tehnologie

Airbus Beluga XL – Noua aeronavă de marfă își finalizează cu succes zborul inițial

avion mare de încărcare airbus beluga xl wal maiden flight on the sky

Noul avion de transport Airbus și-a finalizat deja zborul inițial de succes de pe Aeroportul Toulouse-Blagnac din sudul Franței pe 19 iulie 2018. Imensul Airbus Beluga XL în formă de balenă fascinează inițial cu silueta sa unică, făcându-l unul dintre cele mai izbitoare avioane de pe cer. Timp de 4 ani, inginerii au lucrat la aspectul impresionant al aeronavei. Aviatorul gigant impresionant, de o formă ciudată, își datorează numele asemănării cu o balenă. La bord se aflau căpitanul de zbor Christophe Cail, copilotul Bernardo Saez-Benito și inginerii de teste de zbor Jean Michel Pin, Philippe Foucault și Laurent Lapierre. Datorită unui nor spectaculos de fum albastru de la noile motoare și a deschiderii și închiderii trapezelor sale imense, primul zbor a fost o experiență de neuitat pentru mulți spectatori.

airbus beluga xl în formă de balenă avion super transportator

Airbus Beluga XL transportă piese imense de aeronave, cum ar fi fuselaje sau aripi, între locațiile sale europene. Primul zbor al balenei zâmbitoare a durat puțin peste patru ore. Belug XL este primul dintre cele cinci modele XL planificate pe care se așteaptă să le construiască Airbus până în 2023. Potrivit Airbus, Beluga XL ar trebui să completeze în jur de 600 de ore de zbor în scopul testării până atunci. Abia atunci noul Beluga XL poate primi aprobarea de la autoritatea europeană de siguranță a zborului EASA și poate începe serviciul. Numeroase componente au fost preluate de la varianta de marfă a aeronavei cu corp larg A330.

airbus beluga xl avion gigant în formă de balenă

Mașina de transport mare are 63 metri lungime, 19 metri înălțime și 60,3 metri lățime. Datorită dimensiunilor sale mai mari, noul avion de marfă poate transporta două aripi ale unui A350, adică de două ori mai mult decât modelul anterior. Aeronava poate transporta peste 50 de tone de marfă pe mai mult de 2500 de mile și, cu dimensiunile sale mândre, este cu șase metri mai lungă și cu un metru mai lată decât versiunea standard. Una dintre cele mai mari aeronave din lume are un cadru de aer mare, permeabil la aer, cu un fuselaj de 8 metri lungime, 2,1 tone și o priză spațioasă.

airbus beluga xl gigant avion de testare zbor încărcătură

airbus beluga xl maiden flight gigant aviator siluetă în formă de balenă

airbus beluga xl maiden zbor avion de transport