alimentatie sanatoasa, VIDEO

Prevenirea cancerului prin dietă – Sfaturi și alimente pentru un stil de viață sănătos

Consumați fructe și legume proaspete și reduceți bolile și vizitele la medic pentru un stil de viață sănătos

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Cu toate acestea, înțelegerea cauzelor acestei boli mortale, precum și modalitățile de prevenire și control al acesteia, poate reduce considerabil daunele cauzate de cancer la nivel mondial. Șansa de a trata multe tipuri de cancer este cu siguranță mare, mai ales dacă acestea sunt depistate devreme și tratate corespunzător. Este cu atât mai important să luăm măsuri preventive adecvate pentru a ne aduce securitate și pace. Pentru a vă proteja de acest lucru, vă recomandăm să încercați următoarele metode de prevenire a cancerului prin dietă.

Susțineți prevenirea cancerului prin dietă

Studii și cercetări pentru cancer în laborator cu probe

Aproximativ 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer în fiecare an și aproape 8 milioane mor în fiecare an din cauza acestor boli. Dacă această tendință continuă, vor exista aproape 12 milioane de decese în 2030. Probabil că ați auzit rapoarte contradictorii despre prevenirea cancerului prin dietă pe această temă. Uneori, totuși, o prevenire specifică a cancerului prin sfatul dietei recomandată într-un studiu este descurajată într-un alt studiu.

Femeia din laborator face o probă pentru studiu

Adesea, ceea ce se știe despre el nu este încă complet. Cu toate acestea, este general acceptat faptul că șansele de a dezvolta cancer depind de stilul de viață pe care îl alegeți. Deci, dacă sunteți interesat în prevenirea cancerului, aveți încredere că schimbările simple ale stilului de viață pot face diferența. Așadar, ține cont de aceste sfaturi pentru prevenirea cancerului prin dietă și o perspectivă mai sănătoasă și sensibilă asupra vieții.

Sfat 1: renunță la fumat

îmbunătățiți sănătatea renunțând la fumat și oprind țigările

Orice tip de tutun vă va pune pe un curs de coliziune cu cancerul. Oamenii de știință leagă fumatul de o varietate de cancere, inclusiv plămâni, gură, gât, laringe, pancreas, vezică, col uterin și cancer de rinichi. Tutunul de mestecat era, de asemenea, considerat anterior a provoca cancer al cavității bucale și al pancreasului. Chiar dacă nu utilizați tutun, expunerea la fumatul pasiv vă poate crește riscul de cancer pulmonar.

medicul vorbește cu pacientul în spital și îl liniștește cu diagnosticul

Majoritatea pacienților cu cancer mor de cancer pulmonar, iar fumatul este principala cauză a acestui tip de cancer. Pentru bărbați, 90% din decesele provocate de cancerul pulmonar sunt cauzate sau exacerbate de fumat; pentru femei, rata este de 80%. Fumatul duce, de asemenea, la cancerul laringelui, gurii, gâtului, rinichilor, pancreasului și stomacului. Evitarea tutunului sau luarea unei decizii de renunțare este o parte importantă a prevenirii cancerului. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a renunța la fumat, adresați-vă medicului dumneavoastră despre astfel de produse și alte strategii.

Sfat 2: Mențineți la minimum consumul de alcool

Băuturile scuipate pot fi o cauză a multor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul hepatic și sunt dăunătoare sănătății

Există multe studii în întreaga lume care explorează o relație evidentă între alcool și cancer. Majoritatea rezultatelor arată că consumul regulat de băuturi spirtoase crește riscul de cancer la gură, laringe și gât. Chiar și 50 de grame de alcool de înaltă calitate pe zi vor dubla sau tripla riscul acestor tipuri de cancer.

reduce consumul de alcool omul bea dintr-o sticlă de bere în întuneric

Există, de asemenea, o serie de studii care sugerează că consumul de alcool poate fi o cauză a cancerului de ficat, de sân și de colon.

Sfatul 3: mâncați sănătos

Promovați prevenirea cancerului printr-o dietă cu legume și fructe și duceți un stil de viață sănătos

În timp ce faceți alegeri sănătoase la magazinul alimentar și la mese nu poate garanta prevenirea cancerului prin dietă, cel puțin reduce riscul. Din acest motiv, rețineți următoarele instrucțiuni:

 • Mănâncă multe fructe și legume. Bazați-vă planul alimentar pe fructe, legume și alte alimente pe bază de plante, cum ar fi cerealele integrale și fasolea.
 • Evitați obezitatea. Mănâncă mai ușor și mai slab alegând alimente mai puțin bogate în calorii, inclusiv zaharuri rafinate și grăsimi din surse animale.

