baie

Baie accesibilă – 5 sfaturi pentru remodelare

Baie fără bariere, care merită să fie cunoscută, duș din sticlă

Băile accesibile nu numai că oferă persoanelor în vârstă mai mult confort și calitate a vieții; persoanele mai tinere cu dizabilități fizice beneficiază, de asemenea, de caracteristicile pe care a Realizați o baie fără bariere: fără praguri și alte obstacole, echipată cu mânere de prindere și mânere de sprijin, precum și scaune viața de zi cu zi în propriile tale pereți poate fi tratată mult mai ușor. Vă oferim sfaturi despre ce să luați în considerare atunci când renovați sau reproiectați baia pentru mobilitate nerestricționată. Deoarece mobilitatea și independența sunt cel mai mare bun pentru o viață autodeterminată pentru persoanele cu handicap fizic.

1. Extindeți ușile în baie și în sufragerie

Ușă de baie accesibilă-lărgire-scaun cu rotile

În primul rând, este important să mergi pur și simplu în baie. Este deosebit de important ca scaunul cu rotile sau asistentul să poată fi transportat cu ușurință prin uși. Asta înseamnă că ușile interioare au un Lățimea de trecere de cel puțin 0,80 metri trebuie avut. Dacă trebuie să lărgiți ușa, țineți cont de orice condiții statice în schimbare. În același timp, Prag ajustat la același nivel și ușa dacă este necesar. cu deschizător electric de uși care poate fi operat comod de către utilizatorii de scaune cu rotile. În majoritatea cazurilor, însă, lărgirea ușii nu este suficientă. Pentru manevrarea în spatele și în fața ușii, trebuie să fie disponibile sau create și zonele de mișcare corespunzătoare;.

2. Asigurați libertatea de mișcare în baie

Baie fără bariere libertate de mișcare-asigurare-susținere-mânere-duș

Cu mobilitate restricționată, o baie fără bariere provoacă deseori mari dificultăți. Pentru că persoanele afectate au nevoie de spațiu pentru a se întreține, pentru a se așeza sau pentru a se putea mișca cu mijloace de mers pe jos. Prin urmare, trebuie să existe cel puțin 20 cm liberi între elementele sanitare individuale și la cel puțin 30 cm de perete. O asistentă medicală ar trebui, de asemenea, să se poată deplasa cu ușurință, dacă este necesar. Din această cauză, ar trebui o baie fără bariere trebuie să aibă dimensiunea de cel puțin 1,80 x 2,20 metri. Aceasta este, de asemenea, cerința minimă a KfW pentru o baie fără bariere, pentru a beneficia de finanțare de stat. Zonele de mișcare din fața obiectelor sanitare de 120 x 120 cm sunt considerate, în general, fără bariere. O baie este accesibilă în scaunul cu rotile numai dacă are un spațiu de 150 x 150 cm în fața instalațiilor sanitare. Puteți crea mai mult spațiu în timpul renovării îndepărtând o cadă de baie existentă și instalând în schimb un cabină de duș mare.

3. Ajutoare zilnice pentru mai mult confort și siguranță

baie-fără-bariere-mânere-de-sprijin-ajutoare de zi cu zi

Dușul ar trebui să vină cu acoperiri antiderapante și să fie la același nivel cu podeaua, în timp ce zona de spălare trebuie să fie accesibilă și utilizabilă în timp ce stați. the Pereții trebuie întăriți în acest fel, că mânerele de sprijin pot fi atașate la ele. O baie fără bariere necesită, de asemenea, ca scaunul de duș să permită dușul și spălarea în timp ce stai așezat. Dacă este posibil, acest lucru ar trebui, de asemenea WC accesibil din lateral iar ușa băii poate fi deschisă din exterior. Scaunul de toaletă și scaunul de duș trebuie să fie instalate la o înălțime de 46 până la 48 cm și prevăzute cu mânere de sprijin rabatabile pe laturi, astfel încât să existe un spațiu între 65 și 70 cm. Adâncimea scaunului nu trebuie să fie mai mică de 45 cm. the Capacitatea de încărcare a tuturor ajutoarelor, pe de altă parte, trebuie să poată garanta cel puțin 100 kg. În partea laterală a scaunului de duș la o înălțime de 85 cm, trebuie montat un accesoriu cu o singură manetă pentru a acționa dușul, astfel încât să poată fi acționat cu ușurință în timp ce stați.

