Uncategorized

Prevenirea reducerii vârstei: putem opri procesul?

Este posibil să fiți conștienți de faptul că pierderea vederii, auzului și memoriei este un semn al îmbătrânirii, dar scăderea odată cu vârsta este ceva care poate să nu fie la fel de vizibil. Reducerea înălțimii se datorează diferiților factori legați de modificările oaselor, mușchilor, articulațiilor și ale altor țesuturi din corpul dumneavoastră.

Principalele cauze ale contracției la bătrânețe

mic bătrân care previne băiatul cu schelet

Deși o anumită pierdere a înălțimii este o parte normală a îmbătrânirii și este puțin probabil să ducă la probleme de sănătate, o modificare semnificativă a dimensiunii corpului poate indica probleme de bază. Deci, este important să înțelegeți ce se întâmplă cu corpul dumneavoastră pe măsură ce îmbătrâniți. Astfel, puteți contracara unele dintre efectele negative ale procesului de îmbătrânire.

Pierderea musculară legată de vârstă poate apărea încă din anii treizeci. Există chiar și un termen științific pentru aceasta: sarcopenie. Aceasta înseamnă că în fiecare deceniu pierdeți masa musculară cu o rată de 3-5%. O preocupare deosebită sunt mușchii din partea superioară a corpului, care sunt în primul rând responsabili pentru a vă menține în poziție verticală. O reducere a capacității tale de a-ți menține postura te poate face să arăți ghemuit, ceea ce te face să arăți mai scurt.

examen de sănătate osoasă de către un ortoped

Un alt motiv pentru pierderea înălțimii la bătrânețe este sănătatea oaselor. Oasele au un țesut conjunctiv extrem de complex, care își poate adapta dimensiunea și forma la sarcinile mecanice. Acest lucru vă permite oaselor să se remodeleze pe tot parcursul vieții. În anii mai tineri, treceți printr-o perioadă de creștere și depuneți os atât de repede încât ajungeți la 90% din masa maximă osoasă în adolescența târzie. Această creștere se va consolida la mijlocul anilor douăzeci, când oamenii vor atinge vârful.

medicul explică structura coloanei vertebrale

Cu toate acestea, până la vârsta de 35 până la 40 de ani, pierdeți mai mult os decât este produs. În cele din urmă, acest proces duce adesea la o afecțiune cunoscută sub numele de osteoporoză. Aceasta este caracterizată mai ales de o masă osoasă scăzută și poroasă, precum și de o fragilitate crescută a oaselor. Împreună, acești factori duc la un risc mai mare de fragilitate osoasă. În timp ce șoldurile și antebrațele sunt zone predispuse la boală, aceasta apare cel mai frecvent în vertebre (coloana vertebrală), unde afectează negativ statura.

Luați măsuri preventive

exercițiul și sportul sunt importante în procesul de îmbătrânire

În timp ce cea mai mare contracție apare odată cu vârsta din cauza genelor tale, există câțiva factori de stil de viață pe care îi poți urmări pentru a-ți menține înălțimea. Poate mai important, este reducerea impactului îmbătrânirii asupra sănătății și menținerea bunăstării.

Primul lucru pe care l-ai putea face este să faci mișcare regulată. În special, activitățile care implică o formă de încărcare a greutății sunt bune pentru crearea oaselor. Așadar, nu ești niciodată prea bătrân pentru a beneficia de mișcare. Cercetările au arătat, de asemenea, că dezvoltarea oaselor puternice în adolescență oferă o anumită protecție pe măsură ce îmbătrânești. Acest tip de exercițiu afectează în mod natural creșterea musculară, astfel încât poate proteja atât împotriva osteoporozei, cât și a sarcopeniei.

grup de persoane în vârstă în aer liber

În timp ce o alimentație sănătoasă și echilibrată este importantă pentru sănătatea generală, alimentele bogate în vitamina D și calciu, inclusiv migdale, broccoli și varză, contribuie, de asemenea, la sănătatea oaselor. Evitarea țigărilor și limitarea consumului de alcool și cafea ajută, de asemenea. Un pic de micșorare pe măsură ce îmbătrânești este o parte normală a îmbătrânirii, dar poate indica probleme mai grave. Prin urmare, este vital să vă maximizați sănătatea și bunăstarea pe tot parcursul vieții.