alimentatie sanatoasa

Cât timp se poate păstra mâncarea fără frigider? Cum se păstrează în mod corespunzător pește, pizza, cartofi prăjiți și altele asemenea!

Ați comandat din nou prea mult catering sau ați lăsat pastele pe masă peste noapte? Sau poate intenționați o călătorie, dar nu aveți o geantă mai rece? Apoi apare întrebarea: Cât timp pot păstra mâncarea nerigidată? Nutriționist din S.U.A. Departamentul Agriculturii a verificat exact cât timp resturile de alimente pot fi consumate în siguranță și când pot deveni periculoase. Rezumăm cele mai importante sfaturi pentru dvs. și vă explicăm la ce ar trebui să acordați atenție.

Cât timp se poate păstra mâncarea fără frigider? Asta depinde de temperatura camerei!

Păstrați pizza la temperatura camerei, cum ar fi depozitarea alimentelor fără frigider pentru o lungă perioadă de timp

Indiferent dacă ați comandat mâncare sau ați pregătit singur un preparat delicios – resturile ar trebui să fie răcite timp de 2 ore. Se aplică următoarea regulă generală – cu cât este mai cald în cameră, cu atât ar trebui să depozitați mai repede mâncarea într-un loc răcoros. Vara, când temperatura este în jur de 30 de grade Celsius, ar trebui să puneți alimentele în frigider cel târziu după o oră. Același lucru este valabil și pentru resturile de mâncare din excursie. Scoateți vasele din geanta de răcire pe rând pentru a fi în siguranță.

Există un motiv bun pentru care nu trebuie să țineți alimentele din frigider mai mult de 2 ore: resturile de alimente pot conține bacterii periculoase precum Staphylococcus aureus, Salmonella Enteritidis sau Escherichia coly. Temperaturile cuprinse între 4 grade și 60 grade Celsius sunt deosebit de periculoase. De aceea nu trebuie să lăsați niciodată masa terminată în cuptorul cald. Oamenii sănătoși sunt mai puțin expuși riscului, dar copiii mici și persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt mai susceptibili la intoxicații alimentare. Pentru a fi sigur, trebuie să răciți rapid alimentele și să le puneți într-un loc rece. Acest lucru este destul de ușor când vine vorba de paste sau pizza, dar poate deveni rapid o provocare cu tocănițe sau supe. Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta cu sarcina:

Păstrați preparatele din pește și carne la frigider

1. Transferați supa în mai multe recipiente mai mici.

2. Așezați vasul cu supa într-un vas mai mare cu apă rece.

3. Așezați oala pe un pervaz sau într-o cameră neîncălzită.

De îndată ce mâncarea este călduță, poate fi pusă în frigider. Acoperiți oala în timp ce faceți acest lucru.

Cât timp se poate păstra mâncarea fără frigider? Unele produse pot rezista și mai mult la temperatura camerei

cum să păstrați mâncărurile de paste fără refrigerare pentru o lungă perioadă de timp

Chiar dacă respectați regula generală, există ocazii în care resturile pot fi stocate la temperatura camerei ore întregi sau chiar peste noapte. Mai jos este o listă a alimentelor și a duratei lor de valabilitate (aproximativ!) La temperatura camerei.

1. Alimentele care conțin amidon sunt foarte sensibile la bacterii. Acestea includ paste fierte, pizza și alte feluri de mâncare făcute cu aluat, cartofi și orez.

  • Paste fără sos poate fi depozitat fără refrigerare timp de câteva ore. Cu toate acestea, ar trebui să mâncați pastele în decurs de 24 de ore. Puteți păstra pastele într-un recipient fără capac în frigider pentru maximum trei zile.
  • Cartofi fierți sau prăjiți poate fi depozitat într-o cameră neîncălzită peste noapte. Cartofii fierți se păstrează la frigider până la 48 de ore. La fel ca pastele, cartofii ar trebui depozitați și într-un recipient fără capac. Acoperiți-le cu șervețele de hârtie.
  • orez, care a fost depozitat în afara frigiderului pentru mai mult de două ore trebuie aruncat. Mesele cu orez pot fi păstrate maxim 1 zi la frigider.

2. Preparatele din pește, fructe de mare, pui și carne sunt, de asemenea, foarte susceptibile la bacteriile dăunătoare.

Păstrați mâncăruri din carne și pește fără refrigerare

  • Fructe de mare, indiferent dacă este prăjit, gătit sau la grătar, ar trebui să îl puneți la frigider în decurs de o oră de la preparare. Se păstrează într-un recipient sigilat la frigider.
  • Preparate din carne sau pui trebuie păstrat într-un loc răcoros nu mai târziu de 2 ore după preparare. Se păstrează la frigider până la trei zile.

3. Ouăle sunt susceptibile la bacterii, dar nu la fel de perisabile ca peștele, carnea și fructele de mare. Perioada de valabilitate poate varia în funcție de faptul că ouăle au fost prăjite sau fierte. Ouăle fierte durează cel mai mult la temperatura camerei – peste noapte, atâta timp cât nu au fost stinse cu apă rece.

Cât timp ar trebui păstrate salatele fără refrigerare

4. Mâncăruri și produse de patiserie cu fructe sau legume ar trebui, de asemenea, să vă răciți. Legumele fierte, fierte sau la grătar pot fi păstrate până la 24 de ore dacă sunt depozitate la frigider. Ar trebui să-l lăsați să stea cel mult 2 ore la temperatura camerei. De altfel, legumele cu frunze verzi care sunt consumate crude trebuie refrigerate cât mai curând posibil după cumpărare. Pentru că oferă cele mai bune condiții pentru ca bacteriile să se înmulțească. Salatele pe care le-ați condimentat nu trebuie să fie pe masă mai mult de 1 oră.

Cât timp se poate păstra mâncarea fără frigider? Sfaturi pentru a mânca afară pentru petreceri

Mâncare fără frigider, cum ar fi păstrarea supelor pentru o lungă perioadă de timp

Ești afară toată ziua și vrei să iei un prânz cu tine? În acest caz, pe lângă rulouri, există și diverse salate, atât timp cât nu sunt condimentate și legumele au fost spălate sub apă curgătoare. Cu toate acestea, dacă intenționați o petrecere, puteți împărți pur și simplu mâncarea de petrecere în porții mai mici. Mai întâi serviți salata. Când observați că majoritatea oaspeților așteaptă următorul curs, puteți servi starterul. În acest fel vă asigurați că mâncarea este întotdeauna proaspătă și nu rămâne pe masă prea mult timp. Este mai bine să renunțați la bufet, deoarece mâncarea de petrecere este acolo ore întregi.