Vodnik

Začasna vs. Trajne tetovaže: katero bi si morali privoščiti?

Če razmišljate o tem, kako kul bi bilo narediti tetovažo, ste na pravem mestu. Tukaj gremo le za sledenje trendom, hkrati pa pomagamo našim bralcem, da se dobro odločijo glede tetovaž, njihove kože in splošnega zdravja. Torej, če razmišljate o tetoviranju ali dvomite o tem, vam bomo pomagali.

V naslednjih odstavkih bomo primerjali začasne in trajne tetovaže drug ob drugem ter vam predstavili prednosti in slabosti vsake od njih. Upajmo, da vam bo to pomagalo pri odločitvi in ​​videli, katera vrsta tetovaž vam bolj ustreza. Torej, brez odlašanja, začnimo!

Začasna vs. Trajno – hiter vpogled

Torej, preden začnemo primerjati, je pomembno, da preučimo, kaj so začasne in trajne tetovaže in kaj vsebujejo.

Začasne tetovaže

Zbirka začasnih tetovaž, ki jih navdihuje gozd, z nekaj flore, favne in glivKredit: @naturetats

Začasne tetovaže niso trajne. Zasnovani so za prenos na kožo, ne pod površino kože. Te tetovaže je mogoče kupiti na spletu in so v obliki listnega papirja, ki se nanese na kožo z malo vlage in pusti, da se prenese za nekaj sekund.

Te tetovaže sedijo na vrhu kože, nekatere vrste začasnih tetovaž pa se nekoliko potopijo v kožo. Kakor koli, pogosto trajajo od enega do dveh tednov in jih je mogoče enostavno odstraniti z malo alkohola ali kakšnega izdelka na osnovi olja.

Trajne tetovaže

Človek za trajne tetovažeKredit: @nikole.huni

No, trajne tetovaže so tisti, ki zahtevajo obisk tattoo umetnik. Te tetovaže je naredil profesionalni tetovator in obsegajo prodiranje tetovažne igle v kožo, kjer bo črnilo ali pigment počival vse življenje (razen če greš na lasersko odstranjevanje tetovaže).

V primerjavi z začasnimi tetovažami je trajno črnilo veliko dražje, zahteva veliko časa in dela, da ne omenjam, veliko bolj boleče. Torej, ko gre za trajne tetovaže, je treba tej ideji premisliti in opraviti temeljito raziskavo.

Začasna vs. Trajne – tetovažne razlike

Uporaba

 • Začasne tetovaže – te tetovaže je neverjetno enostavno nanesti; vse, kar potrebujete, je oblikovanje pločevine in nekaj vode. List položite na kožo, nanesite nekaj vlage in počakajte nekaj sekund, da se model prenese in razvije. In to je to.
 • Trajne tetovaže – zdaj te tetovaže zahtevajo težjo uporabo. Predvsem vam bo igla prodrla v kožo, zato zagotovo pričakujete nekaj krvi. Bolečina je tudi zelo velika in večino postopka tetoviranja vam bo na splošno neprijetno. Trajne tetovaže so lahko krvavi nered, zlasti v prvih dneh, ko tudi po tem, ko je tetovaža narejena, iz tetovaže tečeta kri in plazma kot del procesa zdravljenja.

postopek tetoviranjaShranjena tetovaža

Ravni bolečine

 • Začasne tetovaže – ker se te tetovaže preprosto nanesejo na kožo in tudi enostavno prenesejo, ne povzročajo nobene bolečine. Če imate na primer zelo občutljivo kožo, se lahko pojavi srbenje in nelagodje, razen tega pa so začasne tetovaže popolnoma neboleče.
 • Trajne tetovaže – zdaj te tetovaže zahtevajo visoko toleranco bolečine. Odvisno od namestitve tetovaže se lahko bolečina razlikuje od izrazite do omedlevice. Seveda se stopnje bolečine razlikujejo od osebe do osebe, toda na splošno so trajne tetovaže znane po tem, kako boleče so lahko na splošno.

Tatoo bolečine pri moškihVir slike: Shranjena tetovaža (Tatoo bolečine)

Torej, če imate nizko toleranco bolečin in se na splošno bojite igel, bi morali svojo pot tetoviranja začeti z začasnimi tetovažami. Za trajne tetovaže se poskusite izogniti območjem z visoko bolečino (področja s tanko kožo in veliko živčnimi končiči) in ne pozabite, da je prva tetovaža morda najbolj boleča. Znano je, da ljudje z vsako novo tetovažo gradijo odpornost proti bolečinam, a bolečino seveda še vedno doživljajo.

Stroški

 • Začasne tetovaže -če kupujete pri vrhunskih blagovnih znamkah, lahko pričakujete, da boste za začasno tetovažo z edinstvenim dizajnom plačali med 10 in 20 USD. Lahko pa za še manj denarja najdete tudi svežnjev več začasnih modelov tetovaž. Na splošno so začasne tetovaže precej dostopne, zlasti v primerjavi s trajnimi.
 • Trajne tetovaže – za trajne tetovaže lahko pričakujete med 100 in 10.000 USD. Cena je v veliki meri odvisna od velikosti tetovaže, samega oblikovanja, umestitve tetovaže in seveda od umetnikov tetoviranja. Ker je veliko bolj delovno intenzivna, lahko trajne tetovaže stanejo na tisoče dolarjev, zato so res drage. Seveda pa stroški vključujejo tudi kakovost tetovaže in njeno življenjsko dobo.

