Vodnik

Ali bodo moji lasje po tetovaži spet zrasli?

Če ste si kdaj tetovirali, veste, da morate obriti kraj, kjer bo tetovaža postavljena (če ima območje seveda lase). To je pogosta zahteva pred tetoviranjem, da lahko tetovator opravlja svoje delo brez ovir. Lasje lahko preprečijo pravilno nanašanje šablone in lahko zapletejo iglo in črnilo.

Kaj pa se zgodi po tetovaži? Ali lasje zrastejo ali bodo ostali brez las za vedno?

V naslednjih odstavkih bomo pogledali, kaj se zgodi s kožo po tetoviranju in ali bodo lasje spet zrasli. Torej, brez odlašanja, začnimo!

Britje pred tetoviranjem – zakaj?

Da bi razumeli to vprašanje, je treba razumeti, zakaj je potrebno najprej obriti označeno območje tetovaže.

Najprej, če pridete v tetovažo neobriti, ne skrbite. Vaš tetovator vam bo priskrbel britvico, da si sami obrijete določeno območje, ali pa bodo to storili, če vam območje ni dosegljivo.

Označeno območje za tetoviranje mora biti iz številnih razlogov gladko in čisto. Na primer;

  • Gladko in čisto območje bo omogočilo boljšo uporabo šablon
  • Z lasno kožo je lažje delati
  • Brez dlake koža tetovatorjem omogoča tudi enostavno delo
  • Gladka koža ne ovira igle
  • Ko je območje obrito, na tetovaži ne bodo prazna mesta

Kot lahko vidite, lahko lasje povzročijo veliko težav tatuju. Če se prej niste obrijali, bi lasje prekinili iglo pri prebijanju kože. Prav tako bo igla zgrešila določene pike na koži, posledično bodo na tetovaži prazne lise. Da ne omenjam, da je šablono za oblikovanje tetovaže 10 -krat težje nanesti na poraščeno kožo kot na gladko in obrito kožo.

Če želite, da bo vaša tetovaža popolna, se boste brez dvoma morali obriti!

Opomba: Med britjem morate biti še posebej previdni, da se z britvico ne porežete. V primeru britvice ali opekline vaš tatoo umetnik morda ne bo mogel pravilno tetovirati. Igla ne more delovati preko reza, saj velja za “odprto rano”. Pred tetoviranjem boste morda morali počakati, da se rez popolnoma zaceli.

Torej, bodo lasje spet zrasli?

Posledice tetovaže

Najprej si vzemimo trenutek, da razumemo, skozi kaj gre vaša koža po tetoviranju.

V prvih dneh bo vaša tetovaža delovala kot odprta rana. Koža je bila tisočkrat neprekinjeno prebodena, zato je naravno, da jo obravnavamo kot svežo rano. In rana se mora zaceliti.

Na tej točki pustite, da vaš tatoo ostane zavit naslednji dan. Teklo bo in puščalo, vendar je to normalno. Telo se znebi dodatne plazme in črnila, tako da se območje lahko posuši in zaceli.

Ko se tetovaža zaceli, se koža izsuši in opazili boste nastanek nove plasti kože. Pomembno je, da ga ne poberete in se ga ne dotaknete, čeprav srbi in povzroča nelagodje.

Ko se tetovaža zaceli, boste opazili, da se koža vrne v običajno stanje. Ponovno se bo počutil mehko in opazili boste nekaj rasti las.

Lasje rastejo

Odvisno od področja na telesu bodo lasje rasli ali pa ne bodo rasli.

Če območje pred tetoviranjem ni imelo las, po tetovaži ne bo imelo las, kot bi domnevali. Nekateri menijo, da zdravljenje tetovaž spodbuja rast las, vendar to ne drži v primerih, ko las sploh ni bilo.

Kaj pa področja, kjer so bili lasje in ste jih morali obriti? No, preprost odgovor je; ja, lasje bodo spet zrasli, ne glede na tetovažo!

Lasje morda ne rastejo tako hitro, kot bi običajno po britju. Koža je po postopku tetoviranja poškodovana, zato je telo najprej osredotočeno na celjenje ran. Zato je cikel rasti las lahko na nekaterih področjih telesa zamuja za nekaj dni. S tem mislimo na naslednje;

Če je tetovirano območje še posebej dlakavo, bodo lasje morda potrebovali nekaj časa, da se vrnejo na dlakavost in debelino las. Po drugi strani pa, če tetovirano območje ni imelo veliko las, boste morda opazili še večjo zamudo pri rasti las.

