Uncategorized

Ce sunt antioxidanții și cum afectează aceștia sănătatea?

Majoritatea oamenilor știu deja că nutrienții și suplimentele antioxidante sunt bune pentru sănătate, dar ce sunt de fapt antioxidanții? Este posibil ca mulți să nu înțeleagă pe deplin modul în care funcționează aceste substanțe în organism. Potrivit unui articol, cuvântul antioxidant este unul dintre termenii cei mai confuzi, care nu este încă clar definit în literatura științifică. Acest articol face o scufundare profundă în el și explică care sunt beneficiile și riscurile sale pentru sănătate.

Ce sunt antioxidanții în raport cu planul alimentar?

plan de detoxifiere și nutriție cu acizi grași omega 3 din capsule

Antioxidanții sunt compuși care reduc sau inhibă deteriorarea celulelor prin neutralizarea moleculelor numite radicali liberi. În mod corespunzător, radicalii liberi au unul sau mai mulți electroni nepereche pe orbita lor exterioară. Acest lucru le face instabile și extrem de reactive. Corpul le creează prin procese metabolice endogene normale, inclusiv prin producerea de energie. De asemenea, acestea sunt produse în organism ca răspuns la factorii de mediu și de viață, cum ar fi expunerea la soare, fumatul, consumul de alcool și multe altele. Deci, antioxidanții inhibă procesul numit oxidare, care creează radicali liberi care provoacă leziuni celulare. Acești compuși interacționează în siguranță cu radicalii liberi și îi neutralizează înainte de a putea deteriora proteinele, lipidele și ADN-ul. În plus, stresul oxidativ apare atunci când există prea mulți radicali liberi în organism. Acest dezechilibru poate apărea din cauza creșterii producției de radicali liberi sau a scăderii apărării antioxidante. De exemplu, multe boli cronice, inclusiv boli de inimă și cancer, au legături cu deteriorarea progresivă a radicalilor liberi.

nutriție sănătoasă cu vitamina B3 din produse naturale

Organismul produce, de asemenea, antioxidanți metabolici prin metabolism. Acestea includ acid lipoic, glutation, coenzima Q10, melatonină, acid uric, L-arginină, bilirubină și transferină. Cu toate acestea, există câțiva antioxidanți pe care organismul nu îi poate produce. Aceasta înseamnă că trebuie luate prin alimente sau prin utilizarea suplimentelor nutritive. Astfel de antioxidanți nutriționali includ carotenoizi, vitamine antioxidante, inclusiv vitaminele C și E, seleniu, mangan, zinc, flavonoide și grăsimi omega-3 și omega-6. Antioxidanții dietetici și suplimentari primesc cea mai mare atenție în lumea nutriției. În consecință, o dietă bogată în antioxidanți poate ajuta la întărirea apărării antioxidante a organismului.

Suplimentele alimentare vs. dietă

alimente antioxidante în combinație cu suplimente nutritive ca parte a unei diete

Suplimentele alimentare conțin de obicei doze concentrate de antioxidanți izolați, care pot avea efecte diferite asupra sănătății decât alimentele bogate în antioxidanți. În timp ce astfel de suplimente sunt extrem de nutritive și importante pentru sănătate, administrarea unei doze foarte mari de antioxidant poate să nu fie potrivită pentru toată lumea. În plus, un astfel de supliment poate fi chiar dăunător pentru unele persoane. Cu toate acestea, relația dintre antioxidanți suplimentari și prevenirea bolilor este mai puțin clară. De exemplu, oamenii de știință au legat suplimentarea cu vitamina E de un risc crescut de cancer de prostată la bărbații sănătoși. În mod similar, studiile leagă suplimentarea cu beta-caroten la una risc crescut de cancer pulmonar la fumători.

care sunt antioxidanții legați de stresul oxidativ pentru sănătate

În schimb, cercetările au legat în mod constant dietele bogate în antioxidanți, cu conținut ridicat de legume, fructe, condimente și alte surse naturale de antioxidanți, la riscul redus de boală. Nu s-au găsit asociații cu consecințe nocive. Din acest motiv, nutriționiștii recomandă consumul de antioxidanți în locul produselor naturale. Ei nu recomandă administrarea de suplimente cu doze mari, cu excepția cazului în care este recomandat în mod special de către un furnizor de servicii medicale. Conform acestui studiu Antioxidanții pot fi absorbiți cel mai bine prin alimente și băuturi precum legume, fructe, nuci, pește, condimente și ceai.