Vodič

Blijede li tetovaže s vremenom (i kako se možete boriti protiv nestajanja tetovaže?)

Tetovirati znači dobiti stalno umjetničko djelo na svom tijelu. No, svjesni da se s vremenom vaše tijelo mijenja, ne možete se ne zapitati kako će izgledati vaša tetovaža za 20 ili 30 godina. Hoće li tetovaža izblijediti ili ostati ista?

U sljedećim odlomcima ćemo pogledati način na koji se tetovaže s vremenom mijenjaju, blijede li i postoje li neki savjeti koje možete upotrijebiti za sprječavanje drastične promjene tetovaže. Dakle, bez daljnjih odlaganja, krenimo!

Tetovaže i vrijeme: 3 stvari koje trebate znati

Tetovaže s vremenom blijedeSpremljena tetovaža

1. Mijenjaju li se tetovaže s vremenom i zašto?

Razjasnimo prvo neke stvari; da, ostarit ćete i da, vaše tijelo će se promijeniti. Naravno, takva će promjena utjecati na izgled vaše tetovaže. Dakle, da odgovorim na pitanje; tetovaže se s vremenom mijenjaju, ali stupanj promjene varira od osobe do osobe.

Na promjenu tetovaže utječu brojni čimbenici, a ne samo vrijeme i tijelo. Dakle, ako se pitate zašto će se vaša tetovaža zasigurno promijeniti za nekoliko godina, evo zašto;

 • Starenje – naš najveći organ, ili koža, jedan je od najočitijih dokaza starosti i starenja. Tetovaže koje se prikladno stavljaju na kožu također podliježu istim promjenama kao i naša koža. Pogoršanje kože, obično se prikazuje kao istezanje i gubitak elastičnosti, utječe na izgled tetovaže i mijenja njen oblik.
 • Tetovaža – s vremenom će manje ili srednje tetovaže vjerojatnije doživjeti drastične promjene kako starimo. Tetovaže koje su manje, zamršene, detaljne i obojene utječu i na najmanje promjene na koži. Međutim, starenje kože manje će vidljivo utjecati na veće tetovaže, s manje detalja i hrabrijim linijama.
 • The tinta – to možda nije općepoznato, ali kvaliteta tinte može pridonijeti bržem propadanju tetovaže, uz starenje i promjene na koži. Ako je tetovaža jeftina, vjerojatno se radi s visoko kemijskom tintom s niskom pigmentacijom, koja će s vremenom početi blijediti i pridonijeti gubitku oblika i izvornog izgleda tetovaže.

2. Da li i tetovaže s vremenom blijede?

Da, tetovaže s vremenom blijede, i na kraju sve tetovaže! Evo još nekih stvari koje treba napomenuti prije nego što prijeđemo u detalje blijeđenja tetovaža;

 • Svaka tetovaža koju dobijete će s vremenom izblijediti; neke će tetovaže početi blijediti nakon samo nekoliko godina, dok će druge početi nestajati u starijoj dobi.
 • Tetovaže napravljene u mladosti počet će blijedjeti u vašim 40 -im i 50 -im godinama, dok će tetovažama napravljenim kasnije u životu trebati dulje da počnu blijediti.
 • Starenje je jedan od bitnih doprinosa izblijedjenju tetovaža.
 • Izlaganje suncu s vremenom doprinosi i izblijedjenju tetovaža.
 • Blijeđenje se može produljiti razmatranjem nekih preventivnih mjera i pravilnom njegom tetovaže.
 • Jeftinije tetovaže vjerojatnije će brzo početi blijediti za razliku od skupljih tetovaža.
 • Ispravljanje tetovaža kad počnu blijediti može biti prilično skupo.

Dakle, da, blijeđenje tetovaže je neizbježno i svi s tetovažom će to doživjeti prije ili kasnije. Osim starenja, izlaganje suncu jedan je od glavnih doprinosa izblijedjenju tetovaža.

Budući da je vaša koža zaštitni sloj koji štiti tijelo i organe od sunca, pa je i ona prva pogođena i oštećena. Iako koža zacjeljuje i uspijeva se regenerirati s vremenom, oštećenja ostaju.

Dakle, ako svoju tetovažu izlažete suncu često, možete očekivati ​​da će tetovirana koža proći iste razine oštećenja i kao rezultat toga početi blijediti. Zbog izlaganje suncu i povezana oštećenja, tetovirana koža može postati mutna, razmazana i općenito izgubiti svoj izvorni izgled i sjaj.

