Vodnik

Zastrupitev s črnilom: ali je možno in kako naj vem, če ga imam?

Tetovaže so postale tako razširjene, da marsikdo sploh ne razmišlja o tem, kako vplivajo na našo kožo in telo. Kot morda veste, nobena tetovaža ne bi bila mogoča brez črnila in črnila ne bi bilo mogoče ustvariti brez mešanice različnih kemičnih snovi in ​​spojin.

Torej, zakaj se tako rahlo jemljemo tetovaže, ko si dobesedno ranimo kožo in si popolnoma voljno vbrizgamo kemikalije?

Da vas ne prestrašim ali karkoli drugega, vendar so tetovaže lahko zelo nevarne in travmatične za naše telo. Toliko, da je ena od reakcij na tetovažo alergija na črnilo ali zastrupitev s črnilom (od številnih drugih reakcij).

V naslednjih odstavkih bomo pogledali vprašanje zastrupitve s črnilom, ali ga je mogoče dobiti in kako se to kaže. Torej, če vas zanima ta potencialna težava in ste navdušenec nad tetoviranjem, se pomaknite naprej!

Zastrupitev s črnilom: 6 stvari, ki jih morate vedeti

Zastrupitev s črnilom 6 stvari, ki jih morate vedetiKredit: Instagram

1. Kaj je zastrupitev s črnilom?

Mnogi zastrupitev s črnilom povezujejo z zunanjimi dejavniki, kot so umazana, nesterilizirana orodja za tetoviranje, ali pa jo celo zamenjajo za okužbo s tetovažo. Vendar zastrupitev s črnilom ni povezana s temi stvarmi. Kot že sama težava kaže, je zastrupitev s črnilom povezana le s črnilom, ki se uporablja v procesu tetoviranja.

Zdaj je tema črnila za tetovaže že leta del splošne razprave o varnosti tetoviranja. Problem je v tem nobeno črnilo v ZDA ni odobreno s strani FDA, ni standardizirano. Torej, vprašanje sega ali natančneje izvira iz samih sestavin, uporabljenih za izdelavo črnila za tetovaže; sestavine, ki jih sicer nikoli ne bi dali v svoje telo.

Torej je zastrupitev s črnilom preprosto primer, ko se nekdo zastrupi s črnilom za tetovažo!

2. Zakaj pride do zastrupitve s črnilom? – Sestavine črnila in reakcije telesa

Kot smo ugotovili, je problem v črnilu ali natančneje v sestavinah, ki se uporabljajo za izdelavo črnila. Če teh sestavin ne poznate, ne skrbite. Veliko ljudi, tudi umetnikov tetoviranja, ni ravno prepričanih, kaj je v črnilu, ki ga uporabljajo ali s katerim se tetovirajo.

Raziskave pa so pokazale, da so glavne sestavine črnila za tetovaže strupene kemikalije in težke kovine, ki so glavni krivci v primerih zastrupitve s črnilom. Poleg tega približno več kot 10% vseh neodprtih steklenic črnila za tetovaže je že kontaminiranih.

Torej, katere sestavine se uporabljajo za izdelavo črnila za tetovaže?

No, nekateri med njimi vključujejo saj, cinober, železov oksid, titanov oksid, kadmij, krom, nikelj, svinec, mangan, denaturiran alkohol, antimon, berilij, različne vrste polnil, celo krema za sončenje, alkohol ali živalska maščoba in olje.

Seznam strupenih kemikalij in težkih kovin se nadaljuje, večino pa najdete na EPA seznam pogostih vzrokov alergijskih reakcij, okužb in raka.

Rdeče črnilo velja za najbolj strupeno od vseh črnil. Samo ta lahko vsebuje cinober, železov oksid, kadmij, denaturirane alkohole in druge sestavine, ki neposredno povzročajo okužbe in kožni rak.

