balcon

Cu acest pat ridicat DIY puteți crește până la 60 de plante utile pe balcon!

Grădinăritul pe balcon și terasă a fost foarte la modă de câțiva ani. În ciuda lipsei de spațiu, din ce în ce mai mulți oameni nu vor să se descurce fără legume și fructe cultivate în casă și caută idei ușor de implementat pentru paturi ridicate cu economie de spațiu și ușor de întreținut. Astăzi vă vom arăta un pat creativ și practic DIY ridicat pentru balcoane și terase care permite fanilor de grădinărit urban să crească multe plante utile în cele mai mici spații.

Cum funcționează acest pat ridicat DIY?

Pat ridicat și compost într-unul cu viermi de compost

Ideea unei grădini verticale poate să nu fie nouă, dar acest pat ridicat duce conceptul la un nivel cu totul nou și îl perfecționează. Secretul din spatele ei se numește: viermi de compost! O țeavă este montată în mijlocul butoiului, care servește drept composter pentru risipa de alimente. Viermii transformă restul de alimente într-un îngrășământ excelent (humus), care este cel mai bun îngrășământ organic pe care îl pot obține plantele. Conducta este prevăzută cu suficiente găuri în jur, astfel încât viermii să se poată târî în pământ și astfel să fertilizeze plantele. Acestea permit solului să rămână fertil pentru o lungă perioadă de timp și previn necesitatea înlocuirii frecvente a solului.

Pat ridicat pentru balcoane și terase pentru ierburi și salată verde

În plus, în timpul irigării, apa pătrunde în conductă și spală produsele reziduale. Apa curge într-un vas sub butoi și este refolosită pentru udare, ceea ce aduce nutrienții înapoi în sol. Deci eliminăm îngrășămintele, economisim apă și risipim mai puține alimente.

Viermii de compost sunt cu adevărat necesari??

pat ridicat care economisește spațiul pentru balcoane și terase

Da, viermii sunt motorul intern al patului ridicat care face plantele să se înnebunească. Și oricine se teme de ei ar trebui să știe că nu iese niciodată din butoi și nu are niciun contact cu părțile comestibile ale plantelor.

Viermii de compost (Eisenia foetida) aparțin familiei râmelor. Datorită culorii lor, sunt adesea denumiți „viermi roșii californieni” (viermi roșu englez, vierme roșu californian). Urăsc lumina puternică și seceta și nu pot supraviețui în afara butoiului. După ce sunt puse în țeavă, acestea sunt abia vizibile, dar beneficiile lor sunt imense. Humusul pe care îl produc este o substanță minunată pentru sol și conține practic tot ce are nevoie planta, inclusiv azot, fosfor și potasiu (NPK).

Mini pat ridicat pentru ierburi și flori pentru terasă

Dacă, în ciuda tuturor avantajelor de mai sus, ați decis să nu puneți viermii în butoi, vă recomandăm să fertilizați artificial patul ridicat cu niște îngrășăminte lichide (mai ales dacă intenționați să cultivați legume comestibile). Desigur, puteți planta doar flori în buzunare.

Cum poți construi singur acest pat ridicat pentru un balcon??

Construiți-vă un pat ridicat DIY dintr-un butoi PE

Pentru a construi singur acest pat ridicat, aveți nevoie de un butoi cu gât larg, de preferință din polietilenă sigură pentru alimente sau PE pe scurt. Se pot utiliza și butoaie reciclate, de exemplu, cele din industria alimentară care sunt utilizate pentru transportul siropului de glucoză. Un butoi cu o capacitate de 220 litri este ideal pentru o grădină mare de legume. Puteți folosi un butoi de 60 litri pentru un mini pat ridicat pentru balcoane.

Patul ridicat din butoi de plastic construiește-ți instrucțiunile

În primul rând, sloturile sunt trase în jurul butoiului. Distanța dintre nivelurile individuale ar trebui să fie de aproximativ 15 centimetri. De exemplu, 5 – 6 niveluri cu 8-10 sloturi fiecare sunt ideale.

