alimentatie sanatoasa, VIDEO

A deveni vegetarian – Beneficiile unei diete pe bază de plante și motive pentru a fi vegetarian

beneficiile dietei vegetariene și planul de dietă vegetală din magazin

Te-ai întrebat vreodată de ce mulți oameni devin vegetarieni și aleg acest tip de dietă? Pentru unii dintre noi, consumul de alimente vegetariene este o modalitate de a trăi o viață mai sănătoasă sau de a evita hormonii care sunt folosiți în alimentele de origine animală. Pentru alții, o astfel de dietă are mai mult de-a face cu religia, drepturile animalelor sau preocupările legate de mediu. Cu toate acestea, dacă vă gândiți să faceți această mișcare, primul lucru pe care ar trebui să îl luați în considerare este dacă doriți să deveniți un adevărat vegetarian. Odată ce ați decis ce alimente să evitați, puteți veni și cu un plan de nutriție. Aceasta este o modalitate excelentă de a vă asigura că veți putea continua să obțineți toți nutrienții de care are nevoie corpul dumneavoastră. Ce ne poate face să renunțăm la carne? Iată câteva dintre principalele motive, plusuri și minusuri, pentru a deveni vegetarian.

De ce să devii vegetarian?

pierde in greutate consumand alimente vegetariene precum nuci si fructe, dar si oua

Există multe beneficii pentru o dietă vegetariană dacă urmați corect un plan alimentar bun. Dacă evitați carnea, dar mâncați doar pâine și paste procesate, exces de zahăr și foarte puține legume și fructe, probabil că nu veți obține multe dintre beneficiile acestei diete, dar dacă sunteți vegetarian, înseamnă că nu mâncați carne, păsări de curte sau mâncați pește. Această categorie de consumatori poate fi subdivizată în funcție de produsele de origine animală pe care le aleg pentru dieta lor:

 • A deveni vegetarian Ovolacto înseamnă că mâncați atât ouă, cât și produse lactate.
 • Lacto-vegetarienii mănâncă produse lactate, dar nu ouă.
 • Ovovegetarienii mănâncă ouă, dar nu produse lactate.

carne precum fripturi cârnați și piept de pui pe grătar

Dacă sunteți vegan, nu mâncați carne, carne de pasăre sau pește. Totuși, nu consumă nici lactate, ouă sau alte produse de origine animală, cum ar fi gelatina sau mierea. Flexitarienii și alții urmează ceea ce este cunoscut sub numele de dietă semi-vegetariană sau flexitară. Persoanele care urmează această dietă mănâncă în principal alimente pe bază de plante, dar ocazional mănâncă cantități mici de carne, produse lactate, ouă, păsări de curte și pește.

Motive religioase și etice

diverse feluri de mâncare vegetariene și călugări budiști

Mulți oameni pot deveni vegetarieni, în principal din motive religioase. Mai multe religii interzic sau restricționează consumul de carne de animale. De exemplu, multe secte hinduse interzic consumul de carne. Cu toate acestea, majoritatea restaurantelor indiene au în meniu diferite tipuri de carne și pește. O mare parte din budiști, precum și unele curente creștine, inclusiv adventiștii de ziua a șaptea, sunt vegetarieni.

Pui albi crescuți într-o fabrică în vrac

Mulți vegetarieni sunt ghidați de o filozofie personală pentru alegerea acestei diete. Este greșit moral și etic să consume carne de origine animală și produse de origine animală, cum ar fi ouă și lapte. Întrucât păstrarea animalelor în spații înguste este considerată inumană, mulți oameni aleg în prezent să renunțe la carne.

Prelucrarea cărnii într-o fabrică poate fi calitativă și poate polua mediul în același timp

Alte preocupări legate de carne sunt modul în care mulți producători o tratează. Este rar ca carnea să se contamineze în timpul procesării. Un astfel de exemplu este otrăvirea alimentară din Statele Unite în 1982. Acest lucru a fost cauzat de burgerii din carne de vită infectată în restaurantele de tip fast-food. Cealaltă mare problemă cu carnea de vită este „boala vacii nebune” care s-a răspândit în Europa și Statele Unite.

Motive ecologice și economice

marcate pe urechile vacilor și vitelor crescute pe câmp drept creșterea animalelor corespunzătoare

Mulți oameni aleg vegetarianismul, deoarece se tem că producția de produse de origine animală va provoca daune enorme mediului. Datorită marii cereri globale de carne, majoritatea micilor întreprinderi familiale s-au transformat în mari companii de producție de carne. Acest lucru este inevitabil asociat cu daune mai mari aduse naturii. Utilizarea îngrășămintelor pentru hrana animalelor, erbicide, medicamente veterinare și așa mai departe face ca aceste produse să fie periculoase pentru mediu.

Beneficii pentru sănătate

Acordați atenție riscurilor asociate vegetarianismului și dezavantajelor, cum ar fi deficiența de proteine ​​și acizii grași

Un alt motiv important pentru care vegetarienii evită carnea sunt efectele negative ale produselor din carne asupra sănătății. Unele studii au arătat că vegetarianismul moderat, care nu exclude toate produsele de origine animală și din carne, este extrem de benefic pentru sănătatea umană. Acest tip de dietă poate reduce riscul unor boli cronice.

