balcon

Construiește un pat mic ridicat – perfect pentru balcoane și terase

Masa pat ridicat balcon gradinarit cultura mixta

Patul ridicat este foarte popular printre grădinarii hobby nu numai pentru că arată frumos, ci pentru că oferă multe avantaje. Este mult mai ușor de lucrat decât un pat plat. Puteți lucra pe pat în timp ce stați în picioare. În plus, paturile ridicate nu sunt atacate de dăunători precum nudibranhii. Și cel mai bun lucru este că, dacă nu aveți o grădină, dar totuși nu doriți să rămâneți fără ierburi și legume proaspete în bucătăria dvs., puteți crea un pat mic practic ridicat pe balcon. Pe lângă paturile clasice ridicate, există și așa-numitele paturi de masă, care extind conceptul într-un mod neobișnuit. Masa de pat ridicata este o cutie de plante inaltata fara contact cu podeaua si este ideala pentru cei care au putin spatiu in gradina, pe terasa sau pe balcon.

Avantajele paturilor de masă comparativ cu paturile clasice ridicate

pat ridicat-masă-balcon-grădinărit-în picioare

Mai presus de toate, paturile de masă sunt ușor de transportat și sunt perfecte pentru balcoane și terase pavate. De asemenea, sunt mult mai economice în ceea ce privește consumul de material, deoarece nu aveți nevoie de atât de mult sol pentru umplere. Acest tip de pat este potrivit pentru oricine dorește să construiască rapid un pat ridicat. Citiți mai departe pentru a descoperi câteva idei excelente de upcycling. De asemenea, vă puteți construi patul de masă dintr-o masă veche sau pur și simplu puteți converti un cadru de masă folosit.

La crearea unui pat ridicat, trebuie luată în considerare și capacitatea portantă a balconului. Este important să nu fie prea greu, astfel încât placa balconului să nu fie prea stresată. Atât materialul construcției cadrului, cât și umplutura joacă un rol important. Din acest motiv, un pat ridicat pe picioare este cea mai bună opțiune pentru balcon. Poate fi la fel de înalt ca patul clasic ridicat, dar are o greutate mai ușoară, deoarece deține un substrat vegetal semnificativ mai mic.

Pat de masă accesibil cu scaunul cu rotile – o alternativă într-o grădină fără bariere

Pat ridicat-masă-scaun cu rotile-accesibil-corp-scaun cu rotile-înălțime

Persoanele cu mobilitate restricționată nu trebuie să se descurce fără grădinărit. Paturile ridicate pe picioare sunt foarte potrivite pentru utilizatorii de scaune cu rotile, deoarece pot conduce sub zona plantată și pot lucra confortabil pe pat. Lățimea patului nu trebuie să depășească lungimea brațului. În acest fel, plantele din spate pot fi, de asemenea, îngrijite. Pentru ca scaunul cu rotile și picioarele să aibă suficient spațiu sub patul ridicat, baza patului trebuie să aibă cel puțin 65 cm înălțime, iar suprafața plantată să fie la o înălțime de 85 până la maximum 95 cm. În loc de patru picioare de masă, patul ridicat poate sta pe un soclu de mijloc.

Ce adâncime pentru o masă de pat ridicată?

Masa de pat ridicata -adancime-inaltime-variaza

O adâncime de aproximativ 30 – 50 cm este ideală pentru un pat ridicat pe balcon. Cu toate acestea, depinde de adâncimea rădăcinii plantelor selectate. Cu unele plante vegetale, rădăcinile nu au nici măcar 20 de centimetri adâncime în pământ. Soiurile cu rădăcini superficiale includ, de exemplu, majoritatea tipurilor de salată, spanac, ceapă, ridiche, ridichi, cartofi, țelină, roșii etc. Deoarece rădăcinile rămân în stratul superior al solului, acestea trebuie udate mai frecvent..

Dacă doriți să cultivați răpeți, fasole, morcovi, castraveți, mazăre și ardei, aveți nevoie de un pat crescut mai adânc. Aceste plante vegetale ating o adâncime a rădăcinii de până la 50 de centimetri și aparțin rădăcinilor mijlocii.

