Uncategorized

Flori polenizatoare – cercetătorii dezvoltă o nouă metodă cu bule de săpun

Bulele de săpun acoperite cu polen pot acum poleniza florile prin drone care le împrăștie în aer. Cercetătorii japonezi au realizat recent mecanismul de polenizare într-un experiment. În testele de laborator, bulele au furnizat polen cu succes florilor de clopote albastre. Albinele sunt greu de bătut ca polenizatori. Cu toate acestea, acest lucru nu i-a împiedicat pe oamenii de știință să lucreze la o alternativă de înaltă tehnologie: dronele moderne care împrăștie bule de săpun pentru a transporta polenul către o floare. Acest lucru ar putea oferi o perspectivă viitoare.

Polenizează florile – caută mijloace alternative

folosește bule de săpun și polenizează flori nouă metodă cu drone

Pe măsură ce populațiile de insecte sălbatice scad și albinele comerciale suferă de boli, fermierii caută noi modalități de a-și conserva culturile folosind metode alternative de polenizare a florilor. Unii folosesc insecte alternative, precum albinele cu fructe albastre. Alții conduc pulverizatoare uriașe de polen sau udă manual fiecare floare cu o perie. Mai multe grupuri au dezvoltat dispozitive care imită polenizarea albinelor. Bulele de săpun, care furnizează flori cu polen, ar putea fi o modalitate alternativă de fertilizare a plantelor în cazul căderii populațiilor de albine și, de asemenea, sunt mai sensibile decât alte metode.

o dronă de înaltă tehnologie echipată cu o cameră foto zboară peste plante în aer liber

În 2017, Eijiro Miyako, chimist în materiale la Japan Advanced Institute of Science and Technology, a adaptat o dronă de jucărie lungă de 4 centimetri. Așa că putea poleniza florile. Oamenii de știință și colegii săi au lipit păr de cal pe partea inferioară a dronei și l-au acoperit cu un gel pentru a-l face mai lipicios și mai flexibil. Ideea era că părul, ca o albină, ar prelua polenul de pe o floare și l-ar depune pe alta. Controlată de telecomandă, drona a polenizat crini, dar a deteriorat florile cu elicele sale.

rezultatele cercetării

albinele pot poleniza florile în mod natural

Miyako și echipa sa au amestecat polenul de pere cu o soluție de săpun bogată în nutrienți și au încărcat amestecul într-un fel de pistol cu ​​apă. Apoi au folosit asta "armă", să elibereze bule într-o livadă de pere. Aproximativ două până la zece bule lovesc fiecare floare. Echipa a măsurat ulterior rata de succes numărând florile care au dat roade. Au descoperit că polenizarea cu bule are o rată de succes similară cu cea a plantelor de polenizare manuală. În ambele cazuri, aproximativ 95% din flori au dat roade. Folosirea bulelor de săpun necesită mult mai puțină muncă decât polenizarea manuală a fiecărei flori, spune Miyako. Bulele de săpun sunt, de asemenea, mult mai blânde, așa că nu dăunează florilor delicate, adaugă el.

băiețel urmărind bule de săpun în grădină

Miyako spune că ideea i-a venit prima dată când se juca cu bule de săpun în parc cu fiul său. "O balon de săpun a lovit accidental fața fiului meu și a izbucnit inofensiv. "Cercetătorii au testat, de asemenea, mecanismul de polenizare pe alte plante la scară mai mică în laborator. De data aceasta au încercat să polenizeze crinii, azaleele și clopotele, îndreptând o singură bulă spre flori individuale cu pistolul. Potrivit lui Miyako, ratele de succes au fost 93, 83 și respectiv 73%. Această variație ar putea fi explicată prin diferențe în mărimea florilor dintre aceste plante, spune el.

Perspective pentru utilizarea viitoare

Apicultor și apicultor adunat în aer liber cu albine

Există un mare interes în dezvoltarea de noi abordări pentru fertilizarea florilor, deoarece aproximativ 90% din plantele cu flori depind de polenizatori de insecte, cum ar fi albinele. Cu toate acestea, populațiile lor scad în mod vizibil din cauza schimbărilor climatice și a utilizării pesticidelor. "Aceasta este o criză globală", spune Miyako. Potrivit inventatorului, următorul pas este îmbunătățirea alinierii bulelor. Acest lucru se poate face, de exemplu, prin utilizarea roboților. Trântorii se puteau deplasa printr-o livadă sau câmp de culturi, vizând bulele mai precis spre flori.

colibrii polenizează plantele în mod natural

James Bird de la Universitatea din Boston spune că polenizarea cu bule de săpun ar putea fi o modalitate bună de a expune florile la cantități mari de polen, dar controlul fin s-ar putea dovedi dificil. „După cum știu majoritatea copiilor, traseul de zbor al unei bule poate fi nestatornic chiar și în cele mai ușoare adiere. Prin urmare, această metodă poate fi practic limitată la livezile acoperite cu o densitate mare de flori accesibile ”, spune Bird.

drona zburătoare împrăștie bule de săpun și poate poleniza florile

Simon Potts, un agroecolog la Universitatea din Reading, se teme că astfel de eforturi vor distrage atenția de la conservarea albinelor, care sunt în declin în multe locuri. Formarea de bule crește riscul de deteriorare chimică a polenizării și a poluării solului. "Aceasta este o altă piesă de inginerie inteligentă concepută pentru a rezolva o problemă care poate fi rezolvată într-un mod mult mai eficient și durabil."