A deveni vegetarian ajută la diabetul de tip 2 cu fructe și legume proaspete stoarse ca suc pentru scăderea zahărului din sânge

Consumul redus de grăsimi și aportul de calorii reduc, de asemenea, riscul de obezitate și supraponderalitate. Acest lucru poate ajuta și la diabetul de tip 2 la persoanele cu antecedente familiale. Acest lucru vă permite să vă mențineți tensiunea arterială ca de obicei. Când adăugați mai multe fructe și legume în dieta dvs. în detrimentul grăsimilor, acesta are și un efect corespunzător asupra tensiunii arteriale. Statisticile arată, de asemenea, că persoanele care evită carnea fac mai mult exercițiu, ceea ce crește, de asemenea, activitatea inimii și scade tensiunea arterială.

Bun pentru sănătatea inimii

îmbunătățiți sănătatea inimii cu o dietă vegetariană

Riscul redus de boli de inimă este, de asemenea, un motiv bun pentru care puteți deveni vegetarian. Acest lucru se datorează absorbției scăzute a grăsimilor saturate de către carne și consumului de antioxidanți găsiți în majoritatea alimentelor vegetale. Activitatea îmbunătățită a sistemului digestiv, bolile precum constipația și diverticulii sunt rare la vegetarieni datorită dietei bogate în fibre.

Arată lingura cu medicamente în fața legumelor cu frunze și a salatei

Vegetarianismul oferă, de asemenea, un risc redus de boli de rinichi, pietre la rinichi și bilă. Un conținut mai scăzut de proteine ​​în dieta vegetariană și utilizarea predominantă a proteinelor vegetale (cum ar fi soia) sunt probabil cauza riscului redus de boli de rinichi. Vegetarienii au cu până la o treime mai puține șanse să moară din cauza bolilor de inimă sau să fie spitalizați, potrivit unor surse de încredere. Desigur, alegerea mâncării este foarte importantă – vegetariană sau nu. De exemplu, dacă doriți să profitați de beneficiile de protecție a inimii ale acestei diete, ar trebui să alegeți:

• Produse din cereale integrale bogate în fibre

• Leguminoase

• Nuci

• Legume si fructe

• alte alimente slab glicemice

Ideea este să consumați fibre solubile și să alegeți alimente care vor ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge stabil. Procedând astfel, vă puteți reduce colesterolul și riscul general de a avea un atac de cord.

Riscul redus de cancer

chipul omului modelat din legume

Deși beneficiile nu sunt în întregime semnificative pentru acest lucru, vegetarienii pot avea un avantaj în acest sens de a-și reduce riscul de cancer. Astfel de studii au constatat că o dietă vegetariană la populațiile cu rate mari de deces poate reduce riscul de cancer în general. În plus, rezultatele oamenilor de știință arată că anumite tipuri de diete fără animale scad riscul anumitor tipuri de cancer:

 • S-a constatat că o dietă vegană reduce riscul de cancer mai mult decât alte diete.
 • Vegetarianismul oferă, de asemenea, cea mai mare protecție împotriva tipurilor de cancer specifice femeilor.
 • O dietă vegetariană Ovolacto poate ajuta împotriva cancerului tractului gastro-intestinal, conform informațiilor.

Combinație de morcovi de fasole roșie de avocado și salată verde cu semințe de chia pentru dietă vegetariană

Cu toate acestea, alte studii de încredere au constatat că a existat doar o scădere nesemnificativă a riscului de cancer de colon la persoanele care au urmat o dietă vegetariană. Mulți cercetători susțin că o dietă cu fructe și legume proaspete ar putea fi cheia acestui lucru. Așadar, a fi vegetarian vă poate face mai ușor să mâncați cele cinci porții pe care vi le recomandăm pe zi. O dietă exclusiv vegană nu este absolut necesară pentru aceasta, deoarece o dietă pe bază de plante, cu multe fructe și legume, ar putea fi, de asemenea, benefică.

Dezavantaje ale dietei vegetariene

tinerii vegetarieni râd de masă și plantează alimente

În ciuda beneficiilor incontestabile ale unei diete vegetariene, aceasta are și o serie de dezavantaje. Aportul limitat de carne și produse lactate este o posibilă cauză a aportului insuficient de substanțe nutritive importante. Lipsa nutrienților esențiali este și mai acută la vegetarienii extremi. Cu toate acestea, persoanele care consumă lapte, ouă și alte produse de origine animală (cu excepția cărnii) sunt mai puțin susceptibile de a suferi de deficiențe în nutrienții esențiali. Există studii care arată că mesele vegetariene nu sunt potrivite pentru anumite grupuri, cum ar fi sportivii activi și adolescenții.

