Vodič

Kako izblijediti tetovažu: učinkovite metode + kako to učiniti

Postoji jedna stvar koju vam nitko ne govori o tetoviranju; možda vam se neće svidjeti. Žaljenje nakon tetoviranja je onoliko koliko je stvarno, i mnogi su ljudi to doživjeli. Konačni rezultati ponekad ne ispunjavaju vaša početna očekivanja u pogledu dizajna i izgleda. Dakle, ostala vam je loša tetovaža i ne možete puno učiniti po tom pitanju. Kako vidimo, imate tri mogućnosti;

 • Opcija br – živite s lošom tetovažom, prihvatite je i nadajte se da će sljedeće tetovaže biti bolje i nadoknaditi lošu tetovažu
 • Opcija br.2 -podvrgnite se laserskom uklanjanju tetovaža, koje je općenito skupo, dugotrajno i bolno
 • Opcija br.3 – posvijetlite ili izblijedite tetovažu i pokušajte je prikriti novim, boljim dizajnom

Ako ovo čitate, vjerojatno ćete se odlučiti za treću opciju. I tu smo zbog toga. Pokrivanje tetovaže novom općenito je uspješan proces kada to rade profesionalci. No, da biste dobili novi dizajn, možda ćete morati posvijetliti ili izblijediti svoju trenutnu tetovažu.

Dakle, ako vam trebaju neki korisni DIY savjeti o prirodnom i bezbolnom izblijedjenju tetovaže, na pravom ste mjestu. U sljedećim odlomcima istražit ćemo sve vaše mogućnosti pa krenimo!

Prirodno nestajanje tetovaža: učinkovite metode + kako to učiniti

Izlaganje sunčevoj svjetlosti

Ovo je diskutabilna opcija. Razlog zašto nam se ne preporučuje izlaganje kože suncu bez odgovarajuće zaštite, tj. Kreme za sunčanje, je zato što je sunčeva svjetlost jednaka štetnim UV zrakama. Ove zrake mogu potaknuti razvoj raka kože, prerano starenje kože i ukupno oštećenje kože uslijed opeklina od sunca.

Štoviše, osobama s tetovažama posebno se savjetuje da nose i kreme za sunčanje kako bi zaštitile svoje tetovaže. Pod sunčevom svjetlošću i izlaganjem suncu tetovaže počinju prerano blijediti, što je općenito veliki problem (u slučaju da vam se sviđaju tetovaže).

Što možete učiniti? Ono što bismo preporučili je sljedeće;

 • Nemojte nanositi kremu za sunčanje na tetovažu ako želite da prirodno i brzo izblijedi. Međutim, preostalu izloženu kožu potrebno je zaštititi. Dakle, obavezno nanesite kremu za sunčanje na ostatak izložene kože, preskačući tetovirano područje. No, pazite da ne ostanete predugo izloženi suncu; ne želite izgorjeti i uzrokovati daljnje oštećenje kože.

Bilješka: Izlaganje sunčevoj svjetlosti vidljivo će izblijediti crne tetovaže. Takvo blijeđenje može biti teže s tetovažama izrađenim žutim, zelenim ili ljubičastim tintom.

Korištenje soka od limuna

Poznato je da su limunovi ili limunov sok prirodna sredstva za posvjetljivanje, pogodan za uporabu na koži. Neke kulture čak koriste limunov sok za rješavanje problema s pigmentacijom kože ili za posvjetljivanje kože. Iako bi ova praksa mogla biti problematična s obzirom na rase, ipak je prikladna za slučaj posvjetljivanja tetovaža.

Učinak izbjeljivanja limunovog soka u odnosu na tetovaže samo je anegdotski. Neki koriste i sok od limete ili dodaju glikolnu kiselinu i vodikov peroksid kako bi poboljšali učinke, ali nismo sigurni u učinkovitost ili sigurnost ovih proizvoda.

Što možete učiniti? Evo najsigurnijeg načina korištenja limunovog soka za posvjetljivanje tetovaža;

Koristite limun ili limetu i iscijedite sok. Nanesite svježe iscijeđeni sok na tetovažu 2 do 3 puta dnevno. Nastavite to raditi do mjesec dana i trebali biste vidjeti lagano blijeđenje tetovaže. Nažalost, ova metoda je najučinkovitija u crnim tetovažama, gdje tetovaže postaju svijetlosmeđe. Metoda će zasigurno biti manje učinkovita u tetovažama žute, zelene i plave boje.

Prelazak na šećerne pilinge i vodikov peroksid

Piling je općenito poznat kao vrlo učinkovit u uklanjanju mrtvih stanica kože i viška kože. Mnogi tvrde da piling može biti učinkovit i za prirodno blijeđenje tetovaža. Međutim, pilingi od šećera ili soli sami po sebi ne mogu učiniti mnogo jer ne prodiru u sloj kože ili, točnije, u dermis.

Dakle, koji je najbolji način korištenja pilinga od šećera ili soli.

Pa, najbolja metoda je prvo piling kože pilingom za tijelo, ostavljajući je čistom i bez ometanja. Pokušajte piling napraviti najmanje 5 do 10 minuta, a da pritom ne budete previše grubi prema koži; neka šećer/sol učini svoje. Zatim na patuljak treba nanijeti mrvicu vodikovog peroksida.