Bistveno je omeniti, da se za ustvarjanje odtenkov različnih pigmentov črnila uvedejo v a beli pigment, ki vsebuje titanov oksid (TiO2). Samo ta sestavina lahko prispeva k zastrupitvi s črnilom, zapoznelem celjenju tetovaže, dvigovanju tetovaže in preobčutljivosti kože.

Zdaj je vse to zelo informativno in dobro vedeti, vendar morajo te sestavine priti v precej majhnih količinah. Torej, zakaj povzročajo zastrupitev?

No, resnično vprašanje se začne, ko se črnilo trajno položi v dermis vaše kože. Telo je te elemente prepoznalo kot tuje in se poskuša znebiti odvečnih delcev črnila.

Vendar se jih ne more popolnoma znebiti. Ti delci in strupene spojine potujejo po telesu (z vstopom v limfni sistem ali krvni obtok) za vedno ali dokler se ne znebite tetovaže.

Torej, da bi odpravil zadevno težavo, imunski sistem poskuša popraviti škodo, vendar v primeru, da je imunski sistem šibkejši ali oslabljen, ne more preprečiti, da bi strupeni delci povzročili reakcije, kot so zastrupitev s črnilom, alergijske reakcije ali okužbe.

3. Kakšni so simptomi zastrupitve s črnilom?

Eden od razlogov, zakaj ljudje zastrupitev s črnilom zamenjajo za alergijo ali okužbo s črnilom, je v simptomih, ki so si precej podobni. Ker pa v primeru zastrupitve s črnilom strupeno črnilo vstopi v bezgavke in druge dele telesa, simptomi postanejo veliko resnejši in trajnejši. Odvisno od stopnje zastrupitve simptomi vključujejo;

 • Otekanje tetovaže in otekanje okolice
 • Otekanje bezgavk
 • Povečane bolečine v sklepih in bolečine v telesu
 • Zvišana telesna temperatura, zvišana telesna temperatura in mrzlica
 • Draženje in izpuščaj tetoviranega območja
 • Slabost in bruhanje
 • Glavoboli
 • Dolgotrajno ali zapoznelo celjenje tetovaže

4. Kaj storiti v primeru potencialne zastrupitve s črnilom?

Ker so nekateri simptomi zastrupitve s črnilom podobne tistim pri okužbi tetovaže, najbolje je, da poiščite zdravniško pomoč, da dobite ustrezen pregled in diagnozo. Takšni simptomi pogosto zahtevajo tudi zdravniško oskrbo, zato obvezno obiščite svojega splošnega zdravnika.

Prav tako se obrnite na svojega tattoo umetnika in vprašajte za znamko črnila tetovirali so te. To bi lahko pomagalo tudi zdravniku in vašemu umetniku za tetoviranje pri prepoznavanju strupenih delcev v črnilu, ki sprožijo zastrupitev, in takšen odziv imunskega sistema. Obvestite tudi svojega zdravnika o barvi črnila in vseh drugih podatkih, ki bi lahko bili v pomoč pri odpravljanju težave.

5. Kako preprečiti zastrupitev s črnilom?

Dosedanji podatki niso bili preveč optimistični, tega se dobro zavedamo. Poudariti pa moramo, da so primeri zastrupitve s črnilom precej redki in tudi če se pojavijo, se ustrezno in uspešno zdravijo. Zato se ne bi smeli bati, da bi si tetovirali. Če pa mislite, da se vam lahko zgodi zastrupitev s črnilom, lahko to preprečite na naslednji način;

