balcon

Plantarea căpșunilor pe balcon – fapte interesante despre locație și îngrijire

Căpșuni agățate coș timp fibre de nucă de cocos timp de recoltare

Zilele însorite se întorc și cu toții așteptăm cu nerăbdare să mergem în parc sau să stăm pe balcon și să simțim razele calde ale soarelui pe pielea noastră. Dar vremea caldă nu afectează doar oamenii, ci și natura. Totul se trezește pentru o viață nouă și starea de spirit a multor proprietari de grădini se îmbunătățește. Oricine are norocul să aibă o grădină … locuitorii orașelor, pe de altă parte, încearcă să-și transforme balconul într-un loc primitor și chiar să-și cultive propriile fructe și legume în ghivece și cutii de ferestre. Urmați sfaturile noastre și aflați cum să plantați căpșuni pe balcon! Ce ar putea fi mai bun decât un cocktail fructat de vară cu căpșuni proaspete din propria noastră cultură?

Cultivați căpșuni pe balcon cât mai mic spațiu posibil

Căpșuni agățate coșuri suspendate îngrijire

Fie că sunteți un începător sau un grădinar cu experiență, cultivarea fructelor pe propriul balcon este o sarcină ușoară și interesantă. A avea o mică livadă pe balcon este o adevărată tendință și crește în popularitate. Motivele variază de la aspecte de mediu și o conștientizare nutrițională crescută până la motive financiare.

Pat ridicat pe balcon din paleți de căpșuni ierburi

În grădinăritul urban, creativitatea este, de asemenea, necesară: grădinarii hobby se bazează pe idei inteligente despre cum să cultive căpșuni în cel mai mic mod de economisire posibil. Acestea includ paturi ridicate, coșuri suspendate, cutii de ferestre sau grădini verticale din palete. Ierburile aromatice și florile colorate sunt, de asemenea, însoțitori excelenți pentru căpșuni. Puteți pune fructe și ierburi individual în ghivece sau puteți crește totul împreună într-un pat ridicat pentru a crea o mini grădină de permacultură pe balcon. Cel mai mare avantaj al tendinței de grădinărit urban este, fără îndoială, lipsa substanțelor chimice la cultivarea fructelor. Grădinarii pot urmări întregul proces de la cultivare la recoltare.

Căpșuni pe balcon permacultura de salată de busuioc cu pat ridicat

Căpșunile nu sunt foarte solicitante și necesită puțină îngrijire. Cel mai bun moment pentru plantarea plantelor verzi cu căpșuni este august, astfel încât plantele tinere să poată crește suficient de puternic. Majoritatea soiurilor de căpșuni sunt rezistente și pot ierni pe balcon cu protecție la îngheț. Dacă doriți să cultivați căpșuni în primăvară, pe la sfârșitul lunii aprilie, ar trebui să alegeți plante frigo.

Căpșuni balcon casetă metal căldură soare

Lasă-te informat despre diferitele tipuri de căpșuni, deoarece acestea diferă mai mult decât ai putea crede. Există soiuri timpurii și târzii, cu o singură purtare și cu multiple rezistențe, compacte și puternice. Căpșunile pot diferi, de asemenea, foarte mult prin aromă și gust. Varietatea este enormă. Deci, alegeți-vă pe baza așteptărilor dvs. de recoltare.

Cum să crești căpșuni pe balcon: ce să cauți?

Căpșuni în găleți de plastic pe arc de balcon

După cum sa menționat deja, alegerea soiului potrivit de căpșuni este cel mai important criteriu înainte de a începe să cultivați fructe. Atunci este foarte important să alegeți jardiniera potrivită. Majoritatea soiurilor de căpșuni sunt confortabile în cutii de ferestre, în timp ce semafoarele sunt perfecte pentru agățarea căpșunilor. Soiurile alpiniste, pe de altă parte, sunt cultivate într-o cutie cu spalier integrat.

Găleată din plastic pentru turnul căpșuni soluție de economisire a spațiului

Deoarece spațiul de pe balcon este de obicei limitat, mulți grădinari de hobby apelează la soluții care utilizează spațiul pe verticală. Căpșunile într-un tub și turnurile de căpșuni, de exemplu, se bucură de o popularitate tot mai mare. Cu cât cresc plantele, cu atât randamentul fructelor este mai mare. Tipul de container depinde, desigur, în primul rând de spațiul disponibil pe balcon și de condițiile de iluminare.

