alimentatie sanatoasa

Rețete de apă Kefir: beneficii pentru sănătate și posibile efecte secundare

Băuturile probiotice au devenit o tendință. Dar, deoarece vegetarienii nu folosesc produse de origine animală, rețetele de kefir cu apă pot fi o alternativă sănătoasă pentru ei. Acest amestec fermentat de culturi probiotice se poate transforma rapid într-o băutură preferată a oamenilor conștienți de sănătate datorită gustului și nutrienților săi delicioși. De asemenea, puteți face chefir de apă acasă pentru a adăuga la o dietă fără lactate sau vegană. Cu toate acestea, împreună cu numeroasele sale beneficii pentru sănătate, există și câteva efecte secundare de care ar trebui să fiți conștienți atunci când îl consumați. Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre el și pentru a vă bucura sănătos de chefir de apă.

Motive bune pentru rețetele de kefir cu apă

producție proprie de chefir de apă cu cristale în sticlă

Deci, chefirul de apă este o băutură fermentată plină de probiotice și alte ingrediente sănătoase. Conține bacterii vii și drojdii care au un impact semnificativ asupra florei intestinale. Acesta este, de asemenea, principalul motiv pentru care includeți acest aliment sau alte alimente probiotice fermentate în dieta dumneavoastră. Cu toate acestea, băutura gustoasă conține nu numai o mulțime de probiotice, dar întărește și imunitatea, încetinește creșterea celulelor canceroase. Deci, poate îmbunătăți starea generală de sănătate. Procesul de fermentare durează între 24 și 48 de ore, iar băutura poate fi un substitut alternativ pentru kefirul din lapte. Suplimentele probiotice sunt o modalitate excelentă de a vă restabili flora intestinală. Când cumpărați sau creați propriul kefir de apă, veți câștiga în mod natural bacterii atât de bune în loc să luați suplimente nutritive. Deci, în această postare veți găsi câteva utilizări ale acestei băuturi fermentate dacă faceți chefir de apă și doriți să vă evocați propriile produse cu ea.

fructe de sezon potrivite pentru procesul de fermentare cu chefir de apă, cum ar fi ananas și portocale, precum și cireșe și căpșuni

Deși chefirul tradițional este făcut din lapte de vacă, oaie sau capră, chefirul de apă vă permite să reduceți la minimum consumul de produse de origine animală. În același timp, vă puteți bucura pe deplin de beneficiile ingredientului său sănătos. Deoarece acesta este, de asemenea, mai subțire decât chefirul convențional, îl puteți combina cu fructe, legume, ierburi sau condimente și vă puteți bucura de el în loc de băuturi bogate în calorii. De exemplu, puteți cumpăra cristale de kefir de apă și le puteți amesteca cu apă de zahăr, astfel încât să puteți face kefir de apă și să beneficiați de avantajele sale. La dietă, chefirul cu apă vă permite să reduceți caloriile și să pierdeți în greutate în mod eficient. Procedând astfel, vă optimizați sănătatea intestinală în același timp, astfel încât să vă simțiți grozav. În plus, băutura are un gust delicios și răcoritor. Chefirul de apă este sărac în calorii, dar bogat în probiotice, inclusiv o varietate de tulpini benefice de bacterii. De fapt, studiile științifice au arătat că chefirul de apă este una dintre cele mai bune surse de probiotice alimentare disponibile și poate conține până la 56 de tulpini diferite de drojdie și bacterii.

Ingrediente de kefir de apă

Fabricarea cristalelor de kefir de apă cumpără magazin de produse alimentare sănătoase și acasă faceți chefirul de apă cu o sită și pahar

Chefirul de apă este un amestec simbiotic de diferite bacterii și drojdii închise într-o coajă moale albă care formează cristale. Mai sunt numite tibicos sau cristale japoneze de apă. Bacteriile și drojdia trăiesc pe zahăr sub toate formele. Acest lucru face ca chefirul de apă să fie una dintre cele mai accesibile băuturi probiotice fermentate de acolo. O soluție zaharoasă este tot ce au nevoie bacteriile probiotice pentru a se hrăni. Se hrănesc cu zahăr și astfel produc acid lactic, ceea ce îi conferă gustul ușor picant. Datorită fermentației, o astfel de băutură conține, de asemenea, aproximativ 0,5% alcool și dioxid de carbon. Deci, chefirul de apă poate fi cea mai bună băutură probiotică pentru cei care nu pot consuma produse lactate. Este un substitut perfect pentru chefirul din lapte.