Evitați carnea procesată, cum ar fi cârnații de șuncă și alte produse din carne

 • Limitați consumul de carne procesată. Un raport al Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului, agenția Organizației Mondiale a Sănătății, a concluzionat că consumul unor cantități mari de carne procesată poate crește marginal riscul anumitor tipuri de cancer.

hrană sănătoasă și dietă cu ulei de măsline virgin broccoli conopidă afine zmeură și somon sălbatic

Femeile care consumă o dietă mediteraneană cu ulei de măsline și diverse nuci pot avea un risc mai mic de cancer mamar. Dieta mediteraneană se concentrează în principal pe alimente pe bază de plante, cum ar fi fructe și legume, cereale integrale, leguminoase și nuci. Persoanele care aderă la prevenirea cancerului prin dietă aleg grăsimi sănătoase precum uleiul de măsline și surse de proteine ​​precum fructele de mare în loc de carnea roșie și untul.

Reduceți consumul de carne prăjită și carne

Betisoarele de pui prăjite și cartofii prăjiți nu sunt sănătoși ca fast-food și pot provoca cancer de colon

Alimentele bogate în grăsimi, în special alimentele foarte calde, precum cele utilizate pentru gătit sau încălzire, pot provoca cancer. Consumul frecvent de alimente prăjite sau fierte în grăsime crește probabilitatea de a dezvolta cancer de colon de multe ori. Gătitul produce substanțe cancerigene numite acrilamide, care cresc riscul unei boli fatale. Majoritatea acrilamidelor conțin alimente ambalate, cum ar fi cartofi prăjiți și alte tipuri de gustări prăjite.

degetele indică o carne de friptură crudă

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că carnea procesată și produsele din carne (acestea sunt conservate prin fumat, vindecare sau sărare) ca fiind cancerigene și susține că sunt una dintre cauzele principale de cancer la nivel mondial. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, chiar și cantități mici de carne pot crește riscul unei boli fatale. Pentru consumatorii de carne, cel mai mare risc de cancer de colon este ucigașul pentru milioane de oameni în fiecare an.

Consumați mai puține produse lactate

Sticlă de sticlă plină cu lapte și pahar cu paie pe jumătate plină pe masă de lemn

Diverse studii științifice indică faptul că produsele lactate contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea cancerelor de prostată, ovare și sân. Cercetările efectuate la Harvard arată că bărbații care consumă produse lactate de peste două ori pe zi prezintă un risc cu 34% mai mare de a dezvolta cancer de prostată decât cei care se abțin de la acesta. În plus, consumul de produse lactate crește nivelul de aciditate din organism, care în sine este o condiție prealabilă pentru dezvoltarea cancerului.

Mizați-vă pe o dietă pe bază de plante

glucometru si salata cu smochine si frunze de spanac pe masa cu banda de masurare

Fructele și legumele proaspete, semințele, nucile, cerealele și leguminoasele ajută, de asemenea, la prevenirea cancerului prin dietă. Combinația potrivită și o selecție adecvată a acestor alimente vă vor oferi toate vitaminele, mineralele și oligoelementele de care aveți nevoie pentru corpul dumneavoastră. O dietă sănătoasă vă poate ajuta, de asemenea, să vă mențineți o sănătate fizică excelentă, să reduceți excesul de greutate și să echilibrați toate funcțiile corpului. Ca urmare, din punct de vedere medical, există posibilitatea de a reduce riscul apariției multor forme de cancer, boli cardiovasculare, diabet și hipertensiune arterială..

Sfat 4: exercitați-vă și fiți activi fizic

activitățile în aer liber ale oamenilor adunați în grup în aer liber respiră aer curat în munți, fac sport

Menținerea unei greutăți sănătoase poate reduce riscul apariției mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancer de sân, prostată, plămâni, colon și rinichi. Contează și activitatea fizică. Pe lângă faptul că vă ajută să vă gestionați greutatea, activitatea fizică vă poate reduce riscul apariției unor tipuri de cancer. Adulții care se angajează într-o formă de activitate fizică beneficiază de anumite beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, depuneți eforturi pentru a obține beneficii semnificative pentru sănătate cu cel puțin 75 sau 150 de minute de activitate aerobică intensă și moderată pe săptămână. De asemenea, puteți încerca o combinație de antrenament cu greutăți și cardio. Ca obiectiv general, ar trebui să includeți cel puțin 30 de minute de activitate fizică în rutina zilnică și, dacă puteți face mai mult, ar fi și mai bine pentru starea dumneavoastră generală.

sănătatea inimii și prevenirea cancerului printr-o dietă pe bază de plante și activitate fizică

Deci, activitatea fizică poate reduce riscul de cancer prin tratarea unor boli precum obezitatea, reducerea inflamației, normalizarea nivelului hormonal, îmbunătățirea rezistenței la insulină și întărirea sistemului nostru imunitar. Cele mai bune forme de exerciții pentru prevenirea cancerului sunt: ​​înotul, joggingul, yoga, plimbările scurte și lungi și ciclismul. Nu numai că scad riscul de cancer, dar sunt și de mare folos în bolile cardiovasculare, bolile cronice și diabetul.

