baie

Baia din podea până în tavan sau gresie doar parțial? Acest lucru trebuie observat aici

Gresia este clasicul pentru băi și bucătării. Dar o nouă tendință pare să prindă: băile sunt doar parțial cu gresie. Din ce în ce mai mulți oameni așează plăci doar în zone umede, adică în locuri expuse contactului direct cu apa și pictează suprafețele rămase cu vopsea. Acest design al plăcilor are multe avantaje: este rapid, ieftin și practic. Cu toate acestea, trebuie să știți înălțimea la care trebuie așezate plăcile și ce culoare de baie alegeți.

Dale din podea până în tavan sau la jumătate de înălțime?

Gresia din zona de duș este o necesitate

gresie doar la jumătate de înălțime - schemă de culori în liliac și alb crem

În zonele umede, adică pe perete în duș și lângă cadă, cel mai bine este să folosiți plăci ceramice. Cabinele de duș standard sunt oferite în general la înălțimi cuprinse între 185 și 200 cm. În acest fel, înălțimea poate fi adaptată optim la situația de instalare sau la înălțimea utilizatorului. Chiar și cu cabine de duș, care sunt separate de restul băii printr-un geam de sticlă elegant, capul de duș este de obicei la aproximativ 200 cm deasupra podelei. Plăcile de pe pereții din zona de duș trebuie așezate cel puțin până la această înălțime.

Și ce înălțime are o cadă?

baie doar faianță la jumătate de înălțime modernă și ieftină

Cele mai multe căzi au o înălțime de 45 până la 50 cm, astfel încât să poată fi introduse cu ușurință. Desigur, depinde și de dacă cada este de sine stătătoare, încorporată sau combinată cu un duș. Pentru căzi de sine stătătoare, este ideală o înălțime a plăcilor de perete de 120 cm. Cu o combinație duș-cadă, ar trebui să așezați plăcile fie la înălțimea camerei, fie la 200 cm.

Valoare de ghidare pentru înălțimea de instalare a cabinei de duș: înălțimea corpului + 20 până la 30 cm

plăci de baie la jumătate de înălțime în gri și alb, cu plăci de podea frumos modelate

Gresie în zona chiuvetei

baie doar pe jumătate cu gresie

Dacă doriți doar să pardoseliți parțial baia, vă puteți adapta la înălțimea chiuvetei. De regulă, marginea superioară a chiuvetei este instalată la o înălțime de 82 – 86 cm. Pentru ca plăcile să protejeze eficient peretele din spatele chiuvetei împotriva stropilor de apă, acestea trebuie instalate în mod normal până la o înălțime de 120 cm deasupra podelei. Aceasta este înălțimea optimă a plăcilor pentru o toaletă suspendată și o cadă de sine stătătoare. În acest fel, puteți crea vizual un cadru frumos pentru întreaga baie.

Diferențele de altitudine par interesante

gresie din podea până în tavan sau jumătate de înălțime

Dacă v-ați decis un duș în baie, nu este o problemă dacă înălțimea plăcilor din spatele chiuvetei și a zonei de duș sunt diferite. Puteți accentua chiar zona de duș cu o culoare sau un model diferit pe plăci. Diferența de înălțime va aduce un sentiment de dinamism în baie și, de asemenea, poate mări vizual camera.

Rețineți înălțimea celorlalte elemente din baie:

Fereastră, ușă, tavan înclinat

baie doar gresie la jumătate de înălțime gresie bej metrou

Decizia despre înălțimea plăcilor poate fi luată și pe baza altor elemente ale designului interior sau a mobilierului băii. Selectați un element ca punct de referință. Foarte des înălțimea ușii determină dispunerea plăcilor. Marginea lor superioară poate fi, de asemenea, la jumătatea ferestrei sau la un sfert din înălțimea oglinzii de deasupra chiuvetei. Dacă intenționați o baie la mansardă, puteți folosi și înălțimea peretelui sub panta ca ghid.

Selectați culoarea potrivită a camerei umede

proiectare gresie baie în combinație cu vopsea de perete

Baia are un microclimat specific. Pereții și tavanele din baie sunt expuse constant la umezeală, fluctuații de temperatură și apă. Toate acestea le fac un teren de reproducere ideal pentru mucegai și bacterii. Vopselele acrilice normale nu sunt potrivite pentru astfel de condiții. Dacă doriți doar să acoperiți parțial baia, trebuie să protejați în mod adecvat restul pereților și să folosiți o vopsea specială pentru cameră umedă.

Baia doar parțial cu gresie - gresie de marmură, lemn și vopsea gri de perete

O vopsea de baie bună se caracterizează printr-o rezistență ridicată la abraziune. Aceasta înseamnă că pereții pot fi spălați și spălați fără a deteriora acoperirea. Producătorii promovează adesea aceste tipuri de produse ca fiind lavabile sau rezistente la pete. Desigur, merită să vă uitați la fișa tehnică și să verificați rezistența la frecare umedă a vopselei. Aceste criterii sunt reglementate de standardul european DIN EN 13 300.

gresie doar pentru zonă umedă - gresie albă de metrou combinată cu culoarea albastră a peretelui

Vopselele hidrofuge și rezistente la scrub sunt cele mai bune pentru baie. Peretele pictat cu ele respinge apa și murdăria, facilitând curățarea. Puteți șterge pur și simplu cu o cârpă uscată sau un burete umed pentru a îndepărta o pată.

Ce altceva ar trebui să ai în vedere atunci când cauți culoarea băii? Este bine dacă produsul are proprietăți biocide și oferă astfel o protecție eficientă împotriva mucegaiului, ciupercilor și bacteriilor. Profesioniștii recomandă, de asemenea, alegerea vopselelor cu emulsie permeabile la vapori, astfel încât pereții să poată respira.

plăci de baie la jumătate de înălțime proiectate în gri și albastru închis

Apoi, sunteți complet liber să alegeți culoarea și finisajul. Culorile de cameră umede mate, semi-mate, satinate și semi-lucioase sunt disponibile pe piață. Asigurați-vă că pereții de culoare deschisă sunt cu siguranță mai practici și mai rezistenți la spălare decât pereții vopsite în culoare închisă.

Acum aruncați o privire la aceste exemple frumoase și inspirați-vă pentru propriul dvs. proiect de baie!

Elementele negre din baie creează un contrast deosebit

gresie pentru baie baie modernă la jumătate de înălțime în gri și alb cu accente negre

Gresia doar pe jumătate la o înălțime de 120 cm

Baia este parțial acoperită cu gresie doar acolo unde sunt zonele umede

Podea până în tavan în zona de duș, cu jumătate de înălțime placată în spatele chiuvetei

gresie de baie la jumătatea drumului după chiuvetă, curele albe și gresie hexagonală

Creați un cadru interesant cu plăci

plăci de baie la jumătate de înălțime la ce să fii atent

Plăcile ar trebui să ofere o bună protecție a apei

baie în stil vintage doar vopsea de perete gri cu jumătate de înălțime