Vodič

Omotavanje tetovaža: Mogu li zamotati tetovažu u prozirnu foliju i koliko dugo?

Čini se da je pakiranje tetovaža sveprisutno u cijelom svijetu. Profesionalni umjetnici tetovaža omotavaju novu tetovažu različitim vrstama omota kako bi je zaštitili i osigurali da brže prestane curiti i krvariti.

Međutim, budući da se metode omotavanja razlikuju, ne možemo se ne zapitati koja je metoda omatanja najbolja i koliko dugo tetovaža zaista može ostati zamotana?

Ako ste tek stigli kući s termina za tetoviranje, velika je vjerojatnost da je vaša tetovaža umotana u prozirnu foliju. Dakle, počnimo raspravljati o ovoj temi pri ruci, a zatim ćemo se pozabaviti drugim informacijama o pakiranju i preporukama za vaše buduće poduhvate tetoviranja..

Omotavanje tetovaža: 7 stvari koje morate znati

Zašto tetovaži omotavaju nove tetovažeSpremljena tetovaža

1. Zašto tetovaži omotavaju nove tetovaže?

Općenito govoreći, tetovaži omotavaju nove tetovaže iz nekoliko važnih razloga;

 • Kako bi se osiguralo da tetovaža brže prestaje krvariti i curiti
 • Za zaštitu tetovaže od vanjskih čimbenika koji izazivaju infekcije
 • Kako vam ne bi zabrljali odjeću, namještaj i posteljinu sve dok tetovaža ne prestane krvariti

Iako su razlozi za omotanje tetovaža potpuno valjani i korisni, pojam omota tetovaža i dalje je jedna od tema o kojima se najviše raspravlja u zajednici tetovaža. Očigledno, nekim umjetnicima za tetoviranje nije potrebno zamotati tetovaže, dok drugi ne mogu zamisliti da ne omotaju novu tetovažu.

Dakle, ako naiđete na umjetnika tetovaža koji iz nekog razloga ne zamata tetovaže, svakako ih zamolite da zamotaju vašu tetovažu. Ne želite ići kući s krvavom odjećom koja se lijepila za vašu novu tetovažu. Niti želite prenijeti bakterije i klice na tetovažu i uzrokovati infekciju.

Prema određenim zakonima, većina zemalja zahtijeva da nova tetovaža bude omotana sterilnim zavojem kako bi se spriječila infekcija, pa imajte i to na umu.

2. Koje su prednosti zamatanja tetovaže?

Kao što smo spomenuli, jedan od glavnih razloga, ali i prednosti, pakiranja tetovaže je činjenica da postoji nešto što štiti tetovažu ili ‘svježu ranu’ od bakterija, virusa i klica. Međutim, neke od prednosti također uključuju;

 • Omotač stvara prepreku između tetovaže i potencijalnih vanjskih infekcija uzrokovanih bakterijama, klicama, virusima itd.
 • Omotač kontrolira krvarenje i curenje, omogućujući vam da nastavite sa životom bez nereda.
 • Omotač vam omogućuje da pravilno spavate, a da ne pokvarite odjeću i posteljinu ili da se posteljina zalijepi za vašu tetovažu.
 • Omotač štiti vašu tetovažu od vanjskog fizičkog utjecaja, na primjer, tijekom kontaktnih sportova ili drugih fizičkih aktivnosti (koje biste, uzgred, trebali minimizirati dok tetovaža ne zacijeli).
 • Omotač štiti vašu tetovažu u slučaju da trebate nositi usku odjeću ili odjeću izrađenu od potencijalno iritantnih materijala.
 • U slučaju da se tijekom zacjeljivanja tetovaža krećete u potencijalno prljavom i nesanitiziranom okruženju, ponovno repariranje tetovaže moglo bi je zaštititi od potencijalnih infekcija.

3. U redu, ali zašto tetovaže omotaju tetovaže u prozirnu foliju?

Podrijetlo prakse umotavanja tetovaža u prozirni film navodno su bajkerske bande iz 60 -ih i 70 -ih godina. Razlog zašto su tetovaže zamotali u prozirnu foliju prilično je jednostavan i blesav; htjeli su da njihove tetovaže budu vidljive iako su svježe, krvare i cure.

