Vodnik

Ali se lahko po tetoviranju razgibate? – Vse, kar morate vedeti

Ni določenih pravil o tem, kako dolgo je treba po tetoviranju počakati na delo. Vendar pa morate upoštevati nekaj pomembnih dejavnikov, preden se dejansko vrnete v telovadnico s svežim črnilom.

Splošno pravilo je; po tetoviranju se ne bi smeli vrniti k vadbi. Mnogi bi se spraševali, zakaj je čakanje tako potrebno, drugi pa bi poskušali najti povezavo med posledicami tetoviranja in vadbo.

V naslednjih odstavkih se bomo lotili tega vprašanja in našli najboljše, zakonite in preverjene odgovore na prej omenjena vprašanja. Torej, če se sprašujete, kdaj in kako bi morali delati, potem ko ste dobili črnilo, nadaljujte z branjem!

Telovadba in spremembe kože

Kako telovadba vpliva na kožo?

Začenjamo od samega začetka. Če želite razumeti, kako vadba vpliva na sveže črnilo, je pomembno, da najprej razumete, kako vpliva na kožo.

Najprej je dobro znano, da se vaša koža med vadbo raztegne. To je običajen pojav, še posebej, če krepite mišice in izvajate vzdržljivostne ali dvižne uteži. Med intenzivnimi vadbami lahko koža celo oslabi in povzroči nastanek strij, kjer vadba obsega dvigovanje težkih uteži za daljše obdobje.

Drug pomemben dogodek, ki ga je treba omeniti, je zvišanje temperature kože med vadbo. Med vadbo se povečata telesna temperatura in srčni utrip, kar vodi v zvišanje telesne temperature.

Posledično se začnete potiti, kar vodi do toplotni nastanek kože. Vzrok za zvišanje temperature kože je ohlajanje telesa, saj prispeva k izhlapevanju znoja s kože.

Zdaj se zdi vse to povsem naravno in neškodljivo, kajne? Kaj pa, če pride do takšnih kožnih sprememb, ko se ukvarjate s svežo tetovažo? Pa ugotovimo!

Tetoviran, Močan, Moški, Z, A, Brada, V, The, Telovadba., MišičastZasluge: Shranjena tetovaža

Kako telovadba vpliva na tetovirano kožo?

Ko boste prejeli novo tetovažo, bo zavita v folijo in mora ostati pokrita naslednjih 24 do 48 ur; odvisno od priporočil vašega tetovatorja. V tem času se bo vaša tetovaža obnašala kot odprta rana. Tetovaža bo krvavela, izcedila, znebila se bo odvečne plazme in črnila. To je neprijeten in boleč proces.

Ko vam tetovaža preneha puščati, se bo začela sušiti in osredotočiti se boste morali na rutino po oskrbi.

Zdaj pa si predstavljajte, da boste vadili z odprto, bolečo rano. Tudi brez standardnih sprememb kože med vadbo se boste počutili neverjetno neprijetno in vas bo verjetno zelo bolelo. Bi šli vaditi z globokim rezom ali odprto rano s pištolo? Ne, ne bi.

  • Tetovirano raztezanje kože

Kot smo omenili, vadba prispeva k raztezanju kože. Če greste na vadbo s svežo tetovažo, jo boste zagotovo raztegnili. To bo motilo proces celjenja in morda spodbudilo močnejše izcedek in krvavitev. Lahko celo motite črnilo in povzročite, da odvečno črnilo izteče več, kot bi moralo.

  • Znojenje in povišana temperatura

Po drugi strani pa se boste med vadbo zagotovo začeli znojiti in temperatura kože se bo zvišala. Kot si lahko predstavljate, lahko vsi ti pogoji, mokrota in toplota popolnoma pokvarijo proces celjenja tetovaže.

Vaša tetovaža se želi posušiti, ker že teče in se želi ohladiti, saj je že boleča, rdeča in vroča. Ko telovadite, se lahko tetovirana koža celo bolj razširi, kot že je, kar lahko povzroči prekomerno krvavitev in nadaljnje poškodbe.

  • Trenje

Pozabili smo omeniti en pomemben pojem, ko gre za telovadbo po tetoviranju; oblačila. Glede na to, da ne boste šli telovabiti nagi, boste zagotovo morali nositi oblačila, ki bodo po vsej verjetnosti pokrila svežo tetovažo. Ne glede na to, kako ohlapna ali tesna so oblačila, se bo trenje med materialom oblačil in tetovažo zagotovo pojavilo.

Zaradi trenja bi vam lahko tetovaža padla in lahko poškodujete tetovirano kožo, saj bo trenje neposredno. Vaša oblačila bi se lahko držala tetovaže in se posušila, kar bi zahtevalo, da jih “odlepite” s sveže tetovirane kože. Sliši se boleče!

Poleg tega, tudi če tetovaža ostane nekako zavita, lahko trenje še vedno povzroči draženje kože in prispeva k okužbam, zlasti v prvih 2 dneh. Kasneje, ko se je tetovaža začela zaceljevati, se lahko zaradi trenja odtrgajo krastice in prispeva k luščenju tetovaže, kar ni dobro za nego po njej.

Ali se lahko po tetoviranju še kako rešim??

Čeprav obstaja nekaj načinov, kako lahko vadite s svežo tetovažo, še vedno ne priporočamo intenzivne telesne dejavnosti, ki povzroča znojenje, dokler se tetovaža popolnoma ne zaceli!

Kot vidite, telovadba po tetoviranju zagotovo ni dobra ideja. Nismo pa rekli, da je to nemogoče poslanstvo. Obstaja nekaj načinov in nasvetov, kako lahko ostanete aktivni, tudi če ste sveže tetovirani, vendar je treba upoštevati nekatere dejavnike tveganja.