Sfatul 5: Protejați-vă în mod sensibil împotriva radiațiilor solare

băiețel cu mama sa pe plajă cu haine de protecție solară și pălării bucurându-se de vedere la mare

Cancerul de piele este unul dintre cele mai frecvente, dar și unul dintre cele mai prevenibile tipuri de cancer. Având în vedere acest lucru, încercați următoarele metode de prevenire:

 • Evitați soarele de la amiază: stați în afara soarelui între orele 10 dimineața și ora 16 după ce razele soarelui sunt mai puternice.
 • Rămâneți la umbră: Când sunteți în aer liber, rămâneți la umbră cât mai mult posibil. Ajută și ochelarii de soare și o pălărie cu boruri largi.
 • Acoperiți zonele expuse. Purtați îmbrăcăminte împletită, împletită, care vă acoperă cât mai mult din piele. Alegeți culori deschise sau întunecate care reflectă mai multă radiație UV decât culorile pastelate sau bumbacul alb.

Femeia expusă la lumina soarelui își unge spatele cu protecție solară pe plajă

 • Nu zgârieți protecția solară. Utilizați o protecție solară cu spectru larg cu un factor de protecție solară de cel puțin 30, chiar și în zilele înnorate. Aplicați protecția solară cu generozitate și repetați la fiecare două ore – sau mai des dacă înotați sau transpirați.
 • Evitați paturile de bronzat, șezlongurile și lămpile solare. Acestea sunt la fel de dăunătoare ca lumina soarelui naturală.

Sfatul 6: vaccinați-vă

vaccinați-vă împotriva bolilor și virușilor, cum ar fi hepatita b și c

Prevenirea cancerului include și protecția împotriva anumitor infecții virale. Discutați cu medicul dumneavoastră despre vaccinări pentru:

 • Hepatita B: vă poate crește riscul de cancer la ficat. Vaccinul împotriva hepatitei B este recomandat anumitor adulți cu risc crescut. De exemplu, aceștia ar fi adulți care sunt activi sexual, dar nu într-o relație monogamă între ei, persoane cu infecții cu transmitere sexuală, persoane care consumă droguri intravenoase, bărbați care fac sex cu bărbați și angajați în îngrijirea sănătății sau în siguranța publică. la sângele sau fluidele corporale infectate.
 • Virusul papilomului uman (HPV). HPV este un virus cu transmitere sexuală care poate provoca cancer de col uterin și alte tipuri de cancer genital, precum și carcinom cu celule scuamoase la nivelul capului și gâtului. Vaccinul HPV este recomandat fetelor și băieților cu vârsta cuprinsă între 11 și 12 ani.

Evitați relațiile sexuale riscante

tânăr cuplu femeie și bărbat îmbrățișează pe o platformă lângă lac în natură

O altă strategie eficientă de prevenire a cancerului este evitarea comportamentelor riscante care pot duce la infecții, care la rândul lor pot crește riscul de cancer. De exemplu:

 • Mai presus de toate, practicați sexul în siguranță. Limitați numărul de parteneri sexuali pe care îi puteți avea și folosiți prezervativul atunci când faceți sex. Cu cât aveți mai mulți parteneri sexuali în viața dvs., cu atât aveți mai multe șanse de a contracta o infecție cu transmitere sexuală, cum ar fi HIV sau HPV. Persoanele cu HIV sau SIDA prezintă un risc mai mare de cancer hepatic și pulmonar. HPV este cel mai frecvent asociat cu cancerul uterin, dar poate crește și riscul de cancer al organelor genitale.
 • Împărtășirea acelor cu persoanele care iau medicamente intravenoase poate duce, de asemenea, la HIV, hepatita B și hepatita C, care pot crește riscul de cancer la ficat. Dacă sunteți îngrijorat de abuzul sau dependența de substanțe, căutați ajutor profesional.
 • Obțineți îngrijire medicală regulată. Autoexaminările și controalele regulate pentru diferite tipuri de cancer, cum ar fi pielea, colonul, colul uterin și cancerul de sân, pot crește șansele de a prinde cancer devreme, atunci când tratamentul de succes este cel mai probabil. Adresați-vă medicului dumneavoastră despre cele mai bune screening-uri pentru cancer pentru dumneavoastră.

un bărbat în tricou alb ține o inimă roșie de plastic în fața stomacului

Aceste sfaturi și precauții sunt de fapt doar o mică parte a unui program general de sănătate pentru o viață fericită și fără griji. Un astfel de stil de viață vă poate proteja nu numai de cancer, ci și de aproape toate bolile frecvente, cum ar fi bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, diabetul, bolile pielii și răcelile..