Prozirna folija je prozirna, a kad je prekrivena, održava krv i višak tinte ukroćenijim, a ne tako pretjeranim i neurednim i obično bi to bilo bez prozirne folije. Osim toga, tetovaža bi bila vidljiva i djelomično zaštićena od vanjskih infekcija.

Praksa se nastavila i sljedećih desetljeća, ali u današnje vrijeme omotavanje prozirnom folijom nije toliko popularno kao prije. Žestoko se raspravlja o tome trebaju li tetovaži omotati tetovaže plastičnim omotom, ali to ovisi o umjetniku tetovaža i njihovim preferiranim metodama.

4. Koliko dugo trebam držati tetovažu zamotanu u prozirnu foliju?

Vrijeme koje svoju tetovažu trebate držati omotanom prozirnom folijom također ovisi o tome što vaš tattoo umjetnik smatra prikladnim. Neki umjetnici tetovaža preporučuju da tetovažu držite zamotanu između 2 i 4 sata, drugi preporučuju da tetovažu držite zamotanu preko noći. Međutim, ovo je malo kompliciranije.

Vrijeme potrebno za umotavanje tetovaže ovisi o jačini krvarenja i curenja te o aktivnostima koje u međuvremenu radite. Na primjer, ako je vaša tetovaža svježa i jako krvari, trebali biste skinuti prozirnu foliju i oprati tetovažu. Nakon toga tetovažu ne biste trebali ponovno omotati, osim ako ne idete spavati ili nosite čvršću odjeću.

U svakom slučaju, svakako slijedite rutinske preporuke majstora naknadne njege. Svaka situacija tetoviranja je jedinstvena, a naknadna njega ovisi o vrsti tetovaže, veličini i položaju, kao i sklonostima i praksi određenih umjetnika tetovaža.

Evo nekih općih preporuka kada je u pitanju trajanje omota tetovaže;

 • Nakon što se tetovirate, držati zamotano 2 do 4 sata prije nego ga očistite. Nakon što očistite tetovažu, tapkajte je osušite papirnatim ručnikom i nemojte je ponovno omotati sve dok ne zaspite.
 • Držite tetovažu zamotanu tijekom sna 3 do 5 dana. U tom razdoblju tetovaža bi se trebala početi sušiti i zatvarati, tako da neće postojati rizik od iznenadnog krvarenja ili posteljine koja će se zalijepiti za vašu tetovažu dok spavate.
 • Nakon što se tetovaža potpuno zatvori ili zapečati, nema potrebe za ponovnim omotavanjem. Samo neka tetovaža bude čista i pravilno navlažena, i trebali biste biti dobro.

Također pročitajte: Kako spavati s novom tetovažom: 8 savjeta stručnjaka

5. Trebate li svoju tetovažu ponovno omotati prozirnom folijom?

Neki će umjetnici tetovaža reći da možete upotrijebiti prozirnu foliju ili plastičnu foliju da ponovno omotate svoju novu tetovažu. Međutim, ovo je također vrlo diskutabilno. Mnogi misle da tetovaže uopće ne bi trebale biti omotane plastičnom folijom, dok drugi vjeruju da bi ponovno omotavanje trebalo biti učinjeno nečim medicinskim, poput omota koji su posebno napravljeni za tetovaže s odgovarajućom higijenom i sanitacijom.

Stoga, umjesto da svoju tetovažu ponovno omotate prozirnom folijom, preporučujemo vam da odete na;

TattooMed film za zaštitu tetovaža – ovo je vodootporni, prozračni zaštitni film ili zavoj posebno izrađen za tetovaže. Također poznat kao zavoj za tetoviranje ‘druga koža’, ovaj film osigurat će odgovarajuću zaštitu tetovaža i prozračnost, pa se vaša tetovaža prirodno suši i počinje zacjeljivati ​​bez ikakvih odlaganja ili problema.

