Vodič

Boje tinte za tetoviranje: Najjednostavniji i najteži pigment za uklanjanje

Tetoviranje s kojim niste zadovoljni može biti trenutak kada se osjećate poraženo. Potrošili ste mnogo novca, prošli kroz ozbiljnu bol pri tetoviranju samo da biste ostali s tetovažom koja vam se ne sviđa. Srećom, lasersko uklanjanje tetovaža prilično je dobro uspostavljeno i uspješno uklanja tetovaže i blijedi.

Lasersko uklanjanje tetovaža općenito je najbolja i najsigurnija metoda za trajno uklanjanje tinte.

No, kako laser uklanja tintu koja se nalazi unutar slojeva kože? I, igra li boja tetovaže ulogu u učinkovitosti postupka uklanjanja laserom?

U sljedećim odlomcima pozabavit ćemo se ovim važnim pitanjima koja bi si trebali postaviti svi koji žele tetovažu. Dakle, bez daljnjih odlaganja, krenimo!

Lasersko uklanjanje tetovaža: kako to funkcionira?

Prije nego što pređemo na boje tinte i koliko se dobro mogu ukloniti, prvo moramo razmotriti samu metodu uklanjanja i kako ona funkcionira.

Lasersko uklanjanje tetovaža uključuje uporabu laserskih svjetala ili fotomehanički učinak za ciljanje tinte na koži i uklanjanje pigmenta otapanjem čestica tinte. Laser koristi infracrveno svjetlo na određenim frekvencijama kako bi usmjerio tintu i zagrijavao je dok se ne otopi. Lasersko uklanjanje tetovaža vrši se pomoću lasera s Q prekidačem. Laser radi na sljedeći način;

 • Laserska infracrvena svjetlost dopire u sloj kože poznat kao dermis, gdje se nalazi tinta
 • Tinta, dakle, upija svjetlost ili toplinu iz svjetlosti
 • Kako energija laserskog svjetla zagrijava tintu, ona se počinje rasipati u okolnu kožu

I to je to. Cijeli proces je prilično jednostavan i jasan. Postupak uklanjanja laserske tetovaže može potrajati do 10 sesija za tetovaže standardne veličine. Međutim, u nekim slučajevima gdje je tinta određene boje ili je položaj tetovaža teško dostupan, lasersko uklanjanje može zahtijevati do 20 sesija.

Info: Vrste lasera s Q prekidačem za uklanjanje tetovaža u boji;

 • Ruby laser s Q prekidačem – 694nm valna duljina za boje plave, zelene, ljubičaste i limete
 • Aleksandritski laser s Q prekidačem – 755nm valna duljina za crnu, zelenu, plavu boju tinte
 • ND: YAG laser s Q prekidačem – između 532nm i 1064nm valne duljine za crnu, tamno smeđu, tamno ljubičastu, crvenu i tamno žutu boju tinte

Pročitajte i: 

 • Uklanjanje tetovaža: sve što trebate znati (prije nego što dobijete Tatt!)
 • Najbolji laserski strojevi za uklanjanje tetovaža koji će zapamtiti tu tetovažu 2021!

Dakle, koje su boje tinte najjednostavnije i najteže ukloniti?

Dakle, koje su boje tinte najjednostavnije i najteže uklonitiKreditna: Instagram

Boje tinte koje se najlakše uklanjaju

 • Crne i sive boje tinte ili je tetovaže najlakše ukloniti laserskom metodom uklanjanja. Budući da crne i sive boje izravno apsorbiraju infracrveno svjetlo i brzo se zagrijavaju, tinta se potpuno raspršila za između 5 do 10 sesija. Da bi laser uklonio crno/sivu tetovažu, potrebno je na valnoj duljini 1064 nm, koja također učinkovito uklanja boje tinte poput tamno smeđe, tamno ljubičaste i tamno plave.
 • Crvene i tamno žute tetovaže drugi su najlakši za uklanjanje. Boje tinte, poput crvene, narančaste, ljubičaste, tamno žute i smeđe, nije tako lako ukloniti kao crnu ili sivu tintu, ali ipak ne zahtijevaju više od 10 sesija (ovisno o veličini i položaju tetovaža, naravno). Da bi se ove boje tinte uklonile, laser mora biti na valnoj duljini 532nm. Imajte na umu da što je žuta svjetlija, teže ju je ukloniti.

Tamne tinte i boje toplih tonova prilično dobro reagiraju na lasersko svjetlo i učinak zagrijavanja. Na primjer, tijekom ljeta ne preporučuje se nošenje crne ili tamne odjeće po dnevnom svjetlu jer te boje upijaju toplinu i čine da se osjećate mnogo toplije nego što biste inače. Slično se događa i s laserom i tamnim bojama tinte toplih tonova.

I koje se boje tinte teže riješiti?

 • Plava (svijetloplava je najteža za uklanjanje)
 • Zelena (tamnije zelene nijanse lakše je ukloniti od svjetlijih)
 • Ljubičasta (svijetlo do srednje ljubičaste boje prilično se teško riješiti)
 • Tirkiz
 • Limeta zelena
 • Teal
 • Tinte neonske boje

Za to je potrebno lasersko svjetlo između 694nm i 755nm, koje su valne duljine jedva vidljive crvene svjetlosti. Ove valne duljine doista najučinkovitije ciljaju gore spomenute boje, ali sa znatno manjom snagom od one koja bi bila potrebna za crnu tintu, na primjer. Isto vrijedi i za svjetlije ili neonske boje.