Căpșuni de plantat din tablă metalică montate pe perete

Locație

Alegerea locației corecte este la fel de importantă. Pentru randamente mari, așezați căpșunile într-un loc însorit, dar adăpostit. Soarele și apa asigură că dulceața se acumulează în fruct.

Coș de rufe sac căpșuni plantate pe laterale

podea

După cum sa menționat mai devreme, căpșunile se adaptează minunat la majoritatea condițiilor. Același lucru se aplică condițiilor solului. Căpșunile, cu toate acestea, se simt cel mai confortabil într-un sol bogat în humus, bine drenat. Pentru a îmbogăți solul cu materie organică, adăugați puțin compost proaspăt. Îngrășămintele pentru humus disponibile în comerț sunt, de asemenea, deosebit de practice.

Asigurați-vă că solul este bine drenat. Deși solul ar trebui să fie în permanență umed, plantelor de căpșuni nu le place apariția apei – adică apa care se acumulează deoarece nu poate curge. Prin urmare, este recomandabil să creați un drenaj cu cioburi sau pietriș în jardinieră deasupra deschiderii din podea.

Căpșuni pe balcon caseta ferestrei de plante distanțate

Plantarea căpșunilor – Instrucțiuni:

  1. Răspândiți materialul pentru drenaj în oală peste deschiderea din fund – pietriș, lut expandat, așchii, cioburi
  2. Umpleți vasul o treime cu substrat și găuriți o gaură de plantare în el cu volumul de două ori mai mare decât cel al rădăcinii.
  3. Așezați planta în gol, astfel încât inima să fie la același nivel cu suprafața pământului.
  4. Se recomandă o distanță de plantare de 20 până la 25 de centimetri, astfel încât plantele să nu ia lumina una de la cealaltă.
  5. Udați bine și răspândiți un strat de mulci din paie sau compost.

Îngrijirea după plantare este, de asemenea, foarte importantă. Accentul este pus pe o aprovizionare adecvată cu apă și substanțe nutritive. Dați plantelor puțină apă în fiecare zi și fertilizați la fiecare două săptămâni. Evitați concentratele de îngrășăminte sintetice.

Faceți primele flori sau nu?

Căpșunile plantează oală de flori albe care fructifică

Pentru producții mai mari, cultivatorii experimentați de căpșuni recomandă oprirea primelor flori. Acest lucru ar trebui să permită plantei să producă lăstari noi și mai multe fructe. Primele ramuri trebuie, de asemenea, tăiate, astfel încât planta să aibă mai multă putere pentru fructificare.

Căpșunile de pe balcon au nevoie de protecție împotriva păsărilor și dăunătorilor

Căpșuni pe balcon coș plasă de protecție păsări

O oală cu căpșuni aromate nu numai că seduce oamenii, ci și păsările și melcii. Așa că trebuie să faci un pic de șmecherie pentru a-ți proteja căpșunile.

Pentru a câștiga lupta împotriva păsărilor, puteți pune plantele sub coșuri de plasă. Puteți folosi curea de melc de cupru împotriva melcilor. Metalul este extrem de toxic pentru moluște, cum ar fi melci și viermi.

Plantarea căpșunilor pe fereastra balconului fructează cutia

Schimbați plantele la fiecare trei ani

Chiar dacă căpșunile sunt plante perene, acestea trebuie reînnoite după câțiva ani. Perioada maximă de cultivare pentru soiurile care rodesc de mai multe ori pe an nu trebuie să depășească 3 ani. Plantele de căpșuni care sunt în greutate o dată vor produce o recoltă bună timp de maximum 5 ani.

Căpșunile înmulțesc ramuri Contactați planta mamă Formarea rădăcinilor

Propagarea prin ramuri

După cel mult patru ani, plantele de căpșuni nu mai sunt productive. Din acest motiv, ar trebui să vă propagați căpșunile în timp util. Acest lucru se face de obicei prin butași care arată ca plante de căpșuni junior. De obicei, acestea sunt luate în scopuri de propagare la începutul verii.