Apoi sunt găurite găuri prin punctele de start și de sfârșit și apoi sloturile sunt tăiate cu un ferăstrău. Plasticul este încălzit cu căldură, astfel încât acestea să poată fi extinse și modelate. În acest pas, este mai bine să lucrați în perechi. În timp ce unul ține suflantul de aer cald, celălalt poate introduce pene de lemn (sau un alt obiect adecvat). Acestea trebuie să rămână în gaură până când plasticul s-a răcit.

Faceți pungi pentru plantare

După ce s-au format toate buzunarele, puteți continua cu tubul interior pentru deșeurile din bucătărie. Pentru un tambur de 200 litri aveți nevoie de o țeavă cu un diametru de aproximativ 190 mm și o lungime de aproximativ 1,5 metri. Conducta nu trebuie să fie prea mică, astfel încât să fie suficient spațiu pentru compost. Găurile cu un diametru de cel puțin 20 mm sunt apoi găurite în jurul acestei țevi.

Pat ridicat pentru balcon cu ierburi și flori

O altă gaură este tăiată în partea de jos a butoiului din mijloc, cu același diametru ca și tubul interior. Pentru ca țeava să nu alunece prin orificiul din partea de jos a butoiului, este sigilată în jurul său cu silicon sau lipici fierbinte. În cele din urmă, tubul deschis este închis cu un capac. Pentru a scurge butoiul, câteva găuri de drenaj sunt găurite în jur în cele mai adânci puncte.

Butoiul trebuie să stea întotdeauna pe piloți?

Pat ridicat pentru căpșuni din butoi de plastic

Dacă butoiul este așezat pe pământ fără picioare, acesta poate fi instabil din cauza capacului țevii. Prin urmare, este recomandabil să așezați patul ridicat pe piloni sau pe un alt cadru cu picioare.

Picioarele au mai multe scopuri:

1. Facilitează accesul la butoi și plante.

2. Fac mai ușor curățarea sub butoi.

3. Permit colectarea apei de scurgere, care este practic humus lichid. Această leșie de viermi este unul dintre cele mai bune îngrășăminte lichide.

4. Butoiul poate fi mutat și rotit mai ușor dacă este necesar.

5. Aceasta permite deschiderea capacului din partea de jos a butoiului, astfel încât compostul să poată fi îndepărtat.

Unde ar trebui să pui patul ridicat?

Cultivați salată într-un pat ridicat DIY pe un balcon

Locația corectă este foarte importantă și există câțiva factori pe care ar trebui să îi luați în considerare înainte de a vă umple patul ridicat:

Locația și lumina soarelui

Un loc care poate oferi plantelor soare cel puțin 3 ore pe zi este ideal. Aceasta este cea mai importantă condiție prealabilă pentru fotosinteza plantelor. Roșiile, ardeii, dovleceii și castraveții, de exemplu, au nevoie de mult mai mult soare.

Pat ridicat pentru căpșuni fără contact cu solul

Din fericire, dacă balconul tău este la umbră, există câteva plante și legume care se pot dezvolta și acolo. Culturile bune, care sunt confortabile la umbra din partea de nord, sunt spanacul, creșterea, arpagicul și unele tipuri de salată.

Construiește-ți singur un pat ridicat fără să atingi pământul

Cum este udat patul ridicat??

Patul ridicat poate fi udat practic cu un furtun de irigare sau cu un vas de udat. Dacă sunteți adesea departe de casă sau uitați să vă udați, puteți utiliza un sistem de irigare automat. Furtunurile se curbează în interiorul butoiului și udă plantele direct la rădăcini cu o picătură precisă.

Indiferent dacă utilizați sau nu un sistem de irigare, a fi aproape de o sursă de apă vă va permite să vă întrețineți patul ridicat mai ușor.

Umpleți corect patul ridicat al balconului

Mini pat ridicat pentru balcoane cu ierburi și flori

De îndată ce patul de la mansardă și-a găsit locul într-o locație bine aleasă, acesta poate fi umplut.

Ce sol pentru patul ridicat?

Solul din patul ridicat trebuie să fie ușor, bine drenat, hrănitor și să păstreze apa. Este recomandabil să amestecați solul de grădină și solul de compost într-un raport de 1: 1. Este important să umpleți butoiul cu sol până la vârf, deoarece substratul își va pierde o parte din volum când va fi turnat pentru prima dată.

Nu este patul ridicat prea greu pentru balcon??