Općenito se preporuča ponovno omotati novu tetovažu sterilnim zavojem ili krpom od sira/muslina kako bi tetovaža bila zaštićena i bez nereda u prva 24 sata. Prozirnu foliju treba upotrijebiti kao posljednje sredstvo, zbog mogućih problema s higijenom i prozirna folija koja potencijalno nije sterilna ili uzrokuje infekciju.

6. Zašto bih trebao izbjegavati omotavanje tetovaža prozirnim filmom?

Kao što mnogi umjetnici tetovaža kažu, prozirna folija posljednje je sredstvo za zamatanje tetovaža i treba je izbjegavati. Prozirna folija dobra je za omotavanje tetovaža odmah nakon što je tetovaža učinjena; nakon što uklonite prozirnu foliju, u sljedeća 2 do 4 sata, ne biste je trebali koristiti za ponovno omotanje tetovaže.

Razlog tome leži u činjenici da prozirna folija izrađena je od plastike. Plastika nije prozračan materijal pa zatoči zrak u tetovaži sprječavajući njeno prirodno isušivanje i zacjeljivanje. Bez isušivanja, tetovaža se ne može zatvoriti i zapečatiti.

Da ne spominjem da je plastična folija stvorila vakuum za tetoviranje, koji može zagrijati tetoviranu kožu, promicanje bržeg razmnožavanja i rasta bakterija.

Bilo je i slučajeva izbijanja tetovaže prozirnom folijom i plastičnim omotom za tetovaže. Takvi su slučajevi bili popraćeni i infekcijama uzrokovanim stalnom vlagom tetovaže jer se nije mogla osušiti pod plastičnom folijom.

7. Kako mogu ponovno zamotati tetovažu na svoje?

Prvo pakiranje tetovaža radi vaš tattoo umjetnik. No, što se događa kada želite ponovno zamotati tetovažu kod kuće? Kako to možete učiniti sami? Evo nekoliko savjeta i trikova koje možete koristiti u ovoj situaciji;

 • Uvjerite se da ste u čistom i sterilnom okruženju; pronađite najčišću sobu u svom domu, a ako ne možete ponovno stvoriti čistoću studija za tetoviranje, možda nećete htjeti ponovno omotati tetovažu kod kuće.
 • Prije dodirivanja tetovaže temeljito operite ruke. Koristite sapun za pranje ruku sa najmanje 60% alkohola i perite ruke najmanje 20 sekundi. Usredotočite se na prste, nokat, a oni su i između prstiju. Nakon što operete ruke, pazite da ne dodirujete ništa osim tetovaže.
 • Operite tetovažu mlakom vodom i antibakterijskim, nježnim sapunom i bez mirisa. Nakon što operete tetovažu, osušite je papirnatim ručnikom ili ostavite da se sama osuši na zraku.
 • Sada kada je tetovaža očišćena i osušena, uzmite prozračni omot i pažljivo ga nanesite na tetovažu. Pazite da omotač prekrije cijelu tetovažu i pobrinite se da se ljepilo nalijepi na kožu koja okružuje tetovažu, a ne na tetoviranu kožu.

Tetovažu držite ponovno omotanu nekoliko sati ili preko noći. Nakon što ponovno uklonite omot, morat ćete ponovno oprati i osušiti svoju tetovažu. Ne ostavljajte oblog nekoliko dana, kako savjetuju neki proizvođači, bez prethodnog savjetovanja sa svojim tetovažom.

Završne misli

Što se tiče pakiranja tetovaža, najbolje što možete učiniti je slijediti preporuke vašeg tattoo umjetnika. Što se tiče ponovnog omotavanja tetovaže prozirnom folijom, toplo preporučujemo da se odlučite za druge, sterilne i više mogućnosti zamotavanja medicinske kvalitete kako biste spriječili potencijalne zdravstvene probleme ili infekciju tetovaža. Za više informacija pogledajte naše ostale članke o njezi tetovaža ili razgovarajte sa svojim umjetnicima za tetoviranje.