Dolgoživost

 • Začasne tetovaže – te tetovaže so zasnovane tako, da so začasne. Zato večina začasnih tetovaž v najboljšem primeru traja le en do dva tedna. Dolgoživost tetovaž je odvisna od izpostavljenosti vodi in trenja oblačil. Če za tetovažo dobro skrbite in ste jo pravilno nanesli, vam bo zagotovo zdržala dva tedna.
 • Trajne tetovaže – te tetovaže vam bodo trajale vse življenje. To se zgodi, razen če se odločite za lasersko odstranjevanje tetovaže, v tem primeru vam bodo zdržali, koliko časa želite, da traja. Stalne tetovaže so vseživljenjsko zavezo, ki je prav gotovo ni za vsakogar. Pomembno je tudi poudariti, da se trajne tetovaže s starostjo spreminjajo; začnejo bledeti, spreminjajo obliko in velikost, prav tako, ko se začne starati tudi koža.

Dolgoživost tetovažeZasluge za sliko: @bumbleberrybox

Odstranitev

 • Začasne tetovaže – teh tetovaž se je zelo enostavno znebiti. Če ne želite čakati, da se sami odlepijo, boste potrebovali le nekaj alkohola ali izdelka na osnovi olja. Enega od teh izdelkov nanesite na vato in tetovažo preprosto podrgnite. Začasne tetovaže se lahko znebite v 10 do 30 sekundah.
 • Trajne tetovaže – tukaj se stvari nekoliko zapletejo; najboljši način za odstranitev trajne tetovaže je lasersko odstranjevanje tetovaže. Bodimo odkrito takoj; lasersko odstranjevanje je zelo drago in je lahko bolj boleče kot sama tetovaža. Ni dovolj, da greste samo na eno lasersko odstranitev in jo pokličete na dan. Za srednje veliko sivo tetovažo lahko pričakujete do 15 laserskih odstranjevanj. Te seje vas lahko stanejo tudi več kot sama tetovaža.

Lasersko odstranjevanje tetovažeZasluge za sliko: Shranjena tetovaža

Učinki Sife in zdravstvena tveganja

 • Začasne tetovaže – te tetovaže vsebujejo sestavine, kot so barvila, laki, polimeri in smole. Vendar se na splošno štejejo za varne za uporabo, tudi za otroke. Vendar pa ljudem z zelo občutljivo kožo ali kožnimi stanji ni priporočljivo uporabljati začasnih tetovaž.
 • Trajne tetovaže – no, ker redno tetoviranje vključuje dejansko prodiranje v kožo, je tveganje za zdravje zagotovo veliko. Obstaja nevarnost prenosa bakterij in virusov v primeru umazanega orodja ali nevarnost okužbe tetovaže v primeru nepravilne oskrbe. Okužba tetovaže je na splošno glavna skrb, zato mora vsak tetovator obvestiti svoje stranke o ustrezni negi tetovaže. Neželeni učinki okužbe s tetovažo vključujejo otekanje, pordelost, izpuščaje, slabost, zvišano telesno temperaturo, zvišano telesno temperaturo itd.

Začasna vs. Trajne tetovaže – prednosti in slabosti

Začasne tetovaže

Prednosti 

 • Cenovno dostopne
 • Enostaven za nakup
 • Enostaven za nanašanje
 • Enostavno odstraniti
 • Kratkoročna zaveza
 • Neboleče
 • Vodoodporen (v mnogih primerih)
 • Varno za otroke

Slabosti

 • Ne zdrži dolgo
 • Lahko se odlepijo sami
 • Lahko povzroči draženje kože
 • Seveda to ni prava stvar

Trajne tetovaže

Prednosti 

 • Poglej neverjetno
 • Traja ti vse življenje
 • Ponudite edinstveno doživetje prejema tetovaže

Slabosti

 • Drago
 • Boleče
 • Zelo težko odstraniti
 • Lahko povzroči okužbo in vnetje
 • Če je vidno, lahko povzroči težave pri zaposlovanju
 • Zahtevati izčrpavajočo oskrbo

Torej, katero bi morali kupiti?

Glede na vse informacije in razdelek o prednostih in slabostih lahko sklepamo, da bi bilo bolje, če bi si naredili začasno tetovažo. In nekako bi se strinjali.

Bolje je, da si privoščite začasno tetovažo, če imate nizko toleranco proti bolečinam, alergijo na črnilo ali pa se preprosto ne želite zavzemati za pravo tetovažo vse življenje. Seveda so začasne tetovaže lahko zabavna izkušnja in vpogled v občutek, da imaš ‘tetovažo’. Lahko služijo kot odličen način, da vidite, ali želite pravo tetovažo ali ne.

Po drugi strani pa, če se ne bojite, da bi se tetovirali polni delovni čas, je vedno bolje, da se odločite za pravo stvar ali za trajno tetovažo. Seveda so te tetovaže precej drage in vam lahko povzročijo nekaj bolečin in težav s kožo. Mnogi pa bi rekli, da je vse to vredno pravega tetovaža.

Spodnja črta

Na vas je, da pretehtate zgoraj omenjene podatke in preverite, katera vrsta tetovaž vam in vašemu življenjskemu slogu bolj ustreza. Upajmo, da smo vam posredovali dovolj informacij za dokončno odločitev. Vedno pa se posvetujte s strokovnjaki, preden se odločite za življenjsko spremembo, kot je na primer trajna tetovaža. Za več informacij o začasnih in trajnih tetovažah obiščite našo spletno stran.