Uncategorized

A avea o relație sănătoasă – Studiul explică cum să fim fericiți împreună

Cine nu se întreabă adesea cum să construiască o relație fericită? Ce este necesar pentru asta? Un studiu a analizat acest subiect și a analizat care sunt cele mai bune baze pentru o relație sănătoasă. Potrivit ei, nu contează cu cine ești, ci ce fel de dinamică ai cu partenerul tău. Vă explicăm rezultatele studiului mai detaliat mai jos.

Dinamica relațiilor joacă un rol important într-o relație sănătoasă

Relație sănătoasă - Studiul explorează cele mai bune elemente fundamentale

Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences. În timp ce studiile anterioare pe acest subiect au luat în considerare doar câteva variabile, autorul principal Samantha Joel și colegii ei au colectat și analizat date de la 11.000 de cupluri pe parcursul unui an. Cercetătorii au ajuns la concluzia că, în cele din urmă, propria evaluare a relației spune mai multe despre calitatea ei decât trăsăturile de caracter. Aceasta înseamnă: Cât de fericit vă evaluați partenerul cu privire la relație și cât de recunoscător sunteți pentru relație?

"Într-o relație satisfăcătoare, parteneriatul pe care îl construiești este mai important decât partenerul pe care îl alegi", spune Joel. Cu alte cuvinte, înseamnă că ar trebui să te concentrezi mai puțin asupra faptului că o persoană se potrivește caracterului tău. În schimb, gândește-te la modul în care interacționezi unii cu alții și dacă relația te face să te simți satisfăcător.

Studiul

Pentru o relație sănătoasă, dinamismul este mai important decât caracterul

În studiu, cercetătorii au luat în considerare diverse caracteristici individuale, inclusiv genul, vârsta, venitul și trăsăturile de personalitate, precum și anumite caracteristici ale relației în sine (afecțiune, conflict, sprijin etc.). Acele caracteristici ale unei relații care au cel mai probabil să satisfacă și să prezică o relație sănătoasă au fost:

  • implicarea partenerului perceput
  • recunoaştere
  • Satisfacție în pat
  • satisfacția partenerului perceput
  • Conflictele

La începutul studiului, trăsăturile de caracter individuale ale partenerilor explicau aproximativ 21% din satisfacția unei relații. În cele din urmă a fost doar 12%. Cei mai buni predictori pentru o relație sănătoasă sau pentru satisfacția într-o relație au fost:

  • Satisfactie in viata
  • efecte negative
  • depresiuni
  • Evitarea unei legături
  • Teama de angajament

Cercetătorii oferă sfaturi despre relații - acest lucru este important pentru o mare fericire

"Interesant este faptul că personalitatea partenerului sau percepția partenerului asupra relației părea relativ lipsită de importanță. Și, deși factori precum personalitatea dvs. sau dacă aveți sau nu depresie sau anxietate, pot afecta foarte bine calitatea relației dvs., construirea unei relații în care vă simțiți mulțumiți și în siguranță ar putea depăși acele lucruri", conform autorilor studiului.

Cu toate acestea, cercetătorii nu au putut determina în ce măsură calitatea și o relație sănătoasă s-ar putea schimba în timp. Studiul s-a bazat, de asemenea, pe auto-rapoartele participanților pentru a ajunge la aceste concluzii. Cercetările viitoare ar trebui să investigheze dacă rezultatele ar fi diferite dacă aceste trăsături ar fi examinate și verificate prin studii observaționale sau fiziologice. De asemenea, ar fi interesant să aflăm cât de puternic influențează factorii externi, cum ar fi poverile financiare sau stresul extern, calitatea unei relații.

Relație sănătoasă conform studiului – concluzie

Dinamica relațiilor și propria satisfacție sunt cheia succesului în dragoste

Deci, ce înseamnă acest lucru atunci când vine vorba de alegerea partenerului potrivit pentru a avea o relație fericită? Dinamica relației tale este în mod clar foarte importantă. "Mi se pare că relația este mai mare decât suma părților sale", spune Joel și continuă să adauge, "Aceste dinamici ale relației în sine, și nu persoanele care alcătuiesc relația, par a fi cele mai importante pentru calitatea relației." De asemenea, fii conștient de propriile sentimente legate de relație. Atunci nimic nu vă va împiedica să aveți o relație de succes.

the studiu din Proceedings of the National Academy of Sciences.