Pat ridicat cu salată și ierburi pe balcon

Pentru un balcon standard, sarcina maximă este de 250 kg pe metru pătrat. Când este plin, un pat ridicat într-un butoi de 200 litri cântărește aproximativ 100 kg, iar un mini pat ridicat cântărește aproximativ 35 kg, astfel încât greutatea nu este o problemă.

Butoaiele din PE au 100 cm înălțime și 60 cm lățime. Când este așezat pe un cadru, înălțimea este de aproximativ 135 cm. Butoiul mai mic are o lățime de 18 inci și o înălțime de 75 inci atunci când este așezat pe picioare.

Prima udare

Udați patul ridicat în butoi

Odată ce butoiul este umplut cu sol, așezați un recipient sub butoi, unde se pot colecta reziduurile de irigații. Începeți să udați patul ridicat. Când apa începe să picure în fundul recipientului, știți că substratul este saturat și gata de plantat.

Plantează patul ridicat

Plantați patul ridicat cu flori și ierburi

Acum puteți pune plantele în sloturi. Pentru o șansă mai bună de succes, plantați puieți mai degrabă decât semințe. Gândiți-vă din timp ce plante doriți să puneți în patul ridicat. Cultivarea diferitelor legume și ierburi din diferite specii împreună într-un pat crescut are mai multe avantaje. De asemenea, ar trebui să țineți cont de cerințele plantelor și de proprietățile acestora. Soiuri care devin foarte mari, cum ar fi varza, roșii cherry, ardei și vinete, ar trebui să fie plantate deasupra. Plantarea patului ridicat este foarte ușoară și distractivă. Puteți găsi mai multă inspirație în articolul nostru: Grădinărit pe balcon: 10 idei pentru ce să plantați într-un pat ridicat

Umpleți viermii de compost în tubul interior

Ce ar trebui să hrăniți viermi de compost în patul ridicat?

Puneți o mână de pământ în țeava de vierme și goliți sacul cu viermii roșii în ea. Aceasta este urmată de o ceașcă de resturi de mâncare și apoi încă o mână de pământ.

Cu ce ​​ar trebui să hrănești viermii??

Viermi de compost precum coaja de banane

Se recomandă hrănirea viermilor cu alimente moi și, de preferință, cu valoare nutritivă ridicată. Preferă alimentele cu un conținut ridicat de zahăr, cum ar fi fructele dulci și moi, coaja de banană, mango, dovleac, mere, piersici etc. (pot fi date întregi sau cu semințe). De asemenea, puteți hrăni zațurile de cafea pentru a compost viermii. De asemenea, digeră pâinea, orezul, pastele și alte legume. Este recomandabil să evitați alimentele picante sau grase, cum ar fi carnea, produsele lactate, ouăle și alimentele acide, cum ar fi roșiile și citricele..

Viermii de compost trebuie hrăniți treptat:

În prima lună – o cană de mâncare pe săptămână

În a doua lună – două căni de mâncare pe săptămână

În a treia lună – trei căni de mâncare pe săptămână

Din a treia lună, continuați cu 3 căni de mâncare pe săptămână.

Viermii ating o lungime de aproximativ 5 cm. Fiecare vierme mănâncă aproximativ jumătate din greutatea sa corporală pe zi și digeră un kilogram de deșeuri în fiecare an! Se înmulțesc la fiecare 40 de zile în condiții ideale, dar nu vă faceți griji: nu va exista explozie de populație deoarece își adaptează numărul la condițiile existente: spațiu disponibil, cantitate de mâncare etc..

Udați patul ridicat cât de des?

Pat ridicat cu funcționalitate vermicompost

După plantare, când răsadurile sunt încă tinere, se recomandă udarea fiecărui buzunar individual. După aproximativ două săptămâni, când rădăcinile s-au stabilit, patul ridicat trebuie udat doar de sus. Verificați umiditatea solului cu degetul și apa când solul este uscat.

Folosiți excesul de apă care se acumulează în vas sub butoi pentru udare. Se mai numește ceai de viermi. Ca urmare, produsele de descompunere ale viermilor (humus în stare lichidă) sunt returnate în butoi în beneficiul plantelor.

pat vertical ridicat cu flori pentru balcon si terasa