 • Nenehno tetovirajte pri zanesljivem, profesionalnem umetniku za tetoviranje. Vrhunski tetovatorji uporabljajo kakovostno črnilo, zato so možnosti zastrupitve s črnilom ali alergije na črnilo čim manjše.
 • Prosite svojega tetovatorja, da opravi test brisa; to jim bo pomagalo opaziti morebitno alergijsko reakcijo na različne barve in vrste črnila.
 • Preverite alergije pred tetoviranjem se posvetujte s svojim zdravnikom. Če test pokaže, da ste alergični na določene spojine, o tem obvestite tudi svojega tetovatorja.
 • Poskrbite, da skrbi zase, vaše telo in vaše zdravje. Jejte ustrezne, zdrave obroke, jemljite vitaminske dodatke za krepitev imunskega sistema in pijte veliko vode. Vadba in telesna dejavnost sta bistvena tudi za ohranjanje telesa zdravega in odpornega na strupene spojine, kot so tiste v črnilu.
 • Konec koncev, če nič od tega ne zveni prepričljivo in če se še vedno bojite tetovaže s črnilom in zastrupitvijo s črnilom, potem lahko storite le preklicati termin za tetovažo in se ne napolni.

Pogosta vprašanja o zastrupitvi s črnilom za tetovaže

tetovaža pajka na rokiKredit: Instagram

Kaj se zgodi, če vam črnilo za tetoviranje pride v kri?

Presežek črnila običajno konča v krvnem obtoku. To je vaš način limfni sistem poskuša se znebiti tujih ali strupenih spojin v telesu. Ker pa črnilo potuje po krvi, se zatakne na določenih področjih telesa, na primer v jetrih. Zato je lahko črnilo (zlasti nizkokakovostno, strupeno črnilo) precej nevarno.

Je črnilo za tetovaže rakotvorno?

Ker črnilo za tetovaže vsebuje škodljive in strupene spojine, za katere EPA meni, da so rakave, lahko rečemo, da črnilo za tetovaže je lahko rakotvorno. Ko črnilo potuje po telesu, mu uspe naleteti na bezgavke.

Posledično strupene spojine povzročajo oksidativni stres, kar povzroči vnetje. Vnetje poškoduje celice in imunski sistem, kar posledično povzroči raka in druge bolezni.

Kako dolgo bo črnilo za tetovaže ostalo v vaši krvi?

Na splošno bodo delci črnila ostali v vaši krvi, dokler imate tetovažo. Količina delcev črnila v krvi pa sčasoma popusti. Največja koncentracija črnila v krvi je v obdobju, ko se tetovaža zaceli; kar pomeni, prva 2 do 4 tedne.

Ali lahko vegansko črnilo povzroči zastrupitev?

Res je, da vegansko črnilo je na nek način boljša izbira od običajnega črnila. Na primer, vegansko črnilo ne vsebuje izdelkov živalskega izvora, kot so živalska maščoba in olje, živalska želatina itd.

Da pa je vegansko črnilo še vedno črnilo in uporabno za tetoviranje, vsebuje določene nosilce strupenega črnila (na primer denaturiran alkohol ali formaldehid, ki povzročata zastrupitev in draženje) ali težke kovine. Tako kot običajno črnilo tudi vegansko črnilo ni standardizirano ali odobreno s strani FDA, zato do takrat ne moremo reči, da je vegansko črnilo varnejše od običajnega črnila.

Preberite tudi: 

 • Ali lahko uporabite črnilo za svinčnik za tetoviranje z lepljenjem in udarjanjem?
 • Ali ste lahko alergični na črnilo za tetovaže: alergije in reakcije na črnilo za tetoviranje
 • Barve črnila za tetovaže: najlažji in najtežji pigment za odstranjevanje
 • 5 najboljših belih črnil za črnila – celovit vodnik + najboljše blagovne znamke
 • Tatoo kemija: iz česa je narejeno črnilo za tetoviranje?

Zaključne misli

Zastrupitev s črnilom zveni grozljivo, kajne? Vendar je to precej nenavadno in obstaja veliko načinov, kako preprečiti njegovo pojavljanje. Če pa menite, da je zastrupitev s črnilom možna, obiščite alergologa in se preizkusite, ali lahko katera od znanih sestavin črnila povzroči alergijsko reakcijo ali zastrupitev. Razen tega, da bi bili popolnoma varni, preprosto ne morete dobiti tetovaže.