Uncategorized

Tratamentul cariilor cu nanoparticule pentru o mai bună sănătate dentară

Bacteriile orale apar de îndată ce un igienist dentar sau un dentist zgârie placa dinților pacientului ca tratament pentru cariile dentare. Cu toate acestea, consumând zahăr sau alți carbohidrați, bacteriile acumulează rapid un biofilm dur și lipicios și produc acizi. În consecință, acestea atacă smalțul dinților și creează cavități în dinți. Oamenii de știință raportează acum un tratament pentru cariile dentare care ar putea într-o zi să prevină formarea plăcii și a cavităților. Pentru aceasta se folosește un nou tip de compus ceriu-nanoparticule. Astfel, fiecare dentist din cabinetul său va putea aplica agentul pe dinți.

Igiena orală nouă și tratamentul cariilor dentare

Bacteriile orale se formează din nou ca streptococi după tratamentul cariilor

Gura conține peste 700 de tipuri de bacterii. Acestea includ bacterii benefice care ajută la digerarea alimentelor sau la menținerea altor microbi la distanță. Cu toate acestea, acestea includ și gâtul streptococ dăunător. La scurt timp după curățare, aceste bacterii se lipesc de dinți și încep să se înmulțească. Având zahărul ca sursă de energie și element de construcție, microbii formează treptat un film dur pe care oamenii nu îl pot purta pur și simplu. Pe măsură ce bacteriile continuă să metabolizeze zahărul, produc subproduse acide care dizolvă smalțul dinților și deschid calea pentru cavități. De exemplu, stomatologii și consumatorii pot lupta cu fluor pentru a inhiba placa și azotatul de argint pentru a preveni cariile dentare existente. Cercetătorii au investigat acum un mijloc cu nanoparticule fabricate din oxid de zinc, oxid de cupru sau argint pentru a trata infecțiile dentare.

ilustrarea tratamentului cariilor de către persoana care lucrează în gură

Deși bactericidele de acest fel își au locul în stomatologie, aplicațiile repetate ar putea avea ca rezultat atât dinții patați, cât și rezistența bacteriană. În plus, acești agenți nu sunt selectivi, deci ucid multe bacterii benigne din gură. Prin urmare, echipa de cercetare a dorit să găsească o alternativă care să nu distrugă bacteriile din gură fără discriminare și să prevină cariile dentare, în loc să aplice ulterior tratamentul cariilor. Așadar, grupul de cercetare s-a orientat către nanoparticulele ceria. Alte echipe au studiat efectele diferitelor tipuri de nanoparticule de ceria asupra microbilor, deși puțini au studiat efectele lor asupra bacteriilor relevante clinic în condițiile inițiale de formare a biofilmului. Cei care au făcut acest lucru și-au făcut nanoparticulele prin reacții de reducere a oxidării sau reacții de precipitare controlate de pH sau au cumpărat nanoparticule din surse comerciale. Cu toate acestea, aceste abordări anterioare fie nu au avut niciun efect sau chiar au promovat creșterea biofilmului în testele de laborator.

Perspective pentru stomatologie

Un dentist profesionist tratează pacientul cu instrumente medicale

Prin urmare, proprietățile și comportamentul nanoparticulelor depind parțial de fabricarea lor. Acesta face acest lucru prin dizolvarea sărurilor de azotat sau azotat de ceriu amoniu în apă. Alți cercetători au făcut particulele în același mod, dar nu și-au testat efectele asupra biofilmelor. Când oamenii de știință au semănat plăci de polistiren cu streptococi în mediul de creștere și au alimentat zahărul bacterian în prezența soluției de nanoparticule de oxid de ceriu, au descoperit că compusul a redus creșterea biofilmului cu 40% comparativ cu plăcile fără nanoparticule. Cu toate acestea, în condiții similare, azotatul de argint, un cunoscut agent anti-gol, nu a prezentat niciun efect asupra creșterii biofilmului. Avantajul tratamentului cariilor dentare este că pare să fie mai puțin dăunător bacteriilor orale. În multe cazuri, acest lucru păstrează bacteriile benefice. În schimb, nanoparticulele au împiedicat doar microbii să formeze biofilme aderente. În plus, toxicitatea și efectele metabolice ale nanoparticulelor din celulele orale umane din plăcile Petri au fost mai mici decât cele ale azotatului de argint.

Imagine cu raze X a dinților pe un ecran din cabinetul stomatologic pentru examinare

De exemplu, echipa experimentează în prezent cu acoperiri pentru a stabiliza nanoparticulele la un pH neutru sau ușor bazic. Cercetătorii vor continua să testeze tratamentul cariilor dentare în prezența altor tulpini de bacterii care se găsesc de obicei în gură. Acest lucru le permite să testeze efectele asupra celulelor tractului digestiv inferior uman pentru a obține un sentiment mai bun al siguranței generale a pacientului.