savurați o băutură probiotică pură cu lămâie împotriva problemelor de stomac

A face chefir de apă este foarte ușor. Doar turnați apă într-o sticlă de sticlă și adăugați zahăr și culturile de început. Lăsați-l să fermenteze 24-48 de ore. După cum sa menționat mai sus, chefirul de apă crește efectul asupra sănătății intestinale prin probiotice și bacterii benefice care pot susține acest lucru. Studiile arată că probioticele pot avea efecte asupra sănătății. De fapt, imunitatea și sănătatea mintală, precum și metabolismul, pot beneficia. Începeți prin introducerea încet a chefirului de apă în dieta zilnică. Puteți face acest lucru la 1/2 cană pe zi inițial și apoi creșteți treptat doza. Probabil că veți simți rapid efectele dacă nu mâncați sau nu beți alimente fermentate în mod regulat. Cu toate acestea, depinde cât de sensibil este stomacul tău și ce dietă urmezi.

Utilizare în medicina tradițională

castron mic cu kefir de apă sănătos pentru tractul digestiv și cu multe avantaje

Alimentele precum kefirul sunt adesea incluse în formele tradiționale de medicină. Se crede că au proprietăți puternice de vindecare datorită conținutului lor de probiotice și al conținutului nutrițional. De exemplu, într-o dietă ayurvedică, alimentele fermentate precum kefirul sunt foarte recomandate deoarece procesul de fermentare favorizează digestia și facilitează absorbția nutrienților.

Alimentele probiotice pot ajuta, de asemenea, la echilibrarea microbiomului intestinal și la prevenirea problemelor de sănătate asociate cu problemele digestive. În mod similar, procesul de fermentare a fost folosit mult timp în medicina tradițională chineză. Este o practică care datează de secole și se bazează pe tehnologiile de fabricare a berii vechi utilizate în China. Fermentarea anumitor alimente precum kefirul poate îmbunătăți sănătatea digestivă și îmbunătăți proprietățile curative ale anumitor ingrediente utilizate în medicina holistică.

Efecte secundare posibile din rețetele de chefir de apă

posibilele efecte ale chefirului de apă după primul consum, prezentate ca dureri de stomac și creșterea scaunului

Reacțiile pot fi vizibile și pot deveni mai intense până când corpul tău se adaptează. De obicei, acest lucru apare prin mișcări intestinale crescute. Ceea ce se întâmplă este că bacteriile rele sunt scoase din corp și sunt introduse noi bacterii bune. Uneori durează 2 săptămâni bune pentru ca mișcările intestinale să revină la normal. Odată ce intestinele sunt repopulate cu bacterii benigne, nu veți mai simți simptomele neplăcute. Apoi, veți observa mai multă energie, o piele mai clară și o imunitate crescută. Bea cât vrei, deoarece calea către o sănătate bună este legată de o bună sănătate a intestinului. Cu un consum moderat, pericolele potențiale pentru chefirul de apă sau efectele secundare ale kefirului sunt minime.

femeia din pădure bea apă chefir, sunt posibile efecte secundare, cum ar fi diaree sau probleme cu stomacul

Ca și în cazul altor alimente probiotice, administrarea de chefir în mod regulat poate provoca probleme digestive precum constipație, diaree, dureri abdominale și crampe stomacale. Acest lucru este valabil mai ales pentru prima dată când includeți acest lucru în dieta dumneavoastră. Astfel de probleme scad în timp cu utilizarea continuă. Dacă aveți o afecțiune care vă afectează sistemul imunitar, trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a consuma mai mult kefir de apă. În timp ce majoritatea cercetărilor arată că probioticele pot fi consumate în siguranță de către acești oameni, există și rapoarte de caz. Acestea indică faptul că probioticele pot fi asociate cu un risc mai mare de infecție la persoanele cu funcții imune afectate. În cele din urmă, datorită procesului de fermentare, chefirul de apă conține o cantitate foarte mică de alcool. În funcție de durata fermentației pentru rețetele de kefir de apă, aceasta poate varia în amestec. Cu cât este mai mult zahăr, cu atât este mai mare conținutul de alcool. Dacă aveți nelămuriri cu privire la conținutul de alcool în timpul fermentării, luați în considerare utilizarea unui hidrometru pentru a testa concentrația.