Paturi de masă de drenaj

Masă pat ridicat balcon-ierburi-roșii

Deoarece masa de pat ridicată nu are contact cu solul și din acest motiv nu există o drenare optimă a apei, drenarea patului ridicat este un aspect important care trebuie luat în considerare. Altfel se poate întâmpla ca rădăcinile plantelor să sufere de umezeală stagnantă.

Lana de grădină din geotextil (lână filtrantă) oferă un remediu aici. Acest fleece de drenaj este utilizat atât pentru drenaj, cât și pentru stocarea apei. Structura optimizată a fibrelor este atât de densă încât apa de irigație nu se scurge când este udată, ci se evaporă lent prin podeaua patului ridicat.

Faceți-vă singur un pat ridicat de pe o masă veche

pat ridicat-masă-veche-balcon-mic

Așa cum am menționat anterior, salatele au rădăcini puțin adânci. De aceea, această masă de pat ridicată este ideală pentru cultivarea diferitelor tipuri de salată în cele mai mici spații! Fie că este vorba de salată de chocorée, endevien, salată de miel, salată frisée, salată – descoperiți marea varietate de tipuri de salată și găsiți preferatele dvs.! Dar mai întâi trebuie să transformi această masă veche într-un pat ridicat. Așa merge!

pat ridicat-masă-folie-grilă

Materiale:

 • Burghiu sau șurubelniță
 • Cleste de sarma
 • Ruletă
 • Ferăstrău manual sau ferăstrău (pentru tăierea lamelor de cedru)
 • o masă veche, birou sau altă piesă de mobilier demnă de motociclete, care este, de asemenea, potrivită pentru plantare
 • cuie scurte și pistol cu ​​ciocan sau capse
 • sârmă cu plasă închisă sau ecran de plasă
 • Lână de drenaj
 • mănuși de lucru
 • lamele subțiri de cedru – aproximativ 4 cm lățime și 1 cm grosime

Montați grila-masă de pat ridicată

În primul rând, ar trebui creată podeaua patului de masă. Întoarceți masa și așezați-o pe un banc de lucru. Cel mai bine este să purtați mănuși de lucru pentru a evita rănirea.

Tăiați firul de pui la dimensiunea corectă și fixați-l pe fundul cutiei cu unghii mici sau capse. În funcție de dimensiunea mesei, este posibil să aveți nevoie de ajutor aici.

Umplerea mesei de pat ridicate cu folie

Măsurați și tăiați lamelele de lemn. Montați-le pe fundul mesei acoperind marginile firului de pui. Fixați lamelele cu șuruburi. În funcție de dimensiunea mesei, este posibil să aveți nevoie de o grindă de susținere în diagonală peste mijloc. Asigurați-vă că nu există capete ascuțite ale firului.

Pat ridicat-masă-construi-salată-balcon

Întoarceți masa din nou. Acum tăiați o bucată de lână de drenaj la dimensiunea jardinierei cu câțiva centimetri în plus în jurul marginii. Lâna îndeplinește mai multe funcții: Păstrează solul grădinii, protejează lemnul de putrezire și permite drenarea. Deci nu trebuie să vă faceți griji cu privire la un balcon murdar.

Acum îți poți umple masa de pat ridicată!

Montați cutia de plante pe rama mesei

Pat ridicat-masă-balcon-ikea-cadru-metalic-jardiniere-lemn-de-cedru

Înainte de a ne umple patul de masă, am dori să vă arătăm două moduri excelente de a-l construi. Prima variantă este o combinație reușită dintr-un jardiniere de cedru de 30 cm adâncime și cavalerul LERBERG de la IKEA. Odată cu aceasta, cutia pentru plante devine înălțime de aproximativ 95 de centimetri – înălțimea perfectă pentru un pat ridicat.

