Să vă binecuvânteze

Vitamine antiinflamatoare: puteți preveni o reacție exagerată a sistemului imunitar cu o dietă sănătoasă?

Virusul Covid-19 se răspândește din ce în ce mai repede în Europa. Rata mortalității este semnificativ mai mare decât cea a gripei și majoritatea victimelor coronavirusului mor de otrăvire cu sânge. Nu este vorba despre sepsis, ci despre o reacție exagerată a sistemului imunitar. Corpul reacționează prea puternic la o infecție și rezultatul este adesea insuficiența organelor. De aceea, din ce în ce mai mulți oameni se întreabă cum vă puteți proteja de ea și dacă puteți lua vreo acțiune împotriva ei. Deoarece pur și simplu nu există suficiente studii despre coronavirus în acest moment, chiar și medicilor le este greu să spună de ce unii oameni au complicații. Ce putem face în această situație este, pe de o parte, să respectăm măsurile de siguranță și, pe de altă parte, să ne consolidăm sistemul imunitar cu o dietă sănătoasă. Prin urmare, am enumerat vitaminele antiinflamatoare pentru dvs. și vă explicăm ce alimente le conțin. Dacă și în ce măsură îl puteți utiliza pentru a preveni o reacție excesivă a sistemului imunitar rămâne discutabil. Dar îți poți menține corpul în formă și asta ajută la combaterea virușilor și bacteriilor.

Vitamine antiinflamatoare: ce funcție îndeplinește vitamina C în corpul nostru?

Vitaminele antiinflamatoare întăresc sistemul imunitar și protejează împotriva supra-răspunsului la vitamina C.

Vitamina C este un adevărat versatil și îndeplinește mai multe funcții importante în corpul nostru. Pe de o parte, susține funcția normală a sistemului nostru imunitar, pe de altă parte, antioxidantul captează radicalii liberi și este considerat arma miracol împotriva bacteriilor și virușilor. Iată sarcinile sale dintr-o privire:

  • Vitamina C întărește apărarea înnăscută
  • Este foarte concentrat în celulele albe din sânge (numite și leucocite). Leucocitele sunt specializate în localizarea și eliminarea agenților patogeni.
  • Accelerează reînnoirea celulei

Șolduri, lămâi, portocale, fructe de pădure, ardei și varză sunt surse importante de vitamina C. Consumați cel puțin o porție de fructe și legume care conțin vitamina C în fiecare zi pentru a acoperi necesarul zilnic. De asemenea, puteți bea apă de lămâie între mese.

Vitamine antiinflamatoare: pentru ce este importantă vitamina A?

Alimentele Vitaim A inhibă inflamația în organism

Oamenii de știință de la institutul de cercetare din Texas, SUA au demonstrat recent că Vitaim A poate proteja organismul de o reacție excesivă a sistemului imunitar. În plus, vitamina susține procesele de creștere a celulelor și ajută la menținerea sănătății membranei mucoase. Provitamina beta-caroten este un antioxidant care protejează organismul de radicalii liberi. Se găsește în alimente precum morcovi, roșii, broccoli, varză, păpădie, spanac și legume cu frunze și este transformat de corpul nostru în vitamina A. Absorbția provitaminei este mult mai ușoară dacă legumele sunt condimentate cu grăsimi sănătoase precum măslinele sau ulei de floarea soarelui. Ficatul conține, de asemenea, cantități mari de vitamina A. Practic, o singură porție de fructe și legume pe zi este suficientă pentru a acoperi necesarul de vitamina A.

Vitamina B6 are efecte antiinflamatoare puternice

vitaminele antiinflamatoare ca măsură preventivă împotriva deficitului

Vitamina B6 întărește sistemul imunitar, formează substanțe mesagere utile pentru sistemul nervos și stimulează metabolismul. Persoanele cu deficit de vitamina B6 au adesea niveluri ridicate de CRP, care sunt indicative ale inflamației în organism. Medicii consideră că proteina C-reactivă este declanșatorul artritei și altor boli autoimune. Pentru a reduce inflamația, puteți, prin urmare, să includeți în meniu alimente precum kale, ardei, ciuperci, ton, macrou, pui și pepene verucos. Leguminoasele precum mazărea și nucile precum alunele sunt, de asemenea, bogate în vitamina benefică.