Naravno, nećete odmah vidjeti nikakve rezultate. Ova metoda zahtijeva ponavljanje najmanje mjesec dana. Pokušajte ne trljati kožu previše tijekom tog razdoblja jer bi to moglo biti kontraproduktivno. Možete previše oštetiti kožu i izazvati ozbiljnu iritaciju. Također biste mogli oduzeti koži prirodnu barijeru, pa čak i uzeti krv.

Obraćanje profesionalcima

Obraćanje profesionalcima uvijek je najbolja metoda za posvjetljivanje tetovaže. Profesionalci se tako zovu s razlogom; educirani su i imaju potrebno iskustvo koje će dati rezultate, a neće nanijeti štetu ili ozljedu vašoj koži. Dakle, naša je preporuka; dogovorite termin u lokalnom profesionalnom centru za uklanjanje tetovaža.

Tamo će se ispitati vaša tetovaža, kao i koža. Zatim će metode uklanjanja koje se koriste za izblijedjenje tetovaže dospjeti do tinte u dermisu kože. Štoviše, neće uzrokovati nikakve alergijske reakcije, oštećenja kože ili ožiljke (kao što bi to mogle učiniti prethodne metode).

Prethodne metode nisu učinkovite za sve. Osim toga, ne dopiru do unutarnjih slojeva kože gdje se tinta zapravo stavlja. Dakle, učinkovitost se dodatno smanjuje. Dakle, najbolje što možete učiniti je razgovarati sa stručnjakom i osvijetliti svoju tetovažu na odgovarajući način, bez rizika.

Evo nekoliko razloga zašto je lasersko uklanjanje tetovaža najbolji način za pravilno izblijedjenje tetovaže;

 • Brzo je, sigurno i općenito brzo
 • Koristi vaš vlastiti imunološki sustav za uklanjanje tinte
 • Potrebno je samo do 5 sesija jer tetovažu samo blijedite, a ne uklanjate je u potpunosti
 • Umjetnik će tetovaži lakše izraditi novu, prikrivenu tetovažu jer nema oštećenja kože

Druge stvari koje bi mogle uzrokovati blijeđenje tetovaže (ali se ne preporučuju)

Možda niste svjesni sljedećih uzroka blijeđenja tetovaža, ali oni uzrokuju prerano blijeđenje tetovaže. Iako se ne preporučuju kao metoda posvjetljivanja tetovaža, svakako ih treba izbjegavati ako ne želite da vaša tetovaža nestane prije nego što bi to prirodno moglo.

 • Štavljenjesolarije treba izbjegavati po svaku cijenu. Imaju veću koncentraciju UV zraka u odnosu na stvarnu sunčevu svjetlost. Kao rezultat toga, mogu potaknuti brži razvoj raka kože. Solariji također potiču brže i neravnomjerno blijeđenje tetovaža.
 • Trenje -ako je vaša tetovaža postavljena na područje visokog trenja na tijelu, velika je vjerojatnost da će sama početi blijediti mnogo brže nego što bi to obično bilo. Nakupljanje velikog trenja dovodi do blijeđenja, u slučaju trenja koža o kožu ili koža o tkaninu.
 • Ne pridržavanje rutine naknadne njege – ako ne slijedite preporučenu rutinu naknadne njege, vaša tetovaža možda neće zacijeliti pravilno, što znači da će izgledati izblijedjelo i lagano iako je svježe tinte. Nepravilno obojenje tetovaža velika je stvar, pa ako ne mrzite tetovažu, trebate slijediti rutinu naknadne njege i izbjegavati potencijalne probleme, poput infekcija.
 • Pušenje – koliko god da je nezdravo, pušenje je također poznat po svojim štetnim učincima na zdravlje vaše kože. Izaziva značajne promjene na koži, osobito kada je u pitanju pigmentacija. Budući da pušenje smanjuje proizvodnju kolagena, to može dovesti do gubitka elastičnosti kože, a s njom i do gubitka pigmenta. Za osobe s tetovažama to može značajno uništiti tintu, kao i njezine žive boje.

Dakle, trebate li pristupiti “uradi sam” pristupu?

Gore navedene metode se ne proučavaju niti ih preporučuju stručnjaci. Jedina provjerena metoda je lasersko uklanjanje, koju rade stručnjaci s iskustvom i temeljitim poznavanjem kože i tetovaža.

Druge su metode, međutim, prilično anegdotske, pa je tako i njihova učinkovitost. Da ne spominjem da lako mogu naštetiti vašoj koži, pa čak i izazvati krvarenje. Prekomjerno ribanje i piling mogu ukloniti vanjski sloj kože, čineći je osjetljivijom i sklonom iritaciji i infekciji. Osim toga, oštećenje kože moglo bi učiniti novi proces tetoviranja mnogo težim i bolnijim.

Završne misli

Dakle, što se tiče izblijedjenja tetovaža, ono što preporučujemo je prilično jasno; posjetite stručnjaka i dopustite im da tretiraju vašu tetovažu ispravno i bez rizika. Druge metode mogu izgledati privlačne jer su jeftine i koriste sastojke koje svatko ima u svojoj smočnici. Međutim, u sirovom obliku mogli bi biti potencijalno štetni za vašu kožu, osobito ako se ponavljaju.

No, ako ipak želite pristupiti DIY pristupom, preporučujemo vam da posjetite dermatologa i dopustite im da barem procijene vašu kožu i njezino zdravlje. Razgovarajte s njima o tim metodama i pogledajte koja je metoda učinkovita, ali ne previše invazivna i rizična.