Lemnul de cedru a fost ales pentru cutia de plante, nu numai pentru că este atrăgător din punct de vedere vizual, ci pentru că are proprietăți foarte bune. Uleiul de cedru pe care îl conține face lemnul rezistent în mod natural la putrezire, mucegai și insecte, ceea ce îl face perfect pentru utilizare în exterior. Lemnul de cedru este ușor, durabil și are o structură fină din fibre.

pat mobil de masă pe roți

pat ridicat-picioare-mobil-rulou-balcon

O altă idee grozavă este să vă așezați patul de masă pe roți solide. Avantajul patului mobil ridicat este, desigur, că este ușor de transportat. Rolele pot fi montate cu ușurință pe capătul inferior al piciorului. Foarte practic dacă doriți să vă mișcați patul ridicat mai des.

Umpleți patul de masă

pat ridicat-masă-balcon-terasă-ierburi

Cu patul de legume clasic ridicat, sistemul de straturi este cel mai important pas pentru o recoltă de succes. Umplerea unui pat de masă consumă mult mai puțin timp. Dacă solul este acoperit cu o lână de drenaj, se completează solul de flori sau grădină. Argila extinsă sau pietrișul pot fi amestecate opțional cu solul de ghiveci ca drenaj.

Plantează patul de masă

Pat ridicat-masă-cadru-balcon-legume-în creștere

La plantare, desigur, prima întrebare care se pune este dacă ar trebui să fie un pat ornamental sau un pat util. Dacă nu te poți decide pentru una sau alta, ai putea combina și legume și flori. Paturile de masă sunt potrivite numai pentru plantele cu rădăcini reduse. Toate acele plante care prosperă bine în cutii de flori se simt acasă acolo. Acestea sunt soiuri de ierburi, salată, mini morcovi sau boia de ardei și pepperoni.

Asigurați-vă că locația satisface nevoile solare ale plantelor dvs. Majoritatea legumelor au nevoie de cel puțin șase ore de lumină solară pe zi, în timp ce unele flori se descurcă bine și la umbră. Udarea regulată este foarte importantă, astfel încât rădăcinile din stratul superior al solului să nu se usuce.

Masa pat ridicat balcon-lemn-legume-spaler-varza-rosii

Dacă pentru masa de pat ridicată este aleasă o locație foarte însorită și uscată, atunci puteți folosi exemplul de înverzire a acoperișului plat și acoperișuri pentru plante sau sedum cu creștere redusă. Plantele cu frunze groase tolerează foarte bine seceta și căldura.

Dacă decideți o cultură mixtă pentru patul ridicat, acordați atenție înălțimii și timpului de creștere al plantelor. Regula generală este: așezați plante înalte spre spate, plante mici spre față. Un motiv pentru acest aranjament este incidența luminii, deoarece plantele mai mari din față ar oferi umbră plantelor mai mici.

Pat ridicat-masă-balcon-clădire-lemn-pictură

Puneți plante cățărătoare la margine, pentru că atunci vânturile pot crește bine spre exterior și nu deranjează celelalte plante din patul ridicat. Roșiile, castraveții și fasolea, de exemplu, pot urca cu ușurință pe spalier. Plantele care se cățără ar putea, de asemenea, să acționeze ca un ecran de confidențialitate pe o terasă. Soiurile cu creștere rapidă, cum ar fi salata verde și ridichi, sunt plasate, de asemenea, pe margine, în timp ce plantele cu un timp de creștere mai lung sunt întotdeauna plantate în mijlocul patului. Ierburile și florile mici servesc foarte bine ca umpluturi de goluri în patul de legume ridicat.

Câteva exemple de plantare frumoasă a patului de masă:

 • Roșii în spate, varză în mijloc, salată în față
 • Fasole, mărar și cohlrabi
 • Roșii, busuioc, pătrunjel și salată verde
 • Fasole, conopidă, varză roșie și albă
 • Cicoare, fenicul, salată și morcovi
 • Căpșuni, usturoi, salată verde, ridichi

Vă dorim multă distracție grădinărit pe balcon sau terasă și o recoltă bună!