Zadaj, pogled, na, športnica, nasmejana, po, vadba, seja., Tetovirana, ženskaZasluge: Shranjena tetovaža

Postavitev tetovaže

Bolj tvegano, da bo tetovaža postavljena na telo, manjša je možnost, da se boste po tetoviranju lahko ustrezno razgibali. To je splošno pravilo.

Če se tetovaža postavi nekje, kjer se koža najbolj razteza in znoji, se izogibajte vadbi. Na primer, če je tetovaža postavljena na trup, okoli kolen, komolcev, okoli pazduh ali rok, boste morda želeli za nekaj časa odložiti vadbo.

Ta področja se najbolj raztezajo in znojijo, kar bi lahko poslabšalo proces celjenja tetovaže.

Tudi ta del je lahko težaven, ker je toliko športnih in telesnih dejavnosti in vsaka od njih vpliva na različne dele telesa. Če povzamemo, če vadba, vadba ali športna dejavnost neposredno vplivajo na tetovirano območje (z raztezanjem, vlečenjem, povečanjem trenja in bi se lahko udarili), potem NE telovadite s svežo tetovažo.

Če je tetovaža ustrezno pokrita z zavitimi in ohlapnejšimi oblačili in nanjo dejavnost ne vpliva neposredno, lahko poskusite narediti malo lažje vadbe. Še vedno želimo, da ne pozabite na znojenje in zvišanje telesne temperature, kar bi lahko še vedno predstavljalo tveganje za celjenje tetovaže.

Vrsta vadbe in intenzivnost

Kot smo omenili, nista vsaka vadba in aktivnost enaki in vsak vpliva na različne mišice in področja telesa. Torej, da ugotovimo, ali bi morali opraviti svojo redno rutinsko vadbo, moramo obravnavati vrsto in intenzivnost vadbe.

Če nameravate dvigniti uteži, vam to takoj povemo; ne glede na postavitev tetovaže se bo zapletlo in lahko se poškodujete. Dvigovanje uteži vpliva na celotno telo, saj sta intenzivnost in pritisk na telo neverjetni.

Zato se izogibajte fizično intenzivnim vadbam, ki lahko povzročijo močno potenje. Izogibajte se daljšemu teku, dvigovanju uteži in pretiranemu raztezanju. Intenzivna vadba lahko povzroči nastanek tetovaže (ker nastaja nova koža in mehurčki so sveži in krhki).

In tudi če nameravate narediti nekaj lahkega dela, vam še vedno NE priporočamo, da to storite prezgodaj v procesu celjenja tetovaže.

Lokacija vadbe

Če vadba poteka zunaj na terenu ali v telovadnici, je pomembno vedeti, da je območje, kjer trenirate, čim bolj čisto. Najprej vam toplo priporočamo, da prenehate telovaditi zunaj; svet je poln bakterij in virusov, ki bi zlahka prijeli vaše telo in vanj vstopili skozi odprto rano, ki je vaša tetovaža. Izognimo se temu scenariju.

Drugič, če imate vsaj najmanjši dvom, da je vaša telovadnica škripajoča in da opremo redno razkužujete in čistite, ne delajte tam, zlasti s svežo tetovažo. The telovadnica je idealen kraj za širjenje bakterij in virusov, zato, razen če želite, da se vaša tetovaža okuži, poskusite nekaj časa delati iz udobja svojega doma.

Oblačila za vadbo

Kot smo omenili, tetovaže in oblačila niso najboljši prijatelji. Rezultat takšne interakcije je trenje, zato se boste morda želeli izogniti nošenju tesnih oblačil za trening. Vendar pa nošenje preveč ohlapnih oblačil nosi nekaj tveganj.

Če so oblačila preveč ohlapna, preprosto služijo kot odbor za dobrodošlico za vse bakterije in klice, ki nameravajo napasti vašo tetovažo; mislimo, da je med vašo kožo in preveč ohlapnimi oblačili preveč odprtega prostora.

Zato poskusite najti ravnotežje med tesnim in ohlapnim; poskrbite, da vam oblačila še vedno ustrezajo, pri tem pa ne pritiskajte neposredno na kožo. To bo zmanjšalo možnosti trenja, drgnjenja in draženja kože ter nastanek bakterij in kalčkov.

Nega po tetovaži po vadbi

Zdaj je to lahko ena največjih težav pri telovadbi in sveži tetovaži. Ko končate z vadbo, se nujno stuširajte in sperite umazan znoj.

Zdaj ni priporočljivo, da se vsaj 24 ur tuširate s svežo tetovažo. Voda lahko prepreči izsušitev tetovaže in podaljša proces celjenja ter poveča možnost okužbe.

Če ste se torej odločili za svežo tetovažo, boste morda želeli okolico tetovaže umiti z antibakterijskim milom in mlačno vodo. Na tetovažo ne nanašajte losjonov in sploh ne pomislite na dajanje Vazelin na njem.

Vazelin in izdelki na osnovi nafte so uporabni le med prhami, ko se je tetovaža začela ustrezno celiti. V nasprotnem primeru jih ne smete uporabljati na tetovažah in koži!

Zaključne misli

Kot lahko vidite, je pri novi tetovaži zelo pomembno, da se pravilno in hitro zaceli. Splošnega pravila o tem, kako dolgo morate počakati, da boste lahko brezskrbno delali, ni. Priporočamo, da počakate, da se tetovaža zaceli, kar je lahko med 2 tednoma in mesecem. Vmes se lahko odpravite na sprehode in rahlo telovadite, vendar ne, dokler je tetovaža še sveža, zlasti prva 2 dni.