Păstrați chefirul de apă

Cumpărați sticle de sticlă cu diferite tipuri de chefir de apă sau umpleți-le singur

Pentru a obține culturile vii ale bacteriilor benigne și efectele de vindecare prin chefir de apă, trebuie să le puteți păstra bine. Aceste boabe asemănătoare jeleului pot supraviețui, de obicei, pentru o lungă perioadă de timp. Cu toate acestea, există uneori probleme de rezolvat atunci când faceți chefir de apă. De exemplu, temperatura este un factor important în fermentarea cristalelor. Dacă locuiți într-un climat mai răcoros, bacteriile nu se pot înmulți la fel de repede și să prospere ca în timpul căldurii. Din acest motiv, iarna se recomandă o fermentare de 48 de ore în loc de 24 de ore. În acest fel, se mănâncă mai mult zahăr și băutura gazoasă se acumulează mai bine. Boabele au nevoie și de o șansă de a se obișnui cu noua apă. Prin urmare, trebuie să urmați întotdeauna același proces și să utilizați aceleași ingrediente. Modificarea variabilelor precum tipurile de zahăr sau cantitatea confundă boabele.

Sigilați băutura probiotică și culturile inițiale în sticlă cu pânză de muselină și lăsați să fermenteze pentru prepararea kefirului în apă

Lucrul plăcut de a face rețete de kefir cu apă de acest gen este că te poți opri și începe oricând dorești. Puteți adormi boabele congelând primul pahar cu kefir de apă sau plasându-le în apă simplă în frigider. În acest fel, bacteriile se „înfometează” și rareori se pot produce, cu excepția cazului în care sunteți gata să o luați de la capăt. Pot supraviețui în frigider până la trei luni. Mărimea nu prea contează. După ce utilizați cristale mici pentru a vă face primul chefir de apă, acestea pot deveni destul de mari. Cu toate acestea, asta nu înseamnă neapărat că le va face mai bune. Când boabele sunt mai mici, este de fapt mai multă suprafață implicată, ceea ce vă permite să faceți un chefir de apă mai bun. Culturile inițiale tind, de asemenea, să se reproducă mai mult atunci când sunt mai mici. Iată deci instrucțiuni pas cu pas de kefir de apă pe care le poți face singur acasă.

Rețetă de bază kefir de apă

pahar plin cu chefir de apă și bacterii fermentate pentru digestie și sănătate generală

Este important să începeți cu culturile inițiale cumpărând chefir de apă dintr-un magazin de produse naturiste sau vizitând un retailer online. O altă modalitate de a produce bacteriile este să împrumutați unele dintre ele. De fiecare dată când faceți tu chefir de apă, se creează mai multe populații pe care apoi le poți refolosi pentru a face un nou lot. Cu toate acestea, nu trebuie să le confundați cu culturile inițiale pentru kefir din lapte, care sunt hrănite cu lactoză în lapte.

mâinile țin kefirul de apă stocat sub formă de cristale sau înghețează kefirul de apă în congelator

Mai degrabă, acestea sunt o colonie simbiotică de bacterii benefice care produc probiotice și enzime în timpul procesului de fermentare. Poveștile despre originile boabelor par să sugereze că au venit din Mexic, unde au apărut ca cristale pe frunzele plantelor de cactus. Întregul proces durează de obicei 3 zile. După ce ați pus totul împreună, după ce ați adăugat fructe și arome, puteți lăsa amestecul să fermenteze 2 zile și apoi pentru încă o zi.

ingrediente

aproape de instrucțiuni de kefir de apă și de a face cu cristale

Deși rețetele de kefir cu apă sunt bogate în zahăr, cea mai mare parte este consumată de boabe în timpul procesului de fermentare. Aceste informații pot fi utile pe măsură ce vă monitorizați aportul de zahăr. Tot ce aveți nevoie pentru rețeta de bază sunt următoarele ingrediente:

