Casă și grădină

Ce plante pentru balcon iarna? Idei pentru arbuști veșnic verzi și rezistenți

Odată cu apariția vremii reci, balconul își pierde culorile strălucitoare și devine gri și plictisitor. Dar ar trebui păstrate aici doar oale goale până în primăvară? Desigur că nu! În acest articol, v-am arătat deja câteva idei despre ce să plantați în cutii de ferestre iarna. Și iată sugestii pentru flori frumoase de iarnă care îmbogățesc balconul cu flori chiar și în sezonul rece. Acum ne concentrăm pe arbuști și conifere pitice rezistente și ce îngrijire au nevoie plantele veșnic verzi pentru balcon în timpul iernii.

Arbuști veșnic verzi pentru balcon iarna

plante balcon rezistent împodobite cu lumini de zână

Arbuștii de foioase veșnic verzi sunt o alegere foarte practică pentru balcon iarna. De regulă, acestea nu sunt exigente și nu necesită nicio îngrijire specială. Marele lor avantaj este că nu își pierd frunzele toamna și, de asemenea, rămân verzi toată iarna. Unele soiuri produc și fructe de padure frumoase.

Lemnul veșnic verde (Buxus sempervirens) este un lemn vesnic clasic care poate fi tăiat cu ușurință în diferite forme. O mică bilă de buș, de exemplu, taie o siluetă fină lângă canapeaua de la balcon.

Faceți balconul confortabil chiar și iarna cu buș, iederă și erică

Dacă sunteți în căutarea unor arbuști mici pentru înflorire, rezistenți la iarnă pentru jardiniere, arbustul degetelor (Potentilla fruticosa), erica (Calluna vulgaris) și pervința cu frunze mici (Vinca minor) sunt perfecte.

Erica de struguri (Leucothoe walteri), cunoscută și sub numele de mir de struguri, înflorește primăvara cu mici panicule albe. Frunzele acestei plante sunt, de asemenea, un adevărat ochi. Pe măsură ce anul progresează, acestea trec de la bronz la roșu izbitor.

Arbore arbore Eonymus Gold devine roșu iarna

Tufa fusului (Euonymus) este, de asemenea, o plantă rezistentă foarte frumoasă pentru balcon iarna. Euonymus fotrunei „Coloratus” sau Euonymus fotrunei „Emerald & Aur ”înregistrează frunze frumoase și colorate și poate rezista la temperaturi de până la minus 35 de grade. Un bonus: când temperatura este scăzută, frunzele devin roz-violet.

Snowberry în roz și alb rezistent

Șamburul (Gaultheria procumbens) are, de asemenea, multe de oferit! Arbustul pitic veșnic verde atinge o înălțime de până la 15 cm și este perfect pentru ghivece și cutii de flori. Boabele extraordinare sunt roșii, roz sau albe și rămân pe plantă toată iarna.

O altă floare elegantă de iarnă este slimeberry-ul himalayan (Sarcococca hookeriana), care impresionează cu minunate flori albe parfumate de vanilie din ianuarie până în martie.

Plante veșnic verzi pentru balcon – conifere în forme pitice

plante veșnic verzi pentru balcon rezistent

Coniferele sunt, desigur, prima alegere când vine vorba de plante pentru balcon iarna, deoarece pot rezista bine la frig și zăpadă. Pinul de munte pitic (Pinus mugo), de exemplu, prezintă o rezistență excelentă la îngheț, secetă și poluare și nu crește prea mult. Unele soiuri de Pinus mugo devin aurii și portocalii la sfârșitul toamnei.

plante iarna pe balcon într-o cutie de lemn

Molidul pitic (Picea glauca) crește piramidal și foarte lent. Două soiuri foarte interesante sunt „Sander’s Blue” și „Sun of the Sky’®, care fascinează cu acele lor albastru-verzi sau cu mugurii galbeni deschis.