Kaj pa vraščeni lasje?

Mnogi ljudje skrbijo za določeno težavo s tetovažo; vraščeni lasje.

Ali se po britju in tetoviranju lahko pojavijo težave z rastjo las glede na vraščeni lasje? No, odgovor je da in ne.

Zdaj je nujno razumeti, da se črnilo za tetovažo nanese v kožo pod območjem lasnih mešičkov. To pomeni, da sama tetovaža ne bo prizadeta, tudi če je prišlo do težave z vraščenimi lasmi.

Vsi pa vemo, kako moteči so lahko vraščeni lasje. Običajno povzroči nekakšno lokalno vnetje, postane zelo srbeč in neprijeten. Če je temu tako, še posebej na sveži tetovaži, se nujno vzdržite dotika in praskanja območja.

To bo povzročilo le dodatne težave s kožo in lahko vpliva na sam proces celjenja tetovaže. Če pa je vaša tetovaža popolnoma zaceljena in imate težave z vraščenimi lasmi, negujte območje, vendar se vzdržite prebadanja kože, da odstranite dlake.

Če se odločite za vraščene lase, ne pozabite, da lahko to poškoduje tetovažo, še posebej, če stisnete in opraskate območje. Obstajajo lahko celo trajne brazgotine in okužba območja.

Torej, kako lahko preprečite pojav teh težav?

Najprej vam priporočamo, da si naredite tetovažo na mestu z najmanj lasmi ali brez njih. Ali pa si naredite tetovažo, kjer je koža nekoliko debelejša in ima več mišične podpore.

To priporočamo v dejstvu, da je tanjša koža bolj nagnjena k težavam z vraščenimi lasmi. Kjer je koža tanjša, so v večini primerov tudi lasje. Tanki lasje težje rastejo, zato se zataknejo v foliklih in povzročijo različne težave.

Težava se lahko pojavi tudi med samim britjem. Če britvica brije kožo v nasprotni smeri njene rasti, je verjetnost, da boste na koncu imeli vraščene lase. Zato je bistveno, da lase obrijete v isti smeri, v kateri rastejo.

Tudi večina umetnikov tetovaž se na suho obrije določeno območje. Ta metoda britja lahko povzroči britvice, opekline britvice in vraščene dlake, ko se koža zaceli. Prosite svojega tetovatorja, da pravilno obrije kožo (na primer z uporabo penečega gela za britje), ali pa se pred tetoviranjem obrišite ali odstranite dlake.

Ali bodo lasje po odstranitvi tetovaže ponovno zrasli?

Druga pogosta težava, ki vključuje tetovaže, je rast las po odstranitvi tetovaže.

Glede na to, da večino odstranjevanja tetovaž opravi laser, se bomo pri tem vprašanju osredotočili na lasersko odstranjevanje tetovaže.

Trenutno ni znakov, da vaši lasje po končanem laserskem odstranjevanju tetovaže ne bodo več rasli. Obstajajo primeri, ko lasje ne zrastejo tako debelo, kot so bili. Nekateri ljudje so na tretiranem območju doživeli izpadanje las. Poročali so o začasnem izpadanju las, vendar je šlo bolj za upočasnjeno rast las; lasje so res zrasli, trajalo je le še nekaj časa, saj se je koža zdravila in okrevala po tretmaju.

Ker pa je laser zasnovan samo za črnilo v koži, na splošno ne vpliva na okolico, tkivo in lasne mešičke. Torej, tudi če bi prišlo do kakršne koli poškodbe lasnih mešičkov, bi to bilo minimalno, saj laser deluje hitro in seje odstranjevanja niso dolge.

Zaključne misli

Torej, ne glede na okoliščine, vam bodo lasje po tetoviranju spet zrasli, če so bili na območju tudi pred tetovažo. Če je bilo območje pred tetoviranjem brez las, bo tako ostalo tudi po tetoviranju. Telo ima svoje načine normalnega delovanja, tudi ko je koža poškodovana zaradi postopka tetoviranja. Če vam lasje ne zrastejo takoj, ne skrbite. Obdelana koža potrebuje nekaj časa, da se zaceli, in ko se zaceli, se bo cikel rasti las vrnil v svoj normalni, biološki urnik.