Uncategorized

Băuturile zaharoase ca factori de risc pentru cancerul de colon? Iată ce spune un studiu:

Un studiu cuprinzător arată că consumul ridicat de băuturi cu zahăr crește riscul de a dezvolta cancer de intestin înainte de vârsta de 50 de ani. Și tocmai asta face ca băuturile răcoritoare să fie factori de risc pentru cancerul colorectal.

Băuturile zaharoase ca factori de risc pentru cancerul de colon

Băuturile bogate în zahăr pot crește riscul de cancer de colon

În studiul băuturilor zaharoase ca factori de risc pentru cancerul colorectal, cercetătorii au analizat dosarele dietetice și medicale ale mai mult de 95.000 de femei. Datele au fost colectate între 1991 și 2015 ca parte a studiului US Nurses ‘Health II. Folosind aceste date, cercetătorii au dorit să găsească dovezi ale unei legături între băuturile cu zahăr și detectarea precoce a cancerului de colon.

Rezultatele au arătat că femeile care au consumat mai mult de jumătate de litru de astfel de băuturi pe zi au fost de două ori mai susceptibile de a fi diagnosticate cu cancer de colon în timpul fazei de studiu.

Factorii de risc ai cancerului de colon sunt băuturile cu zahăr

Cercetătorii au analizat, de asemenea, dacă consumul de băuturi zaharoase în adolescență ar putea juca un rol în creșterea ratelor de cancer de colon. Pentru a face acest lucru, au analizat chestionare pe care 41.000 de femei cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani le-au completat despre obiceiurile lor de băut. Conform studiului, riscul de a dezvolta cancer de colon înainte de vârsta de 50 de ani a crescut cu 32% pe băutură cu zahăr, cu o dimensiune de 350 ml pe zi..

Nu este nimic nou că băuturile care au un conținut ridicat de zahăr sunt dăunătoare sănătății. Acestea duc rapid la obezitate și, de asemenea, la diabetul de tip 2. Faptul că s-a dovedit a fi printre factorii de risc ai cancerului de colon este un alt motiv pentru a-i evita. „Rezultatele noastre subliniază importanța sănătății publice în limitarea consumului de băuturi zaharoase pentru rezultate mai bune pentru sănătate”, spun cercetătorii de la Universitatea Washington din St. Louis.

Rezultatele studiului au fost puse la îndoială

Zahărul ca factori de risc pentru cancerul colorectal - se spune că studiul s-a dovedit dăunător

Cu toate acestea, alți oameni de știință care nu au fost implicați în studiu se îndoiesc de rezultate. Doar 109 femei din studiu au fost diagnosticate în cele din urmă cu cancer de colon în stadiu incipient și doar 19 dintre aceste femei au raportat că au consumat mai mult de jumătate de litru de băuturi zaharoase. Consumul de carne roșie și procesată, consumul unei diete cu conținut scăzut de fibre, fumatul, consumul de alcool și supraponderalitatea pot crește, de asemenea, riscul de îmbolnăvire. Și toți acești factori sunt greu de luat în considerare.

Consumul excesiv de zahăr dăunează tractului gastro-intestinal

„Nu putem fi siguri că legătura observată între băuturile zaharate și cancerul de colon sub 50 de ani este cauză și efect”, a declarat Kevin McConway, profesor emerit de statistici aplicate la Open University. Duane Mellor, nutriționist la Universitatea Aston, mai spune că, deși reducerea consumului de băuturi cu zahăr ar putea reduce riscul de cancer de colon, ar putea avea un efect redus dacă stilul de viață și dieta generală nu sunt, de asemenea, îmbunătățite.