 • ½ ceașcă culturi inițiale
 • 2 pahare și încă un pahar mai mare pentru a adăuga fructele
 • 8 căni de apă filtrată
 • ½ ceașcă de zahăr brut
 • Sită
 • Fruct la alegere pentru orice aromă
 • Câteva sultane (organice, fără sulfit)
 • ¼- ½ linguriță melea

pregătire

Faceți flori de soc și căpșuni cu chefir de apă ca băutură și bucurați-vă

 • Mai întâi, turnați cele 3 căni de apă filtrată în fiecare dintre cele 2 pahare. Apa minerală este de obicei o alegere mai bună din cauza tuturor mineralelor, dar apa filtrată pare să funcționeze la fel de bine. Încercați doar să evitați apa clorurată.
 • Adăugați zahărul la 2 căni de apă caldă și amestecați până se dizolvă. Apoi împărțiți acest lucru în mod egal în cele 2 pahare.
 • Este timpul să adăugați cristalele pentru rețetele de kefir de apă. Boabele arată ca și cum ar fi mici pete de vopsea, transparente, ușor aurii, de mărimea unei jumătăți de bob de orez.

Adăugați rețete de kefir de apă cu sirop de melasă la amestecul fermentat cu zahăr

 • Apoi adăugați câteva picături de melasă (aprox. ¼ – ½ linguriță) la fiecare pahar. Acest lucru este opțional, dar siropul este bogat în minerale și substanțe nutritive și are un gust frumos de malț care adaugă profunzime și caracter chefirului. Adăugați aproximativ 5 sultane la fiecare pahar, deoarece acest lucru va îmbunătăți și aroma și va adăuga dulceață suplimentară.
 • Apoi atașați o cârpă sau o hârtie de muselină la deschidere și lăsați-o să stea la temperatura camerei sau într-un dulap de încălzire când este rece.
 • Încercați chefirul de apă în câteva zile pentru a vedea dacă băutura a fermentat. Puteți recunoaște acest lucru după gustul său ușor picant, frizant. Apoi strecurați-l din boabe cu o sită într-un pahar nou.
 • Cu boabele puteți umple apoi un pahar nou cu apă de zahăr ca în pașii de mai sus. Cu apa scursă, adăugați niște fructe mărunțite la alegere (de obicei în jur de ¼ – ½ cană la 4 căni de chefir de apă).
 • Cel mai bine este să folosiți fructele sezonului, deși puteți adăuga ghimbir în chefirul de apă.

Fructe suplimentare pentru rețete de kefir de apă

Rețetă kefir de apă combină ghimbirul și lămâia cu zahăr din trestie și coaja de lămâie rasă

Pentru 4 căni de chefir puteți folosi sucul de 1 lămâie, 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras, 2 vârfuri de pudră de ghimbir, ½ linguriță de coajă de lămâie și ½ lingură de miere. Dacă aveți și pere coapte, puteți adăuga câteva bucăți din ele. Căpșunile sau alte fructe de padure mixte, precum și fructele pasiunii, piersica și ananasul sunt, de asemenea, perfecte pentru acest lucru. Apoi puneți un capac și lăsați-l să fermenteze încă o zi. Ar trebui să fie și mai agitat după aceea. În cele din urmă, strecurați din nou fructele și puneți băutura în frigider. Vă puteți bucura cu ușurință de chefir după primul proces de fermentare. Cu toate acestea, unii aleg să dea kefirului de apă oa doua fermentație, care vă permite să adăugați aromă și fizz produsului dvs. final.

tânără care toarnă băutură probiotică fermentată într-un pahar pe plajă

Înainte de a vă fermenta chefirul pentru a doua oară, adăugați o varietate de fructe, sucuri sau îndulcitori naturali și puneți-l într-un loc cald timp de încă 24 până la 48 de ore. Adăugați chefir de apă în smoothie-uri, schimbați-l cu băuturi răcoritoare sau consumați-l îngrijit pentru o răsfățare răcoritoare, plină de băutură, fără vină și plină de bunătate..