Rekli bismo da je bijelu tintu najteže ukloniti. Ne apsorbira infracrveno svjetlo. Bilo je slučajeva da su tetovaže bijelom tintom potamnile nakon postupka laserskog uklanjanja.

Ako lasersko uklanjanje ne uspije, što onda?

S lakšim tetovažama velike su šanse da ćete naići na poteškoće bilo sa samim uklanjanjem ili sa željom za postizanjem odgovarajućih rezultata. U takvim slučajevima, može se reći da lasersko uklanjanje tetovaža može propasti. Pa što onda?

Sada, iako se lasersko uklanjanje tetovaža smatra najsigurnijom, najučinkovitijom metodom uklanjanja tetovaža, postoje i druge metode uklanjanja;

 • Kirurško uklanjanje

Ponekad sama tetovaža ili stanje kože ne čine odgovarajućeg kandidata za lasersko uklanjanje tetovaže. U tom slučaju preporuča se kirurško uklanjanje, poznato i kao kirurško izrezivanje. To uključuje izrezivanje vaše tetovirane kože.

Kao rezultat toga, ostaje vam ožiljak (koji liječi bušotine i postaje jedva vidljiv) na mjestu gdje je nekad bila tetovaža. Ova se metoda preporučuje za manje tetovaže. Međutim, smatra se da je to estetski zahvat pa nije pokriven osiguranjem.

 • Dermoabrazija ili brušenje tetovaža

Ako vam lasersko uklanjanje i kirurško uklanjanje tetovaže ne zvuče privlačno, možda biste trebali pokušati dermoabrazija. Ovo je metoda brušenja, gdje se pomoću brusnog uređaja uklanjaju slojevi kože dok pijesak ne dosegne tintu. Bez obzira na boju tinte, pijesak osigurava da tinta jednostavno napusti kožu jer nema više kože koja bi je držala na mjestu.

Vjerujemo da je to prilično drastična mjera i to svakako ne preporučujemo. Također može biti prilično štetan za kožu, a dugoročno gledano možda neće biti ni toliko učinkovit da opravda rizik.

Najbolji način pričvršćivanja/uklanjanja tetovaža (uz lasersko uklanjanje)

Ako želite dobar način da zamijenite lošu tetovažu bez podvrgavanja operacijama ili riskantnim zahvatima ili potpunog uklanjanja laserom, razmislite o tome da je jednostavno prikrijete.

Efikasnost prikrivanja tetovaža može varirati jer ovisi o veličini trenutne tetovaže, dizajnu i shemi boja. Ovo može biti dobra opcija za ljude koji se žele riješiti svojih svjetlijih tetovaža jer će prikrivena tetovaža ispasti nešto tamnija od izvornog dizajna.

Međutim, prekrivanje jedne tetovaže novim dizajnom možda nije najbolje rješenje za ljude koji se žele potpuno riješiti tetovaže. No, za one koji jednostavno žele veći, bolji dizajn, svakako bi trebali razmisliti o ovoj metodi.

Da biste provjerili jesu li vaša trenutna veličina i boja tinte prikladni za dobro prikrivanje tetovaža, svakako razgovarajte s profesionalnim tetovažom koji je specijaliziran za prikrivanje tetovaža. Uvijek se odlučite za profesionalce i tetovaže s iskustvom u tetoviranju postojeće tetovaže.

Brzo razgovarajmo o pikosekundnoj i nanosekundnoj laserskoj tehnologiji

Da zaključimo ovu temu, odlučili smo spomenuti nekoliko riječi u vezi s pikosekundnom i nanosekundnom laserskom tehnologijom u vezi s laserskim uklanjanjem tetovaža. Možda ste čuli za ove tehnologije i sada se pitate rade li bolje u odnosu na različite pigmente od običnih lasera.

Pico laserska tehnologija najnoviji je razvoj u svijetu laserskog uklanjanja tetovaža. Pobuna oko ove, takozvane Picosure laserske tehnologije je ogromna. Tvrde se da djeluje brzo, temeljito i uspijeva se riješiti bilo kojeg pigmenta za tetoviranje. No, je li tako?

Tijekom našeg istraživanja naišli smo na studiju objavljenu 2013 časopis Laser and Health Academy. Studija se bavi mogućnošću da Picoruse laser zamijeni nanosekundni laser. Ono što studija zaključuje je sljedeće;

Pikosekundna laserska tehnologija nije ništa bolja od standardne laserske tehnologije koja se koristi za uklanjanje tetovaža. Zlatni standard laserskog uklanjanja tetovaža i dalje je laser s Q prekidačem (koji pripada obitelji nanosekundnih lasera).

Stoga, u slučaju da vam netko pokuša prodati ideju o boljem uklanjanju tetovaža pikosekundnim laserom, pokušajte to pristojno odbiti. Idite sa standardnim laserskim uklanjanjem i uvijek birajte stručnjake i pouzdane stručnjake za obavljanje ovog posla.

Završne misli

Lagali bismo kad bismo rekli da će lasersko uklanjanje tetovaža biti 100% učinkovito protiv svih vrsta boja i pigmenata tinte. Istina je da će bolje djelovati na tamnijim tetovažama, a ne tako dobro na svjetlijim. To je samo fizika infracrvenog, laserskog svjetla. Međutim, kad to učini stručnjak i nakon određenog broja sesija, možete primijetiti da tetovaža uspješno nestaje.

Za više informacija o bojama tinte i laserskom uklanjanju svakako se obratite stručnjaku za lasersko uklanjanje. Pregledat će vašu tetovažu, shemu boja i odmah vam reći što možete očekivati ​​od tretmana/postupka.