Drugi razlog zašto tetovaže blijede s vremenom leži u debljanju ili gubitku težine. Kako starimo, prirodno počinjemo dobivati ​​na težini, što pridonosi rastezanju kože. Kako se koža rasteže, rasteže se i tetovaža, što proširuje tintu i pridonosi njezinom blijeđenju. Isto vrijedi i za mršavljenje, osobito ako slijedi debljanje. Koža se rasteže kao i tetovaža, a sada kad masnoća nestane, nema ništa što bi zadržalo tetovažu i njezin izvorni oblik.

Zato se, na primjer, ženama koje planiraju trudnoću ne preporučuje tetoviranje trbuha. Čak i mnogi umjetnici tetovaža odbijaju tetovirati tinejdžere i mlade odrasle osobe, jer oni i dalje rastu, a rast i debljanje mogu učiniti da tetovaža prerano izblijedi.

3. Potiče li mjesto tetovaže brže blijeđenje? (Blijeđenje dijelova tijela i tetovaža)

U zajednici tetovaža dobro je poznato da tetovaže postavljene na određena područja tijela blijede brže od drugih. Takvo blijeđenje ne čeka da ostarite, ali tetovaže imaju tendenciju da izblijede za samo nekoliko godina kao posljedica položaja na tijelu.

Blijeđenje u nekim dijelovima tijela dogodit će se bez obzira na kvalitetu tetovaže. Vaš umjetnik za tetoviranje može upotrijebiti najkvalitetniju tintu ili obaviti savršen posao, ali ako se tetovaža stavi negdje gdje će se trljati o nešto ili biti stalno izložena suncu, brzo će izblijediti. Dakle, evo položaja tijela tetovaže koji promiču brže izblijedjevanje tetovaža;

 • Dlanovi (jer stalno koristite ruke i izložene su različitim teksturama, materijalima, trenju, znoju itd.)
 • Stopala (jer ih stalno koristite i uvijek imaju trljanje o čarape ili cipele, kao i kiseli znoj)
 • Usta i usne (zbog vlage i nevjerojatno tanke kože, kao i izloženosti vrućim i hladnim temperaturama hrane i pića)
 • Lopatice (jer je područje sklono trenju zbog, primjerice, torbe ili ruksaka)

Dakle, svako mjesto na tijelu koje potiče nakupljanje velikog trenja zasigurno će dovesti do izblijedjenja tetovaže, bez obzira na to koliko je dobro napravljena ili koliko je dobra tinta. Također imajte na umu da znoj može uzrokovati i blijeđenje tetovaža.

Stoga, pokušajte se ne tetovirati na mjestima na kojima se najviše znojite. Na primjer, izbjegavajte područja poput pazuha, dlanova, stopala, unutarnje strane bedara, ispod područja grudi itd.

Koje druge stvari promiču nestajanje tetovaža?

Mnoge stvari koje svakodnevno radimo mogu promicati brže izblijedjenje tetovaža. Pogledajmo neke navike koje vam mogu uništiti dragocjene tetovaže;

Pušenje

Spomenuli smo ranije da starenje i nedostatak elastičnosti kože potiču blijeđenje tetovaža s vremenom. I to je potpuno točno. No, što je sa starenjem kože i gubitkom elastičnosti uzrokovanim pušenjem?

Dobro, pušenje uspijeva učiniti vas i vašu kožu starijima, iako ste još mladi. Smanjuje proizvodnju kolagena u tijelu, pa koža gubi elastičnost i glatkoću. Kao rezultat toga, ne samo da izgledate starije, već i vaše tetovaže počinju gubiti živote. Budući da koža nije tako elastična kao prije, tetovaže počinju blijedjeti i izgubiti izvorni izgled.

Pušenje je općenito loša navika i općenito savjetujemo ljudima da ga prestanu. Dakle, ako ste tražili razlog za prestanak pušenja, blijeđenje tetovaža je dobar. Prestanak pušenja i fokus na zdraviji način života učinit će vašu tetovažu duljom, sigurno.

Prekomjerno čišćenje kože

Briga o koži je neophodna. Međutim, čišćenje i pretjerano čišćenje dvije su različite stvari. Čišćenje znači da jednostavno uklanjate svu prljavštinu, višak ulja i mrtvu kožu nakupljenu tijekom dana i tjedna. No, pretjerano čišćenje znači da toliko čistite kožu da uklanjate zaštitnu barijeru kože i izazivate iritaciju.

Stoga, u slučaju tetovaža, pretjerano čišćenje uklanja zaštitnu barijeru i sloj hidratacije koji kožu mogu učiniti sklonom iritaciji i promjenama. Zbog toga tetovaže mogu izblijediti i izgubiti početni sjaj i živost.