Vitamina D favorizează formarea oaselor și susține sistemul imunitar înnăscut

Alimente bogate în vitamina D somon și ouă și nuci

Vitamina D își asumă nu doar una, ci două funcții importante: contribuie la producerea celulelor imune și poate modula un răspuns excesiv al sistemului imunitar la normal. Nu este de mirare că vitamina D este prescrisă pentru boli precum artrita și scleroza. Deoarece există numeroase studii care demonstrează efectul pozitiv al terapiei cu vitamina D în bolile autoimune. Astfel de pacienți li se prescrie un supliment alimentar, deoarece adesea suferă de deficit de vitamina D. Cu toate acestea, persoanele sănătoase nu au nevoie de suplimente alimentare dacă mănâncă pește cel puțin o dată pe săptămână și ouă de două sau trei ori pe săptămână.

Vitaminele antiinflamatoare protejează împotriva reacțiilor exagerate ale sistemului imunitar. Alimentați vitamina A cu alimente

Dar vitamina D poate face mult mai mult, deoarece participă la construirea oaselor și a mușchilor și are un efect pozitiv asupra dispoziției. Vitamina D este absorbită prin piele. Aproximativ 20-30 de minute la soare este suficient pentru a vă acoperi nevoile zilnice. Chiar și în sezonul rece sau în zilele înnorate, este suficientă o jumătate de oră. Unele alimente conțin, de asemenea, vitamina D. Acestea includ pești precum macrou, ton și somon, precum și germeni, fulgi de ovăz, unt și ouă.

Vitamine antiinflamatoare: Vitamina E este un adevărat medicament minune

Conținutul Vitaim E în alimente și grăsimi sănătoase

Vitamina E protejează celulele de stresul oxidativ și, prin urmare, este un puternic antioxidant. Se crede că are proprietăți antiinflamatorii puternice și o analiză în Jurnalul European de Nutriție Clinică arată că vitamina E poate atenua simptomele pacienților cu boli inflamatorii cronice. Multe nuci și semințe conțin vitamina valoroasă, inclusiv migdale și semințe de floarea-soarelui. Exemple de fructe și legume bogate în vitamina E includ avocado și spanac.

Vitamine antiinflamatoare: pentru ce avem nevoie de vitamina K?

Vitamina K pentru un sistem imunitar puternic și care legume și fructe sunt bune pentru sistemul imunitar

Vitamina K este mai puțin cunoscută în comparație cu celelalte vitamine antiinflamatoare. Cu toate acestea, îndeplinește o funcție importantă, deoarece contribuie la coagularea sângelui și inhibă pierderea osoasă la persoanele cu vârsta peste 50 de ani. Există două tipuri de vitamina K. Legumele cu frunze, cum ar fi spanacul, broccoli și kale sunt surse importante de vitamina K1. Ouăle și puiul conțin vitamina K2.

Vitaminele antiinflamatorii pot fi utilizate ca parte a unei terapii însoțitoare pentru ameliorarea simptomelor la pacienții cu boli cronice. Dar nu este recomandabil să folosiți suplimente alimentare la persoanele sănătoase. Este mult mai logic să oferiți vitaminele necesare în dieta dumneavoastră. Un meniu echilibrat cu multe fructe și legume, cel puțin 2 porții pe zi, se dovedește a fi ideal. În caz de îndoială, merită să cereți sfatul medicului dumneavoastră de familie, deoarece acesta poate evalua cel mai bine dacă un supliment alimentar are sens. Deficiențele de vitamine sunt, de asemenea, dovedite numai pe baza testelor de laborator.