Uncategorized

Câinii și oamenii credincioși – adevărate semne ale loialității animalelor

Noile cercetări arată că câinii loiali ar încerca să-și salveze stăpânii atâta timp cât au înțeles ce să facă pentru a-i obține. Mulți oameni au o legătură strânsă cu animalul de companie și se bucură de apropierea specială care există între ei. Cu toate acestea, deși sunt două specii diferite cu instincte și abilități cognitive diferite, conexiunea emoțională pe care o fac oamenii cu animalul lor preferat poate fi mai profundă decât se aștepta.

Cei mai buni prieteni ai oamenilor – câini loiali

Cercetări asupra câinilor loiali cu golden retrievers și proprietari de câini

Loialitatea câinilor față de stăpânii lor este legendară. În plus, există o mulțime de povești despre câini care și-au ajutat stăpânii pe cale de dispariție. Într-un nou studiu, o echipă de cercetători de la Universitatea Municipală din Arizona a vrut să verifice dacă acestea sunt adevărate sau doar legende. În plus, experimentele lor au susținut poveștile antice că câinii loiali vor încerca să-și salveze stăpânii.

excursie în munți om pe bicicletă urmat de câinele său

Unul dintre autorii studiului, Clive Wynne a comentat importanța cercetării. Potrivit acestuia, ceea ce este fascinant la acest studiu este că rezultatele arată că câinii loiali au de fapt grijă de stăpânii lor. În plus, chiar și fără antrenament, multe rase de câini ar încerca să-și salveze oamenii preferați atunci când par să aibă nevoie. Când oricum câinii au eșuat în timpul experimentului, oamenii de știință ar putea totuși să spună cât de supărați erau animalele. Rezultatele testelor de control au arătat că câinii loiali care nu-și puteau salva stăpânii nu prea înțelegeau ce să facă. Așa că animalelor nu le păsau de stăpânii lor, ci pur și simplu nu știau cum să o facă.

Rezultatele studiului

Antrenamentul câinilor de rasă de câine nobil, cu proprietarul său

Studiul a avut două obiective generale: a determina dacă câinii își vor salva stăpânii și, dacă da, care sunt motivele. Mai presus de toate, provocarea dificilă a fost de a afla de ce animalele ar face acest lucru. Acest lucru este explicat de celălalt autor, Joshua Van Bourg. Este doctorand la Departamentul de Psihologie al aceleiași universități. 60 de câini și proprietarii lor au participat la experimente. Niciunul dintre prietenii cu patru picioare nu finalizase pregătirea de salvare. Înainte de test, proprietarii au primit antrenor pentru a se asigura că apelurile lor de ajutor sună autentice.

studiul câinilor loiali și oamenii testează loialitatea

Cercetătorii au instruit proprietarii de câini să nu dezvăluie numele animalului lor de companie pentru a exclude ascultarea ca factor în răspunsul câinelui la suferința persoanei respective. Proprietarii se aflau într-o cutie în zona de testare. În consecință, această cutie avea o ușă suficient de ușoară pentru ca un câine să o împingă deoparte și să elibereze persoana blocată. Aproximativ o treime din câini și-au salvat stăpânul disperat. Asta nu pare prea impresionant în sine. Cu toate acestea, la o inspecție mai atentă, rezultatele arată o diferență semnificativă. Două experimente de control unice acestui studiu au oferit un context important.

Câinii loiali răspund dând glasul

fetiță care se joacă cu câinele în aer liber

Câinii își exprimă adesea sentimentele cu voce tare, lătrând sau scâncind, în special pentru a denota stresul. Cercetătorii au observat astfel de enunțuri în toate cele trei teste. În timpul testului de efort, câinii au fost mult mai stresați. Când stăpânul lor era disperat, animalele latrau și gemeau mai intens. De fapt, opt câini s-au plâns în timpul testului de pericol. În timpul testelor repetate de citire, câinii au devenit mai liniștiți la fiecare repetare, măsurată de vocalizările lor.

Câinii loiali încearcă să-și salveze stăpânii de pericol sau suferință sărind în apă

Van Bourg explică că acest lucru s-a datorat mai mult aclimatizării. Cu toate acestea, acest răspuns nu a fost cazul testelor de efort repetate. Ceva despre suferința maestrului a contracarat această aclimatizare. Proprietarul cerea ajutor pentru a împiedica câinii să devină mai calmi cu expunere repetată. Cercetătorii încă nu au clarificat dacă aceasta este o formă de contagiune emoțională sau de îngrijorare reală. Apoi, autorii documentului studiu examinați dorința câinilor de a căuta salvare atunci când nu primesc recompensa pentru că sunt aproape fizic de stăpânii lor.