Deveniți vegetarian și folosiți mâncare sănătoasă pentru meniul zilnic cu tofu și salată

Principala problemă cu mâncărurile vegetariene este furnizarea de proteine ​​de înaltă calitate, care este cel mai ușor disponibilă prin consumul de carne. Cu toate acestea, o dietă vegetariană echilibrată care include alte alimente de origine animală poate satisface nevoile de proteine ​​ale organismului. Nutriționiștii din Statele Unite și Canada sunt de acord că o dietă vegetariană planificată corespunzător poate fi benefică pentru sănătate. Dieta conține toți nutrienții necesari și reduce riscul unor boli cronice. Deci, care sunt beneficiile unei diete vegetariene pentru sănătate? Un astfel de plan nutrițional are multe avantaje dacă le urmăriți corect. Dacă evitați carnea, dar mâncați doar pâine și paste procesate, exces de zahăr și foarte puține legume și fructe, probabil că nu veți obține multe dintre beneficiile acestei diete.

Este sigură o dietă vegetariană??

mâinile cu mănuși dau un castron de roșii cherry în grădină

Riscurile asociate vegetarianismului sunt uneori deficiențe în anumite vitamine și minerale, cum ar fi vitamina B-12 și acizii grași omega-3. Deci, alimentele pe care le alegeți fac diferența. Puteți deveni din punct de vedere tehnic vegetarian la o dietă constând în întregime din gustări, cartofi prăjiți și milkshake-uri cu o valoare nutritivă redusă. Ca urmare, este posibil ca numeroasele beneficii pentru sănătate să nu se aplice. Amintiți-vă, caloriile goale se pot strecura în orice tip de dietă, cu sau fără carne.

băiat se uită cu groază la legumele de pe masă

Mamele însărcinate și care alăptează pot obține, de asemenea, nutrienții de care au nevoie pentru o dietă vegetariană. Același lucru este valabil și pentru copii. Dacă urmați o dietă vegană și sunteți gravidă, alăptați sau aveți un copil, poate fi necesar să adăugați suplimentar vitamina B-12 și vitamina D. Fierul suplimentar, acidul folic și omega-3 sunt, de asemenea, o idee bună, deși vegetarienii tind să consume de fapt mai mult acid folic decât persoanele care urmează o dietă cu carne.

Cum poți deveni vegetarian?

femeie mănâncă salată vegetariană în restaurant

Mai întâi, stabiliți o dată. Vă puteți marca calendarul cu data la care veți începe dieta vegetariană. Sau puteți opta pentru o abordare pas cu pas. Poate funcționa cel mai bine să renunți mai întâi la carnea roșie, apoi la păsările de curte și apoi la pește. Sau vă puteți transforma cămara în complet vegetariană și puteți începe cu o masă curată. De asemenea, puteți alege anumite zile din săptămână pentru a mânca vegetarian, de ex. B. ansamblu fără carne. Puteți adăuga încet mai multe zile pe măsură ce vă obișnuiți să urmați această dietă.

Rezista tentatiei

renunță la carne și devii vegetarian

Există multe forme de diete vegetariene. Deci nu trebuie să fie întotdeauna totul sau nimic. Acestea fiind spuse, dacă doriți să evitați anumite alimente dintr-un motiv, puteți căuta alternative gustoase răsfoind magazinul alimentar pentru acestea. Acolo veți găsi burgeri vegetarieni, pepite de pui făcute din înlocuitori de carne și tot felul de alternative asemănătoare cărnii. Cu toate acestea, rețineți, de asemenea, că unele dintre aceste alimente sunt foarte prelucrate și este posibil să nu fie cele mai bune alegeri de consumat în mod regulat. O altă abordare este să vă concentrați pe încercarea de noi alimente vegetariene în loc să alegeți ceea ce nu puteți mânca. Încercați legume noi, metode de gătit și alternative de carne. Puteți descoperi arome pe care nu știați că le veți dori.

Schimbați ingredientele cu înlocuitori de carne

burgeri vegetarieni din nuci și semințe pentru alimentație sănătoasă și dietă pentru scăderea în greutate

Este posibil să puteți pregăti în continuare multe dintre rețetele dvs. preferate vegetariene sau vegane. De multe ori, puteți înlocui proteina principală cu o sursă vegetariană, cum ar fi tofu sau tempeh. Dacă rețeta include bulion de animale, puteți folosi în schimb bulion de legume. Dacă evitați produsele lactate, încercați un produs non-lactat precum migdale sau soia. Iată câteva sugestii:

soia sparanghel tofu și alte alimente pe bază de plante pentru o dietă vegetariană pe masă

 • Carne, carne de pasăre sau pește: Tofu, tempeh, flesch de grâu, linte, proteine ​​vegetale structurate, jackfruit, ciuperci
 • Brânză: Soia, caju, altă brânză de nuci sau aquafaba, drojdie nutrițională
 • Bulion de vită sau de pui: Bulion sau bulion de legume
 • Lapte: Lapte de soia, lapte de migdale, lapte de cocos, lapte de orez
 • Ouă: 1 lingură de făină măcinată sau semințe de chia + 3 linguri de apă caldă, ¼ cană de tofu în piure sau încercați banane, cartofi dulci sau mere

farfurie cu un preparat vegetarian din roșii cherry, ciuperci, pătrunjel și ceapă