Ako želite pravilno njegovati kožu, jednostavno se usredotočite na nježno čišćenje kože, i nemojte to činiti prečesto. Čišćenje kože možete raditi jednom ili dva puta tjedno bez oštećenja kože i tetovaža. Pobrinite se da ostanete hidrirani, dobro jedete i ostanete aktivni. Sve će to vašu kožu održati zdravom, a tetovaže zaštititi.

Neispravna rutina naknadne njege

Nakon što ste dobili novu tetovažu, važno je odmah započeti s odgovarajućom rutinom njege. Pravilna naknadna njega sprječava upale i infekcije, koje na samom početku mogu uzrokovati blijeđenje tetovaže i promjenu izgleda. I, naravno, pravilna naknadna njega potiče brzo ozdravljenje i sprječava blijeđenje s vremenom.

No, nemojte pretjerivati ​​s naknadnom njegom. Slijedite pravila pravilno i nemojte uvoditi rutinske korake koje ste sami smislili. Neka stvari budu jednostavne; operite ruke prije dodirivanja tetovaže, operite tetovažu jednom ili dva puta dnevno, navlažite je jednom ili dva puta dnevno, nosite široku odjeću i zaštitite je od sunca.

Nemojte koristiti vazelin i proizvode od vazelina, te nemojte brati i grebati tetovažu.

Kako se možete boriti protiv blijeđenja tetovaža?

Kao što smo ranije spomenuli, vaša će tetovaža s vremenom izblijediti i nema iznimke. Međutim, postoje neki savjeti i trikovi koje možete upotrijebiti za produljenje procesa blijeđenja i uživanje u svom punom sjaju što je dulje moguće. Evo najboljih i najjednostavnijih načina na koje se možete boriti protiv blijeđenja tetovaža;

Prije nego se tetovirate

 • Idite u profesionalnu tetovažu i neka vam tetovažu isproba iskusni majstor!
 • Ne ustručavajte se platiti malo više za dobru tetovažu jer će umjetnik koristiti visokokvalitetnu tintu!
 • Pobrinite se da dizajn tetovaže nije previše zamršen i detaljan!
 • Izbjegavajte dobivanje gustih i manjih tetovaža jer brzo blijede i teško ih je dodirnuti!
 • Izbjegavajte tetoviranje u područjima sklonim trenju i znoju!
 • Uvjerite se da umjetnik radi s dezinficiranim alatima i da radi s rukavicama; to će spriječiti infekciju koja bi inače mogla uništiti tetovažu!

Nakon što ste se tetovirali

 • Pravilno slijedite rutinu naknadne njege; trebali biste početi sprječavati blijeđenje tetovaže onog trenutka kada dobijete tetovažu! Neposredna naknadna njega je neophodna!
 • Tetovirano područje neka bude navlaženo i zaštićeno od sunca!
 • Izbjegavajte trenje i nosite široku odjeću!
 • Nemojte grebati, brati i guliti tetovažu!
 • Izbjegavajte plivanje dok tetovaža zacjeljuje!
 • Održavajte tetovirano područje čistim i navlaženim čak i kad je tetovaža potpuno zaliječena.
 • Uvijek nosite kremu za sunčanje kada je tetovaža izložena!
 • Ostanite hidrirani i hranite se zdravo!
 • Ostanite aktivni i izbjegnite višak kilograma!
 • Ako ipak udebljate, pokušajte postupno smršavjeti kako koža ne bi imala previše istezanja!
 • Prestanite pušiti i smanjite i pijenje!
 • Nemojte previše čistiti i njegovati kožu!
 • Pokušajte ostati zdravi i pazite na sebe; način na koji se osjećate odrazit će se na izgled vaše tetovaže!

Pročitajte i: 

Možete li plivati ​​nakon tetoviranja? Da li je sigurno?

Kako očistiti tetovažu: Vodič korak po korak

Završne misli

Dakle, blijeđenje tetovaža je neizbježno; svi s tetovažama će to doživjeti prije ili kasnije. No, to nije nešto što bi vas trebalo mučiti ili uznemiravati. Starenje je normalan proces i bit će vidljiv na vašoj koži. No, briga o sebi i svom zdravlju ublažit će izblijedjenje tetovaže čak i sa godinama, jer će vaša koža dulje ostati elastična.

Način na koji će vaša tetovaža izgledati za 20 ili 30 godina bit će odraz vaših izbora u pogledu naknadne njege i cjelokupne njege vašeg tijela. Dakle, što ste zdraviji, tetovaža će ostati svjetlija. Mnogi stariji ljudi još uvijek imaju tetovaže koje izgledaju sjajno i u dobroj su formi. Dakle, ne morate brinuti, samo nastavite raditi na tome da budete zdravi koliko god možete!