4. Extindeți libertatea de proiectare a ferestrei băii

fără bariere-baie-fereastră-înălțime-reglare

Ferestrele inferioare cu o înălțime maximă a parapetului de 60 cm fac vederea mult mai ușoară în exterior. Cel puțin o fereastră pe cameră ar trebui să fie deschisă și persoanelor cu deficiențe motorii precum și ușor pentru utilizatorii de scaune cu rotile deschide și închide. Acest lucru este posibil prin intermediul unei foi rotative în mâner la o înălțime cuprinsă între 85 și 105 cm sau printr-un sistem de deschidere și închidere automată.

5. Remodelați holurile în funcție de vârstă

Este esențial să aveți suficient spațiu pentru a vă întoarce cu un scaun cu rotile sau cu role. Pentru aceasta este suficientă o lățime utilă de 1,20 metri. Dacă acest lucru nu este posibil datorită structurii clădirii, holul către baie sau alte camere trebuie să aibă o lățime de cel puțin un metru. Acest spațiu poate fi creat făcând fără uși în camere. Dacă este posibil, ușile existente nu ar trebui să se deschidă pe coridor. În orice caz, trebuie să vă asigurați că există suficient spațiu de manevră pentru scaunul cu rotile, astfel încât utilizatorii scaunului cu rotile să poată deschide și închide ușa de intrare a băii sau a apartamentului în mod independent.

Viață fără bariere – costurile

baie fără bariere-zonă de duș-perdea-perdea-rabatabilă-scaun

Spectrul de măsuri posibile este foarte larg – și, prin urmare, și gama de costuri. Experiența arată că o renovare adecvată vârstei poate costa între 2.000 și 40.000 de euro sau chiar mai mult. În plus, prețurile pot varia foarte mult în funcție de situația de renovare, marcă, calitate etc. În cazul unui design simplu în pereți de 12 cm grosime, trebuie să calculați aproximativ 800 de euro pentru extensiile ușilor, inclusiv rama și frunza ușii, cu instalarea în zidărie, inclusiv buiandrug. Instalarea unui duș cu gresie, la nivelul podelei, cu dimensiunile 150 cm x 150 cm, inclusiv o protecție împotriva stropirii, bară de mână și scurgere de podea și asamblare vă poate costa în jur de 3.300 de euro. Dispozitivele de închidere automată a ferestrelor cu accesorii sunt disponibile de la 230 euro plus montaj. Totuși este posibil, să facă o mulțime de muncă independent ca casă și meșteșug și astfel să economisească costuri.

Cel mai bine este să planificați suficient spațiu în toate camerele atunci când construiți o casă

O baie fără bariere merită atenție la proiectarea sau renovarea casei. Acest lucru crește șansele, să poată sta în propria proprietate cât mai mult timp la bătrânețe. Aceasta nu înseamnă că baia trebuie să amintească de o casă de pensionare sau de un spital. Planificați-vă baia cu generozitate și asigurați-vă că există suficient spațiu. Cel mai bun lucru de făcut este să instalați un cabină de duș modernă chiar de la început și să beneficiați de confort și spațiu astăzi. Și în anumite condiții, banca de stat KfW acordă chiar subvenții și împrumuturi cu dobândă mică dacă renovezi o baie fără bariere.

baie-fără-barieră-duș-cabină-colț-intrare-scaun-gresie-verde