de sol de grădină și îngrășământ organic. Nu obțineți pământ calcaros, iar solul acid este, de asemenea, dăunător pentru dvs. Cel mai bine este să oferiți crizantemelor frumoase un sol neutru cu un pH de 6,5 până la 7,5.

Lumina și căldura iarna

Calea casei-grădina-paturile de crizantemă-sfaturi de îngrijire

Chiar dacă crizantemele frumoase nu sunt flori iubitoare de căldură, sunt încă sensibile la temperaturi scăzute. Cel mai bine pot ierni la temperaturi cuprinse între 4 și 6 grade. Ele pot forma flori numai când temperatura este de 10 până la 35 de grade. Lumina are, de asemenea, o mare importanță pentru dezvoltarea corectă a frumoaselor crizanteme. Îi place ziua scurtă și se dezvoltă cel mai bine cu o durată a zilei de 12 ore.

 Timp de înflorire la comandă

Crizanteme de vară de grădină colorate

Vă puteți bucura de frumoasele flori ale frumoaselor crizanteme în fiecare anotimp. Acest lucru necesită o seră în care temperatura și umiditatea necesare pot fi asigurate chiar și iarna. Cu toate acestea, cel mai important rol îl joacă lumina. La două săptămâni după plantarea răsadurilor într-un loc permanent în seră, se întunecă cu ajutorul lenjeriei speciale, ceea ce duce la o scurtă zi de 12 ore. Exact 10 săptămâni mai târziu, sau cel mult o jumătate de zi mai devreme sau mai târziu, florile sunt gata să fie tăiate. În acest fel, florile pentru fiecare zi sunt produse în Olanda. Sunt mai multe pentru zilele lucrătoare și mai puține pentru sărbători.

Tehnica de turnare

Plantare-vârf-idee-tehnică-crizantemă-tufă

Tehnica de modelare a crizantemelor frumoase într-un tufiș de crizanteme începe cu nevoile de tăiere pentru a obține rădăcini. Pentru aceasta se folosesc de obicei mai multe butași. Sunt luate de la planta mamă dimineața devreme, când este încă răcoros. În plus, planta ar fi trebuit udată în prealabil. Butașii se iau cu ajutorul foarfecelor ascuțite sau a unui cuțit ascuțit. În niciun caz nu trebuie să le smulgeți cu degetele, deoarece acest lucru va zdrobi partea din țesutul plantei care va prinde rădăcini mai târziu. Mai multe butași sunt preluați de la o plantă mamă. Dar ar trebui să vă asigurați că păstrați forma lor stufoasă.

Promovați rădăcina

Sfat de îngrijire - introduceți tulpini de crizantemă

De asemenea, puteți utiliza promotori de înrădăcinare, astfel încât tăierile crizantemelor drăguțe să devină mai rapide și mai ușoare rădăcini. Componentele active ale unui astfel de agent sunt substanțe chimice care stimulează formarea rădăcinilor. În majoritatea cazurilor, cu condiția îndeplinirii tuturor condițiilor, butașii vor prinde rădăcini fără ajutorul său, dar procesul este mai lent și nu la fel de sigur. Numai capătul inferior (1 până la 2 mm) al tăierii este scufundat în acest stimulent de creștere. Deoarece butași multipli sunt concepuți pentru a prinde rădăcini, cel mai bine este să le plantați în recipiente de creștere. Acestea trebuie umplute cu sol adecvat, format din turbă și nisip sau perlit. Pentru a planta butașii frumoaselor crizanteme, faceți o mică deschidere în sol cu ​​un băț sau un băț. Dacă solul este ușor umed, niciun sol nu va cădea din nou în gaură și puteți introduce tăierea fără probleme. Apoi, utilizați căutătorii pentru a umple gaura cu pământ fără a le apăsa puternic. Trebuie să rămână suficient de slăbit.

Plastic în loc de oală ceramică

Buchet-drăguț-crizanteme-galben-auriu

Dacă nu aveți recipiente speciale de creștere pentru înrădăcinarea butașilor pentru îngrijirea adecvată a crizantemelor, sunt de asemenea suficiente vase mici de plastic. Cu toate acestea, asigurați-vă că au găuri de drenaj în partea de jos, astfel încât excesul de apă să nu se adune. După 20 până la 25 de zile, butașii au crizantemele drăguțe prind deja rădăcini și sunt scoase din recipientele în creștere. Acest lucru se poate face foarte simplu apăsând ușor în partea de jos de jos. Plantați butașii în ghivece mici, individuale. Nu este nevoie să îndepărtați solul din jurul rădăcinilor. Dimpotriva. Se asigură chiar că butașii sunt transplantați cu succes. Pământul din noua oală ar trebui, de asemenea, să fie compactat puțin. Butașii frumoaselor crizanteme vor forma în curând noi și multe rădăcini în noul ghiveci de flori.

Tunderea plantelor

Turnați oale-plastic-crizanteme-îngrășământ

Pentru ca frumoasele crizanteme să capete o formă stufoasă, sfaturile lor trebuie tăiate în mod regulat. Acest lucru face ca planta să crească în toate direcțiile. Există o regulă importantă aici: 15 iunie este ultima zi pentru a tăia crizantema ca plantă în ghiveci. Tunderea în sine se face și cu foarfece ascuțite sau cu degetele.

Procesul de creștere

Creștere-corectă-temperatură-curenți-crizanteme

Procesul de formare a rădăcinilor durează aproximativ 20 de zile. Este important să se asigure o temperatură constantă de cel mult 18 grade și o umiditate ridicată a aerului și a solului de 80%. Pentru a menține umezeala, este necesar ca frumoasele crizanteme să fie pulverizate inițial cu apă în fiecare zi. În timp, pulverizarea ar trebui să devină mai mică și imediat ce se formează primele rădăcini, ar trebui să vă opriți complet și chiar să creați o perioadă scurtă de uscare..

Îngrășământ și dezvoltare 

Cort de grădină-forme-frumoase-roșu-roz-crizanteme

Cel mai bine este să fertilizați butașii repicați ai crizantemelor frumoase o dată cu o soluție de Kristalon Spezial. Acesta este un îngrășământ anorganic care conține azot, fosfor, potasiu, magneziu, mangan, molibden și zinc și garantează butașilor un început mai bun de creștere și o dezvoltare mai puternică a sistemului radicular. De asemenea, este recomandabil să udați butașii nou plantați cu o soluție fungicidă pentru a dezinfecta solul și a preveni putrezirea. După o săptămână sau două, ghiveciul de flori va fi prea mic pentru crizantemele frumoase, astfel încât plantele vor trebui să fie repopulate în altele mai mari. Dacă toate acestea se fac înainte de 1 iunie, ar trebui plantată o singură plantă în acest ghiveci mai mare. Dacă s-a terminat 1 iunie, plantați trei plante.

Idei-flori-crizanteme-sfaturi de plante

Decor-colorat-drăguț-crizanteme