Numeroasele specii de arborvitae (thuja) sunt, de asemenea, conifere populare pentru căzi. Creșterea lor compactă permite crearea de ecrane de confidențialitate verzi – arată bine în ghivece individuale, precum și într-o cutie de plante alungită.

balcon plante hardy ecran de confidențialitate thuja

Compoziții similare pot fi făcute cu ienupărul columnar (Juniperus), deși soiurile târâtoare sunt potrivite și pentru căzi. Chiparosul pitic (Chamaecyparis pisifera) este o specie interesantă de plante veșnic verzi pentru balcon – o coniferă pitică cu creștere rapidă, cu un obicei ușor pendulant..

Iarbă decorativă pe balcon iarna

Iarburi ornamentale în ghivece pe balcon iarna

Ierburile ornamentale, care cresc ușor în ghivece și cutii, sunt, de asemenea, un decor special pentru balconul de iarnă. Dacă se usucă după sezon, nu tăiați tulpinile, ci lăsați-le în această stare până în primăvară, astfel încât să foșnească ușor în zilele și nopțile cu zăpadă. Ierburile decorative acoperite cu îngheț arată, de asemenea, deosebit de frumoase.

Sfaturi pentru îngrijirea plantelor de pe balcon iarna

plante veșnic verzi balcon rezistent

Pregătiți jardiniere

Deși puteți așeza ghivecele oriunde, cel mai bine este să le așezați acolo unde plantele de pe balcon primesc cât mai multă lumină posibil în lunile de iarnă. Acest lucru asigură că frunzele rămân verzi și sănătoase.

Dacă este posibil, asigurați-vă că gălețile și vasele nu intră în contact direct cu podeaua, mai ales pe vreme geroasă. Dacă materialul nu este rezistent la îngheț, pot apărea rapid fisuri.

Dacă aveți jardiniere înalte și subțiri, asigurați-vă că nu pot cădea în vânt puternic. Și dacă ar trebui să cumpărați altele noi, optați pentru modele robuste, cu o greutate suficientă.

Conifere și Eonymus în cutii de plante înalte ca ecrane de confidențialitate

Coniferele rezistente la îngheț sau plantele veșnic verzi care pot rezista cu ușurință iarna în grădină mor uneori pe balcon. De ce? Cel mai adesea acest lucru se întâmplă din două motive: udare excesivă și hipotermie a rădăcinilor.

Bilă de buș în ghiveci lângă canapea pe balcon iarna

Plante de apă pe balcon iarna

Udarea plantelor pe un balcon rece de iarnă este rareori necesară. Majoritatea plantelor sunt latente în timpul iernii, nu au creștere sau înflorire a lăstarilor, deci necesită udare minimă. Pe scurt:

– Cu cât temperaturile sunt mai scăzute, cu atât trebuie să udăm mai rar.

– Nu udați în timp util, ci numai atunci când este necesar – când solul este complet uscat.

– Dacă este posibil, apă în zilele blânde și cu apă călduță.

– Cel mai bine este să udăm dimineața, astfel încât apa să se evapore până seara.

Varză ornamentală Eriken și mini conifere

Iernează plantele pe balcon

Arbuștii veșnic verzi, atât arbuști de foioase, cât și conifere, ar trebui protejați de îngheț. Pentru ca rădăcinile să nu fie afectate de fluctuații puternice de temperatură, ar trebui să izolați căzile cu lână, polistiren, folie cu bule sau carton gros. Dacă doriți un aspect natural, puteți înfășura vasele protejate în saci de iută sau le puteți pune în coșuri de răchită.

Când gerul împodobește plantele

Shamberry poate rezista chiar la îngheț

Ideea pentru plantarea balconului în timpul iernii: calună galbenă, pseudo-fructe de pădure roz și iarbă ornamentală

Iarna Hogweed și iarba ornamentală în fereastra de iarnă

Dopuri de casă pentru cutii de ferestre 

Conifere în forme pitice și erica în cutii de flori pe balcoane iarna

Lumina caldă asigură mai mult confort pe balcon în timpul iernii

Decorare-balcon-iarna-cu-felinare-si-erica