Uncategorized

Consumul excesiv de zahăr dăunează pereților intestinali și provoacă colită

Mucusul protector care acoperă epiteliul intestinului gros a devenit mai subțire la șoarecii cărora li s-a administrat prea mult zahăr. Într-un nou studiu, acest lucru a dus la boli inflamatorii intestinale (IBD) sau colită la animalele testate. În plus, cercetătorii care și-au examinat colonul au găsit mai multe bacterii care pot deteriora acest strat protector de mucus din intestin.

Modul în care consumul excesiv de zahăr promovează bolile inflamatorii intestinale

risc crescut de boală inflamatorie intestinală din cauza prea mult zahăr din dietă

Colita este o problemă majoră de sănătate publică în majoritatea țărilor occidentale, potrivit autorilor studiului. IBD poate provoca chiar diaree persistentă, dureri abdominale și sângerări rectale. Numărul adulților care suferă de o astfel de boală a crescut enorm în ultimii ani, potrivit informațiilor. În plus, colita este evidentă și la copiii care nu au suferit istoric de aceasta. Datorită prevalenței mult mai mari a bolii în țările occidentale, cercetătorii au considerat dieta occidentală, care este bogată în grăsimi, zahăr și proteine ​​animale, ca un posibil factor de risc. În timp ce dietele bogate în grăsimi s-au dovedit a induce IBD, rolul zahărului a fost mai controversat, potrivit autorilor studiului.

Bacterii intestinale sănătoase și nesănătoase din microbiom Consumul excesiv de zahăr crește riscul de colită

În studiu, consumul excesiv de zahăr din glucoza din siropul de porumb bogat în fructoză a apărut drept principalul suspect. Acest ingredient a fost dezvoltat de industria alimentară în anii 1960 și apoi folosit din ce în ce mai mult pentru a îndulci băuturile răcoritoare și alte alimente. Incidența acestui tip de colită a crescut și în țările occidentale în aceeași perioadă. Acest lucru este valabil mai ales la copii, potrivit studiului. Cercetătorii au descoperit că șoarecii care erau fie predispuși genetic la apariția colitei, fie cărora li s-a administrat o substanță chimică care cauzează IBD au dezvoltat simptome mai severe atunci când li s-a administrat mai întâi zahăr.

Rezultatele studiului

microbiomul intestinal este format din bacterii dăunătoare și sănătoase

Cercetătorii au folosit tehnici de secvențiere a genelor pentru a identifica tipuri specifice și prevalența bacteriilor. Cele găsite în colonul șoarecilor înainte și după administrarea regimului de zahăr. După șapte zile, consumul excesiv de zahăr la șoarecii hrăniți cu zaharoză, fructoză și glucoză a prezentat modificări semnificative în microbiomul intestinal. Bacteriile cunoscute pentru a produce enzime degradante, cum ar fi Akkermansia, au fost găsite în număr mai mare. Unele alte tipuri de bacterii intestinale care sunt considerate sănătoase și frecvent întâlnite în microbiomul intestinal, cum ar fi Lactobacillus, sunt mai puțin frecvente. Așadar, cercetătorii au văzut dovezi ale subțierii stratului mucos care protejează mucoasa colonului.

alimentația sănătoasă cu produse naturale sprijină metabolismul și intestinul prin bacteriile lactobacile

De asemenea, au văzut semne de infecție de la alte bacterii. Stratul mucos protejează țesutul mucoasei intestinale de pătrunderea microbiotei intestinale. O frecvență mai mare de bacterii degradante, inclusiv Akkermansia muciniphila și Bacteroides fragilis, la șoarecii tratați cu glucoză este, prin urmare, un risc potențial pentru bariera mucoasă intestinală. După ce au descoperit modificări ale microbiomului la șoarecii hrăniți cu zahăr, cercetătorii au hrănit probe de la primii la alți șoareci de laborator. Acești șoareci au dezvoltat colită mai gravă. Acest lucru sugerează că susceptibilitatea la colită indusă de glucoză, împreună cu microbiota intestinală distructivă, poate fi transmisă de la animalele afectate. Cercetătorii plănuiesc acest studiu investigați în continuare efectele aportului ridicat de zahăr. Acest lucru vă va ajuta să determinați modul în care aceasta afectează dezvoltarea altor boli inflamatorii, cum ar fi obezitatea, boli hepatice grase și boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.